Sta za rucak ili veceru?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator/ica: ladyblue18

Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Envy dana 03/02/2011 21:46

...
Zadnja izmjena: Envy; 12/01/2012 12:22; ukupno mijenjano 1 put/a.
Envy
 
Postovi: 1366
Pridružen/a: 05/06/2008 08:13

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Nadinka dana 04/02/2011 00:33

Eh darling, ja sam zbog tog razmisljanja i nestizanja dosla do toga da sam kreirala svoj meni :D , ono spisak jela koja pravim, neka cesce, neka rjedje, i to mi pomaze :-D Uzela sam jedan onaj planer kao sedmicni, na pocetku je meni i onda znam nekad unaprijed sedmicu isplanirati ruckove, nekad dan dva unaprijed, a kad ne znam sta bih malo pregledam taj spisak na pocetku. Na to sma nadosla prije svega zato sto mi se desavalo da zapnem za neka dva jela i pravim ih dok nam se ne smuci od njih, a neka druga potpuno zaboravim. Sad sedmica fino bude podjeljena na kaljice koje se prave noc prije, na rizota,tjestenine i slicne brze obroke koji se mogu praviti poslije posla i na one koji se prave vikendom jer traze vise vremena a nisu za prenociti :)

Sto se tice ideja, pisi sta otprilike volis, koju vrstu kuhinje, pa ti ja napisem svoje :)
Avatar
Nadinka
 
Postovi: 2143
Pridružen/a: 01/02/2010 14:17

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Envy dana 04/02/2011 11:24

..
Zadnja izmjena: Envy; 12/01/2012 19:16; ukupno mijenjano 1 put/a.
Envy
 
Postovi: 1366
Pridružen/a: 05/06/2008 08:13

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la LaCici dana 04/02/2011 11:41

Kod mene je isto komplikovana situacija s ruckom jer radim do 17 i onda dok dodjem kuci vec je 17.30. U nedjelju pravim rucak za 2 dana, obicno je to sarma ili grah, pa i grasak sa teletinom za koji kada dodjem s posla napravim jos samo pire krompir i to je to. Ostatak dana je ili piletina ( u curry sosu sa rizom ili sa crvenom i zelenom paprikom i rizom) ili tjestenina carbonara. Ponekad napravim i musaku, jer je ona prilicno jednostavna za napraviti. I jos jedna ideja: kada imam vremena napravim zvrkove bureka i zaledim, pa kada mi zatreba izvadim ujutro kada krenem na posao i samo gurnem u rernu kada dodjem s posla. Eto nekih ideja, nadam se da sam pomogla.
LaCici
 
Postovi: 1572
Pridružen/a: 12/03/2010 16:33

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Envy dana 04/02/2011 11:48

...
Zadnja izmjena: Envy; 12/01/2012 19:16; ukupno mijenjano 1 put/a.
Envy
 
Postovi: 1366
Pridružen/a: 05/06/2008 08:13

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Ma.Le.Na dana 04/02/2011 11:54

risotto ...sa morskim plodovima....sa dagnjama...sa lignjama...sa piletinom

lazanje

kineske nudle sa piletinom/puretinom i mjesavinom kineskog povrca u soja sosu i mixu sjemenki

snicle...puretina...sa povrcem na pari..

povrce u vrhnju i neko meso sa strane

pohovane palacinke sa gljivama i piletinom

meso i krompir - tradicionalno bosansko jelo :D

svekrvina/mamina pita :lol:

domaca pizza

eto to mi je onako prvo palo na pamet..ono sto ja volim jesti..ima toga jos naravno

ne volim dolme pa ti ih necu spominjati :D
Avatar
Ma.Le.Na
 
Postovi: 11321
Pridružen/a: 12/10/2009 11:12
Lokacija: ..na magarecoj klupi

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la LaCici dana 04/02/2011 12:20

Envy je napisao/la:
LaCici je napisao/la:Kod mene je isto komplikovana situacija s ruckom jer radim do 17 i onda dok dodjem kuci vec je 17.30. U nedjelju pravim rucak za 2 dana, obicno je to sarma ili grah, pa i grasak sa teletinom za koji kada dodjem s posla napravim jos samo pire krompir i to je to. Ostatak dana je ili piletina ( u curry sosu sa rizom ili sa crvenom i zelenom paprikom i rizom) ili tjestenina carbonara. Ponekad napravim i musaku, jer je ona prilicno jednostavna za napraviti. I jos jedna ideja: kada imam vremena napravim zvrkove bureka i zaledim, pa kada mi zatreba izvadim ujutro kada krenem na posao i samo gurnem u rernu kada dodjem s posla. Eto nekih ideja, nadam se da sam pomogla.

