Moderator/ica: ladyblue18
Sajo---: je napisao/la:ljudi moji, interesuje me dali iko ima iskustva sa pomenutim izraslinama na tijelu, naime, prije nekih 5 6 godina, kada sam pio u pubertetu, na ledjima sam imao dosta bubuljica (bas dosta) pa kako su bubuljice prolazile i zarastale na nekim mjestima gdje su bile "najveæe" ostajale su neke nakupine (valjda masnoce, sta ja znam) pa to ne izgleda bas lijepo.
Bio sam kod mnogih dermatologa, ali naravno niko veze nema, ni sta je ni kako se da ukloniti vec samo su mi rekli da se to naziva keloid i da je rijetka "bolest".
Interesuje me dali iko od vas ima iskustva s tim i dali znate neki nacin na koji bi se to dalo ukoniti jer stvarno mi stvara kompleks i neprijatno mi bude i na moru i bilo gdje kada se treba skinuti,...
Hvala!!!

Sajo---: je napisao/la:hvala drug pa odgoviri, znao sam ja da ima jo¹ neko, lahko je to tebi pa su samo 2, ja ih imam u dvocifrenom broju, pa je to ruzno, a ako nista drugo ne skontam odoh pod no¾ da mi uklone pa ako ponovo narastu, vise necu dirati,...
Probao sam hiljade maza i hiljade dermetologa, zafrkancija ali nista,...
Kod mene su poprilicno veliki, vide se i kada obucem malo uzu majicu, strasno me nerviraju,....
Hvala Velika!!!!

cHupjahalic@ je napisao/la:ne znam da sam ikad prije cula za keloide. sad bas provjerila na stranici od jedne bolnice u Norveskoj (odjel za kozne bolesti) gdje pisu da su operacije rizicne zato sto keloid moze porasti veci nakon operacije.
spominju neku vrstu inekcije (Triamcinolon, vrsta kortizona), mora se ponavljati par puta.
p.s. stoji da su jako bolne.![]()
isto pisu o hladjenju sa kombinacijom nitrogena.
gel od silikona djeluje kod pojedinih (ne znam na koji nacin ga stavljaju i koriste, ali mogu provjeriti).

kindje je napisao/la:Nisam vjerovao da cu vidjeti ovu temu ovdje ali evo da se i ja pridruzim vama...
Nemoj da te ovo obeshrabi ali i ja imam keloide(ni malo esteski lijepejos od puberteta na ramenima i vjeruj da sam probao sve moguce...i jos ih danas imam (35g) i nisam nasao nacin da ih uklonim.
Vremenom sam se oslobodio i za izlaske na plazu i bazen bilo je i gorih stvari u zivotu pa su keloidi postali moj manji problem.
Inace u pubertetu sam koristio i Jovanov melem i rezultat je da su se malo smanjivali i omeksavali ali i ne nestajali...probaj u svakom slucaju!
Svojevremenu i staroj Jugi sam trazio lijek za moj problem na
VMA Bg -> operacija koja ni malo ne pomaze samo jos vise se stvaraju na shavovima
Rebro Zg -> kortizonaska terapija mjesecno preko dvije godine i rezultat je da su se malo smanjivali ali i ne nestajali...
Na zapadu su me uvjeravali da crnci u Africi rezu kozu da bi se Keloidi stvarali ali niko od ljekara nije predlozio nikakvu terapiju vec vise akademski pristup da se jedan otvori i istraze sastav i razlozi njihovog stvaranja...za to nisam imao ni vremena ni finansija u to vrijeme....
Nadam se da ces uspjeti nacin da ih odklonis jer znam koliko mogu biti opterecenje....
Sajo---: je napisao/la:hvala na podrsci, mislim da cu pokusati s ovom kremom dermatix, cujem od mnogih da je dobra, pa kako bilo da bilo,...
cHupjahalic@
Hvala velika na ovakvim rijecima, to lijepo izgleda kada se cita ali je takav efekat vrlo teško postici, ekstremno je neugodno kada ti neko pogleda u ledja a ti znas zasto gleda, naravno, naučis se zivjeti s tim ali nikada ti nije svejedno (barem meni), npr. uvijek trazim neke izolovane plaze, ekstremno rijetko se skidam, ma sta da vam pričam jednostavno smeta,... Pokušat cu još ovih zafrkancija koje ste mi rekli pa ako ne uspije nikome nista, ko ga sisa,...
A ako uspije bit ce dernek![]()
![]()
Hvala!!!

Sajo---: je napisao/la:Vidjet cemo fercera li za pola mjseca, jedan keloid (najveci) se smanjio bar za jednu trecinu dok kod ostalih nema zapazenijeg napredka ali oni su i nekako čvrsći od ovoga sto se smanjio pa predpostavljam da treba vise vremena da djeluje.
Danke na pitanju.

Trenutno korisnika/ca: emmmy i 6 gostiju.