Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator/ica: ladyblue18

Re: Šljivopita

PostPostao/la ljubav_aha dana 15/09/2011 01:30

Digla_da_kreci je napisao/la:
ljubav_aha je napisao/la:pakmez,dzem,marmelada > da li postoje razlike :?:


Po mome shvatanju i kako sam naucena, postoje :D i ide ovako:

Pekmez je rijedak i za mene je pekmez od sipka ili od jabuka na primjer
slika

Dzem je gust i za mene je dzem od sljiva - dzem, nikako pekmez kako ga mnogi nazivaju :D
slika

Marmelada je lijepo ugladjena, fabricki napravljena i za mene je marmelada uvijek bila ona tegla sto se kupi u prodavnici. :D
slika


:thumbup: :-D dzem rulZ

hvala :-D

znaci jam , jelly and marmelade :lol:

u nedelju pravim knedle od sljiva :-D sa fotkama :-D
Avatar
ljubav_aha
 
Postovi: 15085
Pridružen/a: 03/04/2008 19:25
Lokacija: TURKISH COFFEEBATH

Re: Šljivopita

PostPostao/la Toto dana 15/09/2011 02:46

ti se nameracila na sljive
jes rakiju potopila
Avatar
Toto
 
Postovi: 5962
Pridružen/a: 21/04/2009 11:09

Re: Šljivopita

PostPostao/la ljubav_aha dana 15/09/2011 02:53

Toto je napisao/la:ti se nameracila na sljive
jes rakiju potopila


:lol: :lol: :lol: jao Toto,sad znam zasto te volim :-D a, danas 20 komada snjupano

morat cu promjeniti naslov teme :lol:
Avatar
ljubav_aha
 
Postovi: 15085
Pridružen/a: 03/04/2008 19:25
Lokacija: TURKISH COFFEEBATH

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la butterfly_01 dana 15/09/2011 08:32

ja volim bestilj
Avatar
butterfly_01
 
Postovi: 548
Pridružen/a: 14/02/2011 00:18

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la Filter dana 15/09/2011 08:38

butterfly_01 je napisao/la:ja volim bestilj


bestilj zakon. za strudle, kiflice (salnjake, ko ih jede) nema boljeg nadjeva

ajd ako neko zna dobar recept za slatki cevap sa suhim sljivama (idu i grozdjice, orasi, bademi...)
kome god spomenem gleda me kao da sam pao sa marsa
Avatar
Filter
 
Postovi: 4326
Pridružen/a: 31/12/2010 12:42
Lokacija: between a rock and a hard place

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la Filter dana 15/09/2011 09:13

amy22 je napisao/la:Znas da se slatki cevap sprema sa kurbanskim mesom tj ovcetinom? :)
Od mesa se izabere malo masnije, s repa ili s rebara, komadici se iskuhaju na malo vode, zatim se dodaju suhe sljive i orasi u polovicama, i to se sve se lagano stavi da se ucevapi.



o ovome ja govorim :-D , hvalaaaaa
moji su dodavali i grozdjice, sjeckane bademe. njamnjamnjam
kad ovako napises izgleda grozno, ali je ukus bogovski
Avatar
Filter
 
Postovi: 4326
Pridružen/a: 31/12/2010 12:42
Lokacija: between a rock and a hard place

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la Filter dana 15/09/2011 09:15

amy22 je napisao/la:zar bestilj nisu komadi sljive tj ociscene pole,ukuhavane dok ne ispari voda,..bez dodavanja secera? :roll: :)


ispucene sljive, dobro ukuhane i mozes dodati malo secera. ali bas malo, zavisi koliko kiselo volis
Avatar
Filter
 
Postovi: 4326
Pridružen/a: 31/12/2010 12:42
Lokacija: between a rock and a hard place

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la butterfly_01 dana 15/09/2011 11:46

bestilj... mi pravimo tako sto operemo sljive, opucimo, sameljemo na masinu za mljevenje mesa, i kuhamo... poenta je da su sljive zrele, ako nisu onda treba secer na kraju ukugavanja dodati... meljenjem se eliminisu veci komadi one kore od sljive, ovako se samelju...
Avatar
butterfly_01
 
