p,s,
1) Nikako ne mogu da shvatim, zasto ljudi ne lete Allahu na krilima ceznje, umjesto da budu gurani do Njega bicevima straha? El-Gazali
2) Vjernik je blag, i ne ponasa se kao dzahil. Ako se prema njemu dzahilski ponesu – blag je, ako mu se nepravda ucini – oprosti, ako mu nesto bude uskraceno – strpi se! Hasan el-Basri
Boga mi sam zahvalna na dunjaluckom zivotu i njegovim ljepotama.
Jah. 
istocnjak je napisao/la:Zar svaku noč kada zaspimo, na neki način ne preselimo (umremo)? Kada padnemo u san svake noči i izgubimo svijest bukvalno se potpuno izgubimo, tako da nemamo kontrole nad našim životom uopšte. Samo je Allahova dž.š. milost da li će nas vratiti u svjesno stanje. Zar nije tako?

CK5 je napisao/la:Ako uzmemo u obzir da je svaki čovjek, vjerovao ili ne u život poslije smrti, svjestan toga da će umrijeti šta je onda to što mu daje volju za životom?! Kako to da uopšte ima želju da živi i volju da bilo šta čini, ako je jedino u šta može biti siguran da će umrijeti?!

istocnjak je napisao/la:Zar svaku noč kada zaspimo, na neki način ne preselimo (umremo)? Kada padnemo u san svake noči i izgubimo svijest bukvalno se potpuno izgubimo, tako da nemamo kontrole nad našim životom uopšte. Samo je Allahova dž.š. milost da li će nas vratiti u svjesno stanje. Zar nije tako?

Latinica je napisao/la:Apeliram na moderaciju da ucini nesto u vezi sa diskutantima koji dodju ismijavati temu ove vrste/druge diskutante.
Oni sto su iznad smrti nemaju na ovoj temi sta traziti.

Finii je napisao/la:Musliman vjeruje u Zivot poslije smrti, tj. u drugi Zivot. To ga Cini zadovoljnim i sigurnim. On se osjeca sigurnim u neprekidnost svog zivota. On se osjeca sigurnim sto se tice njegovih djela u ovom zivotu: zna da ce biti nagradjen za svoja dobra djela, za svoju istrajnost, dobro ponasanje i zrtvovanje. Musliman se osjeca sigurnim u pogledu neprekidnosti svoga zivota i u pogledu Allahove pravde. Ovaj osjecaj ce otkloniti ocajanje, beznadeznost i zabrinutost, a ucinice covjeka optimisticnijim, aktivnijim i samopouzdanijim.
arzuhal je napisao/la:
Da, vjerujem u život poslije smrti. To me ne čini zadovoljnim i sigurnim. Da, osjećam sigurnost u n e p r e k i d n o s t svog života. Ne, uopće se ne osjećam sigurnim što se tiče mojih djela u ovom životu: ne znam da li je Uzvišeni ukabulio ta moja djela koja su, možda, protkana i licemjerstvom, rijalukom, udžubom, etc. pa kako da očekujem nagradu za to? Rekoh da se osjećam sigurnim u neprekidnost. I siguran sam u Allahovu pravdu, ali ga ponizno molim: O Svemilosni, na Dan kada ne bude sudije to Tebe i presude do Tvoje, ne sudi mi po pravdi već po milosti Svojoj beskrajnoj!
arzuhal je napisao/la:O Svemilosni, na Dan kada ne bude sudije to Tebe i presude do Tvoje, ne sudi mi po pravdi već po milosti Svojoj beskrajnoj!
Latina je napisao/la:istocnjak je napisao/la:Zar svaku noč kada zaspimo, na neki način ne preselimo (umremo)? Kada padnemo u san svake noči i izgubimo svijest bukvalno se potpuno izgubimo, tako da nemamo kontrole nad našim životom uopšte. Samo je Allahova dž.š. milost da li će nas vratiti u svjesno stanje. Zar nije tako?
Naravno, to samo covjek bez bilo kakvog znanja moze poreci.
njonjica je napisao/la:Latina je napisao/la:istocnjak je napisao/la:Zar svaku noč kada zaspimo, na neki način ne preselimo (umremo)? Kada padnemo u san svake noči i izgubimo svijest bukvalno se potpuno izgubimo, tako da nemamo kontrole nad našim životom uopšte. Samo je Allahova dž.š. milost da li će nas vratiti u svjesno stanje. Zar nije tako?
Naravno, to samo covjek bez bilo kakvog znanja moze poreci.
Latina ti si ozbiljan diskutant; ne znam sta ti bi....
Naime, boldirana konstatacija nema bas nikakve duhovne temelje....dok smo u ovom, nadasve materijalnom svijetu (ipak) zajednicu naseg bica cine duh, dusa i tijelo (etersko, astralno i fizicko tijelo) s tim da je etersko tijelo (duh) nasa vezanost za Tvorca i podsjetnik da ovo sto sada vidimo nije sve sto postoji ("sedam kata nebesa" i dr.). Dok god je "to" dio naseg bica-nema govora o iskustvu smrti!
Dusa je ta koja koja odlazi u astralne svjetove prilikom sna (sanjanja) a kako i ne bi kad je i sama astralna; no to iskustvo je vrlo, vrlo daleko od iskustva smrti.
Jer i u trenutcima "sanjanja" duh je prisutan-u nama. I u onim praznim nocima bez snova kad i dusa spava....
besana je napisao/la:Što reče onaj neko veče na filmu nekom: "95 % ljudi na svijetu vjeruje u neku višu silu, a ovih 5 % hajd što ne vjeruju, ali što misle da su u pravu i što misle da ovh 95 % pati od neke masovne halucinacije"

arzuhal je napisao/la:Finii je napisao/la:Musliman vjeruje u Zivot poslije smrti, tj. u drugi Zivot. To ga Cini zadovoljnim i sigurnim. On se osjeca sigurnim u neprekidnost svog zivota. On se osjeca sigurnim sto se tice njegovih djela u ovom zivotu: zna da ce biti nagradjen za svoja dobra djela, za svoju istrajnost, dobro ponasanje i zrtvovanje. Musliman se osjeca sigurnim u pogledu neprekidnosti svoga zivota i u pogledu Allahove pravde. Ovaj osjecaj ce otkloniti ocajanje, beznadeznost i zabrinutost, a ucinice covjeka optimisticnijim, aktivnijim i samopouzdanijim.
Da, vjerujem u život poslije smrti. To me ne čini zadovoljnim i sigurnim. Da, osjećam sigurnost u n e p r e k i d n o s t svog života. Ne, uopće se ne osjećam sigurnim što se tiče mojih djela u ovom životu: ne znam da li je Uzvišeni ukabulio ta moja djela koja su, možda, protkana i licemjerstvom, rijalukom, udžubom, etc. pa kako da očekujem nagradu za to? Rekoh da se osjećam sigurnim u neprekidnost. I siguran sam u Allahovu pravdu, ali ga ponizno molim: O Svemilosni, na Dan kada ne bude sudije to Tebe i presude do Tvoje, ne sudi mi po pravdi već po milosti Svojoj beskrajnoj!

besana je napisao/la:Što reče onaj neko veče na filmu nekom: "95 % ljudi na svijetu vjeruje u neku višu silu, a ovih 5 % hajd što ne vjeruju, ali što misle da su u pravu i što misle da ovh 95 % pati od neke masovne halucinacije"
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.