Uzrok dlakavosti - hirzutizma

Sve o zdravlju...

Moderator/ica: ladyblue18

Uzrok dlakavosti - hirzutizma

PostPostao/la sposa0408 dana 06/10/2009 22:41

Moze li uzrok prekomjerne dlakavosti na dijelovima tijela kod zene gdje to nije uobicajeno (lice, brada, nadusnica, prsa itd.), biti disfunkcija nadbubrezne zlijezde?
Napomena: ginekoloski sve u redu - redovni ciklusi, hormoni u balansu i sve kako treba..
Zna li neko nesto o pojavi i uzrocima hirzutizma?
Hvala!
Avatar
sposa0408
 
Postovi: 298
Pridružen/a: 09/09/2007 10:04
Lokacija: SARAJEVO

Re: Uzrok dlakavosti - hirzutizma

PostPostao/la melb26sa dana 07/10/2009 00:01

Cure,
probajte vidjeti sa lijecnikom da nemate C.A.H congenital adrenal hyperplasia. Bas je ove sedmice bio clanak o tome u NY Timesu da zbog CAH djevojkama pocesto pogresno dijagnosticiraju PCOS a kasnije ne mogu zatrudniti jer je to CAH a doktori ni u klinikama za lijecenje neplodnosti ne prepoznaju. Lijeci se vrlo lako - deksametazonom [dexamethasone].

http://www.nytimes.com/2009/07/07/he...o.html?_r=1&em

Evo brzinski prevod pa mozda nekome pomogne. Ne znam da li se test moze raditi u BiH, ali ako barem nekoga uputi na pravu dijagnozu ja sretna

Stanje je neklasicna urodjena adrenalna hiperplazija ili CAH - nedostatak hormona koji dovodi do pretjerane produkcije androgena. Kod zena moze ometati ovulaciju; kod muskaraca moze uzrokovati nizak broj spermica (sperm count). Pored toga, moze dovesti do niskog rasta, neugodnog mirisa tijela, akni, neregularnih menstruacija kao i pretjeranog rasta dlaka sto se zove hirzutizam. (Gdja Citrone, koja sada ima 38 godina, je takodjer imala neke od ovih simptoma).

"Tretman je tako jeftin i lagan", kaze dr Maria New, profesor pedijatrije i ljudske genetike na medicinskom fakultetu Mount Sinai koja se smatra vodecim autoritetom za C.A.H.


Dijagnoza se bazira na testu krvi na visoke nivoe hormona zvanog 17-hidroksiprogesteron - genetski test takodje postoji - a tretman ukljucuje male doze steroida deksametazona. Moze da ponisti mnoge simptome u periodu od 3 mjeseca do dvije i po godine.

U tezem obliku, klasicni CAH, pretjerana proizvodnja androgena moze da uzrokuje nejasne genitalije kod djevojcica. U neklasicnom obliku, visak androgena je manji i simptomi su blazi ili nepostojeci.
Ne svi centri za plodnost testiraju na ovu bolest, ili testiraju na nju tek ako su ostali tretmani iskusani. Neki akuseri ne znaju za bolest i njen uticaj na plodnost, rekao je Dr. Zev Rosenwaks, direktor Centra za reproduktivnu medicinu na njujorskoj bolnici Presbyterian-Weill Cornell.

Dr. Jamie Grifo, direktor reproduktivne endokrinologije na medicinskom fakultetu New York Univerziteta, rekao je da testira pacijente na ovu bolest ako ne mogu ovulirati i ako ne reaguju na lijekove koji poticu ovulaciju.

“Mislim da se ovo cesto propusta" rekao je. "Ne mislim da je ovo najucestaliji problem ali je ucestaliji nego sto ljudi misle".
Simptomi kao neregularne menstruacije, akne i hirzutizam mogu da oponasaju simptome sindroma policisticnih jajnika PCOS. Zaista, jedna studija je sugerirala da 10 posto zena sta PCOS sindromom imaju blagi CAH. Dr. Rosenwaks kaze da testira zene na CAH ako imaju PCOS, ali mnogi centri ne testiraju.

