VRATITE PRAVA PORODILJAMA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator/ica: ladyblue18

VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la amila_1981 dana 18/12/2008 14:21

Pošto sam mlada žena, koja želi da bude majka, a zaposlena je u državnoj instituciji, sa prebivalištem na području federacije, moram da postavim ovu temu, pošto me ovo strašno mori i pitam se koje je moguće rješenje ovog problema,ukoliko ga uopšte ima.

Ne znam koliko ste upućeni,ali je od prošlog ljeta porodiljsko odsustvo na nivou države BiH, regulisano prema mjestu uplate doprinosa za svakog zaposlenog. e sad, u federaciji je regulacija ove oblasti "spuštena" na kantonalni nivo, tako da su različita prava porodilja od kantona do kantona.
Prema tumačenju spomenutog člana Zakona, Ministarstvo finansija i trezora BiH je obustavilo isplate naknada majkama-porodiljama sa područja Federacije BiH. Prema obrazloženju Ministarstva finansija i trezora, razlog za neplaćanje naknada majkama-porodiljama sa područja Federacije BiH jesu kantonalni propisi iz oblasti socijalne zaštite kojima se uređuje pitanje naknade majci- porodilji, a prema kojima je isplata naknade ostavljena na volju poslodavca, a ne izričito da isplata nije moguća. međutim, ministarstvo je donijelo takvo uputstvo i institucije postupaju u skladu sa tim.

Dakle, ako prema važećim propisima nekog kantona majka-porodilja i ostvari pravo na naknadu, ta naknada se svodi isključivo na primanja iz budžeta kantona. Istovremeno, majke-porodilje koje imaju prebivalište u Republici Srpskoj, u skladu sa istim Zakonom, ostvaruju punu naknadu u iznosu od 100% od njihove ukupne plaće dok se nalaze na porodiljskom odsustvu u trajanju od jedne godine. naime, RS je formirao fond za dječiju zaštitu i time zaštitio porodilje sa područja svog entiteta.

Iz navedenog proizilazi da su majke-porodilje sa područja Federacije BiH, zaposlene u Institucijama BiH potpuno diskriminirane, odnosno stavljene u neravnopravan položaj u odnosu na majke-porodilje sa područja Republike Srpske, također zaposlene u Institucijama BiH.

Nakon pismenog obraćanja uposlenih u institucijama BiH upućenog medijima, kao i zahtjeva upućenog parlamentu za izmjenu spornog člana zakona, ministrica hadžiahmetović je pokušala po hitnom postupku na predstavničkom domu parlamenta, izmijeniti sporni član,međutim taj prijedlog je glatko odbijen.

Dakle, kako sada stvari stoje, uposlene žene u institucijama BiH, koje se nalaze na porodiljskom, NEMAJU PLATU, NEMAJU DOPRINOSE, NEMAJU SOCIJALNU ZAŠTITU,NE TREBAJU IM DOZNAKE JER NE MOGU VODITI BOLOVANJE, VEĆ SAMO IMAJU PRAVO NA NEPLAĆENO ODSUSTVO U TRAJANJU OD 1.G. instituciji u kojoj radi, porodilja je dužna dostaviti samo potvrdu od ljekara o datumu porođaja,kako bi joj se mogao računati rok od 1.g. (vidjela sam platnu listu jedne od kolegica na kojoj u svim rubrikama piše " 0.00 KM"-sramota

na ovaj način je pojam porodiljskog potpuno nezakonito podveden pod neplaćeno odsustvo,što je suprotno svim pozitivnim propisima i evropskim konvencijama.

Koje mehanizme imaju mlade žene,buduće majke,da se izbore za svoja prava?

1. postupak ocjene ustavnosti zakona-ovlašteni za pokretanje ovog postupka kod ustavnog suda su članovi predsjedništva, parlamentarni zastupnici-ČISTO SUMNJAM DA ĆE ONI KOJI SU DONIJELI OVAJ ZAKON I GLATKO ODBILI MOGUĆNOST IZMJENE OVO ČLANA POKRENUTI OVAKAV POSTUPAK

2.da bi se podnijela apelacija- uslov je da se iscrpe svi domaći pravni lijekovi,ŠTO BI ZNAČILO GODINE BORBE I UTROŠENIH SREDSTAVA

3. Obraćanje Ombudsmenima za ljudska prava-koji mogu davati samo "preporuke"

Kad se sve sabere, nemamo efikasnog mehanizma da se zaštittimo od naših političara, koji umjesto da rade za naše dobro, rade sve što mogu da nas unište i unazade. i uvijek kad pomislim da ne mogu biti veći idioti nego što već jesu,oni me ponovo iznenade.

