Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator/ica: ladyblue18

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la wewa dana 29/10/2010 12:37

Ma.Le.Na je napisao/la:mozda grijesim ali mislim da kalja ima kupus u sebi a lonac ne..

kod moje mame je obrnuto - ali ja ne volEm nijedno :D
Avatar
wewa
 
Postovi: 8338
Pridružen/a: 27/05/2010 15:20
Lokacija: djah na brdu, djah u ravnici

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la Ma.Le.Na dana 29/10/2010 12:37

wewa je napisao/la:
Ma.Le.Na je napisao/la:mozda grijesim ali mislim da kalja ima kupus u sebi a lonac ne..

kod moje mame je obrnuto - ali ja ne volEm nijedno :D


ni ja :D
Avatar
Ma.Le.Na
 
Postovi: 11594
Pridružen/a: 12/10/2009 11:12
Lokacija: ..na magarecoj klupi

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la jOFLA dana 29/10/2010 12:38

melrose je napisao/la:Pitanje....

Koja je razlika izmedju bosanske kalje i bosanskog lonca?

Hvala na odgovorima unaprijed! :)



Razlika je 300-400 grama kupusa po porciji kalje, korijen peršuna i celera, mrkva, krompir, kao i veći odnosno četvrtani komadi glavice crnog luka.
jOFLA
 
Postovi: 2072
Pridružen/a: 11/06/2005 03:04

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la Toto dana 29/10/2010 13:39

u savremenoj gastronomiji gotovo da nema razlike jer je prihvaceno previlo da je jelo bogatije a domacica veca majstorusa ako se nadroobi svega i svacega iako je osnovna karakteristika bih gastronomije: jednostavnost.


kalja je zimsko jelo pa se pravila samo od onoga sto se mogla trapiti za zime, pa se kalja pravila samo od kupusa i mesa a kao zacinje isla mrkva
slika

u bosanski lonac ide krompor kao osnovno povrce a kupus se dodavao kao zacinsko povrce u manjim kolicinama ili nikako

slika
Avatar
Toto
 
Postovi: 5961
Pridružen/a: 21/04/2009 11:09

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la melrose dana 29/10/2010 17:05

Hvala svima, a posebno Totu, mom kuharskom guruu :)!!! Citala sam par recepata (iz nekih starih kuhara, zapravo samo iz 2 koja imam A. Lakisic 'Bosanski kuhar' i 'Veliki kuhar' Spasenije Pate Markovic), pa me sve to jos vise zbunilo. Txh. jos jednom - ja obozavam i jedno i drugo, a najvise pomijesano i meso i krompir i 'grincajg' i kupus!
Avatar
melrose
 
Postovi: 468
Pridružen/a: 03/06/2009 02:27

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la pustopoljina dana 29/10/2010 18:35

kalja je moja omiljena corba...o kako ja to dobro znam napraviti...
Avatar
pustopoljina
 
Postovi: 7235
Pridružen/a: 19/05/2008 16:33

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la lejla2603 dana 07/11/2010 12:06

melrose je napisao/la:Pitanje....

Koja je razlika izmedju bosanske kalje i bosanskog lonca?

Hvala na odgovorima unaprijed! :)


Iako sam prezaposlena,i nemam “plaho” slobodnog vremena,slucajno vidjeh pa cu na brzinu odgovoriti;
Kalja(kuhano povrce s mesom ili bez mesa,kalja od repe….);
Bosanski lonac(Temeljni recept ovog lonca čine meso, krompir, luk i so) Razliku je najbolje vidjeti po sastavu I nacinu pripreme.Bujrum!

Kalja od slatkog kupusa
Sastojci:
-Jedna veca glavica kupusa
-3/4 kg prosaranog janjeceg ili
bravljeg mesa s kostima
-jedan paradajz ili corbena kasika ukuhanog
-dvije case vode
-jedan oveci crveni luk
-corbena kasika kravljeg masla
-nekoliko zrna bibera
-kahvena kasikica crvene paprike
-cajna kasika soli
-pola kahvene kasikice mljevenog bibera

