lifestyle
14

Američki vojnik promijenio spol: Uprkos mišićima osjećao sam se ženstveno

Klix.ba
Bivši vojnik koji je služio u Iraku kada je imao 17 godina, odlučio je promijeniti spol nakon što se jednom davno obukao u odjeću navijačice na zabavi prijatelja.

Danielle Gormley je shvatila tada da je transgender osoba i počela birati drugačiju odjeću za sebe. Tridesetjednogodišnja Gromley bila je u vojsci do 2004. godine, potom je radila kao vozač autobusa, a 2013. godine počela je promjenu spola.

"Bila sam u vojsci, redovno išla u teretanu, imla tetovaže. No, kada sam se obukla kao navijačica shvatila sam da sam se uvijek osjećala kao žena duboko u sebi. Uprkos mojim mišićima osjećala sam se ženstveno", rekla je.

Sada radi kao dizajner kostima i prolazi kroz proces tranzicije. Željno iščekuje datum operacije promjene spola. Danas Danielle priznala je kako se kao mali dječak tajno igrala sa ponijem i oblačila odjeću svoje majke, a vremenom je samu sebe ograničavala.

"Kao mala osjećala sam se da radim nešto loše, ali vremenom sam shvatila da sam koristeći te predmete ispoljavala svoju ženstvenost. Imala sam dvije godine kada sam prvi put ukrala čarape od svoje majke jer sam mislila da ću više ličiti na djevojčicu", rekla je.

Neki prijatelji su joj sada okrenuli leđa, ali većina je prihvatila njenu odluku. Prekinula je vezu s tadašnjom djevojkom i sada ima novu djevojku, Caterinu Recchiu, s kojom je u vezi od novembra prošle godine.

"Ljudi i dalje misle kako transgender osobe nemaju pravo dobiti pridjev hrabrih i kažu da smo muškarci u haljinama. Mi nosimo to breme cijeli život i hodamo hrabro kako nas ne biste pitali pitanja na koja se plašimo odgovoriti. Neki od nas čuvaju tu tajnu do kraja života jer se plaše odmazde", kazala je Danielle.