beautyfool je napisao/la:mrki62 je napisao/la:Tefsir , hadis - jel to jedno te isto ?
Tefsir je tumacenje Kurana
Hadis – sve ono sto se pripisuje Allahovom Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem od govora, djela, odobravanja ili njegovih osobina
odnosno Hadis; hadis-i šerif (arapski: حديث množina: أحاديث Ahadîth) je pouka koju je poslanik Muhammed a.s. govorio ili na neki drugi način sugerisao o najrazličitijim aspektima ljudskog života.
seldzuk halali ja samo htjela malo detaljnije da mu objasnim sta je hadis da se covjek ne zbuni![]()
beautyfool je napisao/la: Poslanik savs kaze:
Nijedan od vas nece biti pravi vjernik, sve dok ne bude želio svome bratu (prijatelju,muslimanu) ono što želi sam sebi. (Buhari,Muslim)

seldzuk je napisao/la:Da su copy i paste naučne discipline, mnogi bi se mogli pohvaliti znanjem i poznavanjem.
mrki62 je napisao/la:beautyfool je napisao/la:mrki62 je napisao/la:Tefsir , hadis - jel to jedno te isto ?
Tefsir je tumacenje Kurana
Hadis – sve ono sto se pripisuje Allahovom Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem od govora, djela, odobravanja ili njegovih osobina
odnosno Hadis; hadis-i šerif (arapski: حديث množina: أحاديث Ahadîth) je pouka koju je poslanik Muhammed a.s. govorio ili na neki drugi način sugerisao o najrazličitijim aspektima ljudskog života.
seldzuk halali ja samo htjela malo detaljnije da mu objasnim sta je hadis da se covjek ne zbuni![]()
Riječ "hadis" (mn. ahadeeth) znači priča, pripovijedanje (a u kontekstu današnjeg shvatanja Islama - riječi pripisane Poslaniku Muhammedu i pripovijedanja o njemu i zbivanjima tokom vremena njegovog poslanstva).
Dakle pripisane riječi , neko ih je Njemu pripisao u smislu : On je ovo radi , on je ono rekao , on to nije radio , on tako nije mislio ,..................Pejgamber za svog života nije dao da ga ljudi uzdižu niti se je razlikovao u bilo čemu od ostalih , nikad nije ustoličio vlast - kao što to pojedini danas rade i to sve zahvaljujući nekim samo njima znanim hadisima. Što se to današnja Arabija zove SAUDIJSKA ?
Zašto se ne zove MUHAMEDOVA ?
Našlo se nekakvo pleme SAUDI i sebi su uzeli za pravo da je eto Arabija njihova !
A najgluplji hadis mi je : Ne odbija ga, pa makar ostavila da hljeb izgori
Ukoliko muz zatrazi da zadovolji svoje intimne potrebe, zena ce mu to ispuniti pa makar hljeb stavila u pec da se pece. To se temelji na hadisu koji Talk b. 'Ali, r.a., prenosi od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: Ako covjek pozove svoju suprugu da zadovolji svoje potrebe, neka mu dodje, pa makar hljeb stavila u pec! ( Tirmizi hadis biljezi u Sunenu ).

Vidi nesto...@mrki62 me pita jeli tefsir i hadis isto...hadis je (izmedju ostalog) Poslanikov tefsir (tumac) Kur'ana...kontas,brate...jer hadisi ustvari tumace Kur'an...valjda me razumijes sta hocu da kazem,nadam seseldzuk je napisao/la:Tefsir je tumačenje Kur'ana, hadis tj. hadiska nauka se bavi hadisom i njegovim tumačenjem. A pročitaj još koji post osim oponentovog.
Ukoliko niste informisani o ovim stvarima konkretno ne ostavljajte glupe komentare i ne vrijedjajte Poslanika a.s. i casne ashabe. Svakog onoga ko se osjeca iole muslimanom takvo nesto vrijedja. Za tebe , mene i ostale koji pišemo po forumima je reis rekao da smo muslimani volonteristi - dakle svi smo istibambi_23 je napisao/la:Meni jedna stvar nije jasna samo...Sta se ovaj @mrki62 petlja u temu o kojoj nema pojma i pise neke svoje nebuloze i sta je njemu sve glupo. Koga to jos interesuje![]()
Ukoliko niste informisani o ovim stvarima konkretno ne ostavljajte glupe komentare i ne vrijedjajte Poslanika a.s. i casne ashabe. Svakog onoga ko se osjeca iole muslimanom takvo nesto vrijedja.
Sto se tice same teme...svaka cast na izboru, malo je muslimana koji znaju sta je hadis, a kamo li razlikovati hadis i tefsir.