Meso isjecemo na nesto krupnije komade.Nalijemo vrelom vodom(najvise dvije case),pa stavimo na jaku a odmah potom na blagu vatru da se kuha.Kada je na pola skuhano,u drugi dublji sud prespemo meso,a njegovu vodu ostavimo po strani.Dodamo kupus izrezan na cetiri djela,krupnije rezan luk,paradajz ili kasiku ukuhanog,crvenu papriku,nekoliko zrna bibera i so.Pristavimo najprije na jaku vatru,pa cim prokuha smanjimo temperaturu.Dodajemo u kalju po fildzan vode u kojoj se kuhalo meso.Kupus s mesom treba da polahko vrije poklopljen da se umaji,a da saft ostane bistar,pa se tek onda pobiberi.Ova kalja je bolja ako se jede sutradan.

Krompir kalja s mesom
Sastojci:
-Cetvrt kg mljevene junetine
-Kilogram krompira
-dvije vece glavice crvenog luka
-corbena kasika kravljeg masla
-kahvena kasikica crvene paprika
-desetak listica persuna
-nepuna cajna kasika soli

Luk sitno isjeckamo,pa ga preprzimo da postane staklast.Ubacimo mljeveno meso I mjesamo dok ne promjeni boju i voda ne ispari.Na meso dodamo krompir izrezan na kolutove,poprasimo crvenom paprikom i posolimo.Nakon dvadesetak minuta do pola sahata,kada krompir omeksa,a saft bude bistar,kalja je gotova.Jos samo pobiberimo.

Bosanski lonac originalni recept
Sastojci:
- 80 dag kvalitetne govedine (plećke, prsa i flam)
- 60 dag krumpira
- 2 dag soli
- 1 dl dobrog bijelog vina
- 1 dl vode (umjesto vina ½ dl vinskog octa)
- 15 dag crvenog luka
- malo mahuna
- 8 česni bijelog luka
- nekoliko komada paradajza ili ukuhanog paradajza
- 16 zrna crnog bibera
- 10 dag mrkve
- 3 dag peršuna
- 2-3 dag celera
- komad gaze ili beza.

Priprema:
Zimi kada nema svježeg povrća uzme se konzerva đuveča (kao zamjena za ona povrća kojih nema), te se doda ostalo povrće koja su po receptu. Sve povrće (osim bijelog luka) se očisti i izreže. Crveni luk se izreže na trake (kadaife), meso se izreže na komade od cca 10 dag, oguljeni krompir se izreže na pola, a sitniji krompir se stavlja cijeli.
U lonac se složi red povrća i začina, svega po malo, česna bijelog luka, zrna bibera, zatim meso i tako dok se sve ne složi. Može se staviti cijela glavica bijelog luka, očišćena koliko je to moguće od ljuskica, a može se u gazu zaviti bjeli luk, biber i klinčići, te se dio gaze ostavi izvan lonca da se može prije serviranja izvaditi i odstraniti.
Složen lonac se zalije bijelim vinom i nasjece svjež paradajz ili doda ukuhanog paradajza razrijeđenog u vodi i malo sirceta (samo ako se ne stavlja vino). Zatim se lonac pokrije pergamentom i zaveže. Lonac se u početku peče na jačoj vatri, a onda se vatra smanji i lonac se polako peče (u rerni ne na ringli sporeta)(krčka, šapće) tri do pet sati, ili čak i duže. Prilikom pečenja lonac ne smije vriti, već krčkati, šaptati. Što se duže krčka sigurno će biti ukusniji. Kad se lonac napravi, otvori se i servira sadržaj sa sosom (umakom) iz lonca. Naravno, izvadi se i gaza sa bijelim lukom, biberom i klinčićima ako smo je stavljali. Ako je krompir sladak i topi se u ustima, tad je lonac uspio.
Ako se lonac sprema od junetine ili masne teletine, onda ga treba zaliti samo bijelim vinom, a na dno lonca treba staviti goveđu kost radi arome koju daje govedina.

