Tehnoloski visak - isplata s biroa

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator/ica: Muhamed Đakmić

Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la Zvijezdica dana 11/01/2011 16:13

Pozdrav,

dobio sam otkaz i napisano je da sam tehnoloski visak. Imam preko 6 godina radnog staza. Zanima me zna li neko koliko dugo mogu primati naknadu s biroa i koji iznos?

Hvala
Zvijezdica
 
Postovi: 16
Pridružen/a: 27/05/2008 16:00

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la vjesticanametli dana 11/01/2011 17:25

6 mjeseci po 300 i jos nesto KM..........kopiraj ugovor 2 x i ovjeri ga u opstini, kopiraj one odjave po 2 puta i isto ih ovjeri
Avatar
vjesticanametli
 
Postovi: 5980
Pridružen/a: 15/02/2008 10:31
Lokacija: Sarajevo X

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la IDEA dana 11/01/2011 17:28

Zvijezdica je napisao/la:Pozdrav,

dobio sam otkaz i napisano je da sam tehnoloski visak. Imam preko 6 godina radnog staza. Zanima me zna li neko koliko dugo mogu primati naknadu s biroa i koji iznos?

HvalaOSIGURANJE ZA SLUČAJ NEZAPOSLENOSTI- NOVČANA NAKNADA

Pravo na novčanu naknadu stiče nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje osam mjeseci rada neprekidno ili osam mjeseci sa prekidima u posljednjih 18 mjeseci.

Kod utvrđivanja prava na novčanu naknadu kao godina rada smatra se vrijeme od 12 mjeseci, a rad kraći od punog radnog vremena preračunava se na puno radno vrijeme.

Kao vrijeme provedeno na radu smatra se vrijeme obaveznog osiguranja prema propisima koji reguliraju sistem poreza i obaveznih doprinosa.

Visinu novčane naknade čini 40% prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa nezaposlene osobe, koju objavljuje Federalni zavod za statistiku.

DUŽINA TRAJANJA ISPLAĆIVANJA NOVČANE NAKNADE

Novčana naknada isplaćuje se nezaposlenoj osobi:

1. 3 mjeseca ako je provela na radu od 8 mjeseci do 5 godina;
2. 6 mjeseci ako je provela na radu od 5 do 10 godina;
3. 9 mjeseci ako je provela na radu od 10 do 15 godina;
4. 12 mjeseci ako je provela na radu od 15 do 25 godina;
5. 15 mjeseci ako je provela na radu od 25 do 30 godina;
6. 18 mjeseci ako je provela na radu od 30 do 35 godina i
7. 24 mjeseca ako je provela na radu više od 35 godina.Nezaposlenoj osobi koja je u cijelosti iskoristila novčanu naknadu, kod ponovnog sticanja ovog prava u vrijeme provedeno na radu uračunava se samo vrijeme provedeno na radu poslije isteka posljednjeg utvrđenog prava na ovu naknadu.

Nezaposlenoj osobi kojoj je pravo na novčanu naknadu prestalo ponovnim zaposlenjem prije isteka vremena u kojem je imala pravo na novčanu naknadu, a koja je ponovo ostala nezaposlena, osim iz razloga utvrđenih u članu 36. Zakona, nastavlja se isplaćivanje novčane naknade za preostalo vrijeme, ako je to za nju povoljnije.

Nezaposlenoj osobi koja ima pravo na novčanu naknadu može se, na njezin zahtjev, isplatiti naknada u jednokratnom iznosu ovisno o utvrđenom trajanju prava na naknadu, radi samostalnog ili sa drugom osobom obrazovanja privrednog društva, radnje ili drugog oblika obavljanja samostalne djelatnosti.

Nezaposlena osoba kojoj je naknada isplaćena ne može se prijaviti službi za zapošljavanje prije isteka vremena za koje je primila jednokratnu isplatu.

POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA PO OSNOVU NEZAPOSLENOSTI

Nezaposlena osoba ostvaruje prava za vrijeme nezaposlenosti u službi za zapošljavanje prema mjestu prebivališta.

Prava za vrijeme nezaposlenosti nezaposlena osoba, koja je usljed ratnog stanja napustila prebivalište, ostvaruje u službi za zapošljavanje prema mjestu boravka.

