STA PRIPREMITI ZA IFTAR?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator/ica: ladyblue18

PostPostao/la vodolija_33 dana 22/09/2006 15:37

evo još jednog prijedloga za iftarski meni :)

1. pileća supa (tjestenina, pileće meso, mrkva, peršun, začini)

2. tagarica (teleća rebarca, teleći but, krompir, paprika, paradajz, patlidžan, luk, bijeli luk, mrkva, peršun, začini ..... meso se prokuhava 15 minuta u posoljenoj vodi... povrće se pripremi tj. isječe na komade, dodaju se začini po želji i stavi u vatrostalnu ili zemljanu posudu... doda se meso... voda u kojoj se meso kuhalo se naspe u zdjelu sa povrćem i mesom tako da voda ne prelazi polovinu zdjele... dodaju se listići putera... poklopi se i peče se u rerni na 220°C 2-2,5 sata...) + somuni :)

3. zelena salata

4. kadaif

prijatno :)
vodolija_33
 
Postovi: 2068
Pridružen/a: 11/11/2003 01:00
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la deset_u_pola dana 22/09/2006 15:40

vodolija_33 je napisao/la:evo još jednog prijedloga za iftarski meni :)

1. pileća supa (tjestenina, pileće meso, mrkva, peršun, začini)

2. tagarica (teleća rebarca, teleći but, krompir, paprika, paradajz, patlidžan, luk, bijeli luk, mrkva, peršun, začini ..... meso se prokuhava 15 minuta u posoljenoj vodi... povrće se pripremi tj. isječe na komade, dodaju se začini po želji i stavi u vatrostalnu ili zemljanu posudu... doda se meso... voda u kojoj se meso kuhalo se naspe u zdjelu sa povrćem i mesom tako da voda ne prelazi polovinu zdjele... dodaju se listići putera... poklopi se i peče se u rerni na 220°C 2-2,5 sata...) + somuni :)

3. zelena salata

4. kadaif

prijatno :)


Dobar ovaj!! A niko topu ne pominje...
deset_u_pola
 
Postovi: 251
Pridružen/a: 06/07/2005 14:58

PostPostao/la gladna sam dana 22/09/2006 15:50

kontam prvi iftar zaciniti ovim redom

begova.........
salata, sarena....
klepe + sir + kajmak...
tufahije


the end

p.s. imam jedan problem
KAKO SE PRAVE KLEPEEEEEEEEEEEEEEEEEE?!?!??!?!?!

:D :D :D :D :D :D :D
Avatar
gladna sam
 
Postovi: 469
Pridružen/a: 14/09/2006 11:33
Lokacija: Frizider

PostPostao/la vodolija_33 dana 22/09/2006 15:59

gladna sam je napisao/la:kontam prvi iftar zaciniti ovim redom

begova.........
salata, sarena....
klepe + sir + kajmak...
tufahije


the end

p.s. imam jedan problem
KAKO SE PRAVE KLEPEEEEEEEEEEEEEEEEEE?!?!??!?!?!

:D :D :D :D :D :D :D


Potrebno: 50 dkg brašna, 2 jaja, mlijeko 1 dkg masla, so. Za nadjev: 50 dkg mesa, 2 glavice crvenog luka, pavlaka, so biber, nekoliko češnja bijelog luka.

Priprema: Od brašna, jaja, mlijeka, masla i soli napravite tijesto. Razvaljajte ga i izrežite na kvadrate koje ćete nadjenuti. Za nadjev izmješajte isjeckan luk, mljeveno meso, biber i so. Stavljajte nadjev na kvadrate i spajajte krajeve tijesta. Kuhajte u slanoj vodi. Redajte u tepsiju i pospite mileramom ili kiselim mlijekom u koje ste isjeckali bijeli luk.



eto i taj si problem riješila ;)
vodolija_33
 
Postovi: 2068
Pridružen/a: 11/11/2003 01:00
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la danas dana 22/09/2006 16:00

gladna sam je napisao/la:
p.s. imam jedan problem
KAKO SE PRAVE KLEPEEEEEEEEEEEEEEEEEE?!?!??!?!?!