Stavis ih vec pecene,ili nepecene da se zalede? Hvala nisam se sjetila o zvrkovima pite i zamrzivacu,nije lose; posluzit ce naravno!

Nepecene. Ja inace zvrkove pravim od lisnatog tijesta, i budu puno bolji jer su mekaniji i nisu masni s obzirom da lisnato vec sadrzi u sebi puter pa nije potrebno mastiti. A i svakako uzimaju manje vremena jer nema pravljenja tijesta. Fino ih smotam i nepecene zapakujem u one male kesice za zamrzivac. Kada se odlede dok sam na poslu, pomastim malo samo tepsiju i stavim ih da se peku. Muz ih obozava :mrgreen:
LaCici
 
Postovi: 1572
Pridružen/a: 12/03/2010 16:33

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la ladyblue18 dana 04/02/2011 14:06

Inspiracija, Ana, coolinarika, gastro magazini... :D

(Nova) Coolinarika ima neke super opcije, kao

http://www.coolinarika.com/recepti/namirnice/
http://www.coolinarika.com/recepti/boje/

Ukucas sta imas u frizideru i dobijes recepAt. :D

Uglavnom kad se ima vremena inspiracija i nije toliki problem, ali kad se nema... :-)
Avatar
ladyblue18
Globalni moderator
 
Postovi: 20772
Pridružen/a: 24/12/2006 23:57
Lokacija: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Nadinka dana 07/02/2011 11:09

Ma najveci problem i jeste vrijeme, super je vikendom kad imas vremena da napravis bilo sta za rucak sto ti padne na pamet, ali radnim danima samo razmsiljam koliko mi vremena treba za koje jelo, to mene nervira
Avatar
Nadinka
 
Postovi: 2143
Pridružen/a: 01/02/2010 14:17

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Bulldogbih dana 07/02/2011 22:31

Sve ovisi o tome jel frizider pun ili nije.
Avatar
Bulldogbih
 
Postovi: 8
Pridružen/a: 12/09/2010 01:37

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Nadinka dana 08/02/2011 10:23

Evo malo listam Coolinariku, pa naletih na ovaj recept, jela sma po restoranima, a kontam nije lose za spremiti pa da podijelim s vama:

slika
Pohane palačinke punjene piletinom i gljivama:
1
Palačinke pripremiti i popržiti prema uobičajenom receptu.

2
Na malo ulja propržiti luk i ljutu papričicu,a može se dodati i bijeli luk,dodati svježe nasjeckane gljive,promješati posoliti pa dodati začine.

Dinstati uz dodavanje vode po potrebi.

Pred kraj dodati kuhanu piletinu.( ja sam piletinu kuhala dan prije za juhu a pošto je ostala velika količina ovo mi je bila prigoda da je iskoristim)

3
Na palačinke rasporediti po 2-3 žlice ove smjese u jednom redu , pa palačinke motati kao sarmu, znači prvo uviti krajeve prema unutra pa onda zarolati palačinke.

4
Panirati ih na uobičajeni način, prvo brašno, jaja, pa u mrvice, a ja sam postupak ponovila još jedanput.

5
Pržiti u vrućem ulju dok ne dobiju finu boju, vaditi na paprinate ubruse da upiju višak masnoće.

Sastojci 3 komada
pilećih prsa 30 dag
očišćenih šampinjona 1
luk 1
ljuta papričica
mješavina začina(peršin, majčina dušica, origano,metvica)
sol 6-8
palačinki (kako inače pravite) za paniranje
brašno 4
jaja
krušne mrvice i ulje za prženje Još slika
/slika/472565/Kuhinjski prikazIspišiPDF verzija
Avatar
Nadinka
 
Postovi: 2143
Pridružen/a: 01/02/2010 14:17

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Nadinka dana 08/02/2011 10:26

A ovo sam juče pravila, super su, uz njih posluzila jos malo sudzuke, raznih sireva i pavlake:

Brze kiflice sa sirom
slika

1.Prosijati brašno i pzp, dodati preostale sastojke i mikserom (spiralnim nastavcima) umijesiti tijesto-najmanjom, a onda najvećom brzinom, tako da se dobije kugla glatkog tijesta. Možete ga umijesiti i ručno. Pećnicu ugrijati na 180.