Pravo na novčanu naknadu stiče nezaposlena osoba ako se prijavi i podnese zahtjev u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, odnosno dana odjavljivanja obrta ili djelatnosti.

Nezaposlena osoba koja iz opravdanog razloga propusti rok za prijavu može se prijaviti i podnijeti zahtjev u roku od 30 dana od dana prestanka razloga koji je prouzrokovao propuštanje roka.

Pod opravdanim razlogom smatra se privremena spriječenost za rad po propisima o zdravstvenom osiguranju.

Novčana naknada pripada nezaposlenoj osobi od prvog dana po prestanku radnog odnosa ako podnese zahtjev za novčanu naknadu u roku (član 33 st. 1. i 2. Zakona).

Ako nezaposlena osoba podnese zahtjev nakon roka (član 33 st. 1. i 2. Zakona), novčana naknada joj pripada od dana podnošenja zahtjeva pa do isteka vremena za koje bi joj pripadalo pravo na novčanu naknadu.

Novčana naknada ne pripada nezaposlenoj osobi koja podnese zahtjev poslije isteka vremena za koje bi joj pripadalo pravo na novčanu naknadu, na osnovu Zakona.

Osoba koja podnosi zahtjev za ostvarivanje novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti dužna je dostaviti službi za zapošljavanje sve potrebne podatke za utvrđivanje prava.

GUBITAK PRAVA NA NOVČANU NAKNADU

Nezaposlena osoba nema pravo na novčanu naknadu:

1. kad je svjesno doprinijela prestanku radnog odnosa;
2. kad se utvrdi da je dobrovoljno napustila posao bez opravdanog razloga.OPRAVDAN RAZLOG ZA PREKID RADNOG ODNOSA

Opravdan razlog za dobrovoljno prekidanje radnog odnosa postoji u slučaju kada, s obzirom na sve okolnosti, nezaposlena osoba nema druge prihvatljive mogućnosti nego da prekine radni odnos. To se naročito, ali ne isključivo, odnosi na:

1. seksualno ili drukčije zlostavljanje;
2. diskriminaciju u smislu člana 5. Zakona o radu;
3. uvjeta rada koji ugrožavaju zdravlje ili sigurnost;
4. postupanje poslodavca suprotno zakonu;
5. pritisak koji poslodavac vrši na zaposlenika zbog članstva u sindikatu ili drugoj organizaciji zaposlenika.


PREKID ISPLATE NOVČANE NAKNADE

Isplata novčane naknade nezaposlenoj osobi prekida se:

1. za vrijeme odsluženja odnosno dosluženja vojnog roka,
2. u toku izdržavanja kazne zatvora duže od šest mjeseci.Isplata novčane naknade nezaposlenoj osobi nastavlja se za ostatak perioda do kojeg je priznato pravo na ovu naknadu, pod uvjetom da se prijavi službi za zapošljavanje u roku od 30 dana po prestanku okolnosti koja je dovela do prekida.

Nezaposlena osoba koja ostvaruje prava za vrijeme nezaposlenosti dužna je u roku od 15 dana od dana nastanka ove okolnosti prijaviti nadležnoj službi za zapošljavanje svaku okolnost koja utiče na promjenu ili prestanak prava.

Nezaposlena osoba koja je ostvarila primanje na koje nije imala pravo dužna je vratiti primljene iznose odnosno nadoknaditi nastale izdatke ako je to pravo ostvarila:

1. na osnovu netačne izjave ili podataka za koje je znala ili morala znati da su netačni;
2. na neki drugi nezakoniti način ili u opsegu većem od onoga koji joj pripada;
3. zbog toga što nije prijavila nastale promjene odnosno okolnosti koje utiču na prestanak prava ili opseg njegovog korištenja.ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Zdravstveno osiguranje nezaposlenoj osobi osigurava se u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju.