:D :D :D :D :D :D :D


zamijesi tvrdo tijesto od jedno kilo brasna i 2 jaja, malo vode. dodaj i malo soli. razvuci oklagijom i sijeci na kvadrate. (neko doda i malo praska za pecivo u ovo tijesto -- ja ne).

ovamo izdinstaj isjeckan oveci crni luk sa jedno pola kile fasirane junetine, dodaj soli i bibera, neko stavlja i vegetu a meni je to uzasno. elem, po ukusu. kad ti je to izdinstano, stavi po kasiku smjese u svaki kvadrat, preklopi i dobro viljuskom zalijepi krajeve da se ne otvaraju. baci u kupucu vodu, posoljenu i sa malo ulja. kad su klepe skuhane (treba 5-6 minuta), povadi onom kasikom sa rupicama i slozi u tepsiju, zalij smjesom pavlake i aleve paprike i ulja koju si prethodno podgrijala u serpici. neko klepe i zapece u rerni, ne znam bas dal' se slazem za tim.

eto, prijatno... :)
Avatar
danas
 
Postovi: 18861
Pridružen/a: 11/03/2005 20:40
Lokacija: 10th circle...

PostPostao/la horns&drums dana 24/09/2006 23:16

Evo prijedlog (preuzeto s druge teme)

violentjack je napisao/la:
Zatekli smo ga kada je upravo ispracao englesku kraljicu Elizabetu III, koja sedmicno, nekad i cesce, a jednom godisnje obavezno, navrati kod Rejhanove skromne supruge Habibe, na legendarnu bosansku zeljanicu od lososa i kavijara.
Avatar
horns&drums
 
Postovi: 15759
Pridružen/a: 16/03/2004 17:24
Lokacija: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

PostPostao/la Beslija dana 24/09/2006 23:27

Joj dobre teme.. :D

Eh ovako.....

Predjelo:
Supa Pileća . Bez mnogo dodataka , samo istresite iz kutije i to je to.

Pribor:
Nepotreban

Nacin unosenja:
Po mogucnosti piti iz ćase kao kinezi. Samo jedan MALI komad lepine uz tu supu.


Glavno jelo:
Džigerica i riza - Napraviti razdvojeno. Pripremiti rizu neka bude bijela kao da je iz kine "direkt"..ona tanka , 1 i 70 kila...NIKAKVIH dodataka, ali ako se bas mora ondaR malo vegete i politi mlijekom(vjerujte mi)
Džigericu praviti na specifican nacin. Zagrijte tavu, ali bas zagrijte, da GORI, polijte uljem i cekajte 64 sekunde. Stavite dzigericu 6 malih komadica po przenju i u ZADNJOJ minuti polijte dzigericu sa KOLOM IZ LIMENKE da se malo izgrize..ALI NE PUNO polivati....ode dzigerica bezze....

Pribor:
Noz i Viljuska

Nacin Unosa:
Relacija "rezi nozem-ubodi viljuskom-otvori usta-gutaj"

Sok:
Eh sad Stara dobra limunaTa leti u ovoj situaciji...ali ako vam se ne pravi limunaTa onda lagano kupite CAPPY od CRVENE NARANDZE. ma to podera.......

Nakon Iftara:

Ako nemas problema sa kilama SLATKOOOO...unisti se kolacima...
Ako IMAS problema sa kilama...voce, pozeljno GROZĐE i JABUKE!

eto...jedan iftar.....u nizu..... :D :D
Beslija
 
Postovi: 470
Pridružen/a: 27/05/2006 15:23

PostPostao/la Kwaheri dana 26/09/2006 09:33

supica - pileca naravno
topa ;)
piletina "tikka masala"
slani slozenac od sira, kajmaka, krastavica i maslina
salata karfiol s limunom
i slatko - recept s sljivama i grizom koji je neko dao na temi "krajiski specijaliteti" je bio ekstra

:)
Kwaheri
 
Postovi: 3305
Pridružen/a: 30/04/2004 12:33

PostPostao/la zmijaIzmaj dana 26/09/2006 09:47

poranili ste :D
zmijaIzmaj
 
Postovi: 2581
Pridružen/a: 12/08/2006 13:28

PostPostao/la Kwaheri dana 26/09/2006 09:51

zmijaIzmaj je napisao/la:poranili ste :D


pa ja ovo recepte od juce :D ... a "tika masalu" svakako trebash planirati citav dan ranije, radi pripreme :roll:
a kasnije...novi :D :D :D

hajde zmijo daj nam neki tvoj recept :) :)
Kwaheri
 
Postovi: 3305
Pridružen/a: 30/04/2004 12:33

PostPostao/la zmijaIzmaj dana 26/09/2006 10:00

ouuu zeno, baci me u razmisljanje. jer samo kusam, ne pripremam ( e sad me pece savjest :D )...