ja sam već odavno ogorčena na mnoge pojave u ovoj zemlji,ali ovo je stvarno nezamislivi idiotizam. ja sam se npr.godinama školovala, sve redovno i bez štela, pa bila nezaposlena, pa jedva dobila posao, pa jedva digla stambeni kredit da kupim stančić koji ću otplaćivati narednh 20.g.,i sad ovako, zadužena do guše, trebam na porodiljsko sa nekih 300 Km od kantona,bez prava čak i na zdravstvenu zaštitu. i još bih trebala biti sretna,jer ima kantona koji ništa ne daju.

i nisam samo ja u pitanju,imam nekoliko kolegica koje su kao i ja bespomoćne.

ukoliko neko ima pametan prijedlog i komentar, rado bih ga čula.

meni jedino pada na pamet da promijenim prebivalište u RS.............
amila_1981
 
Postovi: 7
Pridružen/a: 13/11/2008 10:39

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la anakadabra dana 18/12/2008 14:36

Nažalost nemam nikakav pametan komentar osim da me čeka ista stvar!
Ali ja riješila nema :dance: dok spornu odredbu ne promijene :mrgreen:
Avatar
anakadabra
 
Postovi: 364
Pridružen/a: 10/06/2005 15:41
Lokacija: Sarajevo

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la PipiDugaDevetka dana 18/12/2008 16:01

Francuska, Pariz, Pritisak na neku ministricu da se zadrži zakon o 35-satnoj radnoj sedmici koji je ona htjela promijeniti, povećati broj radnih sati...
Da kojim slučajem ukinu ženama u Fr., kao što su naše porodilje imale i do tri godine odsustva, što plaćenog i neplaćenog, plus ostale beneficije, ...pa oderale bi kožu svakom u Vladi, njihovom Parlamentu,...

Rađanje djece je VITALNI NACIONALNI INTERES SVIH NAS! Ma, kakav interes, OPSTANAK!
slika

Demokratija
Avatar
PipiDugaDevetka
 
Postovi: 19087
Pridružen/a: 25/12/2003 01:00
Lokacija: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la amrica dana 18/12/2008 17:03

Konkretno u Kantonu Sarajevo, za zene-majke zaposlene u institucijama kantona, je slicno, godinu dana placa je 0,00 KM, sad zavisno od ustanove, mogu dobiti regres ili neku slicnu pomoc, a zive od nakanade za porodiljsko, koju daje opcina u kojoj zivi, a koja iznosi nekih 350 KM.
Avatar
amrica
 
Postovi: 7126
Pridružen/a: 26/01/2007 18:58

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la debela dana 18/12/2008 18:06

amila_1981 je napisao/la:meni jedino pada na pamet da promijenim prebivalište u RS.............


ovo sam ti htjela predloziti ukoliko je izvodljivo.
debela
 
Postovi: 3231
Pridružen/a: 02/07/2002 00:00

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la neutral dana 18/12/2008 18:41

novcana naknada zavisi od prosjeka plate odredjenog mjeseca u KS...
zadnja je bila 420 km, prije te 460 km...sljedeca ko zna ...
a cula sam da ce biti porez i na porodiljsko...sramota :x
neutral
 
Postovi: 400
Pridružen/a: 22/01/2006 22:44

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la amila_1981 dana 19/12/2008 09:37

znam za to rješenje u sarajevskom kantonu, i to treba da budeš sretan ako si u kantonu sarajevo,jer ima kantona koji ne daju ništa. strašno je to, ja ove stvari nisam znala dok mi nije to postalo aktuelno,pa sam tek sad počela otkrivati neke detalje. ovo na državnom nivou je monstruozno,zamisli odeš na porodiljsko i nemaš ni zdravstveno,već odriješi kesu pa plati porođaj. pitam se samo zašto mi odbijaju onolike doprinose za zdravstveno kad od tog nemam koristi,onda kad mi je najpotrebnije. a ako se odlučiš imati dijete, onda prvo trebaš dići kredit.

