lifestyle
0

Aljaska zatrpana pismima za Djeda Mraza

Sarajevo-x.com
Reuters
Reuters
Ako šaljete pismo Djed Mrazu samo napište: “Aljaska”, jer svi znaju da on živi na Sjevernom polu. Sva ta silna pisma koja se pošalju slavnom djedici dolaze do malog gradića Fairbanks, na Aljasci.

Prošle godine je za Djeda Mraza u Fairbanks stiglo 120.000 pisama, iz 26 zemalja, ne računajući one koji nisu imali povratnu adresu. Pisma sa povratnom adresom dobiju i odgovor s markicama Sjevernog pola, koje oduševljavaju djecu širom svijeta. U ovaj maleni gradić stižu pisma za Djeda Mraza tokom cijele godine. Već početkom novembra stiže veča količina, a nekoliko dana pred Božić dnevno ih stigne i po nekoliko hiljada.

Čak i pisma bez poštanske marke stižu na Sjeverni pol. “Zato što su pisma upućena Djedu Mrazu za takve se slučajeve radi posebna iznimka,” objašnjava Debra Cornelius, nadglednica u poštanskom uredu nedaleko Fairbanksa, gdje se sortiraju pisma za vrijeme blagdanskih gužvi. Za vrijeme gužvi pred blagdane pošta zapošljava i volontere za razvrstavanje pisama.

U deset godina koliko radi kao volonter u pošti, Gabby Gaborik izjavljuje kako je vidjela jako mnogo neobičnih dječjih molbi za Djed Mraza. U skoro svakom pismu djeca naglašavaju da su bila dobra tokom godine. Neka djeca traže najnovije igračke, a neka žele čuda, kao što su djeca, siročad koja mole da im se za Božić vrate mame ili tate.

Volonterka Gabby još uvijek čuva pismo koje je stiglo za Djed Mraza prije tri godine, u njemu je bilo hiljadu dolara i poruka: “Ako si ti stvarno taj za kojeg se predstavljaš, znat ćeš ovo upotrijebiti na pravi način!”

“Trudimo se sačuvati magiju u vjerovanju u sjedog djedicu, pa se potpisujemo kao njegovi pomoćnici patuljci,” izjavila je Gabby Gaborik. Međutim Djed Mraz i njegovi pomoćnici nikada ne daju obećanja u pismima. Nekada savjesni roditelji već pošalju spremljen odgovor, pa to radnici pošte u Fairbanksu i iskoriste.