PENZIJSKO OSIGURANJE

Penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava se nezaposlenoj osobi kojoj nedostaju do tri godine penzijskog staža do sticanja uvjeta za starosnu penziju, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.
IDEA
 
Postovi: 82
Pridružen/a: 17/10/2005 14:52
Lokacija: Sarajevo

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la Zvijezdica dana 12/01/2011 10:33

Ljudi hvala vam na info. IDEA pomogao/la si mi mnogo sa ovim tekstom, pola stvari nisam znao... puno pozz i hvala
Zvijezdica
 
Postovi: 16
Pridružen/a: 27/05/2008 16:00

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la Karen dana 13/01/2011 21:39

Imam pitanje.
12 mjeseci sam bila pod ugovorom na određeno u firmi A. Po isteku tog sam odmah prešla u firmu B ali nisam radila 8 mjeseci nego kraće. Nisu mi isplaćene plaće i doprinosi. Imam li pravo tražiti ovu naknadu?
Karen
 
Postovi: 803
Pridružen/a: 17/07/2007 15:52
Lokacija: Sarajevo

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la kiki-miki dana 14/01/2011 13:36

Ako ti firma nije uplaćivala doprinose - nema isplate.Ovo im je totalni bezobrazluk,jer nije radnik kriv što im nisu uplaćivani doprinosi.
Isto tako ako je u pitanju sporazumni raskid ugovora -nema isplate.


Jedina korist od biroa ti je zdravstveno osiguranje,ali se na biro moraš javiti u roku od 30 dana od dana raskida ugovora tj. zadnjeg radnog dana.
kiki-miki
 
Postovi: 17780
Pridružen/a: 30/09/2007 12:33

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la Karen dana 15/01/2011 14:51

Kako smo nezaštićeni. Znači nemam prava na ostvarivanje nikakvih prava? Iako sam radila nekoliko mjeseci, iako imam potpisan valjan ugovor? Ni plaća (zarađenih) ni zdravstvenog niti isplata sa biroa?
Uvijek sam mislila kako budale plaćaju hiljade za državni posao, ali sada sebe smatram budalom jer sam vjerovala privatniku.
Karen
 
Postovi: 803
Pridružen/a: 17/07/2007 15:52
Lokacija: Sarajevo

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la Miki123 dana 18/01/2011 00:43

Karen je napisao/la:Kako smo nezaštićeni. Znači nemam prava na ostvarivanje nikakvih prava? Iako sam radila nekoliko mjeseci, iako imam potpisan valjan ugovor? Ni plaća (zarađenih) ni zdravstvenog niti isplata sa biroa?
Uvijek sam mislila kako budale plaćaju hiljade za državni posao, ali sada sebe smatram budalom jer sam vjerovala privatniku.


Pa sama si kriva što je tako. Na onoj drugo temi ti je sve objašnjeno, ali ti si rekla da ga nećeš tužiti. Nema sa takvim druge nego preko suda i po novčaniku. Da je bio čovjek dao bi ti platu na vrijeme.
Avatar
Miki123
 
Postovi: 1612
Pridružen/a: 23/09/2007 12:44

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la Cruella de Villa dana 01/02/2011 10:19

Karen je napisao/la:Kako smo nezaštićeni. Znači nemam prava na ostvarivanje nikakvih prava? Iako sam radila nekoliko mjeseci, iako imam potpisan valjan ugovor? Ni plaća (zarađenih) ni zdravstvenog niti isplata sa biroa?
Uvijek sam mislila kako budale plaćaju hiljade za državni posao, ali sada sebe smatram budalom jer sam vjerovala privatniku.Ako si bila regularno prijavljena, da radiš, nije te poslodavac mogao odjaviti dok ti ne uplati doprinose i dok ti ne isplati plaću (barem iznos na koji te prijavio)...Najbolje ti je raspitati se na bioru, moja prijateljica je radila u jednoj firmi godinu dana, pa presla u drugu, u toj drugoj je doslo do sporazumnog raskida ugovora o radu, no rpavo na novcanu naknadu je ostvarila na racun prethodnog zaposlenja
Cruella de Villa
 
Postovi: 74
Pridružen/a: 24/01/2011 15:10
Lokacija: Sarajevo

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la Aldiin dana 11/07/2012 20:17

Imam pitanje dali ja imam pravo na novcanu naknadu ako ja odbijem potpisati novi ugovor sa firmom?
A radim vec 2 godine tu.
i NAPISEM KAO RAZLOG DA POSLODAVAC NE POSTUJE USLOVE KOJI PIOSE U UGOVORU .
U UGOVORU PISE DA CU NAJVISE RADITI 52 SATA A JA RADIM NAJMANJE 58 DO70 SATI SEDMICNO PONEKAD I VISE.
Aldiin
 
