lifestyle
0

27. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Sarajevo-x.com
Nekada su se na današnji dan, u 15:05 oglašavale sirene i čitava Jugoslavija bi stala na jednu minutu i sjetila se Druga Tita. Nakon sloma jednopartijskog sistema i Tito je iz "mainstreama" polako prešao u "alternativu". Na današnji dan prije 27 godina umro je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ.

Josip Broz Tito je rođen u Kumrovcu, 7. maja 1892. godine kao sedmo dijete porodice Franje i Marije Broz. Osnovnu školu je završio u Kumrovcu, a zanat bravara uči u Sisku gdje se prvi put susreće sa sa idejom radničkog pokreta.

Oni koji su školu završavali do sredine osamdesetih, znaju ko je bio Josip Broz. Znaju gdje je bio, zašto je zatvaran, ko ga je zatvarao, gdje je bio ranjen i ko mu je bio sa desne strane kada se to desilo. To su stvari koje su se učile. Školarci su hodili njegovim stazama revolucije. Pričale su se priče o njemu u bajkovitoj maniri i djeci se govorilo ako ne slušaju mamu i tatu, ne slušaju (i ne vole) Druga Tita.

Iako je rođen 7. maja, vjerovatno administrativnom greškom, u dokumentima o služenju vojske stoji da mu je rođendan 25. maja. I tako je ostalo. Na taj dan su u njegovu čast priređivani sletovi na kojima su mu omladinci predavali štafetu mladosti, koja je bila simbol predanosti omladine tekovinama Josipa Broza.

Mnogi Tita pamte i kao osnivača Nesvrstanih zemalja. Bio je to pokušaj da se smanji napetost između NATO-a i Varšavskog pakta. Zbog toga je bio cijenjen u svijetu te mu je ovaj potez donijeo međunarodni politički ugled.

Zapamćen je i po historijskom NE, koje je rekao Jozefu Staljinu. Iako je i to bajkovito ispričano javnosti, Tito je tada odbio postati ruska marioneta.

Većina običnog naroda, danas ga se sjeća kao predsjednika pod čijom je vladavinom bilo najljepše živjeti. Tada su svi imali, nije bilo gladnih i nije bilo beskućnika. Danas se penzioneri sa sjetom sjećaju tih dana.

Ipak, neće biti upamćen samo po dobru. Progoni političkih neistomišljenika na Goli otok, jedna je od velikih grešaka Josipa Broza. Njemu je pripisano naređenje za pokolj domobrana i civila kod Blajburga. Zamjera mu se da nikada nije pokazao kajanje niti osudio zločine partizana pred kraj Drugog svjetskog rata.

Mnogo toga o njemu još uvijek je obavijeno velom tajne. Šta se ustvari desilo sa njegovom posljednjom suprugom Jovankom Broz? Zašto je sve do nedavno bila u kućnom pritvoru? Zbog čega joj je stvarno bio zabranjen pristup mužu zadnjih godina života i koliko je on uopšte imao kontrole i odlučivao?

Sve su ovo stvari koje historičari trebaju da istraže i zapišu. Ono što znamo jeste: Josip Boz Tito je umro na današnji dan prije 27. godina. /B.L.