Postovi: 548
Pridružen/a: 14/02/2011 00:18

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la Suzie Q dana 16/09/2011 11:13

moram dati doprinos ovoj temi mojim omiljenim receptom za njemački Zwetschken-streuselkuchen
jednostavno za napraviti a savršeno za nepce,dakle:
tijesto - 250g maslaca, 500g brašna, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli i jedno jaje
sve se izmiješa u cjelovitu masu, onaj tko nije ranije pravio ovakva prhka tijesta neka se ne brine jer će se sve sitne mrvice nakon dužeg gnječenja sastaviti u jednu cjelinu. podijeliti tijesto u dvije kugle, zamotati u alu foliju i staviti malo u zamrzivač ili frižider.
šljive raspoloviti, očistiti od košpica, pomiješati s vanilin šećerom i cimetom po želji.
prvu kuglu narendati na krupno rende u tepsiju (poželjno staviti papir za pečenje ili makar pobrašniti namašćen pleh) i prstima utapkati u ravnu podlogu. posložiti šljive i na to narendati drugu kuglu.
ispeći i posuti šećerom u prahu.

eh sad mogu i varijacije s drugim voćem, ili uz dodavanje vanilin pudinga, ali meni je i ovako savršen
Suzie Q
 
Postovi: 966
Pridružen/a: 08/04/2010 10:54

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la dječak sa šibicama dana 16/09/2011 12:07

Knedle sa sljivama, tijesto ko za njoke, sljiva (bez kostica) unutra +cimet (baka je dodavala i mrvicu likera od visnje, ne previse da ne curi van) i kuha se kao i njoke. Uvalja se u staub secer ili obicni, kako ko voli. I u prezle, obavezno.

Mislim da je slavonsko ili njemacko, uglavnom od bake sam naucio/ostao recept.
Avatar
dječak sa šibicama
 
Postovi: 11031
Pridružen/a: 29/06/2011 23:39

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la Filter dana 16/09/2011 12:14

dječak sa šibicama je napisao/la:Knedle sa sljivama, tijesto ko za njoke, sljiva (bez kostica) unutra +cimet (baka je dodavala i mrvicu likera od visnje, ne previse da ne curi van) i kuha se kao i njoke. Uvalja se u staub secer ili obicni, kako ko voli. I u prezle, obavezno.

Mislim da je slavonsko ili njemacko, uglavnom od bake sam naucio/ostao recept.


:cry: opet knedle
Avatar
Filter
 
Postovi: 4326
Pridružen/a: 31/12/2010 12:42
Lokacija: between a rock and a hard place

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la ljubav_aha dana 16/09/2011 14:35

amy22 je napisao/la:zar bestilj nisu komadi sljive tj ociscene pole,ukuhavane dok ne ispari voda,..bez dodavanja secera? :roll: :)


butterfly_01 je napisao/la:bestilj... mi pravimo tako sto operemo sljive, opucimo, sameljemo na masinu za mljevenje mesa, i kuhamo... poenta je da su sljive zrele, ako nisu onda treba secer na kraju ukugavanja dodati... meljenjem se eliminisu veci komadi one kore od sljive, ovako se samelju...


znaci,bestilj je vrsta dzema :)
Avatar
ljubav_aha
 
Postovi: 15085
Pridružen/a: 03/04/2008 19:25
Lokacija: TURKISH COFFEEBATH

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la ljubav_aha dana 16/09/2011 14:38

Suzie Q je napisao/la:moram dati doprinos ovoj temi mojim omiljenim receptom za njemački Zwetschken-streuselkuchen
jednostavno za napraviti a savršeno za nepce,dakle:
tijesto - 250g maslaca, 500g brašna, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli i jedno jaje
sve se izmiješa u cjelovitu masu, onaj tko nije ranije pravio ovakva prhka tijesta neka se ne brine jer će se sve sitne mrvice nakon dužeg gnječenja sastaviti u jednu cjelinu. podijeliti tijesto u dvije kugle, zamotati u alu foliju i staviti malo u zamrzivač ili frižider.
šljive raspoloviti, očistiti od košpica, pomiješati s vanilin šećerom i cimetom po želji.
prvu kuglu narendati na krupno rende u tepsiju (poželjno staviti papir za pečenje ili makar pobrašniti namašćen pleh) i prstima utapkati u ravnu podlogu. posložiti šljive i na to narendati drugu kuglu.
ispeći i posuti šećerom u prahu.