P.S. U originalan pravi Bosanski lonac NE IDE KUPUS!!(Kao sto neki stavljaju,jer kvari aromu-,kao I razna povrca.Po sastavu bi onda licio jahniji ili papazjahniji,on je specificno Bosansko jelo!!!Stari majstori Ačšije su ovako pravili po ovom receptu,(ovo znam sigurno jer djed I njegov otac su bili poznate Ačšije,I sva njihova znanja o nasim divnim Bosanskim jelima preneseni su u amanet mojoj mami,a ja naucila od nje,iako se ne bavim tim poslom).Prijatno…..
lejla2603
 
Postovi: 40
Pridružen/a: 26/09/2009 22:54

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la pustopoljina dana 07/11/2010 13:51

kalja je narodno jelo, lonac isto... i ne postoji nikakav originalni recept. odnosno postoji utoliko sto znas da ide meso i povrce.
ko je drzao ovce- stavljao je ovcetinu, ko je imao krave- junetinu, sigurno je neko i kozije meso stavljao...povrce isto tako- sta imas, stavljas...u mom kraju se zadrzalo da je kalja od slatkog kupusa, a ostalo- jednostavno corbe...

ne pravim tako kalju, kako je u ovim gore receptima, meso dinstam, stavim i ajvar i (sos) paradajz i stavim i lovora uz biber. a kuham je dok ne bude "ko mozak".
moja vise lici na ovu
http://www.coolinarika.com/recept/bosanska-kalja
samo ne zaprzavam, uvijek gustu napravim, ukuham...i ne stavljam krompir. (ni u lonac kupus).
svaka porodica ima svoju verziju corbe, zavisno od toga sta ukucani vole i zato sam protiv pisanja "originalni" uz neko jelo iz srednjeg vijeka.
kakvo vino...otkud to u onaj vakat? kalja i lonac su brdsko-planinska jela :P hajde da pise rakija :P ...
da stavim u nesto kravlje maslo- mada se sigurno prije jeste tako pravilo, otkud nam tad ulje...danas niko ne bi ni kasike uzeo. luk krupnije isjecen, nema sanse. ako je meso masnije, ulje ne stavim nikako.
ali fakat ta jela trebaju biti spravljana na tihoj vatri i da su ukusnija sutradan.

u krajini ima jos jedno jelo (sigurno ima i drugdje, ali ja sam je jela kod nas)...
jahnija.
meso i puno luka...vise dinstano,nego kuhano...
jedino sto kod nas, kad bas pravis jahniju, onda luk ide na skroz tanke rezance, inace sjeckam na kockice.
http://www.coolinarika.com/recept/jahnija
(na komentarima se bas biscanke javile :lol: :lol: :lol: )
ovo su znali u tegle stavljati i onda nekad izvadis koliko ti treba i samo dodas povrce i prokuhas i gotov rucak.

ripu (repu) nikad nisam licno kuhala, ali znam da je bolja sto duze stoji, i da meso treba biti masnije...jer je ona nevjerovatno posna stvar...znam da sam kao dijete kod majke kriomice vadila onu smrznutu masnocu s vrha corbe i bacala, bilo mi gadno, ona to drzala na hladnom (zimsko jelo)...a ona uvijek govorila- a bas sam fin komad mesa stavila, ne znam sto je k'o da je na vodi kuhana :D
sad sam se sjetila i bulgura...i gersla...
gersla se pravila sa kiselim kupusom i mesom...kao kasa neka.
a bulgur + krompir i koka, pa se podolmi u tepsiju.
Avatar
pustopoljina
 
Postovi: 7235
Pridružen/a: 19/05/2008 16:33

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la ljubav_aha dana 07/11/2010 15:55

pustopoljina,zadnju repu sam pojela prije izlaska iz BiH , jedno od mojih najdrazih zimskih idilicnih jela
volim sve vrste kalje,cuspajz,corbe :-D
Avatar
ljubav_aha
 
Postovi: 15084
Pridružen/a: 03/04/2008 19:25
Lokacija: TURKISH COFFEEBATH

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la melrose dana 07/11/2010 20:09

:lol: :roll: :lol: i na kraju opet ista meta isto odstojanje...koja je razlika izmedju kalje i bosanskog lonca niti smo, niti cemo definisati...
Avatar
melrose
 
Postovi: 468
Pridružen/a: 03/06/2009 02:27

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la Toto dana 08/11/2010 08:04

melrose je napisao/la::lol: :roll: :lol: i na kraju opet ista meta isto odstojanje...koja je razlika izmedju kalje i bosanskog lonca niti smo, niti cemo definisati...



moja ti, :D
nije gastronomja matematika: pa da opalis tangentu i izvadis drugi korjen iz Pitagore...
Nije ni meso svakog bravceta isto. Meso bravceta koje je paslo na vlaznoj, metiljavoj zemlji se aromom i okusom ne moze poredit sa onim koje je paslo ljekovite trave na krsu. Zato je stolacka plaha, cjenjena i osobita da su -pred rat- zavrsili skoro sve poslove da se stolacka plaha i hercegovacka pramenka "brendirali".
Slicna je razlika izmedju planinskog i ostalih krompira.

