lifestyle
0

3,8 miliona eura za "savršeni" dijamant

Sarajevo-x.com
Na jučerašnjoj aukciji, u organizaciji akucijske kuće Christie's, blještavi dijamant, veličine ping-pong loptice prodan je za gotovo 4 miliona eura anonimnoj osobi iz Hong Konga, koja će imati čast da svom dijamantu da prikladno ime.

Prema saopćenju ugledne aukcijske kuće Christie's za najveći bezbojni dijamant na aukciji u posljednjih 18 godina, anonimni kupac iz Hong Konga je putem telefona ponudio 3,8 miliona eura, te tako postao sretni vlasnik dijamanta od 101.2 karata.

Dijamant je postavljen na tijaru, radije nego na privjesak, jer je veoma gust. Ovo je ujedno i jedan od samo četiri bezbojna dijamanta sa više od 100 karata koji su se ikada prije našli u prodaji.

"Atmosfera u sali je bila veoma uzbudljiva. Ovaj dijamant je prvi put otkriven u Premieru, najvećem rudniku dijamanata u Južnoj Africi. Prije ove aukcije, bio je u februaru izložen u Londonu, a najveći neobrađeni dijamant na svijetu Cullinan također je pronađen u istom rudniku", kazao je za Daily Mail aukcioner Francois Curiel.

Vrijednost dragog kamena ovisi o njegovoj jasnoći i veličini, a činjenica je da je unutrašnjost ovog dijamanta savršena, jer je dobiven brušenjem neobrađenog dijamanta od 460 karata. Dijamanti u boji se vrednuju prema potpuno drugačijoj skali.

Karat iznosi petinu grama, a rekord najskupljeg dijamnta na svijetu drži bezbojni dijamant Star of the Season, od 100.1 karata, koji je 1995. godine prodan za 10,5 miliona eura.