2 .Kad ste dobili glatku kuglu tijesta koja se odvaja od stijenki posude, razvaljati ga na pobrašnjeloj podlozi, prerezati na kvadrate pa svaki kvadrat dijagonalno da biste dobili trokute. Napuniti tvrdim sirom/šunkicom/ svježim sirom...Možete dodati i malo začinskog bilja-igrajte se s nadjevom. A ne morate ih ni puniti ničime, tijesto je jako fino samo po sebi!

3.Ja sam iz jednog dijela tijesta izrezivala krugove pa ih presavijala u školjkice, rubove utisnula vilicom...

4.Razmutiti žumanjak s mlijekom i malo papra i time premazati kiflice. Posipati sjemenkama (koristila sam sezam i lan) i peći 30-ak min.

Sastojci
Broj osoba:4 osobe

Tijesto 250 g
glatkog bijelog brašna 3 ravne žličice
praška za pecivo 125 g
svježeg sira 50 ml
mlijeka 50 ml
ulja 1 bjelanjak 1/2 žličice
soli (stavila sam cijelu) Premaz 1
žutanjak 1 žlica
mlijeka malo
papra
sezam, lan, ili druge sjemenke
Avatar
Nadinka
 
Postovi: 2143
Pridružen/a: 01/02/2010 14:17

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Nadinka dana 08/02/2011 10:29

A kod mene danas zeljanica i domaca supa, sinoc fino sve napravljeno :D
Avatar
Nadinka
 
Postovi: 2143
Pridružen/a: 01/02/2010 14:17

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Envy dana 08/02/2011 11:47

.
Zadnja izmjena: Envy; 12/01/2012 19:47; ukupno mijenjano 1 put/a.
Envy
 
Postovi: 1366
Pridružen/a: 05/06/2008 08:13

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la rajvosa 69 dana 08/02/2011 12:04

Envy je napisao/la:Razmisljam veceras, zasto moramo svaki dan kuhati, i svaki dan rasmisljati STA za rucak, veceru, a to sta je bas pitanje sa teskim odgovorom..Sta vas inspiris, i odakle pronalazite te ideje,svaka je dobro dosla, sta kuhate ovih dana,ne znam dali sam jedina kojoj ponekad zaista predstavlja problem to razmisljanje!



nisi,nisi ima nas jos..... :thumbup:
rajvosa 69
 
Postovi: 77
Pridružen/a: 19/01/2009 12:22

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Nadinka dana 08/02/2011 12:33

Pa eto, dok svako napise svoj meni za taj dan ili poneki receptic koji nadje, rijesit cemo ovaj problem :-D
Avatar
Nadinka
 
Postovi: 2143
Pridružen/a: 01/02/2010 14:17

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Nadinka dana 08/02/2011 16:41

Evo jedan brzi recept:

slika

Sastojci:
30 dkg kuhane tjestenine 30 dkg blanširanog špinata 1/2 glavice
luka 200 ml
vrhnja za kuhanje 1 žličica
vegete 10 dkg
gorgonzole ili 5 trokutića
Dimsi-Picok sira
sol i papar 4 žlice
tostiranog sezama

1
Tjesteninu skuhati i ocijediti.
2
Špinat blanširati tako da ga operete i blanširate na 2 puta u zdjeli bez dodatka vode. Dovoljne su samo kapljice dok ne uvene i voda ispari. Tada špinat ostane lijepe zelene boje i bogatog okusa.
3
Blanširani špinat sitno narezati ili samljeti u blenderu.
4
U tavici na maslacu dinstati luk dok ne uvene. Dodati vrhnje za kuhanje. Pustiti da proključa, dodati vegetu, gorgonzolu ili Dimsi-Picok sir (može i onaj u kombinaciji sa paprikom, začinima i šampinjonima), papar i sol.
5
Kad se zgusne dodati špinat i promiješati. Sve to izliti na tjesteninu i pomiješati.
6
Tostirati sezam i servirati ga u zdjelici kako bi svatko posipao po želji.
Avatar
Nadinka
 
