Sad se jede kopriva/zara

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator/ica: ladyblue18

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la pitt dana 19/04/2008 17:28

chuchumbamayumbe je napisao/la:
Ćelava cura je napisao/la:
chuchumbamayumbe je napisao/la:Jah, zara...pa se onda sjetim radicha, masnika i srijemusha... :D
Sve organic BA! :D

pita od masnika i zare je mmmmm :D moji redovno naberu i prave :D
A sta je srijemush? :?

http://www.nutricionizam.com/Hr/p_Srijemus.htm


jopj sjecam se toga iz rata......bilo ga ko korova kod starog u firmi :D :D
Avatar
pitt
 
Postovi: 27342
Pridružen/a: 03/12/2002 01:00
Lokacija: Steelers Nation

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la Orbini dana 19/04/2008 23:48

Savijača od kopriva

1 kg mlade koprive
1/2 kg krumpira
8 tankih listova za savijaču
2 dl vrhnja za kuhanje
1 dl ulja
sol

Priprema:

Očistiti i oprati koprive . Prokuhati ih u što manje slane vode. Procijediti ih i narezati nožem. Skuhati krumpir i izgnječiti ga. Pomiješati krumpir, koprive , vrhnje i začiniti. Staviti 2 kore - jednu na drugu. Po njima rasporediti smjesu od povrća , zarolati u savijaču . Tako se dobiju 4 savijače. U pleh slagati savijače, preliti ih uljem i ispeći u pećnici. :)
Orbini
 
Postovi: 1100
Pridružen/a: 26/07/2003 00:00

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la Orbini dana 04/05/2009 13:20

Nabralo se i obarilo zare i ovaj vikend. Nezgodno je samo sto se cini puno kad naberes, puna velika vreca, a kada se obari, ispadne dosta manje. Znaci sljedeci put berem tri vrece, i mjesam sa spinatom. Jeo sam jucer razljevusu sa zarom i kukuruznim brasnim, - :-) ima da ponovim. Dio sam skuhao u vodi, i ostavio da se ohladi - za izapiranje kose, poput balzama,.. - glans i kvalitet kose se posile zare ne moze uporediti sa nijednim preparatom.

Vrijedi napomenuti.
Ako se bere zara za jelo, brati mladu zaru ili vrhove starije.
Ako se bere za kosu, onda moze svakakva.

prijatno i dobar savjet da se provede ugodno vrijeme u prirodi - sa rukavicama naravno. :D
Orbini
 
Postovi: 1100
Pridružen/a: 26/07/2003 00:00

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la neprilagodjena dana 04/05/2009 13:29

Dok sam bila mala ganjali su me sa zarom oko kuce :lol: a u ratu sam je jela :roll: :roll:

Kako se napravi taj sok od zare koji je dobar za kosu??
Avatar
neprilagodjena
 
Postovi: 2385
Pridružen/a: 02/04/2008 21:59

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la darprirode dana 04/05/2009 13:41

Ja sam totalni antitalenat za kuhanje, zanima me kako se pravi razljevusa od zare..hvalaa
darprirode
 
Postovi: 244
Pridružen/a: 16/04/2009 13:03

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la Orbini dana 04/05/2009 13:48

Kako se napravi taj sok od zare koji je dobar za kosu??


Nista specijalno, samo prokuhas u velikoj posudi oprane zare(kolicina po zelji, ali ne previse), i ne previse dugo kuhati - minuta najvise, ostavis da se ohladi, pa procjedis,.. - boja bude smedjkasta. I kad operes kosu onda zadnje pranje sa ovim sokom, isto kao balzam, da ostane na kosi. Kosa dobije specifican glans i traje do sljedeceg pranja, mada neki kazu da se dobar dio zarinog ekstrakta i primi u kosi i ojaca korjen,... u svakom slucaju vrijedi probati, uvijek mozes ponovo oprati ako ti se ne svidja.
Orbini
 
Postovi: 1100
Pridružen/a: 26/07/2003 00:00

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la neprilagodjena dana 04/05/2009 13:50

