Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator/ica: ladyblue18

Re: Recepti

PostPostao/la Chayna dana 07/03/2010 15:09

Za sve ljubitelje browniea, nakon milion pokusaja nasla sam recept za pravi brownie, tj. socni i puno cokoladni, a ne brasnastu patispanju:( fora je u puuno secera i malo malo brasna. Love Jamie Oliver:) Nadam se da nije problem sto je opis na engleskom:)
Sastojci:
250g maslaca
• 200g tamne cokolade
• optional: 50g komadica oraha (moze i sa visnjama)
• 80g kakaa
• 65g brasna
• 1 kasikica praska za pecivo
• 360g secera u prah
• 4 jaja

Preheat your oven to 180°C/350°F/gas 4. Line a 25cm square baking tin with greaseproof paper. In a large bowl over some simmering water, melt the butter and the chocolate and mix until smooth. Add the cherries and nuts, if you’re using them, and stir together. In a separate bowl, mix together the cocoa powder, flour, baking powder and sugar, then add this to the chocolate, cherry and nut mixture. Stir together well. Beat the eggs and mix in until you have a silky consistency.

Pour your brownie mix into the baking tray, and place in the oven for around 25 minutes. You don’t want to overcook them so, unlike cakes, you don’t want a skewer to come out all clean. The brownies should be slightly springy on the outside but still gooey in the middle. Allow to cool in the tray, then carefully transfer to a large chopping board and cut into chunky squares. These make a fantastic dessert served with a dollop of crème fraîche mixed with some orange zest.
Chayna
 
Postovi: 42
Pridružen/a: 10/10/2008 18:07

Re: Recepti

PostPostao/la callmethebreeeze dana 07/03/2010 15:37

pustopoljina je napisao/la:
Aorta je napisao/la:
pustopoljina je napisao/la:zna li neko kako se pravi jedno perzijsko jelo,gdje je prilog riza sa safranom,ali ono bitno je piletina i suhe sljive i mozda isto safran...a piletina je skroz naskroz izdinstana i raspada se?
to sam jednom jela i tako mi se svidjelo,a osoba koja je to napravila nije vise tu (kad je pricala kako se pravi,ja sam bila zauzeta jedenjem).


Znam tacno o cemu govoris -- veoma ukusno! -- ali ne znam recept. Ja mislim da se jelo zove khoresh aloo. Jesi li jela rizu i piletinu sa visnjama, takodjer perzijski specijalitet. Ako naidjem na recept, javim ti.


hej,nisam nasla to medju ovim khores stvarima,ali nasla sam nesto drugo sto sam jela (jedino jelo od jagnjetine, gdje nisam samo probala,nego i pojela)
http://www.farhangsara.com/ghormeh-sabzi.html
fenomenalno je jelo ima graha, i nekakvih trava i suhi limun koji je pravo aromatican.
ali ako do perzijske nove godine naletis na recept-i stavis ga ovamo: HVALA! (poslije nove godine imam opet od koga traziti recept).



da nije ovo:

http://www.azcookbook.com/saffron-infus ... th-quince/
callmethebreeeze
 
Postovi: 7366
Pridružen/a: 22/04/2005 22:37
Lokacija: Svedska

Re: Recepti

PostPostao/la pustopoljina dana 07/03/2010 21:24

pa sa dunjama nije bilo, ali mozda ih domacica nije imala,pa napravila bez njih (ja bih tako uradila),ovo sve ostalo lici na to.
jedino da probam po receptu-pa javim je li to to-ali nece biti slika-razbila sam kameru na mobitelu :D
Avatar
pustopoljina
 
Postovi: 7234
Pridružen/a: 19/05/2008 16:33

Re: Recepti

PostPostao/la exploit dana 12/03/2010 00:37

Eh nisam sigurna da li ću se ubaciti na odgovarajuću temu, ali nadam se da nisam pogriješila.
Odavno imam želju da napravim sushi. Problem je bio naći alge u Mostaru, ali, sutra ću u Sarajevo i proguglala sam dvije Makrovita radnje za zdravu prehranu (to je ono što sam ja našla). Potrebne su mi nori alge. Da li je neko upoznat sa cijenama u ovim radnjama? I da li ima još mjesta na kojima bih mogla ovo potražiti?

