Moderator/ica: Chmoljo
- . Smatram da ovaj grad, ako želi da bude pravi grad, mora da se sjeti likvidacije i egzekucije porodice Ristović u Velešićima, koji su ubijeni za stolom za ručak u vlastitoj kući. Taj čin niko ne može opravdati...
Htio bih da pomenem i ubistvo dvoje djece snajperom na Grbavici. Ne znam ko može tvrditi da su ta djeca bilo kakvi neprijatelji i ko može tvrditi da je heroj onaj ko je ispalio metke na tu djecu. Imamo mnogo toga, ne samo u Sarajevu. Logor u Čelebićima, ubistva u Bradini...
Za onoga ko je izgubio člana porodice, ubijen je cijeli svijet. Slično je i sa pitanjem broja ubijenih sarajevskih Srba. Mi ni na Kazanima ne znamo još uvijek tačan broj ubijenih i teško da ćemo ga ikada i znati jer oni koji posjeduju tu informaciju je neće dati. Kosti koje su tamo nađene toliko su ugljenisane da ne možete utvrditi da li je riječ o kostima jedne osobe ili više njih.
sandokann je napisao/la:Svetozar Pudaric:- . Smatram da ovaj grad, ako želi da bude pravi grad, mora da se sjeti likvidacije i egzekucije porodice Ristović u Velešićima, koji su ubijeni za stolom za ručak u vlastitoj kući. Taj čin niko ne može opravdati...Htio bih da pomenem i ubistvo dvoje djece snajperom na Grbavici. Ne znam ko može tvrditi da su ta djeca bilo kakvi neprijatelji i ko može tvrditi da je heroj onaj ko je ispalio metke na tu djecu. Imamo mnogo toga, ne samo u Sarajevu. Logor u Čelebićima, ubistva u Bradini...Za onoga ko je izgubio člana porodice, ubijen je cijeli svijet. Slično je i sa pitanjem broja ubijenih sarajevskih Srba. Mi ni na Kazanima ne znamo još uvijek tačan broj ubijenih i teško da ćemo ga ikada i znati jer oni koji posjeduju tu informaciju je neće dati. Kosti koje su tamo nađene toliko su ugljenisane da ne možete utvrditi da li je riječ o kostima jedne osobe ili više njih.

sandokann je napisao/la:Svetozar Pudaric:- . Smatram da ovaj grad, ako želi da bude pravi grad, mora da se sjeti likvidacije i egzekucije porodice Ristović u Velešićima, koji su ubijeni za stolom za ručak u vlastitoj kući. Taj čin niko ne može opravdati...Htio bih da pomenem i ubistvo dvoje djece snajperom na Grbavici. Ne znam ko može tvrditi da su ta djeca bilo kakvi neprijatelji i ko može tvrditi da je heroj onaj ko je ispalio metke na tu djecu. Imamo mnogo toga, ne samo u Sarajevu. Logor u Čelebićima, ubistva u Bradini...Za onoga ko je izgubio člana porodice, ubijen je cijeli svijet. Slično je i sa pitanjem broja ubijenih sarajevskih Srba. Mi ni na Kazanima ne znamo još uvijek tačan broj ubijenih i teško da ćemo ga ikada i znati jer oni koji posjeduju tu informaciju je neće dati. Kosti koje su tamo nađene toliko su ugljenisane da ne možete utvrditi da li je riječ o kostima jedne osobe ili više njih.
sandokann je napisao/la:Karakter rata nije odgovor na pitanje zlocina prema Srbima.
Sa ovim "Za onoga ko je izgubio člana porodice, ubijen je cijeli svijet" bi se slozio i slazem se da je bilo pojedinacnih incidenata, koji su opet uglavnom registrovani i pocinioci su kaznjeni u vecini slucajeva (pa cak i u ratu, sto je jedinstven primjer, probaj ti naci neki takav u RS, a nije da materijala niste imali).
DANI: Da li znate koliko je tako stradalih?
Mirko PEJANOVIC: Postoje dvije procjene - jedna da je stradalo oko dvije hiljade,
a druga oko tri hiljade ljudi. Tesko je pouzdano reci da je jedna tacnija od
druge, ali negdje izmedju dvije ili tri hiljade ljudi po toj osnovi je ili
nestalo ili stradalo ili ubijeno u citavom tom periodu dok se nije izvrsila
potpuna konsolidacija i dok potpuno nije presjecena ta tortura nad civilima
i ubistva civila. Ubistva su bila i na ovaj nacin: odvedes nepripremljenog
civila na liniju i kazes - kopaj! Ostavis ga na brisanom prostoru i zapucas
u suprotnom pravcu, onaj uzvrati vatrom i ubije ti tog civila. Onda se to ne
podvodi kao ubistvo, kao zlocin, nego - "strad'o na liniji".
