lifestyle
2

Amerikanci žele Einsteine od djece, Evropljanima je bitna njihova sreća

Klix.ba
Univerzitet u Connecticutu uradio je studiju o tome šta roditelji u Americi i Evropi misle o svojoj djeci. Amerikanci smatraju da odgajaju Einsteine, dok su Evropljani mnogo opušteniji i bitna im je njihova sreća.

Prema studiji, Amerikanci se mnogo više fokusiraju na intelektualne i kognitivne vještine svoje djece, ali ne znaju reći da li su ona sretna.

"Amerika je opsjednuta kognitivnim razvojem mnogo više nego drugim aktivnostima djece u ranoj dobi", navodi se u izjavi Sare Harkness, voditeljice studije.

Studija se fokusirala na SAD i Holandiju. Rezultati su potpuno različiti: Američki roditelji imaju "posebno vrijeme" za svoju djecu, dok Holanđani provode nekoliko sati dnevno s djecom i porodicom.

Američki roditelji izjavili su kako se bore da uspostave red spavanja svoje male djece kako se ne bi budila tokom noći, trude se da ih zabave raznim aktivnostima. Holanđani imaju drugi režim, mnogo više odmaraju i imaju normalan raspored aktivnosti svoje djece koja spavaju normalno.

"Ukoliko ne odspava tokom dana, postane nervozna, tako da pored dnevnog drijemanja, beba ide u krevet u 18:30", rekla je Holanđanka, majka šestomjesečne bebe.

To očito funkcioniše, jer su Holanđani mnogo smireniji, za razliku od Amerikanaca, čije su bebe previše aktivne.

Osim rasporedom spavanja, američki roditelji su opterećeni i djetetovom inteligencijom od rane dobi.

Istraživači su napravili listu atributa kojom je 60 porodica u šest različitih država trebalo opisati svoju djecu. Amerikanci su konstantno spominjali kako su im djeca izuzetno inteligentna, dok su se druge zemlje fokusirale na sreću, zadovoljstvo i balansiranost.

Ovo vjerovatno proizilazi i iz različitosti kultura. Amerikanci rade više nego Evropljani, pa su možda zbog toga karakteristike poput inteligencije i radoznalosti različito vrednovane.

Evropljani također imaju porodiljska odsustva i roditeljske beneficije, dok se Amerikanci vraćaju brzo na posao.