SAD
0

90 posto žena seksualno je zlostavljano na radnom mjestu

Sarajevo-x.com
Devet od deset žena doživjele su neki oblik seksualne diskriminacije na radnom mjestu, pokazuje američka studija. Veliki broj radnica doživjelo je maltretiranje u koje su uključeni uvredljivi seksistički ispadi ili im je rečeno da nisu u stanju raditi svoj posao zbog spola.

Ovaj vid seksističkog ponašanja uzrokuje veliku štetu i stres na radnom mjestu, ističu stručnjaci.

Istraživači na univerzitetu u Michiganu saznali su da je 10 posto žena koje su ispitali doživjelo najekstremniji oblik seksualnog zlostavljanja, pri čemu im je obećano promaknuće za seksualne usluge.

Studija je ispitala žene koje rade u dvama pretežno muškim područjima, vojsci i advokatskoj profesiji. Čak 90 posto njih zlostavljano je na osnovu spola.

Ovo uključuje uvredljive komentare o spolu, izgledu, tijelu ili seksualnim aktivnostima. Istraživači su istakli da "ovakvo ponašanje dovodi do negativnih ličnih i profesionalnih rezultata kao što je ozbiljan oblik seksualne diskriminacije".

Istraživanje je zaključilo da je zlostavljanje žrtava rezultiralo njihovim slabim radom i puno češće su imale zdravstvene probleme koji su utjecali na njihov rad, javlja "Daily Mail".