beautyfool je napisao/la:
U mjesecu ramazanu pocelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuce, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, - Allah zeli da vam olaksa, a ne da poteskoce imate -, da odredeni broj dana ispunite, i da Allaha velicate zato sto vam je ukazao na pravi put, i da zahvalni budete. (Kur'an, 2:185)
a sta ti mislis sta je noc Kadr?
Noc Kadr je bolja od hiljadu mjeseci -
meleki, i Dzibril, s dozvolom Gospodara svoga spustaju se u njoj zbog odluke svake,
Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane. (Kur'an, 97:1-5) [/i]
mrki62 je napisao/la:Za tebe , mene i ostale koji pišemo po forumima je reis rekao da smo muslimani volonteristi - dakle svi smo istibambi_23 je napisao/la:Meni jedna stvar nije jasna samo...Sta se ovaj @mrki62 petlja u temu o kojoj nema pojma i pise neke svoje nebuloze i sta je njemu sve glupo. Koga to jos interesuje![]()
Ukoliko niste informisani o ovim stvarima konkretno ne ostavljajte glupe komentare i ne vrijedjajte Poslanika a.s. i casne ashabe. Svakog onoga ko se osjeca iole muslimanom takvo nesto vrijedja.
Sto se tice same teme...svaka cast na izboru, malo je muslimana koji znaju sta je hadis, a kamo li razlikovati hadis i tefsir.![]()
Ili da mi ipak odemo odavde pa da ti raspališ sa komentarima, jer haman samo ti najbolje znaš od nas svihu a pogotovo od mene

bambi_23 je napisao/la:
Naravno da smo svi isti, ali po znanju nismo svi isti. I to je istina.
Pa znas mogla bih i ja da "raspalim sa komentarima" jer sam zavrsila vjerske skole sto se za tebe i ne bi bas reklo.![]()
Nisam ja ovdje da se svadjam i razmjenjujem uvrede stoga otkaci.
seldzuk je napisao/la:Ne mogu da shvatim zašto si se uhvatio ovog hadisa toliko.
Šta je glupo? Znaš li da je seksualni poriv najjači poriv kod živih bića, a da je zaštita društva od nemorala jedan od najvažnijih prioriteta u islamu. Bolje je da bude tako, nego da živimo kao što sada živimo u društvima napaljenih ljudi koji nemaju đe i u šta.
I muškarcu je obaveza da se odazove pozivu žene, ali je njena obaveza veća.

mrki62 je napisao/la:bambi_23 je napisao/la:
Pa znas mogla bih i ja da "raspalim sa komentarima" jer sam zavrsila vjerske skole sto se za tebe i ne bi bas reklo.![]()
Haj budi ljubazna i odgovori mi na ovaj hadis : Ne odbija ga, pa makar ostavila da hljeb izgori
Ukoliko muz zatrazi da zadovolji svoje intimne potrebe, zena ce mu to ispuniti pa makar hljeb stavila u pec da se pece. To se temelji na hadisu koji Talk b. 'Ali, r.a., prenosi od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: Ako covjek pozove svoju suprugu da zadovolji svoje potrebe, neka mu dodje, pa makar hljeb stavila u pec! ( Tirmizi hadis biljezi u Sunenu ).
Da li si spremna da ga ispoštuješ na način kako piše ?
mrki62 je napisao/la:seldzuk je napisao/la:Ne mogu da shvatim zašto si se uhvatio ovog hadisa toliko.
Šta je glupo? Znaš li da je seksualni poriv najjači poriv kod živih bića, a da je zaštita društva od nemorala jedan od najvažnijih prioriteta u islamu. Bolje je da bude tako, nego da živimo kao što sada živimo u društvima napaljenih ljudi koji nemaju đe i u šta.
Muškarcu ?
Nađider mi taj hadis
bambi_23 je napisao/la:mrki62 je napisao/la:bambi_23 je napisao/la:
Haj budi ljubazna i odgovori mi na ovaj hadis : Ne odbija ga, pa makar ostavila da hljeb izgori
Da li si spremna da ga ispoštuješ na način kako piše ?
Sto si bukvalac?
Nije tu POslanik mislio bukvalno na hljeb da izgori, vec na vaznost odziva zene kada je muz pozove.
Eto nadam se da ti malo jasno. Ako treba i nacrtat nije problem

beautyfool je napisao/la:mrki62 je napisao/la:seldzuk je napisao/la:Ne mogu da shvatim zašto si se uhvatio ovog hadisa toliko.
Muškarcu ?
Nađider mi taj hadis
Savjetujem ti da procitas knjigu Vodič za muslimanski brak - Ruqayyah Waris Maqsood (Prijevod sa engleskog: Ahmet Alibašić) ili probaj dowload na ovoj stranici, ne znam hoce li funkcionisati sada http://bosnamuslimmedia.wordpress.com/2007/11/11/vodic-za-muslimanski-brak-ruqayyah-waris-maqsood-prijevod-sa-engleskog-ahmet-alibasic/ u svakom slucaju sigurna sam da ce ti pomoci da razumijes vrijednost jednog braka u Islamu

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.