Kod mladjih pacijenata, bolest se cesto pogresno pripisuje prijevremenom pubertetu. "Mnogo izvjestaja pokazuje da se godine pocetka puberteta smanjuju, pa mnogo doktora simptome pripisuje ranom pubertetu kaze Suzanne Levy, v.d. izvrsnog direktora fondacije Cares, organizacije za istrazivanje i zagovaranje za ljude sa CAH-om. Gdji Citrone, su naprimjer, prvo rekli da ima visok testosteron. "Dok sam odrastala, nikad se nisam osjecala kao djevojka ili zena, rekla je, dodajuci - pogresno su me dijagnosticirali 15 godina" Na kraju, nakon sto je dobila pravu dijagnozu, prepisali su joj deksametazon. Sada ima redovne menstruacije, mnogi od njenih simptoma su se povukli, i receno joj je da ce najvjerovatnije moci imati djecu ako to odluci.
“Ali sada imamo dvoje,” rekla je, “pa nam je dosta.” Terri, koja je zamolila da se njeno prezime ne koristi radi zastite privatnosti, je primjetila da njena sestogodisnja djevojcica ima plave dlake pod pazuhom. Na godisnjem pregledu sa 7 godina, pedijatar je takodjer primjetio naznake pubicnih dlaka i iako je mislio da je to prijevremeni pubertet, poslala je djevojcicu endokrinologu. Nakon nekoliko mjeseci, uspostavljena je dijagnoza neklasicnog CAHa. Doktori su se neckali da koriste steroide iz brige za dugorocne ucinke, ali nakon godinu i pol njene kosti su pocele da prebrzo rastu, i jos simptoma se nakupilo: rast dlaka, veoma masna kosa i jak neugodan miris tijela. Nakon toga joj je data mala doza steroida.

Ubrzani rast kostiju karakteristican kod djece koja imaju CAH ne traje dugo pa mogu zavrsiti sa abnormalno niskim rastom. “Ova djeca su najvisa u svom razredu kaze Dr New “ali onda prestaju rasti sa 7 ili 8 godina.” Kao protumjera, nekoj djeci se daju hormone zvani glukokortikoidi; drugi primaju hormone za rast ili lijekove koji usporavaju pocetak puberteta, kada kosti prestaju rasti. Ali ovaj tretman se smatra eksperimentalnim, kaze dr Phyllis W Speiser, sef pedijatrijske endokrinologije na djecijoj bolnici Schneider u New Hyde Park, New York. Mnogi tinejdzeri sa teskim slucajem akni ili hirzutizma, posebice oni koji nisu ranije imali simptome bolesti, budu pogresno dijagnosticirani. Dadnu im se lijekovi ili skupi tretmani uklanjanja dlaka prije nego sto se testiraju na CAH ili se upute endokrinologu. Dijagnoza mora doci prije tretmana kaze dr Speiser. Gdja Citrone, koja se podvrgla skupim tretmanima za plodnost, kaze da je umirena saznanjem sta se desavalo u njenom tijelu. Mogu vam reci, osjecala sam se ljutom primjenjenom - ali doktor koji je postavio pravu dijagnozu mi je spasio zivot.*** Napominjem, po mom razumijevanju ne ispoljavaju se svi simptomi. Ako postoji nekoliko simptoma ja bih trazila testiranje ako je dostupno. U svakom slucaju provjeriti sa svojim doktorom da li nesto sto je prije tretirano kao PCOS moze ustvari da bude CAH i ako jeste onda terapija.
melb26sa
 
Postovi: 2341
Pridružen/a: 28/04/2006 10:40
Lokacija: SAD/SA

Re: Uzrok dlakavosti - hirzutizma

PostPostao/la Pera Trta dana 07/10/2009 01:05

sposa0408 je napisao/la:Moze li uzrok prekomjerne dlakavosti na dijelovima tijela kod zene gdje to nije uobicajeno (lice, brada, nadusnica, prsa itd.), biti disfunkcija nadbubrezne zlijezde?
Napomena: ginekoloski sve u redu - redovni ciklusi, hormoni u balansu i sve kako treba..
Zna li neko nesto o pojavi i uzrocima hirzutizma?
Hvala!