što mi još teže pada je činjenica da je nama susjedni entitet prepoznao problem "bijele kuge" i u potpunosti zaštitio svoje majke-porodilje.
amila_1981
 
Postovi: 7
Pridružen/a: 13/11/2008 10:39

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la amila_1981 dana 19/12/2008 09:44

debela je napisao/la:
amila_1981 je napisao/la:meni jedino pada na pamet da promijenim prebivalište u RS.............


ovo sam ti htjela predloziti ukoliko je izvodljivo.izvodljivo je, pitala sam u svojoj firmi, rekli su mi da je potrebno imati prijavljeno prebivalište najmanje 6 mjeseci u RS-u, da bi mogao ostvarivati ta prava. samo mi je to nekako žalosno, kontam nisam jedina, treba se boriti za svoja prava i ne prepustiti ovoj bagri da radi šta hoće!
amila_1981
 
Postovi: 7
Pridružen/a: 13/11/2008 10:39

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la South Blue Mama dana 19/12/2008 10:04

amila_1981 je napisao/la:znam za to rješenje u sarajevskom kantonu, i to treba da budeš sretan ako si u kantonu sarajevo,jer ima kantona koji ne daju ništa. strašno je to, ja ove stvari nisam znala dok mi nije to postalo aktuelno,pa sam tek sad počela otkrivati neke detalje. ovo na državnom nivou je monstruozno,zamisli odeš na porodiljsko i nemaš ni zdravstveno,već odriješi kesu pa plati porođaj. pitam se samo zašto mi odbijaju onolike doprinose za zdravstveno kad od tog nemam koristi,onda kad mi je najpotrebnije. a ako se odlučiš imati dijete, onda prvo trebaš dići kredit.

što mi još teže pada je činjenica da je nama susjedni entitet prepoznao problem "bijele kuge" i u potpunosti zaštitio svoje majke-porodilje.


Zdravstvenu zastitu imas i nema potrebe da placas porod, te troskove snosi zavod za zdravstvenu zastitu, i u toku cijelog odsustva imas zz (govorim iz licnog iskustva).
A STA RECI NA CINJENICU DA NEZAPOSLENE MAJKE DOBIJU 180 KM mjesecnu NAKNADU, mislim da je to jos veca diskriminacija, posebno sto na drzavnom nivou mortalitet je veci nego natalitet i ova naknada je uvedena kao stimulans buducim majkama da radjaju male bosance. ipak zaposlena zena se na neki nacin moze pripremiti za bolovanje i ustediti makar 100 KM a STA OCEKIVATI OD ZENE KOJA NEMA NIKAKVA PRIMANJA!?!? :roll:

Takodje bih dodala da su donedavno porodilje iz drzavnih institucija primale neki mjesecni iznos od svoje firme, a mi koje smo zaposlene u privatnim firmama nismo imale ni pfeninga!!! :sad:
A mi kao i uvijek se cesemo tek kada nas zasvrbi! :(
Avatar
South Blue Mama
 
Postovi: 13701
Pridružen/a: 17/07/2008 15:18
Lokacija: Juzna strana srcem odabrana

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la Black swan dana 19/12/2008 10:37

kako su moćne te države...

ne daje ti ništa za porodiljsko
snalazi se sam oko bebe
plaćaj školu
i onda ti uzme dijete i pošalje ga na front nekom nesposobnom komadantu...

pa budi patriota :lol: :lol: :lol:
Avatar
Black swan
 
Postovi: 31134
Pridružen/a: 17/03/2004 10:36
Lokacija: Labuđe jezero

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la nuttyyy dana 19/12/2008 12:35

ja sam trenutno na porodiljskom odsustvu, evo vec nekoliko mjesecim, i oprosti ali sam malo iznervirana ovim sto sam procitala!

otisla sam na bolovanje pod istim uslovima o kojima govoris u prvom postu, a ja sam zaposlena u multinacionalnoj korporaciji tj. njenom BH ogranku. isto sam ucila, zavrsila fakultet, govorim jezike, zaposlila se bez stele, radila od jutra do sutra.... tako da stvarno ne znam zasto toliko potenciras da si iz drzavne firme - zasto vi iz drzavnih fimi ne bi trebali ici pod istim uslovima na bolovanje kao i sve ostale trudnice? daleko od toga da i ja ne bih voljela primati platu ali sam misljenja da svi moramo imati iste uslove. sta bi trebala reci moja komsinica koja je radila u jednom trznom centru u Hrasnom (ne znam smijem li imenovati) za platu koliko iznosi naknada i onda su je prosli mjesec glatko otpustili jer je trudna. a ona jadna ne zeli da se bori protiv vjetrenjaca. samo da znas da ima i gore i da prava treba traziti za sve! Mislim da je sasvim korektno da smo i ja i ti dobile 1 godinu, jer npr. kod mog muza u firmi je porodiljsko 3 mjeseca, a imam prijateljicu koja se vratila nakon 42 dana na posao jer je morala da ne bi ostala bez posla (inace, radi se o jednoj drzavnoj pravosudnoj instituciji gdje je doticna odradjivala pripravnicki). tebi ako treba lova, niko te ne tjera da ostanes godinu dana na bolovanju

sto se tice naknade, primas cca 420-430 KM, kako koji mjesec, redovna je, i imas zdravstveno osiguranje i ti i tvoja beba.... sto se kredita tice, mislim da je to u okolnostima koje sada vladaju nazalost tvoj problem, bas kao i meni moj kredit.

