Šta mi treba za austrijsku vizu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator/ica: ladyblue18

PostPostao/la pita dana 19/02/2008 11:03

ja_cura_ je napisao/la:ghetter_exe

evo, ovo sam ja dobila od konzula austrijske ambasade:

Viza - putovanje radi posjete / privatni poziv

Potrebni dokumenti

1. potpuno (uključivo navođenje tačnih podataka o putovanju) i istinito ispunjen formular zahtjeva za vizu, svojeručno potpisan od strane podnositelja zahtjeva;
2. 2 aktualne fotografije u boji, formata kao za pasoš, prema važećim ICAO-propisima;
3. prostorno i vremenski važeći pasoš (pasoš mora važiti najmanje tri mjeseca duže od zatražene vize)
4. 2 kopije pasoša podnositelja zahtjeva (stranica sa podatcima, kao i ranije šengenske vize)
5. dokaz o važećem radnom odnosu u originalu, radna knjižica u originalu, i dodatno jedna dobro čitljiva kopija;
6. M2 obrazac - original, i dodatno jedna dobro čitljiva kopija;
7. penzioneri: original potvrde o isplati, i dodatno jedna dobro čitljiva kopija;
8. učenici / studenti: potvrda škole u originalu, ukoliko postoje: dokumenti o zaposlenju roditelja;
9. putničko osiguranje za zamoljeni vremenski period putovanja, odnosno boravka, sa najmanjom sumom pokrića u iznosu od EUR 30.000,- i područjem važenja za „šengenske države“;
10. dokumenti, u svrhu dokumentovanja porodičnih i/ili privrednih veza sa domovinom (npr.: porodica: vjenčani list, rodni listovi; vlasništvo stana ili kuće; posjedovanje zemlje, štedne knjižice itd);
11. u slučaju posjete rođacima: dokaz rođačkog odnosa;
12. u slučaju maloljetnika (ispod 18 godina): kopija rodnog lista, ovjerena izjava saglasnosti ovlaštenog odgajatelja u originalu, kao i kopija pasoša ovlaštenog odgajatelja;
13. administrativna taksa za obradu zahtjeva u visini od EUR 35,- u domaćoj valuti (KM 70,-); ukazuje se na to da se naplaćena taksa, u slučaju odbijanja vize, ne vraća. (Izuzetke vezano za vizne takse: vidjeti pod tačkom „Takse“)

Od strane pozivatelja:

1. Pozivno pismo (uključivo navođenje: odnosa sa podnositeljem zahtjeva, trajanja namjeravane posjete u Austriji, tačne adrese smještaja, konkretnog razloga putovanja u relaciji sa zamoljenim trajanjem boravka);
2. UKOLIKO SE NE MOŽE DOKAZATI RASPOLAGANJE DOSTATNIM VLASTITIM FINANSIJSKIM SREDSTVIMA:
- izjava o preuzimanju obaveze (tzv. garantno pismo) jednog pozivatelja sa sjedištem ili prebivalištem u Austriji, u originalu (potpis ovjeren od strane notara ili suda u Austriji)
- potvrda o radu, kao i mjesečnim primanjima, za posljednja 3 mjeseca, u originalu;
- kopija pasoša, kao i kopija važeće boravišne vize ili dokaz o austrijskom državljanstvu;
- prijava boravka, odnosno izvod iz registra prijavljenih boravaka (ZMR) pozivatelja, kao i svih osoba koje žive u zajedničkom domaćinstvu sa pozivateljem (npr.: supružnik, djeca);
- ugovor o najmu ili potvrda o vlasništvu stana, odnosno zemljišta.

Već neko vrijeme postoji mogućnost realizacije elektronske izjave o preuzimanju obaveze, koja može da se da kod okružnih poglavarstava ili magistrata. U ovom slučaju, nije potrebno predočavanje gore pomenutih dokumenata.

Ambasada zadržava pravo da u pojedinim slučajevima pozove podnositelje zahtjeva za vizu na opširan intervju, gdje se podnositelju zahtjeva za vizu daje mogućnost, da predočavanjem dodatnih dokumenata otkloni eventualne sumnje Ambasade vezano za razlog putovanja.

Molimo ne šaljite Ambasadi ni originale dokumenata, niti faksove ili druge dokaze, ukoliko se to izričito ne zahtijeva. Gore navedeni dokumenti treba da se predoče prilikom ličnog dolaska podnositelja zahtjeva.