Nasa gastronominja nije unificirana niti standardizirana -sto joj je najveca vrlina- pa je uzaludna rabota ganjat "orginale" - jer oni ne postoje.
Mislim da trebamo biti sretni: sto nas nije opasala industrijaska revolucija, pa da je cevap isti na sjevernom i juznom polu -ko McDonallds.

Treba se puscat gastronomskoj demokratiji i uzivat . Jedino sto trebalo istraziti i pritefterit razlicitosti.
Moja majka i nena nisu u bosanski lonac stavljale kupus, uz obrazlozenje: da kupus ima jak miris i aromu, te da ima tendenciju da dominira jelom, pa im i "lonac" dodje kao kalja, a one su htjele da imaju raznovrsnu kuhinju.
Osim sastojaka i tehnologja spremanja imamao takvo bogatsvo naziva jela da bi se samo na tome mogla nacinit vrijedna naicna disetrtacija.
Prolazi vrijeme indistrijske gastronomije. Globalizam je ucini da svako zna okus McDonaldsa, pizze, cevapa.
Traze se nove arome, okusi. Ni vegeta se vise ne stavlja u svako jelo, jer nema smisla raditi vegetizaciju jela, pa da svako jelo ima isti okus.
Avatar
Toto
 
Postovi: 5961
Pridružen/a: 21/04/2009 11:09

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la melrose dana 08/11/2010 17:16

Moji vi i ja :)
ma to su mi profesionalne deformacije (ja sam inace podvojena licnost, jedan dio je ing, a drugi umjetnicko-kuharski), najvaznije da ja pojedem dobar bosanski lonac/kalju, koje obozavam, a ideja da pitam za razliku mi je pala na pamet jer u mojoj izvedbi to dodje...pa isto! Hvala na odgovorima, do sljedece dileme odoh da 'zakoljem' pasta e fagioli sa rebarca suva!
Avatar
melrose
 
Postovi: 468
Pridružen/a: 03/06/2009 02:27

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la ljubav_aha dana 08/11/2010 17:46

melrose je napisao/la:Moji vi i ja :)
ma to su mi profesionalne deformacije (ja sam inace podvojena licnost, jedan dio je ing, a drugi umjetnicko-kuharski), najvaznije da ja pojedem dobar bosanski lonac/kalju, koje obozavam, a ideja da pitam za razliku mi je pala na pamet jer u mojoj izvedbi to dodje...pa isto! Hvala na odgovorima, do sljedece dileme odoh da 'zakoljem' pasta e fagioli sa rebarca suva!



ne birni nije ni Toto iskljucivi kulinar,on je sladokusac slanih jela,a ni ianzinejring mu nije stran ;-)
Avatar
ljubav_aha
 
Postovi: 15084
Pridružen/a: 03/04/2008 19:25
Lokacija: TURKISH COFFEEBATH

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la Toto dana 12/11/2010 04:15

melrose je napisao/la:Moji vi i ja :)
ma to su mi profesionalne deformacije (ja sam inace podvojena licnost, jedan dio je ing, a drugi umjetnicko-kuharski), najvaznije da ja pojedem dobar bosanski lonac/kalju, koje obozavam, a ideja da pitam za razliku mi je pala na pamet jer u mojoj izvedbi to dodje...pa isto! Hvala na odgovorima, do sljedece dileme odoh da 'zakoljem' pasta e fagioli sa rebarca suva!