nazalost tako nam je kako nam je, cijeli zivot je stvar planiranja pa tako je doslo vrijeme i za djecu. od kukanja nema nista nego se treba lijepo organizovati. dijete ne pada s neba, tako da i prije poroda imas fore 9 mjeseci da malo ustedis i pripremis se - ali ne, treba voziti chicco kolica od 900 KM, tene adidas br. 19 od 100 KM i slicno. to nadmetanje sa kolicima medju mladim roditeljima je postalo kao sa autima medju frajerima - ko ce skuplje, bolje, jace gume, vise funkcija i ostalo.

dakle, ja glasam za iste uslove za sviju i da se bar ovo malo zakona sto imamo postuje. imamo zakonski dozvoljenu jednu godinu i ne smije te niko maltretirati i otpustati jer si trudna jer ce snositi zestoke sankcije. a lova je stvar odluke svakog od nas.... a drzavne institucije bi i jare i pare i to preko poreza kojeg ja placam.

eto toliko od mene pa me sada slobodno napadajte!
nuttyyy
 
Postovi: 46
Pridružen/a: 30/08/2008 16:15

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la maajaa dana 19/12/2008 12:46

@ nuttyyy, potpisujem tvoj komentar
maajaa
 
Postovi: 288
Pridružen/a: 14/05/2007 16:14

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la South Blue Mama dana 19/12/2008 12:49

@nutyyy :thumbup:
u potpunosti se slazem sa tvojim misljenjem i vec sam navela slicne stvari
Kod nas je trend biti u trendu, pa zar da moje djete nosi isto kao i bilo cije ili ned'o Bog vec noseno, ono zasluzuje samo najskuplje :roll:
Tuzno ali istinito, podjeljena su nam djeca od starta a ocekujemo bolju buducnost.
Avatar
South Blue Mama
 
Postovi: 13701
Pridružen/a: 17/07/2008 15:18
Lokacija: Juzna strana srcem odabrana

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la amila_1981 dana 19/12/2008 14:50

prije svega, žao mi je što ste pogrešno protumačile moj post i bojim se, udaljile od početne teme.

uopšte ne potenciram to što sam zaposlena u državnoj firmi, a i sama sam radila kod privatnika skoro 3.g., trpila sve i svašta i pužući dolazila na posao,kad sam bila bolesna, zato što sam morala,da ne bih dobila otkaz.

u ovoj zemlji u oblasti radnog prava vlada najveće "bezakonje",i bez sumnje je daleko teže raditi kod privatnika (ja to jako dobro znam), ali moj post se nije odnosio na to,već na kršenje elementarnih ljudskih prava,priznatih svim mogućim i nemogućim konvencijama, ustavima i zakonima, i TO KRŠENJA POČINJENIH OD LEGITIMNIH VLASTI OVE DRŽAVE!!!

tako da svakako ne stoji ni komentar da ja svom djetetu želim samo najskuplje, uopšte ne patim od takvih gluposti,a da mogu uštediti bila bih sretna!

žao mi je što se ova tema svela na međusobna prepucavanja, umjesto na pitanje šta mi, kao buduće potencijalne majke, nije bitno gdje zaposlene, možemo uraditi za sebe.

ali, ovako razjedinjene, očito ništa!!!

Pozdrav svima
amila_1981
 
Postovi: 7
Pridružen/a: 13/11/2008 10:39

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la pure_love dana 19/12/2008 20:06

:thumbup:
pure_love
 
Postovi: 1490
Pridružen/a: 11/11/2008 10:30

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la VjecitiStudent dana 20/12/2008 13:16

Sramotno. Nazalost, ne vidim kakve su sanse da se stanje uopste promijeni nabolje, jer i pozicija i opozicija ocito isto misli i radi.
VjecitiStudent
 
Postovi: 13004
Pridružen/a: 14/08/2008 13:42
Lokacija: Životinjska farma

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la Bosanac sa dna kace dana 20/12/2008 15:53

PipiDugaDevetka je napisao/la:Francuska, Pariz, Pritisak na neku ministricu da se zadrži zakon o 35-satnoj radnoj sedmici koji je ona htjela promijeniti, povećati broj radnih sati...
Da kojim slučajem ukinu ženama u Fr., kao što su naše porodilje imale i do tri godine odsustva, što plaćenog i neplaćenog, plus ostale beneficije, ...pa oderale bi kožu svakom u Vladi, njihovom Parlamentu,...

