lifestyle
0

Amar Sinanović, bodybuilder iz Tuzle: Negativne komentare pretvaram u pozitivnu energiju

Piše: A. K.
Amar Sinanović iz Tuzle svoje prve sportske korake napravio je u nogometu, međutim životni put odveo ga je u sasvim drugom pravcu. Naime, ovaj 25-godišnjak od 2007. godine aktivno se bavi bodybuildingom. U razgovoru za Klix.ba kaže da je ljubav prema ovoj sportskoj disciplini naslijedio od četiri godine starijeg brata.

Za bodybuilding kaže da je riječ o sportskoj disciplini koja je prvenstveno vezana za mentalni sklop.

"Bodybuilding zapravo predstavlja upoznavanje samog sebe, što je u suštini najteža stvar. U svemu ovome sam krojiš svoj izgled, a shodno tome individualno se pravi raspored i vrsta treninga koji ti odgovara, zatim koliko je organizmu potrebno odmora, kakva ishrana, te dodaci, odnosno suplementi. Uvijek sam volio da se razlikujem od drugih, što mi upravo pruža ova disciplina. U svemu ovome treba uložiti dosta vlastitog truda, jer dobar izgled se ne može kupiti novcem. Naravno, novca treba u svemu, ali volje mnogo više", ističe Sinanović u razgovoru za Klix.ba.

Iako su u bh. društvu još uvijek zastupljene predrasude kada je u pitanju ova sportska disciplina, Sinanović kaže da se danas uspješno nosi sa negativnim komentarima.

"U prvih nekoliko godina bilo je svega, ali danas, kada sam psihički mnogo jači, sve negativne komentare uspijevam pretvoriti u svoju pozitivnu energiju. Pogađalo me kada neko kaže: 'Lako je njemu, uzima svašta' i slično, ali danas je dosta drugačije, jer takvim stvarima ne pridajem značaj. Ljudi i danas osporavaju ovu sportsku disciplinu, uglavnom govore da nije zdrava i slično, što mene ne dotiče", navodi Sinanović.

S druge strane, naš sagovornik kaže da se u Bosni i Hercegovini postepeno budi interesovanje za bodybuilding.

Uslovi rada bolji nego prije

Iako su uslovi rada daleko od idealnih, Sinanović napominje da su mnogo bolji nego što je bilo u vrijeme kada se on počeo baviti bodybuildingom.

"U zadnje dvije godine bodybuilding poprima drugačije razmjere u BiH, s obzirom da je interesovanje veće nego prije. Također, uslovi su danas daleko bolji nego u ranijim godinama. U samom početku sam trenirao u teretani koja je imala svega četiri bučice i nekoliko šipki za tegove. Prostorije su se nalazile u podrumu gdje nije bilo grijanja i vode. Danas postoji dosta opremljenih teretana, a i lakše je doći do adekvatnih savjeta, što nije bio slučaj u mojim počecima", ističe Sinanović.

Ukoliko se ne priprema za takmičenje, Sinanović trenira četiri puta sedmično. Trenažni program postaje drastičniji četiri mjeseca pred održavanje takmičenja, te ovaj mladi Tuzlak u tom periodu teretanu posjećuje i do 12 puta sedmično.

Kako kaže, cjelokupan plan vježbanja se zasniva na tome koliko kilograma mora izgubiti u određenom vremenskom periodu.

"Tada dolazi do dosta težih treninga, a režim ishrane je posebno prilagođen. Dosta se rade kardio-treninzi srednjeg inteziteta, jer cilj je da se uz sagorjevanje masti očuvaju mišići. Omjer ugljikohidrata po kilogramu se mora tačno odrediti, jer na kraju dana moram biti u deficitu s kalorijama. U svemu ovome potrebno je unijeti proteine i aminokiseline jer su potrebni za podsticanje mišića na rad, te gubitak masnih naslaga", pojašnjava Sinanović koji u pripremnom periodu uglavnom jede kuhanu piletinu i svježu salatu.

Sedam dana pred takmičenje nastupa period hidracije, te dehidracije organizma.

"Prva četiri dana se piju velike količine vode, a kako bi tijelo na što lakši način podnijelo dehidraciju koja nastupa dva do tri dana pred takmičenje. Nekoliko sati pred sam izlazak na binu unosi se mala količina vode, zatim zdravih masti i šećera, u svrhu dobijanja energije koja je nephodna za poziranje", nastavlja Sinanović koji ne preporučuje više od tri takmičenja u periodu od mjesec dana.

Umor i stres najveći neprijatelji

Dodaje da umor, stres, ali i trema pred sam nastup predstavljaju najveće neprijatelje za postizanje odličnog izgleda figure.

Na upit plaši li se toga kako će njegovo tijelo izgledati nakon što se odluči prestati aktivno baviti ovom sportskom disciplinom, ovaj bodybulider kaže: "Naravno da se plašim, ali sam sebi rekao da ću trenirati sve dok budem fizički mogao izdržati treninge. Naravno, uvijek postoji mogućnost i za lakše treninge, jer danas imamo osobe koje se i u 60. godini života bave vježbanjem", odgovara Sinanović koji svim mladim osobama preporučuje bavljenje bilo kojom vrstom sporta.

Ovaj mladi Tuzlak do sada je ostvario i nekoliko zapaženih rezultata, a među najznačajnijim su treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u bodybuildingu i fitnessu po IBFF međunarodnoj federaciji, potom drugo mjesto na Prvenstvu BiH u bodybuildingu, u kategoriji juniora, ali i četiri zlatne medalje na tradicionalnom bodybuilding takmičenju "Srbija Open" u Šapcu.

Pored toga što se aktivno bavi bodybuildingom, Sinanović je i licencirani personalni trener za muškarce i žene.

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu potražiti putem njegove Facebook stranice Amar Sinanović Fitness & Building body.