Postovi: 2143
Pridružen/a: 01/02/2010 14:17

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Envy dana 08/02/2011 19:09

..
Zadnja izmjena: Envy; 12/01/2012 19:16; ukupno mijenjano 1 put/a.
Envy
 
Postovi: 1366
Pridružen/a: 05/06/2008 08:13

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la zijancer dana 10/02/2011 01:21

offfako :razz:
klepe
pura
juneci rep (skuhati, usitniti, zalediti razdvojeno u 4 porcije)(ovo za supu 4 dana, terhanu naravski)
parena riza (japanski ili azijski postupak) sa soja sosom i dodatkom taco smjese :-) + gljive, piletina ili fileti kakve ribe on the side
zeljanica
smeđi grah
meso + krompir :mrgreen: (meso leso, krompir pecen)
zatim bi mogao pasti jedan pravi pilav, onaj trakasti kao nekad davno (kojeg vise niko ne zna napraviti)
pa ondaaa piletina s rizom :mrgreen: u tepsiji
jogurt s vocem cijeli dan
jaja na puteru cijeli dan + terhana
francuski dan... sir istopljen na kifli + rerna + zacini
burek
povrce i pileći ćevab (pocet cu kokodakat)
ah mogla bi pura opet
:)
zaboravih jednu cute kombinaciju
raznjici povrce--karabataci + francuski Francuski pomfri, onaj mjesecasti krupno sjecen, njet stapicasti americki.... raznjici u rernu pod kontrolom alu-folije.. i podlivati sa malo vode da ne zalijepi za pleh) karabatake dobro istrljati bijelim lukom, vegetom, paprikom, biberom i sl, pa nakon par sati isjeci na uske dugacke trake...savijati ih u pužiće i naTTaknuti na stickove :mrgreen: , između nizati mrkvu, crveni luk i papriku, ide super sa raznim prilozima, od rize do graska :P :)
slika
Avatar
zijancer
 
Postovi: 1363
Pridružen/a: 03/08/2004 20:52
Lokacija: 70:D

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Nadinka dana 10/02/2011 15:06

Jel neko probao praviti paprike s krompirom dan prije, valjaju li ista za jesti sutradan od psremanja??
Avatar
Nadinka
 
Postovi: 2143
Pridružen/a: 01/02/2010 14:17

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Julistana dana 10/02/2011 15:13

Pohovani palacinci, preko susam, unutra livada sir, piletina i ruska salata :-D
Avatar
Julistana
 
Postovi: 110
Pridružen/a: 22/05/2010 14:15

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Envy dana 10/02/2011 15:38

.
Zadnja izmjena: Envy; 12/01/2012 19:37; ukupno mijenjano 1 put/a.
Envy
 
Postovi: 1366
Pridružen/a: 05/06/2008 08:13

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Nadinka dana 10/02/2011 16:22

Envy, sta je danas za rucak? :)
kod mene vjerovatno grasak kaljica
Avatar
Nadinka
 
Postovi: 2143
Pridružen/a: 01/02/2010 14:17

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Envy dana 10/02/2011 16:25

..
Zadnja izmjena: Envy; 12/01/2012 19:17; ukupno mijenjano 1 put/a.
Envy
 
Postovi: 1366
Pridružen/a: 05/06/2008 08:13

Re: Sta za rucak ili veceru?

PostPostao/la Nadinka dana 10/02/2011 16:32

Obavezno :) Moj jucerasnji rucak su bile tortilje sa fasiranim mesom, meksickom mjesavinom, zelenom salatom i sirom, te kao prilog krompirici, bilo je njami :)
Avatar
Nadinka
 
Postovi: 2143
Pridružen/a: 01/02/2010 14:17

Sljedeća

Natrag na Umjetnost življenja

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.