Hajd nek nisam jedini gastronomski deformiran. Kulinartsvo je praiskonski inzenjering, a recept nije nista drugo nego tehnoloski postupak/proces.
Mene raduje sto je nasu kuhinju zaobisla industrijaka revolucija i sto smo jos na nivou prototipske proizvodnje. Iako to mnogima stvara zbrku: za mene je to velika prednost, koja ostavlja veliki prostor za kreativce.
Svakako da ce tu biti poplave gastro sunda i turbo gastrnomije, gdje se u svako jelo, kao vrhumac kvaliteta i "bogatstva" trpaju tri vrste mesa, 22 sastojaka, a broj zacina raste eksponencjalnom progresijom :D
Tradicionalna gastronomja je na reprezentativnom uzrorku zakljucila da se moze pomjesati meso i krompir pa napravit sareni burek. Vjerjatno postje razlozi zasto nije u tradiciju uslo mjesanje tikve sa mesom, ili spanjaka i mesa u neki "sareniji" burek.
Avatar
Toto
 
Postovi: 5961
Pridružen/a: 21/04/2009 11:09

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la jOFLA dana 12/11/2010 04:26

melrose je napisao/la::lol: :roll: :lol: i na kraju opet ista meta isto odstojanje...koja je razlika izmedju kalje i bosanskog lonca niti smo, niti cemo definisati...



Pa sad, vrlo je nezgodno reći da je kalja nešto kuhano sa sirćetom ili vinom u čemu su pored mesa dominantni sastojci krupno rezani komadi korjenastog povrća.
Još nezgodnije je reći za jelo u kojem je komadina kupusa glavna namirnica i dominira tanjirom da je bosanski lonac.
jOFLA
 
Postovi: 2072
Pridružen/a: 11/06/2005 03:04

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la IHAVEDREAM dana 12/11/2010 06:26

Evo ovako ja vidim razliku izmedju kalje i Bosanskog lonca!

U mojoj porodici kalja je mogla biti napravljena od raznih vrsta povrca.
Najcesce od krompira(krompirna kalja), kupusa (kupusna kalja) ili mjesavina boranije i krompira....naravno uz dodatak mesa... :)
Za mene je pojam KALJA jelo koje je gusce od supe,a rjedje od pecenja sa prilogom! :( (Nesto izmedju,da se moze pojesti kasikom,ali ne curi niz bradu) :lol: :lol: :lol:

Bosanski lonac smo mi u familiji kuvali u zemljanom loncu, i nije nikada bio ni nalik kalji!
IHAVEDREAM
 
Postovi: 4591
Pridružen/a: 08/12/2008 06:03

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la Toto dana 12/11/2010 17:56

IHAVEDREAM je napisao/la:Evo ovako ja vidim razliku izmedju kalje i Bosanskog lonca!

U mojoj porodici kalja je mogla biti napravljena od raznih vrsta povrca.
Najcesce od krompira(krompirna kalja), kupusa (kupusna kalja) ili mjesavina boranije i krompira....naravno uz dodatak mesa... :)
Za mene je pojam KALJA jelo koje je gusce od supe,a rjedje od pecenja sa prilogom! :( (Nesto izmedju,da se moze pojesti kasikom,ali ne curi niz bradu) :lol: :lol: :lol:

Bosanski lonac smo mi u familiji kuvali u zemljanom loncu, i nije nikada bio ni nalik kalji!


koji su sastojci bosanskog lonca kod vaske...
Avatar
Toto
 
Postovi: 5961
Pridružen/a: 21/04/2009 11:09

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la Vipera berus dana 12/11/2010 23:21

IHAVEDREAM je napisao/la:Evo ovako ja vidim razliku izmedju kalje i Bosanskog lonca!

U mojoj porodici kalja je mogla biti napravljena od raznih vrsta povrca.
Najcesce od krompira(krompirna kalja), kupusa (kupusna kalja) ili mjesavina boranije i krompira....naravno uz dodatak mesa... :)
Za mene je pojam KALJA jelo koje je gusce od supe,a rjedje od pecenja sa prilogom! :( (Nesto izmedju,da se moze pojesti kasikom,ali ne curi niz bradu) :lol: :lol: :lol:

Bosanski lonac smo mi u familiji kuvali u zemljanom loncu, i nije nikada bio ni nalik kalji!

