lifestyle
0

Alkohol smanjuje rizik od srčanih oboljenja kod muškaraca

Sarajevo-x.com
Muškarci koji piju svaki dan imaju veće pozitivne učinke na zdravlje za razliku od žena, koje imaju znatno negativnije posljedice konzumiranja alkohola, rezultati su najnovijih istraživanja.

"Rizik od srčanih oboljenja je bio najniži kod muškaraca koji piju redovno svaki dan", izjavila je Janne Tolstrup u ime Nacionalnog instituta za zdravlje iz Kopenhagena.

Tolstrup i njene kolege su izjavile da su njihove tvrdnje o pozitivnom učinku umjerenih količina alkohola na muškarce dobro potkrijepljene dokazima, ali su također podsjetili da pretjerano konzumiranje alkohola dovodi do oboljenja jetre, raka, te je često uzročnik saobraćajnih nezgoda.

Naučnici su svoja istraživanja sproveli na više od 50.000 muškaraca i žena tokom nešto više od pet godina. Muškarci koji su pili jednom sedmično su imali za 7% smanjen rizik od srčanih oboljenja, u odnosu na one koji ne piju. Muškarci koji su dnevno pili umjerene doze alkohola su isti rizik od oboljenja smanjili čak za 41%.

Žene su uglavnom pile duplo manju količinu alkohola u odnosu na muškarce. No, rezultati ovih istraživanja su pokazali da je kod žena efekat na smanjenje rizika od srčanih oboljenja isti ako piju jednom sedmično ili svaki dan.

"Ova studija nikako ne mijenja činjenicu da se alkohol treba uzimati isključivo u umjerenim količinama, bez obzira da li je riječ o muškarcima ili ženama", rekla je Judy O'Sullivan u ime British Heart fondacije.