topa mi jako godi posljednjih dana :oops: i nekako mi bude dovoljna (+ supa) (ali se ne zaustavljam tu :D )...

eh da...pavlaka prelivena pekmezom ouuuu + somun...
zmijaIzmaj
 
Postovi: 2581
Pridružen/a: 12/08/2006 13:28

PostPostao/la Kwaheri dana 26/09/2006 10:04

zmijaIzmaj je napisao/la:ouuu zeno, baci me u razmisljanje. jer samo kusam, ne pripremam ( e sad me pece savjest :D )...

topa mi jako godi posljednjih dana :oops: i nekako mi bude dovoljna (+ supa) (ali se ne zaustavljam tu :D )...

eh da...pavlaka prelivena pekmezom ouuuu + somun...


zmijo, ovo nisu recepti... za odrasla insana sklona... khm khm.. hrani :D

de, zovi zmaja :D
Kwaheri
 
Postovi: 3305
Pridružen/a: 30/04/2004 12:33

PostPostao/la zmijaIzmaj dana 26/09/2006 10:13

hajde de :D potrudicu se za iduci post (forumski :D ) da napisem nesto gurmanski :D ...sad, ne mogu da razmisljam u tom smjeru :D
zmijaIzmaj
 
Postovi: 2581
Pridružen/a: 12/08/2006 13:28

PostPostao/la Murisno1 dana 26/09/2006 10:40

evo da i ja jedan svoj mali specijalitet predstavim

dakle predjelo: supa brate - pileća

eh sad
uzmete fino sira trapista i malo domaćeg kajmaka
trapist na komadiće i u tanjirić sa kajmakom i dobro ih "ujedinite"
skuhate krompira
pileća prsa sredite u kriške i uvaljate u ulje naravno,vegetu,slatku papriku (začin)
eh sad imate kajmak/sir , imate kuhani krompir i imate pileća prsa..
pileća prsa također zasebno ispržiti ..

eh sad isječete krompir na kriške ali lagano da se ne bi raspo'
uzmete tepsiju i redate prvo pileće šnicle
pa preko njih stavite par kriškica krompira
pa preko pospete kajmak/sir

eh stavite sad to u rernu nekih desetak minuta .. dok se onaj sir i kajmak ne sjedine i otope preko svega..

onda kada to izvadite to bude ludilo dobro :D

uz ovo ide (barem meni) kupus salata .. ona izrendana sa sirćetom :) ..
ma hej ... ludiloooo!! :-)
Murisno1
 
Postovi: 2025
Pridružen/a: 06/10/2005 09:10
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la uozo dana 26/09/2006 11:14

Evo jednog interesantnog recepta za Iftar. Radi se o punjenim patlidzanima, na turskom je ime poznato kao Karniyarik. Ukusno, razvaljuje.

Potrebne namirnice za otprilike 4 osobe (ili ako su ‘vaki ko ja u pitanju onda samo 1 osobu ) :

- 4 patlidzana
- 1 veci paradajz
- 2 paprike (spicaste, ne one za punjenje, ne znam kako se to kod nas zove)
- 1 veca glavica luka
- 2 cehna bjelog luka
- 150 grama mljevenog mesa ( pomjesano teletina i janjetina po mogucnosti)
- 1 casa vode (2dl)
- 2 velike kasike paradajz pirea
- 2 case ulja (4 dl)
- pregrst svjezeg persuna
- malo secera
- so i crni biber


Patlidzane oguliti u trakama po duzini cetiri puta, znaci uzduzno guliti jedan dio onda sljedeci ostaviti i tako dalje. Ptlidzane ispeci dobro sa svih strana na vrelom ulju.

Isjeckani luk dinstati nekoliko minuta na vrelom ulju, dok ne dobiju braonkastu boju, zatim dodati mljeveno meso i dinstati ga 3-4 minuta, zatim dodato paradjz pire i dinstati 3-4 minuta. Dodati sitno isjeckani bijeli luk i casu vode i kuhati sve to desetak minuta, te potom odstraniti visak vode i dodati sitno isjeckani persin i crni biber.

