za_sada_bez_dobrog_nicka je napisao/la:pirmin je napisao/la: ...osim te mane da je automatik.
Ko jednom sjedne za automatika, manualac više ne bude ni u malom mozgu.
Automatika zakon!!!

pricaj u svoje ime. Meni je automatik kao video igrica, ubacis u "d", lijevu nogu fino posaljes na godisnji odmor a desnom skakuces s pedale gasa na pedalu kocnice. Hajde fino, zanimljivo ko na groblju

. Kontrola auta vise nije u tvojim rukama, mjenjac brzine mjenja kad misli da treba i ti na to ne mozes uticati, cak i sa tiptronic opcijom kasnis za manuelnim. Na kraju krajeva, ako ces se zajebavati sa tiptronicom onda je bolje uzeti manuelni mjenjac pa shaltaj ko covjek. Razumijem ja ljude kojim se svidja automatik, ima svojih prednosti- zgodan je za gradske "kreni-stani" voznje ali bezze je reci da ko jednom sjedne u automatik iz njeg vise ne izlazi. Ja uvijek vozim iskljucivo manuelni a za musterije (posto se tim bavim) kupujem i manuelce i automatike. U Americi dosta ljudi ne zna voziti manuelni pa im moras dati automatik ali ovi sto mi dodju kupiti manuelca se puno vise razumiju u auta i bolji su vozaci. Dokazano.
Za nase podrucje i nasu konfiguraciju terena automatik bas i nije najpogodniji, previse je uspona i gudura, mjenjac se pati i puno ce prije stradati nego lamela na manuelnom. Druga stvar, iako sam u komparaciji japanci-svabe uvijek na strani svaba, sto se tice automatskih mjenjaca jos uvijek nisu dorasli japancima. Njihovi su mjenjaci puno izdrzljiviji. Da kupujes toyotu ili recimo nissana pa bih ti mozda i savjetovao da kupis ali moja iskustva sa automatskim mjenjacem na passatu sa slike gore su uzasna. Pricamo o Americi tako da ne znam jel relevantno, o benzinskim modelima sa motorom 1.8 turbo i 2.8 v6, dakle solidnim bezincima sa 150 odnosno 170 i 190ks. Automatski mjenjac koji je u njih ugradjen je uzasno lijen i nerjetko strada, prava patnja za voziti. Da ne govorim o tome kako nijedan manji auto-servis nece uzeti da ti promjeni ATF u njemu a za sva druga auta ce bez problema uzeti. Moj ti je savjet da nadjes takav auto sa automatskim mjenjacem i provozas pa onda sjedi u takav isti ali sa manuelnim i napravi usporedbu, sve ce ti se samo kazati. Za mene su to dva razlicita auta.
Novi passat (2006+) je vec druga pricha, puno bolji mjenjac, ali jebi ga, on nije na slici gore..