Molimo, obratite pažnju na to, da je jedino potrebno plaćanje Ambasadi administrativna taksa za obradu zahtjeva za različite službene radnje u vezi sa izdavanjem viza i da je izdavanje formulara zahtjeva za vizu besplatno. Molimo da zahtjev ispunite potpuno, pošto eventualni nalog za dopunu produžava postupak.

Prvo podnošenje zahtjeva za austrijsku šengensku vizu:
maksimalan period važenja vize = konkretno trajanje putovanja!

Prilikom planiranja putovanja, uzmite, molimo, u obzir i vrijeme obrade
(trenutno najmanje jedna kalendarska sedmica).

Austrijsko pravo za strance zahtijeva među ostalim „otvorenost i iskrenost u postupku“. Ambasada, prema tome, ne može udovoljiti zahtjevima za vizu na temelju poziva kao prijateljske usluge.

Ukoliko se glavni cilj putovanja nalazi u nekoj drugoj državi potpisnici Šengenskog ugovora, a ne u Austriji, zahtjev za vizu se mora vratiti, pošto je organ uprave te zemlje nadležan za izdavanje te vize. (Član 12, odlomak 2 Sporazuma o provođenju Šengenskog ugovora).


sretno!

p.s. i nek mi sad neko kaze da su to vizne olaksice!


U je....prije ces ilegalno i jeftinije da stignes.....EU se sali...ocito da su previse citali vicevi o fati i muji dok su govorili o viznim olaksicama
:roll:
pita
 
Postovi: 583
Pridružen/a: 07/01/2008 12:02

PostPostao/la ja_cura_ dana 19/02/2008 12:15

upravo tako, vizne olaksice su samo jednim dijelom, i to, ako roditelji zele da putuju djeci tamo vani negdje, mogu dobiti nakon trece vize, vizu na 5 godina. a ostalo je sve isto. samo sto sada petljaju za poslovna putovanja, jer sad treba od vanjskotrgovinske komore bih odobren zahtjev (sto ce ti ga reci, potpuno bespotrebno, samo davanje novaca nasoj komori i promidzba iste)

a sve ambasade malte ne daju od januara prvu vizu na samoj jedan ulaz do mjesec dana, a onda kasnije se moze na vise ulaza i duzi period.

ma bjazi, sad dva puta razmisljam da li na ljeto da apliciram kod jedne ambasade da idem u posjetu gore nekome na sjever, jer kontam nesto, da iako radim moguce da dobijem odbijenicu, jer nemam blisku krvnu vezu s tom osobom. dzabe cu platiti 35 eura za vizu plus putnicko osiguranje.

valja dobro razmisliti...
Avatar
ja_cura_
 
Postovi: 942
Pridružen/a: 14/03/2007 11:10
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la pita dana 19/02/2008 12:48

ja_cura_ je napisao/la:upravo tako, vizne olaksice su samo jednim dijelom, i to, ako roditelji zele da putuju djeci tamo vani negdje, mogu dobiti nakon trece vize, vizu na 5 godina. a ostalo je sve isto. samo sto sada petljaju za poslovna putovanja, jer sad treba od vanjskotrgovinske komore bih odobren zahtjev (sto ce ti ga reci, potpuno bespotrebno, samo davanje novaca nasoj komori i promidzba iste)

a sve ambasade malte ne daju od januara prvu vizu na samoj jedan ulaz do mjesec dana, a onda kasnije se moze na vise ulaza i duzi period.

ma bjazi, sad dva puta razmisljam da li na ljeto da apliciram kod jedne ambasade da idem u posjetu gore nekome na sjever, jer kontam nesto, da iako radim moguce da dobijem odbijenicu, jer nemam blisku krvnu vezu s tom osobom. dzabe cu platiti 35 eura za vizu plus putnicko osiguranje.

valja dobro razmisliti...

slovensku vizu pomoje lakse dobijes...i onda pices po eu
probajte...
pita
 
Postovi: 583
Pridružen/a: 07/01/2008 12:02

PostPostao/la ja_cura_ dana 19/02/2008 12:57

varas se pita... ovo isto se trazi u skoro svim ambasadama, a slovenija je svoje zahtjeve (ili bolje reci prohtjeve :D ) dosta vise poostrila otkako je u sengenu i kako predsjedava eu, jer je sva odgovornost na njoj.
Avatar
ja_cura_
 