Nema ovo veze sa onim sto sam te ja pitao, kljucne rijeci su masovno i organizovano
sandokann je napisao/la:

PipiDugaDevetka je napisao/la:sandokann je napisao/la:Karakter rata nije odgovor na pitanje zlocina prema Srbima.
Eto, upravo, političkim okupljanjem u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici na dan 2. i 3. maja želi se promijeniti zauvijek karakter rata.
Zašto je to važno velikosrbima?
Tog 2. maja je srušena Velika Srbija i još mnogo toga.
Izazivanje zabune kod tv. gledalaca prikazujući snimke i zbrajajući žrtve od 2. i 3. maja '92. dovode u zabunu sve posmatrače. Međutim, gledaoci bi samo trebali znati činjenicu da tramvaj ne prolazi kroz bivšu Dobrovoljačku ulicu. Dalje samo treba da uključe u rad svoju ''sivu moždanu masu''.
Krivci se nalaze u Beogradu, to su stvaraoci plana JNA koji se zove kodnim imenom KAMELEON.
sandokann je napisao/la:PipiDugaDevetka je napisao/la:sandokann je napisao/la:Karakter rata nije odgovor na pitanje zlocina prema Srbima.
Eto, upravo, političkim okupljanjem u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici na dan 2. i 3. maja želi se promijeniti zauvijek karakter rata.
Zašto je to važno velikosrbima?
Tog 2. maja je srušena Velika Srbija i još mnogo toga.
Izazivanje zabune kod tv. gledalaca prikazujući snimke i zbrajajući žrtve od 2. i 3. maja '92. dovode u zabunu sve posmatrače. Međutim, gledaoci bi samo trebali znati činjenicu da tramvaj ne prolazi kroz bivšu Dobrovoljačku ulicu. Dalje samo treba da uključe u rad svoju ''sivu moždanu masu''.
Krivci se nalaze u Beogradu, to su stvaraoci plana JNA koji se zove kodnim imenom KAMELEON.
Ako je sve tako crno - bijelo zasto sud ne podize optuznice i zavrsi sa zvanicnom presudom koja nikome nece ostaviti prostora sa manipulacijom zrtava?
sandokann je napisao/la:Svetozar Pudaric:
Smatram da ovaj grad, ako želi da bude pravi grad, mora da se sjeti likvidacije i egzekucije porodice Ristović u Velešićima, koji su ubijeni za stolom za ručak u vlastitoj kući. Taj čin niko ne može opravdati...
Htio bih da pomenem i ubistvo dvoje djece snajperom na Grbavici. Ne znam ko može tvrditi da su ta djeca bilo kakvi neprijatelji i ko može tvrditi da je heroj onaj ko je ispalio metke na tu djecu. Imamo mnogo toga, ne samo u Sarajevu. Logor u Čelebićima, ubistva u Bradini...
Imamo mnogo toga, ne samo u Sarajevu. Logor u Čelebićima, ubistva u Bradini...
Za onoga ko je izgubio člana porodice, ubijen je cijeli svijet. Slično je i sa pitanjem broja ubijenih sarajevskih Srba. Mi ni na Kazanima ne znamo još uvijek tačan broj ubijenih i teško da ćemo ga ikada i znati jer oni koji posjeduju tu informaciju je neće dati. Kosti koje su tamo nađene toliko su ugljenisane da ne možete utvrditi da li je riječ o kostima jedne osobe ili više njih.
joint union je napisao/la:
Sud(ovi) su svoje rekli davno. I engleski i austrijski i bh i haski i ne znam koji sve ne. Djaba kad ovi tvoji to ne priznaju, i guslaju svoju pricu o desetinama pa i stotinama mrtvih u dobrovoljackoj. Eno Kukanjac je rekao sta je imao, pa imas li kakav komentar na to? Sto se Kazana tice, shvati da gore nisu ubijani samo Srbi, ubijani su svi koji su imali love a nisu imali ledja (istina najvise ubijenih jesu Srbi), glavni krivac je kaznjen u ratu u Sarajevu, ej usred rata u Sarajevu zamisli! Pitaj bilo koga u Sarajevu sta misli o Kazanima, rijetko ce to neko podrzati, a pitaj onda u Banja Luci o Srebrenici pa uporedi rezultate. Na osnovu toga lako se da izracunati civilizacijski pomak. Jos jedna stvar, kako je na kazanima toliko hiljada ubijenih (mada mi se gadi ovo sto pisem), kako to da niko od dezurnih naricatelja iz RS ne ode gore i ne oda pocast tim nevino ubijenim, nego trce u dobrovoljacku? Razmisli, pa mi odgovori, je li to zato sto iskreno zale zrtve ili je to cista provokacija? Po cemu su 6 vojnika iz dobrovoljacke vece zrtve od hiljada iz Kazana? Mozda zato sto su ovi "pravi" Srbi, a ovi Alijini?