Fala ti Orbini :) :)
Avatar
neprilagodjena
 
Postovi: 2385
Pridružen/a: 02/04/2008 21:59

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la lala_sa dana 04/05/2009 13:51

Ja redovno u ovom periodu jedem pitu od žare, koja mi je inače najdraža od svih...Probajte, ne pecka, a meni je 100 puta bolja od zeljanice....
Avatar
lala_sa
 
Postovi: 272
Pridružen/a: 24/05/2008 12:00

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la darprirode dana 04/05/2009 13:53

lala_sa je napisao/la:Ja redovno u ovom periodu jedem pitu od žare, koja mi je inače najdraža od svih...Probajte, ne pecka, a meni je 100 puta bolja od zeljanice....


Kako se pravi pita od zare???
darprirode
 
Postovi: 244
Pridružen/a: 16/04/2009 13:03

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la suncica24 dana 04/05/2009 13:56

Nakon rata za zaru, bukvicu i maslacak imam samo jednu "rijec": Bljaaaaaak :run:
suncica24
 
Postovi: 3172
Pridružen/a: 22/03/2006 22:29

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la lala_sa dana 04/05/2009 14:04

darprirode je napisao/la:
lala_sa je napisao/la:Ja redovno u ovom periodu jedem pitu od žare, koja mi je inače najdraža od svih...Probajte, ne pecka, a meni je 100 puta bolja od zeljanice....


Kako se pravi pita od zare???

Ne znam sad tačno recept, jer je mama pravi.. Ona je pravi na isti način kao i zeljanicu, samo umjesto zelja stavi obarenu žaru... pitat cu je za detalje, pa ti javim...
Avatar
lala_sa
 
Postovi: 272
Pridružen/a: 24/05/2008 12:00

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la pustopoljina dana 04/05/2009 14:20

zara mi je ukusnija od spinata i ide gdje god ide spinat,blitva...razljevusa (ulivaca :D ) i obicna zeljanica sa zarom-njam,njam.
srijemus smo koristili umjesto bijelog luka ...omlet,cimbur i dodatak jelima...
ono trece ...mast...ne znam sta je.
maslacak nisam jela,uvijek ga primijetim kad vec procvjeta :roll:
Avatar
pustopoljina
 
Postovi: 7232
Pridružen/a: 19/05/2008 16:33

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la Ridjobrki dana 04/05/2009 14:32

mamica papucarka je napisao/la:ja sam cula da te zare ne treba puno jesti . Dovoljno jedan list :oops:


Tačno, navodno ne ide više od jednog lista žare na jedne tačke teletine. :D :D :D

@pustopoljina: jel taj srijemuš isto što i ona naša srimuša? slika
Avatar
Ridjobrki
 
Postovi: 7494
Pridružen/a: 21/05/2004 20:27
Lokacija: https://www.facebook.com/TrueRidjobrki

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la darprirode dana 04/05/2009 14:39

Nadjoh na netu recept,ev koga zanima
Sastojci

4 jaja
1/2 kg svj.sira
oko 300 gr kopriva
4 žl griza
soli po ukusu
1 veliki mileram
3 kore za savijače
Priprema

koprive dobro oprati odvojiti listove i prokuhati u kipućoj slanoj vodi procijediti i blanširati hladnom vodom, ostaviti da se ocijedi i sitno isjeckati (postupak kao u pripremi špinata)
dobro izlupati u jednoj zdjeli dva jaja dodati pola kilograma sira jednu malu žlićicu soli i dvije do tri žlice milerama i izraditi i dodati griz
u drugoj zdijeli izadi prostala dva jaja dodaj koprive i preostali mileram i posoli
u namašteni lim staviti koru za savijače u duplo stavi red sira pa gore red kopriva pa opet kora ,red sira, red kopriva i na kraju poklopi sa duplom korom malo ju izbockaj nožem premaži sa malo mljeka i stavi peći u zagrijanu pećnicu na nekih 35-40 minuta
darprirode
 
Postovi: 244
Pridružen/a: 16/04/2009 13:03

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la Orbini dana 04/05/2009 15:13