Postovi: 942
Pridružen/a: 14/03/2007 11:10
Lokacija: Sarajevo

Viza za austriju

PostPostao/la sheilak dana 19/02/2008 13:00

ja_cura_ je napisao/la:ghetter_exe

evo, ovo sam ja dobila od konzula austrijske ambasade:

Viza - putovanje radi posjete / privatni poziv

Potrebni dokumenti

1. potpuno (uključivo navođenje tačnih podataka o putovanju) i istinito ispunjen formular zahtjeva za vizu, svojeručno potpisan od strane podnositelja zahtjeva;
2. 2 aktualne fotografije u boji, formata kao za pasoš, prema važećim ICAO-propisima;
3. prostorno i vremenski važeći pasoš (pasoš mora važiti najmanje tri mjeseca duže od zatražene vize)
4. 2 kopije pasoša podnositelja zahtjeva (stranica sa podatcima, kao i ranije šengenske vize)
5. dokaz o važećem radnom odnosu u originalu, radna knjižica u originalu, i dodatno jedna dobro čitljiva kopija;
6. M2 obrazac - original, i dodatno jedna dobro čitljiva kopija;
7. penzioneri: original potvrde o isplati, i dodatno jedna dobro čitljiva kopija;
8. učenici / studenti: potvrda škole u originalu, ukoliko postoje: dokumenti o zaposlenju roditelja;
9. putničko osiguranje za zamoljeni vremenski period putovanja, odnosno boravka, sa najmanjom sumom pokrića u iznosu od EUR 30.000,- i područjem važenja za „šengenske države“;
10. dokumenti, u svrhu dokumentovanja porodičnih i/ili privrednih veza sa domovinom (npr.: porodica: vjenčani list, rodni listovi; vlasništvo stana ili kuće; posjedovanje zemlje, štedne knjižice itd);
11. u slučaju posjete rođacima: dokaz rođačkog odnosa;
12. u slučaju maloljetnika (ispod 18 godina): kopija rodnog lista, ovjerena izjava saglasnosti ovlaštenog odgajatelja u originalu, kao i kopija pasoša ovlaštenog odgajatelja;
13. administrativna taksa za obradu zahtjeva u visini od EUR 35,- u domaćoj valuti (KM 70,-); ukazuje se na to da se naplaćena taksa, u slučaju odbijanja vize, ne vraća. (Izuzetke vezano za vizne takse: vidjeti pod tačkom „Takse“)

Od strane pozivatelja:

1. Pozivno pismo (uključivo navođenje: odnosa sa podnositeljem zahtjeva, trajanja namjeravane posjete u Austriji, tačne adrese smještaja, konkretnog razloga putovanja u relaciji sa zamoljenim trajanjem boravka);
2. UKOLIKO SE NE MOŽE DOKAZATI RASPOLAGANJE DOSTATNIM VLASTITIM FINANSIJSKIM SREDSTVIMA:
- izjava o preuzimanju obaveze (tzv. garantno pismo) jednog pozivatelja sa sjedištem ili prebivalištem u Austriji, u originalu (potpis ovjeren od strane notara ili suda u Austriji)
- potvrda o radu, kao i mjesečnim primanjima, za posljednja 3 mjeseca, u originalu;
- kopija pasoša, kao i kopija važeće boravišne vize ili dokaz o austrijskom državljanstvu;
- prijava boravka, odnosno izvod iz registra prijavljenih boravaka (ZMR) pozivatelja, kao i svih osoba koje žive u zajedničkom domaćinstvu sa pozivateljem (npr.: supružnik, djeca);
- ugovor o najmu ili potvrda o vlasništvu stana, odnosno zemljišta.

Već neko vrijeme postoji mogućnost realizacije elektronske izjave o preuzimanju obaveze, koja može da se da kod okružnih poglavarstava ili magistrata. U ovom slučaju, nije potrebno predočavanje gore pomenutih dokumenata.

Ambasada zadržava pravo da u pojedinim slučajevima pozove podnositelje zahtjeva za vizu na opširan intervju, gdje se podnositelju zahtjeva za vizu daje mogućnost, da predočavanjem dodatnih dokumenata otkloni eventualne sumnje Ambasade vezano za razlog putovanja.

Molimo ne šaljite Ambasadi ni originale dokumenata, niti faksove ili druge dokaze, ukoliko se to izričito ne zahtijeva. Gore navedeni dokumenti treba da se predoče prilikom ličnog dolaska podnositelja zahtjeva.