Dobar opis kalje :thumbup:
Bosanski lonac se tradicionalno kuha u zemljanom loncu (nije neophodno), u njega se stavlja više vrsta mesa (junetina, janjetina, teletina) i više vrsta povrća ( krompir, luk, bijeli luk, paprika, patlidžan, paradajz, kupus...što više vrsta to bolje) i začini. I još nešto, u mom kraju Bosanski lonac se kuha u pećnici, mora biti dobro poklopljen ili zatvoren folijom. Može se dodati i malkice sirćeta ili vina ako volite kiselkasti šmek (ja ne volim :cry: ).
Reda se red mješanog mesa, red povrća. Kuha se 3 -4 sata, ne mješa se nego se s vremana na vrijeme protrese sud.
Eh eto, valjda ste skontali šta je ''kuharica'' hotjela rijet :D
Avatar
Vipera berus
 
Postovi: 21813
Pridružen/a: 02/02/2010 11:48
Lokacija: Još uvijek u opancima...

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la sorei dana 12/11/2010 23:42

Sta mislite da li da zelatinu umjesim u umuceno slatko vrhnje dok je vruca? U mom raceptu stoji da se treba ohladiti, ali mi to nesto suhveli jer ce da se stvrdne :-?
Avatar
sorei
 
Postovi: 27434
Pridružen/a: 03/11/2010 14:38

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la jOFLA dana 13/11/2010 00:14

Vipera berus je napisao/la:
Bosanski lonac se tradicionalno kuha u zemljanom loncu (nije neophodno), u njega se stavlja više vrsta mesa (junetina, janjetina, teletina) i više vrsta povrća ( krompir, luk, bijeli luk, paprika, patlidžan, paradajz, kupus...što više vrsta to bolje) i začini.


A je li za bosanski lonac nasjeckate povrće sitno kao za kalju; mrkvu na kolutiće, krompir i luk na kriške ili kockice ? Znaš li koje se jelo zove papazjanija ?
jOFLA
 
Postovi: 2072
Pridružen/a: 11/06/2005 03:04

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la ljubav_aha dana 13/11/2010 00:29

jOFLA je napisao/la:
Vipera berus je napisao/la:
Bosanski lonac se tradicionalno kuha u zemljanom loncu (nije neophodno), u njega se stavlja više vrsta mesa (junetina, janjetina, teletina) i više vrsta povrća ( krompir, luk, bijeli luk, paprika, patlidžan, paradajz, kupus...što više vrsta to bolje) i začini.


A je li za bosanski lonac nasjeckate povrće sitno kao za kalju; mrkvu na kolutiće, krompir i luk na kriške ili kockice ? Znaš li koje se jelo zove papazjanija ?


http://www.coolinarika.com/clanak/jadna ... apazjanija

:-D
Avatar
ljubav_aha
 
Postovi: 15084
Pridružen/a: 03/04/2008 19:25
Lokacija: TURKISH COFFEEBATH

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la Vipera berus dana 13/11/2010 00:32

jOFLA je napisao/la:
Vipera berus je napisao/la:
Bosanski lonac se tradicionalno kuha u zemljanom loncu (nije neophodno), u njega se stavlja više vrsta mesa (junetina, janjetina, teletina) i više vrsta povrća ( krompir, luk, bijeli luk, paprika, patlidžan, paradajz, kupus...što više vrsta to bolje) i začini.


A je li za bosanski lonac nasjeckate povrće sitno kao za kalju; mrkvu na kolutiće, krompir i luk na kriške ili kockice ? Znaš li koje se jelo zove papazjanija ?

Svo povrće sječem na krupne komade, a mrkvu i peršun isječem sitno :D
Znam šta je papazjanija, što pitaš :D
Avatar
Vipera berus
 
Postovi: 21813
Pridružen/a: 02/02/2010 11:48
Lokacija: Još uvijek u opancima...

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la jOFLA dana 13/11/2010 00:49

Vipera berus je napisao/la:
jOFLA je napisao/la:
Vipera berus je napisao/la:
Bosanski lonac se tradicionalno kuha u zemljanom loncu (nije neophodno), u njega se stavlja više vrsta mesa (junetina, janjetina, teletina) i više vrsta povrća ( krompir, luk, bijeli luk, paprika, patlidžan, paradajz, kupus...što više vrsta to bolje) i začini.


A je li za bosanski lonac nasjeckate povrće sitno kao za kalju; mrkvu na kolutiće, krompir i luk na kriške ili kockice ? Znaš li koje se jelo zove papazjanija ?