eh sad mogu i varijacije s drugim voćem, ili uz dodavanje vanilin pudinga, ali meni je i ovako savršen


wow,prvi put citma kako se pravi prhko tijesto :-D kako dugo u zamrzivacu :?:

hvala :thumbup:
Avatar
ljubav_aha
 
Postovi: 15085
Pridružen/a: 03/04/2008 19:25
Lokacija: TURKISH COFFEEBATH

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la ljubav_aha dana 16/09/2011 14:39

dječak sa šibicama je napisao/la:Knedle sa sljivama, tijesto ko za njoke, sljiva (bez kostica) unutra +cimet (baka je dodavala i mrvicu likera od visnje, ne previse da ne curi van) i kuha se kao i njoke. Uvalja se u staub secer ili obicni, kako ko voli. I u prezle, obavezno.

Mislim da je slavonsko ili njemacko, uglavnom od bake sam naucio/ostao recept.


i dalj esam uvjerena da je njeamcko :)

cimet i liker od visnje "uniste" okus sljive ;-)

morma raditi,nemam vremena za knedle,uh :-D
Avatar
ljubav_aha
 
Postovi: 15085
Pridružen/a: 03/04/2008 19:25
Lokacija: TURKISH COFFEEBATH

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la dječak sa šibicama dana 16/09/2011 15:33

ljubav_aha je napisao/la:
dječak sa šibicama je napisao/la:Knedle sa sljivama, tijesto ko za njoke, sljiva (bez kostica) unutra +cimet (baka je dodavala i mrvicu likera od visnje, ne previse da ne curi van) i kuha se kao i njoke. Uvalja se u staub secer ili obicni, kako ko voli. I u prezle, obavezno.

Mislim da je slavonsko ili njemacko, uglavnom od bake sam naucio/ostao recept.


i dalj esam uvjerena da je njeamcko :)

cimet i liker od visnje "uniste" okus sljive ;-)

morma raditi,nemam vremena za knedle,uh :-D


bogami meni su bile dooobre :D

cimet po zelji (ja iz glave), baka ga nije stavljala, samo u kolace od jabuka

ali liker, o da :D
Avatar
dječak sa šibicama
 
Postovi: 11031
Pridružen/a: 29/06/2011 23:39

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la pustopoljina dana 16/09/2011 19:14

knedle su iz ceske, a postale poznate kad je ceska bila dio austro-ugarske monarhije.
u austriji i njemackoj ih rade tako da ostave spice unutra, pa onda broje ko je koliko pojeo :lol:
meni su ljepse od kajsija, nego od sljiva, ali zapravo, ne odbijam nijedne.
Avatar
pustopoljina
 
Postovi: 7235
Pridružen/a: 19/05/2008 16:33

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la pustopoljina dana 16/09/2011 19:16

Filter je napisao/la:
amy22 je napisao/la:Znas da se slatki cevap sprema sa kurbanskim mesom tj ovcetinom? :)
Od mesa se izabere malo masnije, s repa ili s rebara, komadici se iskuhaju na malo vode, zatim se dodaju suhe sljive i orasi u polovicama, i to se sve se lagano stavi da se ucevapi.



o ovome ja govorim :-D , hvalaaaaa
moji su dodavali i grozdjice, sjeckane bademe. njamnjamnjam
kad ovako napises izgleda grozno, ali je ukus bogovski


moze li ovo sa nekim drugim mesom?
Avatar
pustopoljina
 
Postovi: 7235
Pridružen/a: 19/05/2008 16:33

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la Mikany dana 16/09/2011 19:36

Evo ja malo za promjenu,stavila u casice. :-) Bila je dobra pravo. :thumbup:

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/41/1001928i.jpg/]slika
Mikany
 