Molimo, obratite pažnju na to, da je jedino potrebno plaćanje Ambasadi administrativna taksa za obradu zahtjeva za različite službene radnje u vezi sa izdavanjem viza i da je izdavanje formulara zahtjeva za vizu besplatno. Molimo da zahtjev ispunite potpuno, pošto eventualni nalog za dopunu produžava postupak.

Prvo podnošenje zahtjeva za austrijsku šengensku vizu:
maksimalan period važenja vize = konkretno trajanje putovanja!

Prilikom planiranja putovanja, uzmite, molimo, u obzir i vrijeme obrade
(trenutno najmanje jedna kalendarska sedmica).

Austrijsko pravo za strance zahtijeva među ostalim „otvorenost i iskrenost u postupku“. Ambasada, prema tome, ne može udovoljiti zahtjevima za vizu na temelju poziva kao prijateljske usluge.

Ukoliko se glavni cilj putovanja nalazi u nekoj drugoj državi potpisnici Šengenskog ugovora, a ne u Austriji, zahtjev za vizu se mora vratiti, pošto je organ uprave te zemlje nadležan za izdavanje te vize. (Član 12, odlomak 2 Sporazuma o provođenju Šengenskog ugovora).


sretno!

p.s. i nek mi sad neko kaze da su to vizne olaksice!



Ovo me, majke mi, podsjeca na Nadrealiste! Ali, hajd' sad, neka.

Pitanje: Kako dokazati rodjacki odnos? Sta traze za dokazivanje istog?
Avatar
sheilak
 
Postovi: 13437
Pridružen/a: 29/12/2006 22:44
Lokacija: ispod jorgovana

PostPostao/la ja_cura_ dana 19/02/2008 13:05

koliko ja shvatam, to se vise odnosi na odnos roditelji-djeca, suprug-supruga, sto se moze pokazati rodnim listom i vjencanim listom. ukoliko je odnos brat-sestra ili brat-brat ili sestra-sestra, onda valjda treba dati rodne listove od obadvoje.

ma nikad se ne zna,d ok ne prikupis sto vise dokumenata, te se ne zaputis u doticnu ambasadu i podneses zahtjev pa onda cekas sta ce ti teta/ciko za salterom reci da ti jos nedostaje. mada isto tako pouzdano znam, da nece da ti odmah skrenu paznju, koja ti dokumenta nedostaju, vec ti za sedam dana kazu da si dobio odbijenicu, te ponovo podnosi zahtjev, prikupljaj dokumenta i placaj vizu. :-)
Avatar
ja_cura_
 
Postovi: 942
Pridružen/a: 14/03/2007 11:10
Lokacija: Sarajevo

Re: Viza za austriju

PostPostao/la pita dana 19/02/2008 13:06

sheilak je napisao/la:
ja_cura_ je napisao/la:ghetter_exe

evo, ovo sam ja dobila od konzula austrijske ambasade:

Viza - putovanje radi posjete / privatni poziv

Potrebni dokumenti

1. potpuno (uključivo navođenje tačnih podataka o putovanju) i istinito ispunjen formular zahtjeva za vizu, svojeručno potpisan od strane podnositelja zahtjeva;
2. 2 aktualne fotografije u boji, formata kao za pasoš, prema važećim ICAO-propisima;
3. prostorno i vremenski važeći pasoš (pasoš mora važiti najmanje tri mjeseca duže od zatražene vize)
4. 2 kopije pasoša podnositelja zahtjeva (stranica sa podatcima, kao i ranije šengenske vize)
5. dokaz o važećem radnom odnosu u originalu, radna knjižica u originalu, i dodatno jedna dobro čitljiva kopija;
6. M2 obrazac - original, i dodatno jedna dobro čitljiva kopija;
7. penzioneri: original potvrde o isplati, i dodatno jedna dobro čitljiva kopija;
8. učenici / studenti: potvrda škole u originalu, ukoliko postoje: dokumenti o zaposlenju roditelja;
9. putničko osiguranje za zamoljeni vremenski period putovanja, odnosno boravka, sa najmanjom sumom pokrića u iznosu od EUR 30.000,- i područjem važenja za „šengenske države“;
10. dokumenti, u svrhu dokumentovanja porodičnih i/ili privrednih veza sa domovinom (npr.: porodica: vjenčani list, rodni listovi; vlasništvo stana ili kuće; posjedovanje zemlje, štedne knjižice itd);
11. u slučaju posjete rođacima: dokaz rođačkog odnosa;
12. u slučaju maloljetnika (ispod 18 godina): kopija rodnog lista, ovjerena izjava saglasnosti ovlaštenog odgajatelja u originalu, kao i kopija pasoša ovlaštenog odgajatelja;
13. administrativna taksa za obradu zahtjeva u visini od EUR 35,- u domaćoj valuti (KM 70,-); ukazuje se na to da se naplaćena taksa, u slučaju odbijanja vize, ne vraća. (Izuzetke vezano za vizne takse: vidjeti pod tačkom „Takse“)

