dacina_curica je napisao/la:mamice jel' domaca tarhana? njam, njam
jest, bas bila za rucak
(nisam sama gazala, nego sveki
)Moderator/ica: ladyblue18
dacina_curica je napisao/la:mamice jel' domaca tarhana? njam, njam
(nisam sama gazala, nego sveki
)
hadzinica je napisao/la:amrino je napisao/la:zar vec tursiju pravis?![]()
da nije malo rano?
zasto? povrca ima, temperatura vani ide mi u korist, ionako u podrum odnesem , ali ovo nije "glavan" tursija , nego samo 6 tegli da imam uz ramazan, tj. pri kraju ramazana!![]()
glavnu pravim pocetkom oktobra, bice i kiselog kupusa, roga, pindzura i jos tursije koju onda kiselim u kacama!
prosle godine pravila i bestilj od sljiva i slatko i dinja, a vidjecemo sta cu stici ove godine!
samo sto nemam tegli...
amrino je napisao/la:mamica 31 je napisao/la:a sto sam ja mislila da se tursija pravi od kruskica
? eh to fakat ne znam![]()
Tursija je kiselo, razno povrce...ugl. mrkva, karfiol, paprike i krastavice
- ne koristim konzervans...Potrebno je samo sezinfikovat tegle u rerni...
- i on je za te stvari super.

hadzinica je napisao/la:zena21 je napisao/la:draga hadzinice, pa kad bona ovo sve stignes spremiti![]()
svaka ti cast
![]()
![]()
hvala , shvaticu ovo kao veliki kompliment!!!!
ma stizem, NOCU!!!fazon je sto imam dvije male bebice, pa preko dana sam Mama a nocu Kuham tj. kad zaspu!
![]()
hahaha, e da je meni velika kuhinja i ostav, bilo bi tu mjesta za pokoju teglu za i vas![]()
ja zaista volim kuhati, kuham od svoje 11 god, tako da mislim da sam zanat ispekla, a kad volis jesti i imas kome kuhati, to je predivan osjecaj, samo sto moram poceti payiti na visk kg, poceli se ljepiti, valjda s godinama

hadzinica je napisao/la:da ne zaboravim, napravila i pokoju rogu, pukle za dan.. valja mi vrecu kupituhhh sto volim ovo vrijeme, nekakv me elan spuca samo bi kuhala hiihihhi

) i ispala je super
......samo je ocistila (tj. odsjekla krajeve jer su nekako "drveni") i stavila u pleh, namazala maslinovim uljem, malo (krupne) soli, malo friskog bibera i zapekla u rerni kratko (samo da malo "uhvati")...sledeci put stavljam slike 

(i nisam ih gulila komplet nego samo malo onim cudom za guljenje krompira)

hvala curice! hvala!dacina_curica je napisao/la:kao i uvijek svaka cast Arslane, uvijek se postidim kad vidim ove tvoje slike i probam porediti sa mojim izmisljotinama![]()
![]()
![]()
BTW spargle su bile za lijeka skupe ali su takodje bile pravo ukusne tako da je vrijedilo(i nisam ih gulila komplet nego samo malo onim cudom za guljenje krompira)
preporucujem, iako nije senzona sparuga, da nabavis sebi "sauce bernaise" ako ne znas sama napraviti.. prelij po sparugama koje ces prije toga samo obariti (ubaciti u kljucalu vodu samo par minuta a zatim namah u ledenu vodu) malo proprziti na puteru i osjetices sta znaci prava slast!
i pripazi se cojeka ti u tebe kasnije!

sauce bernaise se i ne stavlja direktno na vatru, nego se poshira, curice.... max. tem. 80° i to naravno indirektna toplina!dacina_curica je napisao/la:dajdzinice ne znam ja to napraviti....vazda mi ti kremasti sosovi zagore
Arslan je napisao/la:sauce bernaise se i ne stavlja direktno na vatru, nego se poshira, curice.... max. tem. 80° i to naravno indirektna toplina!dacina_curica je napisao/la:dajdzinice ne znam ja to napraviti....vazda mi ti kremasti sosovi zagore
recimo u ovakvom posudju.. dole je voda i zagrijava gornju posudu sa parom! nema da zagori..
a i inace kad pravite crem sose, nemoj plaho topline..

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.