Svo povrće sječem na krupne komade, a mrkvu i peršun isječem sitno :D
Znam šta je papazjanija, što pitaš :D



Pa tako, u papazjaniju se natrpa što više raznog povrća to bolje, korjenastog i ne-korjenastog. Ljudi za papazjaniju stave već spremljeni bosanski đuveč i samo nadodaju meso, krompir, mrkvu, kupusa, luka, buraniju, malo korijena peršuna i celera, bijelog luka, i eto ga papazjanija.
jOFLA
 
Postovi: 2072
Pridružen/a: 11/06/2005 03:04

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la Vipera berus dana 13/11/2010 01:06

jOFLA je napisao/la:
Pa tako, u papazjaniju se natrpa što više raznog povrća to bolje, korjenastog i ne-korjenastog.

Ma znala sam ja šta je tebi na umu, zato sam te i pitala što pitaš :D
A znaš li ti šta je jahnija :-)
Jahnija je turski naziv za jelo od mesa i luka.
Papaz je Grčka riječ (koja se koristi i u Turskoj) i znači pop ili sveštenik.
Iz toga sljedi da je papaz jahnija ili papazjanija popovska jahnija ili sveštenička jahnija.
A popovi su u svoju jahniju ubacivali začinsko bilje - mrkvu, peršun i ostalo, što je popravilo ukus klasične jahnije, a vremenom ljudi su pripremajući dodavali sve više i više svačeg nečeg, pa je zbog toga papazjanija postala sinonim za bućkuriš.
Prava papazjanija nema u sebi tu mješavinu svega i svačega, nego meso, luk i začinsko bilje :)
Avatar
Vipera berus
 
Postovi: 21813
Pridružen/a: 02/02/2010 11:48
Lokacija: Još uvijek u opancima...

Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

PostPostao/la jOFLA dana 13/11/2010 01:26

Vipera berus je napisao/la:
jOFLA je napisao/la:
Pa tako, u papazjaniju se natrpa što više raznog povrća to bolje, korjenastog i ne-korjenastog.

Ma znala sam ja šta je tebi na umu, zato sam te i pitala što pitaš :D
A znaš li ti šta je jahnija :-)
Jahnija je turski naziv za jelo od mesa i luka.
Papaz je Grčka riječ (koja se koristi i u Turskoj) i znači pop ili sveštenik.
Iz toga sljedi da je papaz jahnija ili papazjanija popovska jahnija ili sveštenička jahnija.
A popovi su u svoju jahniju ubacivali začinsko bilje - mrkvu, peršun i ostalo, što je popravilo ukus klasične jahnije, a vremenom ljudi su pripremajući dodavali sve više i više svačeg nečeg, pa je zbog toga papazjanija postala sinonim za bućkuriš.
Prava papazjanija nema u sebi tu mješavinu svega i svačega, nego meso, luk i začinsko bilje :)



To zaista jeste tako kao što si napisala, međutim u BiH svijet masovno pravi taj bućkuriš kojeg (eto nepravilno) nazivaju papazjanija, ali koji se kao takav naziv odomaćio za taj bućkuriš.

U svim tim varijacijama bosanskog lonca, kako se priča, možemo tako i irski lonac nazvati varijacijom na temu bosanskog lonca. Ili obratno. Irski lonac se odlikuje ovčetinom. Kao i krupno sječenim korjenastim povrćem što je slučaj i bosanskog lonca. i jest da u irskom loncu nema krupno sječenog luka ali zato i jest varijacija.
Samo kad bi to moglo tako...

Zna se šta je irski lonac a šta bosanski ili neki treći i četvrti ili papazjanija kad se u njih pogleda, treba ih raspoznati. Takva jela, taj bućkuriš, nazivalo se ono papazjanija ili nekakko drukčije, nebitno, irski ili neki treći i četvrti lonac ne mogu biti sinonim za bosanski lonac nazivajući ih varijantama bosanskog lonca.
jOFLA
 
Postovi: 2072
Pridružen/a: 11/06/2005 03:04

PrethodnaSljedeća

Natrag na Umjetnost življenja

Online

Trenutno korisnika/ca: madesa, Partizzanka i 8 gostiju.