Ma.Le.Na je napisao/la:mozda grijesim ali mislim da kalja ima kupus u sebi a lonac ne..
kod moje mame je obrnuto - ali ja ne volEm nijedno

Moderator/ica: ladyblue18
Ma.Le.Na je napisao/la:mozda grijesim ali mislim da kalja ima kupus u sebi a lonac ne..

wewa je napisao/la:Ma.Le.Na je napisao/la:mozda grijesim ali mislim da kalja ima kupus u sebi a lonac ne..
kod moje mame je obrnuto - ali ja ne volEm nijedno

melrose je napisao/la:Pitanje....
Koja je razlika izmedju bosanske kalje i bosanskog lonca?
Hvala na odgovorima unaprijed!

!!! Citala sam par recepata (iz nekih starih kuhara, zapravo samo iz 2 koja imam A. Lakisic 'Bosanski kuhar' i 'Veliki kuhar' Spasenije Pate Markovic), pa me sve to jos vise zbunilo. Txh. jos jednom - ja obozavam i jedno i drugo, a najvise pomijesano i meso i krompir i 'grincajg' i kupus!melrose je napisao/la:Pitanje....
Koja je razlika izmedju bosanske kalje i bosanskog lonca?
Hvala na odgovorima unaprijed!
hajde da pise rakija
...
)
i na kraju opet ista meta isto odstojanje...koja je razlika izmedju kalje i bosanskog lonca niti smo, niti cemo definisati...melrose je napisao/la::lol:![]()
i na kraju opet ista meta isto odstojanje...koja je razlika izmedju kalje i bosanskog lonca niti smo, niti cemo definisati...

melrose je napisao/la:Moji vi i ja
ma to su mi profesionalne deformacije (ja sam inace podvojena licnost, jedan dio je ing, a drugi umjetnicko-kuharski), najvaznije da ja pojedem dobar bosanski lonac/kalju, koje obozavam, a ideja da pitam za razliku mi je pala na pamet jer u mojoj izvedbi to dodje...pa isto! Hvala na odgovorima, do sljedece dileme odoh da 'zakoljem' pasta e fagioli sa rebarca suva!
melrose je napisao/la:Moji vi i ja
ma to su mi profesionalne deformacije (ja sam inace podvojena licnost, jedan dio je ing, a drugi umjetnicko-kuharski), najvaznije da ja pojedem dobar bosanski lonac/kalju, koje obozavam, a ideja da pitam za razliku mi je pala na pamet jer u mojoj izvedbi to dodje...pa isto! Hvala na odgovorima, do sljedece dileme odoh da 'zakoljem' pasta e fagioli sa rebarca suva!
melrose je napisao/la::lol:![]()
i na kraju opet ista meta isto odstojanje...koja je razlika izmedju kalje i bosanskog lonca niti smo, niti cemo definisati...
(Nesto izmedju,da se moze pojesti kasikom,ali ne curi niz bradu)
IHAVEDREAM je napisao/la:Evo ovako ja vidim razliku izmedju kalje i Bosanskog lonca!
U mojoj porodici kalja je mogla biti napravljena od raznih vrsta povrca.
Najcesce od krompira(krompirna kalja), kupusa (kupusna kalja) ili mjesavina boranije i krompira....naravno uz dodatak mesa...![]()
Za mene je pojam KALJA jelo koje je gusce od supe,a rjedje od pecenja sa prilogom!(Nesto izmedju,da se moze pojesti kasikom,ali ne curi niz bradu)
![]()
![]()
![]()
Bosanski lonac smo mi u familiji kuvali u zemljanom loncu, i nije nikada bio ni nalik kalji!
IHAVEDREAM je napisao/la:Evo ovako ja vidim razliku izmedju kalje i Bosanskog lonca!
U mojoj porodici kalja je mogla biti napravljena od raznih vrsta povrca.
Najcesce od krompira(krompirna kalja), kupusa (kupusna kalja) ili mjesavina boranije i krompira....naravno uz dodatak mesa...![]()
Za mene je pojam KALJA jelo koje je gusce od supe,a rjedje od pecenja sa prilogom!(Nesto izmedju,da se moze pojesti kasikom,ali ne curi niz bradu)
![]()
![]()
![]()
Bosanski lonac smo mi u familiji kuvali u zemljanom loncu, i nije nikada bio ni nalik kalji!
).
Vipera berus je napisao/la:
Bosanski lonac se tradicionalno kuha u zemljanom loncu (nije neophodno), u njega se stavlja više vrsta mesa (junetina, janjetina, teletina) i više vrsta povrća ( krompir, luk, bijeli luk, paprika, patlidžan, paradajz, kupus...što više vrsta to bolje) i začini.
jOFLA je napisao/la:Vipera berus je napisao/la:
Bosanski lonac se tradicionalno kuha u zemljanom loncu (nije neophodno), u njega se stavlja više vrsta mesa (junetina, janjetina, teletina) i više vrsta povrća ( krompir, luk, bijeli luk, paprika, patlidžan, paradajz, kupus...što više vrsta to bolje) i začini.
A je li za bosanski lonac nasjeckate povrće sitno kao za kalju; mrkvu na kolutiće, krompir i luk na kriške ili kockice ? Znaš li koje se jelo zove papazjanija ?
jOFLA je napisao/la:Vipera berus je napisao/la:
A je li za bosanski lonac nasjeckate povrće sitno kao za kalju; mrkvu na kolutiće, krompir i luk na kriške ili kockice ? Znaš li koje se jelo zove papazjanija ?

Vipera berus je napisao/la:jOFLA je napisao/la:Vipera berus je napisao/la:
Svo povrće sječem na krupne komade, a mrkvu i peršun isječem sitno![]()
Znam šta je papazjanija, što pitaš
jOFLA je napisao/la:
Pa tako, u papazjaniju se natrpa što više raznog povrća to bolje, korjenastog i ne-korjenastog.

Vipera berus je napisao/la:jOFLA je napisao/la:
Pa tako, u papazjaniju se natrpa što više raznog povrća to bolje, korjenastog i ne-korjenastog.
Ma znala sam ja šta je tebi na umu, zato sam te i pitala što pitaš![]()
A znaš li ti šta je jahnija![]()
Jahnija je turski naziv za jelo od mesa i luka.
Papaz je Grčka riječ (koja se koristi i u Turskoj) i znači pop ili sveštenik.
Iz toga sljedi da je papaz jahnija ili papazjanija popovska jahnija ili sveštenička jahnija.
A popovi su u svoju jahniju ubacivali začinsko bilje - mrkvu, peršun i ostalo, što je popravilo ukus klasične jahnije, a vremenom ljudi su pripremajući dodavali sve više i više svačeg nečeg, pa je zbog toga papazjanija postala sinonim za bućkuriš.
Prava papazjanija nema u sebi tu mješavinu svega i svačega, nego meso, luk i začinsko bilje
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.