Postovi: 99
Pridružen/a: 25/02/2010 10:34

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la LONGMAN dana 17/09/2011 15:51

A sta je to :?
Avatar
LONGMAN
 
Postovi: 3248
Pridružen/a: 28/02/2009 19:20
Lokacija: Odmah iza VIOLETE

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la ljubav_aha dana 17/09/2011 16:01

pustopoljina je napisao/la:knedle su iz ceske, a postale poznate kad je ceska bila dio austro-ugarske monarhije.
u austriji i njemackoj ih rade tako da ostave spice unutra, pa onda broje ko je koliko pojeo :lol:
meni su ljepse od kajsija, nego od sljiva, ali zapravo, ne odbijam nijedne.


pustopoljina,hvala,divna si :-D drago mi je nauciti nesto novo :-D
Avatar
ljubav_aha
 
Postovi: 15085
Pridružen/a: 03/04/2008 19:25
Lokacija: TURKISH COFFEEBATH

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la ljubav_aha dana 17/09/2011 16:06

Mikany je napisao/la:Evo ja malo za promjenu,stavila u casice. :-) Bila je dobra pravo. :thumbup:

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/41/1001928i.jpg/]slika



LONGMAN je napisao/la:A sta je to :?


sljivopita LONGMAN ;-) Mikany,kako je pripremljena :thumbup:
Avatar
ljubav_aha
 
Postovi: 15085
Pridružen/a: 03/04/2008 19:25
Lokacija: TURKISH COFFEEBATH

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la dječak sa šibicama dana 17/09/2011 16:11

Knedlicke, logicno, cesko nacionalno jelo u vise verzija.

Ali s obzirom na Sudete, pitanje je koliko su knedlicke (kao i pivo) zaista Ceski.

Budejowice su recimo poznatije kao Budweis, a to je cini mi se "prapostojbina" piva. Slican primjer sa Klagenfurtom, nekad Celovec naseljen uglavnom Slovencima.
Avatar
dječak sa šibicama
 
Postovi: 11031
Pridružen/a: 29/06/2011 23:39

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la LONGMAN dana 17/09/2011 16:18

:shock: Jos se moram privikavati na takve vrste. :D
Ja sam neki dan pri pravljenju pekmeza, dok se ukuhavao ispekla sogolja i jos s domacim kruhom umakala mnjam. :D Morate probati :D
Avatar
LONGMAN
 
Postovi: 3248
Pridružen/a: 28/02/2009 19:20
Lokacija: Odmah iza VIOLETE

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la ljubav_aha dana 17/09/2011 17:07

dječak sa šibicama je napisao/la:Knedlicke, logicno, cesko nacionalno jelo u vise verzija.

Ali s obzirom na Sudete, pitanje je koliko su knedlicke (kao i pivo) zaista Ceski.

Budejowice su recimo poznatije kao Budweis, a to je cini mi se "prapostojbina" piva. Slican primjer sa Klagenfurtom, nekad Celovec naseljen uglavnom Slovencima.


Sudete :?: nisma razumejla tvoj post :)
Avatar
ljubav_aha
 
Postovi: 15085
Pridružen/a: 03/04/2008 19:25
Lokacija: TURKISH COFFEEBATH

Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja

PostPostao/la ljubav_aha dana 17/09/2011 17:10

LONGMAN je napisao/la::shock: Jos se moram privikavati na takve vrste. :D
Ja sam neki dan pri pravljenju pekmeza, dok se ukuhavao ispekla sogolja i jos s domacim kruhom umakala mnjam. :D Morate probati :D


LONGMAN,rado bih licno pocastitla :-D

sto je sogolj :)

neki dan sam prvi put u zvitovu probala slatko,doslovno izgleda kao pekemz ,od jabuka,ali me aroma strasno pdosjeca na sljive :lol: odlicno je,ne mogu se sjetiti "imena i prezimena slatka" ,ali cu pitati :)
Avatar
ljubav_aha
 
Postovi: 15085
Pridružen/a: 03/04/2008 19:25
Lokacija: TURKISH COFFEEBATH

PrethodnaSljedeća

Natrag na Umjetnost življenja

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.