P.S. Nisi se ovo za prijeratne komsije ni udostojio odgovoriti?
P.S.S. Kad se bude obiljezavalo stradanje ljudi na Kazanima, nudim se da budem prvi koji ce nositi vijenac, jer su ubijeni, prije svega, bili moji sugradjani!
sandokann je napisao/la:Sudovi austrije i engleske su radili na pojedinacnim optuznicama odgovornosti, ne na slucaju kojeg samim tim nisu ni mogli odbaciti. Slazem se da general Divjak nema odgovornosti, ali jedno prosto pitanje - Ko ima? Ili mislis da ubistvo vojnika u dogovorenom napustanju grada nije zlocin - pa samim tim ne treba niko ni opdgovarati?
P. S. ja sam sa komsijama dijelio 14 mjeseci sudbinu u gradu i ne znam sta bih ti trebao odgovoriti.
P. S. S. ne trebamo ja ili ti pokazivati svoju humanost tako sto ce mo biti predvodnici u povorci koja ce se sjecati gradjana Sarajeva. Zna se ko to treba uraditi. Ali ne moze sjecanje prema nepoznatom broju ubijenih, neindetfikovanih zrtvama... U ovome gradu nije bilo NEPOZNATIH.
sandokann je napisao/la:Po vama ispade da nijedan NEBosnjak nije nastradao.
sandokann je napisao/la:Sudovi austrije i engleske su radili na pojedinacnim optuznicama odgovornosti, ne na slucaju kojeg samim tim nisu ni mogli odbaciti. Slazem se da general Divjak nema odgovornosti, ali jedno prosto pitanje - Ko ima? Ili mislis da ubistvo vojnika u dogovorenom napustanju grada nije zlocin - pa samim tim ne treba niko ni opdgovarati?
sandokann je napisao/la:
zasto sud ne podize optuznice i zavrsi sa zvanicnom presudom koja nikome nece ostaviti prostora sa manipulacijom zrtava?
Banksy je napisao/la:sandokann je napisao/la:
zasto sud ne podize optuznice i zavrsi sa zvanicnom presudom koja nikome nece ostaviti prostora sa manipulacijom zrtava?
edit: jednostavno, praktično i efikasno rješenje je naći krivca za Dobrovoljačku, a zvanično ''obilježavanje'' trajno zabraniti. zato nije čudo što se radi upravo suprotno ...

lavic je napisao/la:Banksy je napisao/la:sandokann je napisao/la:
edit: jednostavno, praktično i efikasno rješenje je naći krivca za Dobrovoljačku, a zvanično ''obilježavanje'' trajno zabraniti. zato nije čudo što se radi upravo suprotno ...
Mene samo zanima zasto bi ti "jednostavno, praktično i efikasno" trazio/la krivca za Dobrovoljacku ako su sud u Hagu i sudovi u Engleskoj i Austriji rekli da nema ratnog zlocina i da je to bila u krajnjem slucaju legitimna meta.
Da li da budes ko operativna, izjednacis krivicu ili nesto trece?
Cinjenice su da su 2 Maja napali grad, oteli predsjednika drzave, sta jos treba, da im skinemo gace da nas ...., i na kraju kazemo hvala niste nam usi zavrtali.
zambaklija je napisao/la:pošto onaj prvi video višlje neJma evo još jedared priko Šibera![]()
nije ovo kukanjac ,ovo je nek imudzos iz rajovsa ,proturanje price ..... da cujemo sta glasnogovornik predecnika peksin hare veli na ovo ....veljaca je napisao/la:Tacan broj poginulih 3.maja 1992 u Dobrovoljackoj ulici u Sarajevu je 6 ......
veljaca je napisao/la:Tacan broj poginulih 3.maja 1992 u Dobrovoljackoj ulici u Sarajevu je 6 ......
Saraj`vo je napisao/la:veljaca je napisao/la:Tacan broj poginulih 3.maja 1992 u Dobrovoljackoj ulici u Sarajevu je 6 ......
Rečenica treba da glasi: Tacan broj poginulih agresorskih vojnika 3.maja 1992 u Dobrovoljackoj ulici u Sarajevu je 6 ......
Ako si na njih mislio.
Trenutno korisnika/ca: basar, славянин, matematicar_teski, mirsek, MuaDib i 11 gostiju.