Moderator/ica: NIN
cyprus je napisao/la:Srpski je širi pojam nego srbijanski. Srpski može označavat i pripadnost državi Srbiji i narodu Srbima, dok Srbijanski označava isključivo pripadnost državi Srbiji.
karanana je napisao/la:kako onda nemamo nista slicno za rijec hrvatski/ka. kazemo hrvatski ambasador jelde, iako je on mozda po nacionalnosti srbin ili madjar ili bosnjak.
ja sam jedan od onih koji ne vide razliku i koji misli da je ovo samo jezicna mogucnost da se izgovara na dva nacina, mada se ovdje i ona politizira.
jeli austrijska ili austrijanska; spanska ili spanjolska?
, mada slabo ko koristi tu konstrukciju, jer se ne sviđa ni Srbima ni Bošnjacima, ali je potpuno ispravna 
karanana je napisao/la:kako onda kad kazem hrvatski razaznati sta je drzava a sta narod/etnicitet?
Vitezanin je napisao/la:Srbijanski- odnosi se isključivo na Srbiju.
Srpski-širi pojam. Odnosi se na narod.
Npr u BiH ne žive Srbijanci nego Srbi.
A Srbijanci mogu biti i Srbi i Mađari i Bošnjaci itd.
To je skoro identično s pojmom BOšnjak i Bosanac. BOsanac je i BOšnjak i SRbin i HRvat, ali BOšnjak je samo Bošnjak.
kritichar je napisao/la:Malo je to zapetljano.
Kad kažu u RS-u "srpske" šume. to se pravno odnosi na šume u vlasništvu Republike srpske, ali stvarno značenje je drugačije i odnosi se na šume u vlasništvu jednog naroda. To je javna tajna, kad bi ih pitali zašto se tako zove oni bi rekli da su toi šume Rep.srp. a svi znamo da oni to smatraju šumama srpskog naroda.

General Maximus je napisao/la:kritichar je napisao/la:Malo je to zapetljano.
Kad kažu u RS-u "srpske" šume. to se pravno odnosi na šume u vlasništvu Republike srpske, ali stvarno značenje je drugačije i odnosi se na šume u vlasništvu jednog naroda. To je javna tajna, kad bi ih pitali zašto se tako zove oni bi rekli da su toi šume Rep.srp. a svi znamo da oni to smatraju šumama srpskog naroda.
Pa kad kazu "srpske sume" odnosi se sa na sume srpskog naroda, a kad kazu "sume Srpske" odnosi se na sume Republike Srpske.
karanana je napisao/la:meni jedan jaran kaze da se nervira kada kazu "srpska reprezentacija". ka trebalo bi da bude srbijanska. ako cemo ici po definicijama koje smo naveli, onda je "srpska reprezentacija" pravilan pojam jer u njoj igraju i srbi iz srbije i iz BiH i mozda iz jos nekih zemalja ex-yu ili sire.
Redondo je napisao/la:Srbijanski ne postoji, to je bilo samo u vrijeme komunizma. Bas kao sto ne postoji rusijanski jezik ili rusijanska reprezentacija, holandijanska nego holandska, nije španijanska nego španska... Tako nije srbijanska nego srpska.
Druga je stvar što u Srbiji, koja je multietnička zemlja, ima i drugih naroda ali oni su manjina. To je ozvaniceno i Ustavom iz 2006. u kojem prvi član Ustava Republike Srbije kaže da je Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive dok je u Ustavu RS iz 1990. stajalo je da je Srbija demokratska drzava svih gradjana koji u njoj zive...
To što tu i tamo postoji neki sportista koji nije Srbin ili nije pravoslavac ne mijenja na stvari. Nije ni Marko Marin etnicki Nijemac ali je njemacki reprezentativac ili španski reprezentativac Bojan Krkic, itd.

Redondo je napisao/la:Srbijanski ne postoji, to je bilo samo u vrijeme komunizma. Bas kao sto ne postoji rusijanski jezik ili rusijanska reprezentacija, holandijanska nego holandska, nije španijanska nego španska... Tako nije srbijanska nego srpska.
Druga je stvar što u Srbiji, koja je multietnička zemlja, ima i drugih naroda ali oni su manjina. To je ozvaniceno i Ustavom iz 2006. u kojem prvi član Ustava Republike Srbije kaže da je Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive dok je u Ustavu RS iz 1990. stajalo je da je Srbija demokratska drzava svih gradjana koji u njoj zive...
To što tu i tamo postoji neki sportista koji nije Srbin ili nije pravoslavac ne mijenja na stvari. Nije ni Marko Marin etnicki Nijemac ali je njemacki reprezentativac ili španski reprezentativac Bojan Krkic, itd.
kritichar je napisao/la:
A kako bi nazvao državljanina Srbije, Srbin?
A kako bi nazvao državljana srpske nacionalnost BiH ili neke druge države, i koji nije državljanin Srbije, Srbin?
Državljanin srbije je Srbijanac,a ne mora biti i Srbin.
Kako bi ti nazvao Mustafu iz Novog Pazara, Srbin ili Srbijanac?

mig je napisao/la:Pera Trta je napisao/la:Taman htjedoh napisati kako u Srbiji ne podnose naziv "srbijanski", kad me ovaj preduhitri![]()
Istina, ja sam iz Srbije i zaista nam smeta kada cujemo da nas neko naziva Srbijancima. Mi sebe ne dozivljavamo tako. Objasnicu vam i zasto. Taj izraz je potpuno stran u nasem jeziku i prvi put smo ga culi u vasim i hrvatskim medijima poslednjih godina. Sebe oduvek nazivamo Srbima nikad necete cuti da ce neko iz Srbije za sebe reci da je Srbijanac (eventualno neko ko ima veze sa Bosnom i Hrvatskom jer je njeme taj izraz srodan).
Shvatam nacin vaseg rezonovanja i nemam sve odgovore, ali svi mi bismo se slozili sa Redondom po ovom pitanju.
Sta vise, kod nas izraz Srbijanac označava isključivo Srbina koji živi u užem delu Srbije, odnosno u središnjoj Srbiji. Oni su Srbi – Srbijanci. Znaci, ovo se odnosi vise na teritorijalnu podelu stanovnistva, pa tako imamo i Vojvodjane (Sremce, Banacane, Bacvane) Macvane itd.
Primetila sam da se ovde za Srbe u pozorativnom smislu cesto koristi i izraz: Vlasi. Da, imamo i Vlahe, to su istocni stanovnici Srbije, srodni Rumunima - nikako srpski narod u celini.
Cak cete u Vukajliji – recniku slenga moci da naletite na ovu saljivu definiciju:
Srbijanac
Jednan od stanovnika Balkana.
Najbolji drugovi su mu Hrvatijanac, Bosnijanac, Crnogorijanac i Slovenijanac.
U jeziku Srbijanca nalazi se dosta Englezijanskih reci, mada kao nacija Srbijanci se retko druže sa Englezijancima.
Bili su pod Turcijancima 500 godina, zajedno sa Grcijancima, Bugarijancima i ostalom družinom.
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.