Najčešći uzrok su policistični jajnici. Ali ti tvrdiš da je sve u redu pa pretpostavljam da si već bila kod ginekologa. A što se tiče toga može li nadbubrežna žlijezda biti uzrok: može, jer i ona luči polne hormone.
Pera Trta
 
Postovi: 5422
Pridružen/a: 06/02/2009 01:20
Lokacija: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

Re: Uzrok dlakavosti - hirzutizma

PostPostao/la Friesian dana 07/10/2009 07:00

da, slazem se... svaka jedinka ima i muske i zenske polne hormone... sad zavisi pa ako je zensko vise se luci progesteron... prema tome kad se pojavljuju neke sekundarne karakteristike drugog pola, u ovom slucaju dlake, onda je to vrlo moguc znak pojacanog lucenja testosterona ili ti muskog polnog hormona... uzork naravno treba uspostaviti i ukoliniti...
Avatar
Friesian
 
Postovi: 914
Pridružen/a: 13/04/2009 13:39
Lokacija: Sarajevo

Re: Uzrok dlakavosti - hirzutizma

PostPostao/la Halleluhwah dana 07/10/2009 07:04

Ne brijati čelo!
Avatar
Halleluhwah
 
Postovi: 973
Pridružen/a: 28/08/2009 17:01
Lokacija: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

Re: Uzrok dlakavosti - hirzutizma

PostPostao/la sposa0408 dana 09/10/2009 22:34

Ginekolog je potvrdio da je sve u redu, pregled hormona testosteron i progesteron su u normalnim granicama... Ciklusi su sasvim uredni i normalni. Ocito nije ginekoloski problem. Primjetila sam da je masa takvih slucajeva danas, sa razlicitim uzrocima i ugl. ginekoloske prirode.

Cini mi se da svakodnevni stres, napetost i sekiracija samo pogorsavaju situaciju, ali to su nekad situacije koje se nemogu izbjeci :sad:
Pomislila sam da bi uzrok tome mogao biti hormon nadbubrezne zlijezde. Moram otici na pretrage kod endokrinologa.
Avatar
sposa0408
 
Postovi: 298
Pridružen/a: 09/09/2007 10:04
Lokacija: SARAJEVO

Re: Uzrok dlakavosti - hirzutizma

PostPostao/la Pera Trta dana 09/10/2009 22:44

Pa dobro...jedini hormoni nadbubrežne žlijezde koji mogu dovesti do hirzutizma upravo su androgeni, tj. testosteron. A kažeš da je on normalan. Ipak, terba ispitati i hormonski i ultrazvučno i suprarenalke. Još jedan od uzroka hirzutizma je rezistencija na inzulin (jesu li ti normalne vrijednosti šećera u krvi?).
Dakle, ginekolog je ultrazvučnim pregledom isključio policistične jajnike?
Pera Trta
 
Postovi: 5422
Pridružen/a: 06/02/2009 01:20
Lokacija: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

Re: Uzrok dlakavosti - hirzutizma

PostPostao/la Bellica dana 10/10/2009 20:53

sposa0408 je napisao/la:Moze li uzrok prekomjerne dlakavosti na dijelovima tijela kod zene gdje to nije uobicajeno (lice, brada, nadusnica, prsa itd.), biti disfunkcija nadbubrezne zlijezde?
Napomena: ginekoloski sve u redu - redovni ciklusi, hormoni u balansu i sve kako treba..
Zna li neko nesto o pojavi i uzrocima hirzutizma?
Hvala!


Uzrok prekomjerne dlakovosti moze biti disfunkcija nadbubrezne zlijezde. Trebala bi uraditi ultrazvuk kojim bi doktor pregledao stanje nadbubrezne zlijezde, a ne bi ti bilo lose ni otici kod endokrinologa na malo detaljnije ispitivanje, ako je vec ginekoloski sve uredu. Predpostavljam da nisi u pubertetu. Ako jesi nemoj da brines, s godinama se hormoni smire i ne prave nikakve probleme.
Bellica
 
Postovi: 1497
Pridružen/a: 19/08/2009 14:32
Lokacija: Sarajevo


Natrag na Zdravlje

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.