Rađanje djece je VITALNI NACIONALNI INTERES SVIH NAS! Ma, kakav interes, OPSTANAK!
slika

Demokratija

ne, ne, ne , varas se, nas VITALNI INTERES je borba protiv selefija..... :oops:
Avatar
Bosanac sa dna kace
 
Postovi: 8027
Pridružen/a: 27/06/2005 20:21
Lokacija: ponutrače

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la modesti dana 20/12/2008 16:02

Naknada za porodilje je u istom paketu kao i lista esencijalnih lijekova za djecu. Masa lijekova (npr. oralni steroidi-pumpice za astmu) se dijelom plaćaju. Ono što je gorući problem jesu samohrane majke. Počevši od prijave djeteta kad se rodi (3 dana stajanja u redu na raznim šalterima), regulisanja famozne naknade, zdravstvene zaštite za dijete itd. Ne znam kako samohrane majke sa ovim zavrzlamama izlaze na kraj. Generalno, briga za dijete (od prenatalnog pedioda pa do škole) je grozna. Isto kao da nas ima kao Kineza pa vlast baš briga. A za onih ca.350-400 KM možeš kupiti pelene i osnovnu kozmetiku za dijete. Bruka. Gade mi se.

Možda se ciljano ide na zanemarivanje samohranih majki. Kad nema Deda Mraza u vrtićima, šta će nam i djeca bez legitimnih očeva?!
:x da povratiš.
modesti
 
Postovi: 649
Pridružen/a: 02/03/2004 01:00

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la chuchumbamayumbe dana 20/12/2008 16:20

South Blue Mama je napisao/la:
amila_1981 je napisao/la:znam za to rješenje u sarajevskom kantonu, i to treba da budeš sretan ako si u kantonu sarajevo,jer ima kantona koji ne daju ništa. strašno je to, ja ove stvari nisam znala dok mi nije to postalo aktuelno,pa sam tek sad počela otkrivati neke detalje. ovo na državnom nivou je monstruozno,zamisli odeš na porodiljsko i nemaš ni zdravstveno,već odriješi kesu pa plati porođaj. pitam se samo zašto mi odbijaju onolike doprinose za zdravstveno kad od tog nemam koristi,onda kad mi je najpotrebnije. a ako se odlučiš imati dijete, onda prvo trebaš dići kredit.

što mi još teže pada je činjenica da je nama susjedni entitet prepoznao problem "bijele kuge" i u potpunosti zaštitio svoje majke-porodilje.


Zdravstvenu zastitu imas i nema potrebe da placas porod, te troskove snosi zavod za zdravstvenu zastitu, i u toku cijelog odsustva imas zz (govorim iz licnog iskustva).
A STA RECI NA CINJENICU DA NEZAPOSLENE MAJKE DOBIJU 180 KM mjesecnu NAKNADU, mislim da je to jos veca diskriminacija, posebno sto na drzavnom nivou mortalitet je veci nego natalitet i ova naknada je uvedena kao stimulans buducim majkama da radjaju male bosance. ipak zaposlena zena se na neki nacin moze pripremiti za bolovanje i ustediti makar 100 KM a STA OCEKIVATI OD ZENE KOJA NEMA NIKAKVA PRIMANJA!?!? :roll:

Takodje bih dodala da su donedavno porodilje iz drzavnih institucija primale neki mjesecni iznos od svoje firme, a mi koje smo zaposlene u privatnim firmama nismo imale ni pfeninga!!! :sad:
A mi kao i uvijek se cesemo tek kada nas zasvrbi! :(

Moja zena kao nezaposlena prima naknadu od 120 km mjesecno, 12 mjeseci.
Sarajevski Kurton.
Avatar
chuchumbamayumbe
 
Postovi: 11055
Pridružen/a: 20/10/2006 22:02

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la arzuhal dana 18/01/2009 20:50

Ja ovo tek noćas čuo na hayatovom dnevniku i zanijemio :shock: . Zašto nas ne potruju sve? Paščad :x :x :x
arzuhal
 
Postovi: 6586
Pridružen/a: 03/06/2008 11:26
Lokacija: I'm looking for the face I had, before the world was made...

