lifestyle
0

Američki crnci vjeruju u teoriju zavjere sa AIDS-om

NINA
Više od 20 godina nakon pojave side, veliki broj američkih crnaca vjeruje da je ta bolest stvorena u laboratoriju kako bi se kontrolirao rast američkog crnačkog stanovništva, pokazalo je istraživanje koje je objavio američki medicinski časopis JAIDS.

Dvadeset sedam posto sudionika istraživanja vjeruje u teoriju zavjere, smatrajući da je virus side proizveden u nekom vladinom laboratoriju.

Šesnaest posto vjeruje da sve ima za cilj kontrolu crnačkog stanovništva, a 15 posto smatra da je riječ o jednom obliku genocida nad američkim crnačkim stanovništvom, navodi se u istraživanju koje su obavili institut Rend i državno sveučilište u Oregonu.

Čak 60 posto američkih crnaca smatra da se informacije o bolesti kriju, a 53 posto je mišljenja da sida može liječiti, ali da siromašnoj crnačkoj populaciji liječenje namjerno nije dostupno.

"Ovi iznenađujući rezultati djelomično objašnjavaju zbog čega neki američki crnci malo koriste prezervativ i zbog čega do njih ne dopiru poruke o prevenciji", izjavila je Lora Bogart, jedna od autorica istraživanja.

Crnci čine 13 posto američkog stanovništva, ali gotovo polovina novih slučajeva side 2003. registrirana je upravo među njima, prenijela je agencija AFP.