Moderator/ica: NIN

Čovjek i po' je napisao/la:Zavisi sta podrazumijevas pod priznavanjem.
Evo ti kratak pregled nama bliskih zemalja EU (Austrija, Njemacka, Svicarska, Ceska, Slovacka, Madjarska, Italija)
- Ako mislis na pravo da koristis titulu (Dipl. oecc.) koju si dobio (osim u javnim ispravama) - VRIJEDI (bez potrebe nostrifikacije)!
- Ako mislis da koristis titulu koju si dobio u javnim ispravama u nekoj od EU zemalja- VRIJEDI (treba samo nostrificirati - cirka 100 do 150 EUR i gotovo za 15 dana)
- Ako trazis zaposlenje kod privatnika - VRIJEDI koliko i EU diploma (ovo ti govorim iz iskustva)
- Ako zelis nastaviti skolovanje, dakle jednogodisnji ili dvogodisnji postdiplomski - VRIJEDI (bez potrebe za bilo kakvim nostrifikacijama, ukoliko posjedujes diploma supplement, a ti rece da ti je to izdato)
- Ako mislis na rad u nekoj javnom sluzbi od navednih zemlja kao kvalifikacija za "visoku javnu sluzbu" - VRIJEDI (samo treba nostrificirati)
- Cak mozes biti primljen i na doktorat direktno u Engleskoj ili Irskoj (u Austriji i njemackoj, doktorat bi ti se produzio za dva semestra jer imas cetverogodinsju diplomu)
Ovo se odnosi iskljucivo na slijedece Univerzitete (bar sto se tice "bezproblematicne" nostrifikacije):
- Diplome i certifikati Univerziteta u Sarajevu
- Diplome Univerziteta u Banjoj Luci
- Diplome Univerziteta u Tuzli
- Diplome Univerziteta u Zenici
- Diplome Univerziteta u Mostaru
- Diplome Univerziteta u Bihacu
- Diplome SSST u Sarajevu
Za ostale ne znam, to bi morao sam da provjeris
Ja mislim da ti pod ovim podrazumijevas "priznavanje"

mgogic je napisao/la:Ako smijem da pitam, odakle info za ove univerzitete, a i inace za ovo? Jel' iskustvo ili nesto drugo?
Posto je bila rasprava prije par mjeseci vezi univerziteta u Travniku, Kiseljaku i ostalih cuda, pa se sjecam da jednog dokumenta UNESCOVOG kataloga priznatih univerziteta kojeg nisam mogao poslije nikako naci, a koji se manje-vise poklapa sa ovom listom!

nuyts_20 je napisao/la:Dakle osnovna zvijezda vodilja treba da bude- ganjati manje prestizne fakultete/univerzitete ala nas kiseljak samo u njemackom /austrijskom/svicarskom izdanju
Voraussetzung für die Zulassung zum Masterstudium Management ist der Abschluss eines fachlich in Frage kommenden Bachelorstudiums oder eines dem Bachelorstudium gleichwertigen Studiums an einer anerkannten inländischen oder ausländischen postsekundären Bildungseinrichtung.
, onda je i red da se uz malo vise materijala i istrzivackog rada prikazu fakti i izvori za izjave.

Čovjek i po' je napisao/la:- Ako mislis da koristis titulu koju si dobio u javnim ispravama u nekoj od EU zemalja- VRIJEDI (treba samo nostrificirati - cirka 100 do 150 EUR i gotovo za 15 dana)
pa mi naše sad cijene uffff.... zelenashica je napisao/la:Čovjek i po' je napisao/la:- Ako mislis da koristis titulu koju si dobio u javnim ispravama u nekoj od EU zemalja- VRIJEDI (treba samo nostrificirati - cirka 100 do 150 EUR i gotovo za 15 dana)
Ja bih samo da kažem da u Ministarstvu obrazovanja TK-a neki dan dobih informaciju o cijenama nostrifikacije stranih diploma u BiH.Ne sjećam se cifre do u KM,ali oko 400KM za VŠS,700KM za VSS i 1200KM za magistrat...Gledam ove cijene u EU
pa mi naše sad cijene uffff....
Kod nas valjda studiras da bi bio neko i imao diplomu prije svega, a ne da bi tvoj studij bio ekonomski, kulturno-umjetnicki i naucno isplativ za osobu i siru zajednicu.moonlight7 je napisao/la:moja poznanica je završila prvu godinu na Filozofskom fakultetu u Sarajevu odsjek germanistike, odlučila nastaviti studije u Njemačkoj na univerzitetu Heidelberg. Morala je prevesti sve dokumente itd... na kraju joj nisu priznali niti jedan predmet, i što je još gore sada mora pohađati kao neku vrstu koledža jer bez toga ne može pristupiti na univerzitet....

Čovjek i po' je napisao/la:To je nemoguce uporediti sa nasim projesjekom, jer se u principu o tome ovdje i ne radi. Jednostavno, nas Bachelor ili raniji diplomski su ekvivalenti ili veci stepen od UK Bachelor With Honours. Prosjek nije bitan. Ako se prijavljujes sa nasom diplimom prosjek ti nece predstavljati problem niti se to uzima u razmatranje.
Ali, ako ce ti biti lakse, to bi islo nekako ovako:
BSc/BA (Hons) first class - Ekvivalent nasim ocjenama od 9 do 10
BSc/BA (Hons) second upper - Nase od 8 do 9
Bsc/BA (Hons) lower second - Nase od 7 do 8
BSc/BA Third class honours - Nase od 6.5 do 7
BSc/BA ordinary - od 6 do 6.5
Uglavnom, svi koji su kod nas imali prosjek iznad 7 su bez problema primani na studije na kojima se zahtjeva gore navedeni kriterij.
.Trenutno korisnika/ca: eyduh, pahuljicaaa25 i 4 gostiju.