Moderator/ica: ladyblue18

Irm@ je napisao/la:glazirana cokoladna bomba![]()
![]()
Naatasha je napisao/la:ako niste već probali ja bih preporučila jedan odličan desert za poslije iftara![]()
nije presladak a osvježava pravo
po mojoj preporuci stavite ga u zamrzivač nakon što petit malo omekša i prije posluživanja pustite da se DO POLA odmrzne jer je tako najukusniji a i fino se reže
ja sam u mlijeko stavila 4kaš. šećera, ne samo u bijeli dio ali sam u bijeli stavila bijelu milku
ledolina
recept
http://www.coolinarika.com/recept/ledolina

Ja sam takoder pravila ledolino ali sam stavila malo limuna da ne bude bas ovako "dosadan". Serviran uz limunadu pravo je osvjezenje 
hadzinica je napisao/la:Maqluba

Mogu misliti kako je ukusan ispao! Mmmmmm....njami.

pustopoljina je napisao/la:ovo ti suk'o?
![]()
masala,ne urek'o se

kolega je napisao/la:mašAllah, kome si ovo iznijela ja mislim da je prste oblizo
jesu li ovo masline između srcoliko izrezanih jagoda?

manta mi se Loulou je napisao/la:pustopoljina je napisao/la:ovo ti suk'o?
![]()
masala,ne urek'o se
Nego... jesi ti našla/nabavila oklagiju?![]()
na sta to kod mene lici
mrzim pitu u guzve
kad bi se mogla kako sklopiti

hadzinica je napisao/la:wewa je napisao/la:hadzinica je napisao/la:Maqluba
masAllah!![]()
sjevernoafricko nesto? kako se pravi, recept pliiiiiiiiiiiz
ja sam ga nasla na netu pod ovim nazivom,kao specijalitet turske kuhinje
napravila i toplo ga preporucujem,jako ukusno jelo
prilazem copy/paste recept koji sa neta![]()
Magluba
Potrebno:
2 srednje velicine patlidzana( oguljena kora i izrezani na malo deblje kolutove)
So
5 kasika maslinovog ulja + jedna kasikica
1 veci crni luk isjeckan
1-1 ½ kg krtine mesa od jagnjece plecke( ukloniti masnocu sto vise mozete i iskidajte meso n a manje komade)
1 kasika baharat
1 kasikica bibera
1 kasikica all spice
Malo cimeta
Malo muskantnog orascica(mljevenog)
3 solje vode
6 solja maslinovog ulja za przenje
3 velika zrela paradajza -isjecena
1 ½ solja basmati rize(oprane ili potopljene i poklopljene u vodu 30 min da omeksa)
1 solja vrele vode
Postupak:
Staviti kolutove patlidzana na kuhinjski papir,posoliti i ostaviti 30 minuta da izgube gorcinu.
U vecoj serpi zagrijati 5 kasika ulja dodati luk,pa malo preprziti.Smanjiti temp na srednju temp,pa dodati jagnjetinu,baharat,cimet,muskantni orah,1 kasikicu soli,1/2 kasikice bibera pa kuhati 10-tak minuta prevrcuci meso.Dodati vodu da tek pokrije meso,poklopiti i kuhati 2 h dok meso skroz ne omeksa uz povremeno dodavanje vode( po potrebi ali samo pomalo).Kada je meso kuhano,izvaditi ga na tanjir s lukom a ostaviti masnocu u serpi.U frotezi ili serpi zagrijati ulje pa preprziti kolutice patlidzana 8 minuta na jakoj temp okrenuvsi ih jednom.Izvaditi patlidzane pa ih ostaviti da se ocjede od ulja na kuhinjskom papiru.Ulje ostaviti da se ohladi.
U manju tepsiju ili pleh (okrugli) staviti malo ulja, pa poredati isjeceni paradajz tako da se naslanjaju jedan na drugi( znaci ukrug popuniti dno tepsije).Posuti paradajz s jednom sakom rize pa meso preko nje.Preko mesa poredati kolutove patlidzana pa posuti ostatkom rize.Pritisnuti po rizi odozgo dlanom ili varljacom.Posoliti s 1 kasikicom soli,malo bibera i vrelom vodom.Poklopiti da para ne izlazi u toku kuhanja( znaci cvrsto) pa kuhati na slaboj temp sve dok riza ne omeksa oko 1 h. Ne otklapati vise nego dvaput mozda u toku kuhanja.
Kada je riza kuhana,staviti vecu okruglu tacnu za posluzivanje preko serpe,serpu i ujedno tacnu uhvatiti rukama pa preokrenuti serpu na tacnu tako da sva smjesa ostane na tacni.Pazljivo skloniti serpu.
Servirati..
Napomena: Ne morate ukrasavati s bademima,itd ako ne volite.

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.