Od strane pozivatelja:

1. Pozivno pismo (uključivo navođenje: odnosa sa podnositeljem zahtjeva, trajanja namjeravane posjete u Austriji, tačne adrese smještaja, konkretnog razloga putovanja u relaciji sa zamoljenim trajanjem boravka);
2. UKOLIKO SE NE MOŽE DOKAZATI RASPOLAGANJE DOSTATNIM VLASTITIM FINANSIJSKIM SREDSTVIMA:
- izjava o preuzimanju obaveze (tzv. garantno pismo) jednog pozivatelja sa sjedištem ili prebivalištem u Austriji, u originalu (potpis ovjeren od strane notara ili suda u Austriji)
- potvrda o radu, kao i mjesečnim primanjima, za posljednja 3 mjeseca, u originalu;
- kopija pasoša, kao i kopija važeće boravišne vize ili dokaz o austrijskom državljanstvu;
- prijava boravka, odnosno izvod iz registra prijavljenih boravaka (ZMR) pozivatelja, kao i svih osoba koje žive u zajedničkom domaćinstvu sa pozivateljem (npr.: supružnik, djeca);
- ugovor o najmu ili potvrda o vlasništvu stana, odnosno zemljišta.

Već neko vrijeme postoji mogućnost realizacije elektronske izjave o preuzimanju obaveze, koja može da se da kod okružnih poglavarstava ili magistrata. U ovom slučaju, nije potrebno predočavanje gore pomenutih dokumenata.

Ambasada zadržava pravo da u pojedinim slučajevima pozove podnositelje zahtjeva za vizu na opširan intervju, gdje se podnositelju zahtjeva za vizu daje mogućnost, da predočavanjem dodatnih dokumenata otkloni eventualne sumnje Ambasade vezano za razlog putovanja.

Molimo ne šaljite Ambasadi ni originale dokumenata, niti faksove ili druge dokaze, ukoliko se to izričito ne zahtijeva. Gore navedeni dokumenti treba da se predoče prilikom ličnog dolaska podnositelja zahtjeva.

Molimo, obratite pažnju na to, da je jedino potrebno plaćanje Ambasadi administrativna taksa za obradu zahtjeva za različite službene radnje u vezi sa izdavanjem viza i da je izdavanje formulara zahtjeva za vizu besplatno. Molimo da zahtjev ispunite potpuno, pošto eventualni nalog za dopunu produžava postupak.

Prvo podnošenje zahtjeva za austrijsku šengensku vizu:
maksimalan period važenja vize = konkretno trajanje putovanja!

Prilikom planiranja putovanja, uzmite, molimo, u obzir i vrijeme obrade
(trenutno najmanje jedna kalendarska sedmica).

Austrijsko pravo za strance zahtijeva među ostalim „otvorenost i iskrenost u postupku“. Ambasada, prema tome, ne može udovoljiti zahtjevima za vizu na temelju poziva kao prijateljske usluge.

Ukoliko se glavni cilj putovanja nalazi u nekoj drugoj državi potpisnici Šengenskog ugovora, a ne u Austriji, zahtjev za vizu se mora vratiti, pošto je organ uprave te zemlje nadležan za izdavanje te vize. (Član 12, odlomak 2 Sporazuma o provođenju Šengenskog ugovora).


sretno!

p.s. i nek mi sad neko kaze da su to vizne olaksice!



Ovo me, majke mi, podsjeca na Nadrealiste! Ali, hajd' sad, neka.

Pitanje: Kako dokazati rodjacki odnos? Sta traze za dokazivanje istog?


Nekad se mi cini da je bolje da si bantun crnac nego bosanac...kao da bih nije u europi nego u africi...ili jos tocnije na nekoj drugoj planeti.
jebe...
pita
 
Postovi: 583
Pridružen/a: 07/01/2008 12:02

Prethodna

Natrag na Razne diskusije

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.