Evo moje price....Izvinjavam se sto je jako dug tekst, ali mozda se nekom i svidi, kome je predugo nek ne cita...
Reko da pobjegnem malo od zatvora u kuci, pa da idem da studiram u Becu. Ja i skolski drug pod ruku u septembru 2005, ponijeli sa sobom po 1800€ za swaki slucaj....(Neki rodjak od rodjaka od druga mog oca kaze doce po nas, nista se ne sikirajte...ovo ono...smjestaj i uvod u ziwot u nepoznatom gradu)
Ja sam ucio u srednjoj 4 godine njemacki kao drugi strani jezik, drug je bio u njemackoj ko mali za vrijeme rata...
Dosli mi na Südbahnof, nikad u ziwotu nisam widio grada, zowi cojka kojeg nikad nisi widio u ziwotu i ne znas mu prezime, kaze eto me za 1h wremena, ostanite tu.... Usli u bijesni mercedes, kaze:"ovdje fakultet, sacemo u hotel"...
dosli u hotel/motel 25€/osobi/nocenju , extra, zowi roditelje, eto nidje weze mi kontali mjesec dana bit kod cojka....
Nazwo druga/komsiju kojeg nisam cuo ni vidio 3 godine :"hallo djes ba, sha ima....", kaze eto me po tebe daj adresu, i on dodje, kaze nace nam dobar studentski dom, ne sikirajte se nista owo ono...
Sutra nasli dom (sa stelom, inace nema slobodnih mjesta u septembru) i useljavamo se za 3 dana, platili jos 3 dana hotel i usli u dom, nemas posteljine, nemas kuhala za kafe, nemas serpe za supu ni tave za kobasice.
Dom se placa 225€ + 3 mjeseca kaucije => platili smo taj dan 900€ samo za smjestaj (prvi put cujes rijec "kaucija")
Da ne budem dosadan, bili smo u domu 6 mjeseci, drug zna njemacki al ne moze progovorit ni rijeci (ne sjeca se nicega).... Druga stvar je i "sramota da se ne provalis".... Ja znao reci "Guten Tag"
Onda neki su ljudi prilicno vezani za familiju (pa mati zowe 3 puta na dan i place, ili ti pozelis da se vratis svom starom drustvu swake sedmice i tako udjes u sjebadu svog mozga i..... ma osjeca se cojk lose i usamljen itd itd...)
Poslije 3 sedmice u domu zowi oca salji jos para, otisle 2000€ ko nista... "Pa kako", ma nista ne pitaj nemas ti pojma kako je ovdje ovo ono, objasnicu ti kad dodjem, poslo pare, prijavio mobitel, prijavio fakultet, poceo na kurs njemackog i za 2 sedmice sam u Bosni na odmoru (haman pozelio svoje).
Sledecih 5 mjeseci, 2 dana idem na kurs 3 prespawam il mi je mrsko il... jer swaku noc se sjedi sa nekim jaranima koje si upozno i sad ti furka sjedit nocima u sobi, pit zajbawat se, izlazit u kafice, kupowat kojekakwu odjecu owo ono.... tako ti je kad seljak dodje u Bec

U tih 6 mjeseci otac poslo jos ukupno oko 3000€, jer platis kurs, dodjes u bosnu malo se zajebawas, castis jarane ko biwa "doso lola iz beca" nidje weze koja smo stoka....
Nasli stan oko aprila mjeseca kad je trebalo opet iskesirat za drugi stepen kursa i za produzit wizu opet onih tadasnjih 5000€ na kontu.... uzeo ja od oca umjesto 5000€ reko daj mi 7000€ jer smo se napokon selili iz doma, a mi kontali bolje ce nam bit u stanu od 60 m2 nas 4. I onda dolazi : kupi radni sto, kupi neki drugi namjestaj, kupi owo za kucu kupi ono za kucu, isto ko da si sam zaradio te pare pa sad kupujes za kucu...
Prosla viza kaze otac nema wise kesha sine, i tih 5000€ ces mi wratit cim dodjes u bosnu, a ja fino u junu(2006) u bosnu i vratim mu 3500€ reko :"jebga potrosilo se eto ovoliko za owo bla bla bla...."
A ostawio sebi jedno 1000€ za swaki slucaj, jedi dzem swaki dorucak, rucak preskoci i ostani gladan, navece jaja, jedan dan na oko sa przenim hrenovkama, drugi dan kajganu sa sirom i pola hrenovke izmuceno, treci dan kuhana jaja sa 2 kuhane hrenovke.... jedan dan u sedmici napravimo nesto normalno...
Dok nisam naso poso i to moleci druga da me preporuci sefici da cu i govno brisat sa poda....Dobijem poso, plata 6€ u restoranu, cistim tanjire sa stolova i nosim tabloe(sa praznim tanjirima) od 10 do 15 (nekad i 20 kila), brises stolove, naucis kako se kaze prawilno "KRIS GOT"

