Istraživanje
31

Alkohol ima veliki utjecaj na rasuđivanje žena

Klix.ba
Istraživači sa Univerziteta Roehampton u Londonu su ustanovili da je utjecaj alkohola na rasuđivanje žena mnogo veći nego što se dosad vjerovalo. Naučnici su potvrdili da su se oni bavili rasuđivanjem u smislu privlačnosti suprotnog pola, koje je kod žena, nakon nekoliko čašica alkohola, bilo otežano.

Naučnici su testirali 100 muškaraca i žena, a neki od njih su radili test dok su pili jaku votku pomiješanu sa tonikom. Ostalima je davan neki bezalkoholni napitak. Jedan dio testa je uključivao gledanje određenih fotografija različitih osoba i utvrđivanje privlačnosti, kao i određivanje simetričnosti lica.

Simetričnost je ispitivana jer se odavno vjeruje da je simetrija lica znak za dobre gene i dobro zdravlje, a samim tim je osoba privlačnija suprotnom polu. Muškarci i žene koji su pili votku-tonik su imali poteškoća pri određivanju stepena simetrije lica, žene su imale više poteškoća nego muškarci.

"Ono što smo mi prikazali jeste da se ljudska sposobnost da odredi simetriju lica smanjuje sa unosom alkohola, što je posebno izraženo kod žena. Posljedice mogu biti ozbiljne imajući u vidu da se ljudi uglavnom upoznaju u barovima", rekao je doktor Ronald Halsey, prenosi Daily Mail.

Istraživači sa Univerziteta u Bristolu su otkrili da se i muškarcima i ženama suprotni pol čini ljepšim nakon što popiju jedno pivo.