Postovi: 1
Pridružen/a: 11/07/2012 20:15

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la Hemera dana 12/02/2013 19:59

Po kom osnovu biro traži povrat naknade za vrijeme nezaposlenosti,ukoliko osoba ga nije iskoristila u punom iznosu(18 mjeseci konkretno) već samo do momenta do kada je otišla u prijevremenu penziju?Radi se o iznosu za oko pola godine.
I zašto se retroaktivno mijenja status,jer osoba jeste bila nezaposlena i imala taj status dok je završila problem sa poslodavcem u smislu isplate doprinosa jer ista nije mogla otići u penziju,a mudrolijanjem poslodavca je i odjavljena iako nisu doprinosi bili uplaćeni?A spor se vodi na sudu radi visine otpremnine i nepoštivanja Ugovora o radu.
Avatar
Hemera
 
Postovi: 2858
Pridružen/a: 08/08/2010 01:22

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la akcija007 dana 13/02/2013 00:20

Moja mama je 53-ce godiste i ima da prima jos godinu dana naknadu s biroa, kako se svaki mjesec mora mjesecno javljati na biro rekli su joj da godista od 1953 do 1958 moraju prilikom javljanja na biro da donesu potvrdu iz PIO da nisu predali zahtjev za pijevremenu penziju.

Razlog je taj sto se preda zahtjev za prijevremnu penziju npr. 01.02. i PIO obradi zahtjev tek 15.06. i 01.07 isplati retroaktivno penzije od febuara do juna a u medjuvremenu si ti na birou i imas naknadu s biroa. Znaci ko preda zahtjev za prijevremnu penziju, dok ne dobije rjesenje od PIO ostaje bez primanja jer ce ga skinuti s biroa s naknade .
akcija007
 
Postovi: 795
Pridružen/a: 17/05/2008 23:50

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la Hemera dana 13/02/2013 15:18

i ta se naknada sa biroa mora vratit ako ode u penziju u periodu sto prima pare od biroa
kretenizam,bolje da ne daju nista,toliki svijet j eplacao stotinu stvari za te doprinose i odjednom im je odredjivanje penzije poslovna tajna,a znaju dijeliti i onim akoji nemaju dana radnog staza "penzije".
Avatar
Hemera
 
Postovi: 2858
Pridružen/a: 08/08/2010 01:22

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la ulli dana 19/03/2013 17:08

Zna li iko sta je sa naknadom sa biroa u Kantonu Sarajevo, odnosno koliko je redovna? Prije dva mjeseca ostala bez posla, prije mjesec dana dobila rjesenje da imam pravo na naknadu, ali para jos uvijek nema?
ulli
 
Postovi: 14
Pridružen/a: 04/02/2010 12:53

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la udrch dana 19/03/2013 17:40

334 KM..isplata do petog u mjesecu..
udrch
 
Postovi: 8477
Pridružen/a: 14/10/2008 10:08

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la ulli dana 19/03/2013 18:59

valjda mi onda sljedeci mjesec isplate dvije zaostale naknade
ulli
 
Postovi: 14
Pridružen/a: 04/02/2010 12:53

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la South Blue Mama dana 19/03/2013 19:55

a jesi li sa rjesenjem i brojem svog rn u Raiffeisen banci otisla do svog biroa? Ako nisi,leti sutra i primices sve do 05.04. ;-)
Avatar
South Blue Mama
 
Postovi: 13694
Pridružen/a: 17/07/2008 15:18
Lokacija: Juzna strana srcem odabrana

Re: Tehnoloski visak - isplata s biroa

PostPostao/la bosanka hercegovic dana 23/03/2013 20:28

Da li osoba koja je kao tehnoloski visak primala naknadu sa biroa, a tuzila je poslodavca i dobila radni spor mora vratiti naknade obzirom da je sud nalozio poslodavcu da mu

nadoknadi izgubljene zarade?
bosanka hercegovic
 
Postovi: 100
Pridružen/a: 01/03/2013 10:46


Natrag na Ekonomija

Online

Trenutno korisnika/ca: Exabot [Bot] i 4 gostiju.