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la Better Man dana 18/01/2009 21:18

U Federalnoj instituciji gdje radim pravo porodilja je regulisano tako da ona donese potvrdu od općinske službe na kojoj je iznos koji prima od kantona. Na osnovu te potvrde izdaje joj se rješenje na iznos koji predstavlja razliku kad od iznosa njene plate odbiješ iznos koji dobiva od kantona, tako da porodilja dobiva puni iznos svoje plate, bez troškova prevoza i toplog obroka za vrijeme porodiljskog odsustva. Za one koji se nalaze u ispostavi u Mostaru obzirom da njihov kanton nije regulisao pravo naknade instituicija im daje puni iznos njihove plaće bez toplog i troškova prevoza.
Avatar
Better Man
 
Postovi: 7783
Pridružen/a: 01/10/2006 20:10

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la anjusha dana 19/01/2009 00:31

Ovo do sad nisam cula, ali mi se od vijesti dize kosa na glavi. Nista u zivotu ne zelim vise nego da imam dijete, ali kad sad pogledam- ko ce mi ga hraniti? Jer ta naknada je dovoljna tek za pelena, a sta da jedemo? Sve onda ostaje na plati buduceg muza, ali koliko je i to pametno...
Stvarno, sta da se radi? Peticija? recite gdje da potpisem? protest? recite kad da dodjem? Nesto drugo?
Samo kazite
Avatar
anjusha
 
Postovi: 1749
Pridružen/a: 03/02/2008 15:26
Lokacija: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la tempora dana 19/01/2009 00:43

Pa dobro nije mi jasno sta rade nase zene uopste? Mnogi raporti pokazuju da je polozaj zene u BiH izuzetno los, pocev od samog obrazovanja pa do nekih drugih segmenata, a kada ovo citam dodje mi da placem.
Ako se ne varam, jedna od mojih prijateljica je pri uposljavanju morala otici na ginekoloski pregled. Ne znam koliko je to praksa i je li ?
I jos jednom: sta rade zene u BiH? I kojim se nacinom bore protiv ovakvih pojava? I zasto mi se cini da se zene u BiH jako malo bore za svoj polozaj u drustvu?
tempora
 
Postovi: 2799
Pridružen/a: 03/07/2002 00:00

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la Amazonka27 dana 20/01/2009 13:17

interesuje me ko je "oduzeo" ta prava i na osnovu cega se ta prava ukidaju. Neko mora snositi odgovornost za ovo....neko je nasvrljao svoj potpis...e pa tog nekog treba tuziti i suditi mu isto kao i ratnom zlocincu. Ako ovoj drzavi nije stalo do penzionera, ni do omladine...sad ni do porasta nataliteta....pa hajmo odma da napravimo kolektivno iseljenje da se nepate ni oni a vala ni mi...
Jel taj "neko" ima svoju djecu i unucad? Ima...bezbeli....al' ih je poslao u normalnu zemlju gdje se cijeni svaka usrana pelena...
Nedo Bog rata....stvarno nebi imao ko da brani ovu zemlju...moral i patriotizam je "na nivou"...
PU!
Avatar
Amazonka27
 
Postovi: 5372
Pridružen/a: 21/08/2007 10:25
Lokacija: Sa

Re: VRATITE PRAVA PORODILJAMA

PostPostao/la paprica29 dana 20/01/2009 13:50

Better Man je napisao/la:U Federalnoj instituciji gdje radim pravo porodilja je regulisano tako da ona donese potvrdu od općinske službe na kojoj je iznos koji prima od kantona. Na osnovu te potvrde izdaje joj se rješenje na iznos koji predstavlja razliku kad od iznosa njene plate odbiješ iznos koji dobiva od kantona, tako da porodilja dobiva puni iznos svoje plate, bez troškova prevoza i toplog obroka za vrijeme porodiljskog odsustva. Za one koji se nalaze u ispostavi u Mostaru obzirom da njihov kanton nije regulisao pravo naknade instituicija im daje puni iznos njihove plaće bez toplog i troškova prevoza.


Potpisujem. Upravo sam sve ovo ganjao za ženu. Kantonalna naknada iznosi 360 KM, a firma joj uplaćuje ostatak do pune plate.
paprica29
 
Postovi: 321
Pridružen/a: 27/10/2003 01:00

Sljedeća

Natrag na Razne diskusije

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.