Ma pusti sad maslacak, to je za druge teme, .... zaboravih reci,... dobro je obariti zare, ohladiti i zamrznuti. Ponekad nazimu, za dorucak, kad neznas sta bi jos uz jaja, naumpadne ti zara u zamrzivacu, i organizam dozivi vitaminski sok. To je ziva istina, par dana zare za jedna obrok i osjecas i sam neku zivost. Pa i ako je autosugestija, opet je dobro. :D

Ja sam jucer samo pomjesao malo brasna i griza, dva jaja, soli, trun praska za pecivo, povlake/pavlake, malo fete u kockicama, mlijeka, vode, sve to dobro izmutio i dodao obarene i isjeckane zare. A nisam je ni prokuhao prije - samo je zalio vrucom vodom u cjediljci.

I to kad se pomjesa, izgleda ko buckuris. Polije se po zagrijanoj tepsiji i nesjecam se koliko se pece, jer ja stalno otvaram, zagledam, bockam,..... pa kad mi se samom ucini da je OK, onda vadim.

Malo se zalijepi za dno tepsije i zagori, ali ja to volim pravo. :D
Neznam kako se to moze izbjeci, ako neko ne zeli da se zalijepi.
Orbini
 
Postovi: 1100
Pridružen/a: 26/07/2003 00:00

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la pustopoljina dana 04/05/2009 15:22

Ridjobrki je napisao/la:
mamica papucarka je napisao/la:ja sam cula da te zare ne treba puno jesti . Dovoljno jedan list :oops:


Tačno, navodno ne ide više od jednog lista žare na jedne tačke teletine. :D :D :D

@pustopoljina: jel taj srijemuš isto što i ona naša srimuša? slika


jest,to je taj :D ,malo pricam hochbosnisch :lol:
Avatar
pustopoljina
 
Postovi: 7232
Pridružen/a: 19/05/2008 16:33

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la Orbini dana 04/05/2009 15:24

I naravno, ne treba je brati svugdje. Ne blizu saobracajnica i uz tarabe gdje lokalni psi obiljezavaju teritoriju. :D

Najbolje je dalje u prirodi ili u ogradjenim prostorima.
Orbini
 
Postovi: 1100
Pridružen/a: 26/07/2003 00:00

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la pustopoljina dana 04/05/2009 15:24

orbini-postoje dva nacina da izbjegnes ljepljenje (iskustvo steceno pecenjem kljukuse :lol: ):
1. teflon tepsija
2.prethodno ugrijati tepsiju,u koju si stavio ulje-tj.na vrelo ulje istresti i brzo nazad u rernu.
Avatar
pustopoljina
 
Postovi: 7232
Pridružen/a: 19/05/2008 16:33

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la Toto dana 06/05/2009 15:06

bujrum koprive
slika
Avatar
Toto
 
Postovi: 5962
Pridružen/a: 21/04/2009 11:09

Re: Sad se jede kopriva/zara

PostPostao/la Toto dana 06/05/2009 15:22

Jessie B je napisao/la:
pustopoljina je napisao/la:maslacak nisam jela,uvijek ga primijetim kad vec procvjeta :roll:

Mama mi je donijela neki "med" od maslačka koji je dobila od komšinice koja je to sama pravila od cvijetova maslačka. Ne znam kako se pravi ali meni se pravo svidio.


Proguglaj po netu, imaju recepti. Ne samo za sirup vec i za likere i vino.
Nije to med to je obicni sirup koji se dobije ukuhavanjem cvjetova maslacka. Recept je jednostavan.
Moji roditelji su pravili taj sirup i mjesali ga sa medom nama djeci. Em je zdrav, em se tako moze prevarit zlohrano dijete, jer sirup moze da ima malko gorcine - sto neka djeca ne vole.
Moze se maslacak spremiti i kao svako zelje samo kad je jako, jako mlad. Prije nego pocne mlijeciti. Okus je malko oporiji nego kod koprive i spanjaka.
Maslacak je jako vrijedba biljka.
Avatar
Toto
 
Postovi: 5962
Pridružen/a: 21/04/2009 11:09

Prethodna

Natrag na Umjetnost življenja

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.