Patlidzane poredati u tepsiju, posoliti i malko poseceriti, te rasjeci na gornjem dijelu uzduzno, i ne previse duboko.Unutrasnjost patlidzana napuniti izdinstanim mljevenim mesom i preko toga ili sa strane ukrasiti isjecenim paradajzom i paprikom.

Peci u rerni na srednjoj vatri nekih desetak minuta i servirati sa listovima persuna.

Moguce je i posuti sa rendanim sirom, i sad dok napisa ovo ogladni pravo…



:-)
slika
Zadnja izmjena: uozo; 02/10/2006 14:09; ukupno mijenjano 1 put/a.
Avatar
uozo
 
Postovi: 1443
Pridružen/a: 20/05/2006 01:34

PostPostao/la alek dana 26/09/2006 23:34

kasiku cikorije (pakovanje instant bijele kafe) prokuhati u nesto vode, dodati mlijeko. ranije kupiti klasovu kukuruzu. pristaviti kafu i pripremiti cigar :D
alek
 
Postovi: 2859
Pridružen/a: 11/08/2004 17:34

PostPostao/la uozo dana 01/10/2006 10:17

Piletina na cerkeski nacin

Sastojci:
citavo pile
3 cehna bjelog luka
250 gr ociscenih oraha
polovica bajatog hljeba
fildzan maslinovog ulja
nesto crvene paprike (ljute po zelji)

Priprema:
Jedno ocisceno pile srednje velicine, kuhati nekih pola sata u posoljenoj vodi, te izvaditi, ocijediti i ostaviti da se ohladi. Vodu u kojoj se kuhalo sacuvati.

Bajati hljeb, bijeli luk i ¾ od 250 gr oraha sve zajedno staviti u blender, ili neku slicnu masinu za usitnjavanje i mjesanje i usitniti i promijesati. Dodati jos dvije case vode u kojoj se kuhalo pile i jos dva ili tri puta ukljuciti blender (mikser).

Ohladjeno pile ocistiti potpuno od koze i kostiju i meso isitniti (ne previse) u jedan poseban sud. Dodati smjesu iz blendera, koju smo prethodno pripremilii dobro sve promijesati. U slucaju da je pregusto dodati jos vode u kojoj se kuhalo pile, dok se dobije zeljena gustina (ne treba da bude previse tecno).

Servirati na posebnom tanjiru i posuti ostatkom mljevenih oraha. Zatim lagano zaprziti crvenu papriku na maslinovom ulju i preliti servirani obrok. Dekorativno je kada prije prelivanja zaprskom okrenutom viljuskom napravite neke oblike i u njih naspete zaprsku.

Ukusno i nije tesko za napraviti.
Avatar
uozo
 
Postovi: 1443
Pridružen/a: 20/05/2006 01:34

PostPostao/la uozo dana 03/10/2006 10:53

Mlijecni desert od pilecih prsa

Jedan od najukusnijih specijaliteta anadolske kuhinje.

Potrebno je (za 4 - 6 osoba) :
- 4 case mlijeka (1000 gr)
- polovica pilecih prsa skuhanog pileta (samo prsa)
- 1 fildzan brasna od rize
- 1 fildzan nisaste
- 1 casa secera
- malo soli
- cimet

Polovicu kuhanih pilecih prsa prstima usitniti (ne sjeci nozem) i ostaviti u hladnoj vodi da stoji nekih 2 sata. U medjuvremenu jednom vodu promijeniti.

Mlijeko prokuhati i iscjedjeno pilece meso dodati u vrelo mlijeko, te kuhati neko vrijeme (5 minuta) neprestano mjesajuci drvenom kasikom. Skinuti sa vatre.

Brasno od rize i nasiastu pomijesati sa malo vode, da se izbjegne grusanje,te dodavati vrelog mlijeka u istu smjesu, neprestano mjesajuci. Nakon toga citavu smjesu dodati u vrelo mlijeko. Zatim dodati secer i malo soli, te kuhati na laganoj vatri, neprestano mijesajuci dok se ne dobija gusta smjesa slicna pudingu.