i tako radim 3 dana u sedmici po 3 sata... Hvala bogu zaradio nesto... Drug se vec ustelio u jednoj catering-firmi na 7€ po satu dere zaposljava i druge studente kolko mu dobro ide...
Uglavnom, niko ne misli na fakultet, a ja ne mislim na svoj kurs j*****g njemackog... Inace sam uvjek prije mrzio njemacki jezik...
Poceli smo ko malo bolje jest, satnica mi se povecala na 8€ ko svima ostalima koji su radili na crno, a trebo sam do tad dobit 3 puta otkaz jer ne samo sto nisam znao progoworit, nego nisam ni razumio skoro nista... Ja samo klimo glavom "ja ja".... nekolko puta su se gosti i zalili sefovima sto radi neko ko ne razumije nista...
Da skratim, najbolje sam naucio jezik u tom restoranu... Sa kolegama po malo prico (iako sam inace zatworen i ne bas mnogo drustven tip sa ljudima koje ne poznajem).... U restoranu radio jedan drug (nas), 2 bosanca (starija sa papirima) i ja...Jedan austrijanac dobio otkaz i eto meni prilike da uletim PUNO radno vrijeme...I onda dodje jos jedan drug (bosanac), pa ja doveo jos jednog pa jos jednog.... i tako se dero kesh... 8€ satnica + basksis oko 2€ po satu, znaci 8h * 10€ = 80€, nekad se radi i 6 sati a nekad i 10.... Bilo swe extra...
I tako godinu dana sledecih napokon zawrsio kurs, ali reko sad walja radit malo ustedit jer necu puno radit, pa valja ko biva jednog dana i na fakultet krenut... i onda sam kreno 2007 u septembru....tad je men se cini jos bilo 750€ skolarina na Tehnickom universitetu... ne sjecam se bas tacno...
Doso na predavanje, nista ne razumijem, a 2 godine u becu.... sramota teska...ali mene zaboli...ja ko biva opet poceo vise raduckat i opet zaboravio na fakultet, osladi se lijep ziwot... lijepa para: oko 1400€ do nekada i 2000€, i to si prijavljen ko student, znaci ako dodje kontrola ne sikiras se nista, sef sve sredio i radnu dozwolu s kojom idem jos dan danas predawat za vizu i sve normalno....
Sad je septembar 2009 i imam ispit sad 2og oktobra pa ucim nesto i ovaj sam semestar stvarno spremljen na ucenje sa jako malo rada, onda ako polozim sve sto sam zapiko za ovaj semestar zawrsicu nadam se prvu godinu

Eto moja prica 2005-2009....
PS: drug(s kojim sam doso u bec i koji sada parla njemacki ko maternji), kojeg sam isto uveo u restoran (jer sam bio mali sefic za nas sedmero bosanaca) je napredovao do konobara i zaradjuje sa baksisom oko 12€ nekad i vise. Otprilike radi 12 sati dnevno (4 sata stresa, 4 normalnog posla, 4 sjedenja) i uzme oko 3000€ do 4000€ mjesecno. Lijep ziwot, ali sve je to NULLA za nas dvojicu koji smo bili odlicni, zawrsili ko biva neku matematicku gimnaziju, docepali se para, zawrsili 10% fakulteta i sljakamo za male pare...
A drugarice i drugovi u bosni diplomiraju sa 10.0 prosjekom, ili eventualno ponavljaju 4-u godinu... Jest lijepo i kupit auto, i imat veci stan (uzeli nas dvojica i stan 80 m2 za nekih 700€ sa svim rezijama, dnevna, 2 spavace, kuhinja bla bla...)
Jako je zalosno to sto smo imali velike ambicije, ali te ambicije padnu za sekundu ako se nadjete u drustvu koje ne razmislja o fakultetu toliko puno koliko na furanje na lijepe stvari kao LCD u svakoj sobi, nekakwi zwucni sistemi u swakoj sobi, swake godine na godisnji od 1000€ ili u tajland (3000€), pa novi mobitel svakih po godine, pa novi laptop swaku godinu, pa pokera u kuci sa budalama studentima ko i mi, ili izlasci (ja malo manje jer kad te cura ufati jebawat ne smijes nidje mrdnut

), pa izadjes pa kupis 0,7l vodku u kaficu za 150€ ili dupli kreveti u svakoj sobi, ili ono omiljeno restoranska ishrana 2 puta na dan, tako da se ne sjecam kad sam zadnji put nesto normalno naprawio, samo pizza servis, pa cigare od 5€, pa svaki drugi mjesec u bosnu s autom pa puknes 200€-1000€ i tako prodje 4 godine i zaglavio si jos uvjek u nicemu....
Za one koje misle da je ovakaw ziwot lijep i da bi zeljeli da dodju da ziwe wako, iz licnog iskustva vam kazem da je i ovo bilo tesko, odnosno da ne pretjerujem, nije bilo lagano, ali je bolje ne radit nista i sjedit kod kuce (u bosni) i uziwat ili doc i koncentrisat se samo na fakultet.
Najteze je u svamu tome da neki zavrsavaju fakultet pa se prijave normalno (i to sa Bac.=3 godine fakulteta) i uzmaju oko pocetnih 1500€ (na ruke), a oni sa Masterom (5 godina fakulteta) uzimaju oko pocetnih 2200€ (na ruke) i rade poso koji vole i ziwe prawi ziwot...sto znaci da nakon 40 godina rada, imace penziju oko 1500€ i doce sa 50godina u bosnu i uziwat u penziji, a ja cu citaw ziwot radit u kafani i nikad necu ustedit za penzije...
Ko zeli jos sta da cuje o ziwotu u becu nek pita, jer je jako opsirno sve pisati i svaku temu preci...
Ko zeli da kaze da smo nas dvojica konji, jer smo imali lijepe pare i lijepu priliku da zawrsimo fakultet, nek izwoli (ne morate bit samo prenagli, ipak sam priznao da sam konj)..
I samo da znate da ima mnogo ljudi koji kazu "moze se sa 500€ mjesecno" taj ne da laze, nego ne zna gdje potrosi pare, jer potrosi mnogo vise (a ne zna da izracuna), a za tu teoriju bi morao izdvojiti jos malkice vremena da vam to iskalkulisem...
Lijep pozdrav iz Beca,