Smjesu istresti u tepsiju (po mogucnosti cetvrtastog oblika) sa visokim ivicama i ostaviti da se ohladi. Ohladjeni desert, isjeci ostrim nozem koji smo prije drzali u hladnoj vodi, na kocke te posuti cimetom i sluziti hladnog na tanjiru.
Moguce je i sluziti posuto sa izrendanim limunom, kokosom ili ljesnjakom.

slika
Zadnja izmjena: uozo; 03/10/2006 11:02; ukupno mijenjano 1 put/a.
Avatar
uozo
 
Postovi: 1443
Pridružen/a: 20/05/2006 01:34

PostPostao/la Kwaheri dana 03/10/2006 10:57

ovo prvo mi se cini njami...ovo drugo? slatko? valja probat... a gdje cu nac brasno od rize?
Kwaheri
 
Postovi: 3305
Pridružen/a: 30/04/2004 12:33

PostPostao/la uozo dana 03/10/2006 11:09

zena je napisao/la:ovo prvo mi se cini njami...ovo drugo? slatko? valja probat... a gdje cu nac brasno od rize?


Mislim da ne bi trebalo biti tesko naci rizino brasno po supermarketima. I nisam bas siguran, ali mislim da se kod nas prodaje, pod nekim drugim imenom. Ne mogu da se sjetim! Imal' neki glatin il' tako nesto?
A Tavuk Gögsü (taj desert) se inace sluzi u najskupljim i najboljim restoranima i hotelima u Istanbulu. Ekstra ukusna hrana sa osmanlijskog dvora i sadasnjeg turskog jet seta. :-)
Avatar
uozo
 
Postovi: 1443
Pridružen/a: 20/05/2006 01:34

PostPostao/la uozo dana 06/10/2006 13:47

slikaslika
İçli Köfte ili Kibbeh (za 8 osoba)

Potrebno je

Za unutrasnjost:
- pola kilograma masnog mljevenog mesa (po mogucnosti janjeceg)
- 5 glavica luka srednje velicine (sitno nasjeckanih)
- 1 kasicica crnog bibera
- 1 kasicica tucane crvene paprike (ljute po izboru)
- 100 grama ociscenih oraha
- 1 margarin (250 grama)
- so

Za spoljasnjost:
- pola kilograma dva puta samljevenog nemasnog mljevenog mesa
- 250 grama sitnog bulgura (Bulgur -psenica koja je već napola skuvana, zatim osusena i mljevena)
- so
- 1 glavica izrendanog luka
- 1 velika kasika paradjz pirea
- origano
- kimyon

Za sos:
- 1 velika kasika margarina
- 1 mala kasika paradjz pirea
- voda
- so

Priprema:
Prvo pripremamo unutrasnjost kofti. U jednoj serpi istopimo margarin i dinstamo luk dok ne dobije braonkastu boju. Zatim dodamo so i mljeveno meso, te dinstamo dok meso ne poprimi smedju boju. Dodamo orahe, biber i crvenu papriku i dinstamo jos desetak minuta na laganoj vatri. Skinemo sa vatre i ostavimo da se ohladi.

Prelazimo na pripremu spoljasnjeg dijela. Bulgur prije pocetka ostaviti u vreloj vodi pola sata da bi malo omeksao. Sve sastojke uspemo u jednu vecu posudu i rukama mjesimo, povremeno kvaseci ruke, dok ne dobijemo kompaktnu smjesu poput tjesta, koja se nece lijepiti za prste. Uzimati u prethodno pokvasene ruke komade smjese, velicine jajeta i valjati ih izmedju ruku dok se ne dobije oblik jajeta. Prstom napraviti otvor u vrhu smjese i , kao kad se pune paprike kasikom napuniti smjesu. Zatim zatvoriti otvor i pazljivo valjati smjesu dok se ponovo ne dobije oblik jajeta. (moguce je praviti i druge oblike, loptice itd).

Sastojke za sos pomjesati i dovesti do kuhanja. KOfte u obliku jajeta staviti u kljucalu vodu i kuhati 10 - 15 minuta. Zatim izvaditi i ocijediti.
Posluziti sa limunom i persinom.
Avatar
uozo
 
Postovi: 1443
Pridružen/a: 20/05/2006 01:34

Prethodna

Natrag na Umjetnost življenja

Online

Trenutno korisnika/ca: aristocat i 9 gostiju.