Ako ih skontam, ide recept (:

Hvala
exploit
 
Postovi: 21
Pridružen/a: 30/01/2010 00:48
Lokacija: utopia

Re: Recepti

PostPostao/la pustopoljina dana 12/03/2010 15:23

pustopoljina je napisao/la:
Aorta je napisao/la:
pustopoljina je napisao/la:zna li neko kako se pravi jedno perzijsko jelo,gdje je prilog riza sa safranom,ali ono bitno je piletina i suhe sljive i mozda isto safran...a piletina je skroz naskroz izdinstana i raspada se?
to sam jednom jela i tako mi se svidjelo,a osoba koja je to napravila nije vise tu (kad je pricala kako se pravi,ja sam bila zauzeta jedenjem).


Znam tacno o cemu govoris -- veoma ukusno! -- ali ne znam recept. Ja mislim da se jelo zove khoresh aloo. Jesi li jela rizu i piletinu sa visnjama, takodjer perzijski specijalitet. Ako naidjem na recept, javim ti.


hej,nisam nasla to medju ovim khores stvarima,ali nasla sam nesto drugo sto sam jela (jedino jelo od jagnjetine, gdje nisam samo probala,nego i pojela)
http://www.farhangsara.com/ghormeh-sabzi.html
fenomenalno je jelo ima graha, i nekakvih trava i suhi limun koji je pravo aromatican.
ali ako do perzijske nove godine naletis na recept-i stavis ga ovamo: HVALA! (poslije nove godine imam opet od koga traziti recept).


eh...ovako...sto ti je rec telepatija :)
"ono" se zove khoreste ....nesto kratko i nerazumljivo,pa...alu
i pravi se lako, da ne moze lakse:
isjeckas crveni luk i proprzis na ulju,dodas pilece meso (mozes ocistiti od kosti prije,a mozes i nakon dinstanja) i dinstas,dinstas,dinstas sto godina...podlijevas iskljucivo prokuhanom,vrelom vodom-kao da ne bude suho ili zilavo.kad je gotovo dodas suhe sljive i safran i jos malo dinstas. mjere-odokativne :cry:
ja nisam uopste skontala crveni luk :-) tajna je u duuuuuugooom dinstanju.
pravim sutra,a i ono sa dunjama moram probati,cim kupim dunje...mislim da mi se svidja ta kombinacija voca i mesa.
Avatar
pustopoljina
 
Postovi: 7234
Pridružen/a: 19/05/2008 16:33

Re: Recepti

PostPostao/la Aorta dana 13/03/2010 05:28

Cao pustopoljina. A-ha! Kkohreste alu = khoresht aloo. :) De obavezno probaj skuhati, i postavi sliku ... ako ispadne dobro po tvom receptu, i ja cu probati.
Aorta
 
Postovi: 388
Pridružen/a: 08/04/2003 00:00
Lokacija: Right Here.

Re: Recepti

PostPostao/la ciacco dana 18/03/2010 19:03

Trebam pomoc.. Hitno mi je potreban recept za bijeli sos.. Jeo sam u FAN pilecu salatu i sos je dobar.. Pa bi molio nase vrijedne i dobre kuhare i kuharice da pomognu s jednim receptom :)

Hvala unaprijed
Avatar
ciacco
 
Postovi: 301
Pridružen/a: 14/07/2008 15:09
Lokacija: Nedeljica (odma iza Subotice)

Re: Recepti

PostPostao/la Dori dana 23/03/2010 10:32

Neki dan sam jela losos u aceto balsamico sosu i odusevila se!!! :shock:
Trazila sam po net-u, ali nema nigdje recept za onaj fini kremasti sos, pa eto....mozda neko od Vas zna?

Hvala puno! :kiss:
Avatar
Dori
 
Postovi: 2826
Pridružen/a: 07/03/2007 10:36
Lokacija: Rajvosa-X.com

Re: Recepti

PostPostao/la duboka_misao dana 02/04/2010 10:41

ok, imam 4 telece snicle a ne bi da ih standardno patim,jel ima neko prijedlog ? hvala!
duboka_misao
 
Postovi: 3696
Pridružen/a: 30/08/2008 15:08
Lokacija: cwilla

Re: Recepti

PostPostao/la leticija dana 05/04/2010 23:46

U vezi Balsamic sosa; nisam sigurna da se radi o istom, ali pokusaj ovako:
uprzi 2 kasike secera, ali pazljivo da ostane lijepe smedje boje, a ne da izgori.
U uprzen secer naspi 2 fildzana balsamico sirceta (najbolji je Modena) i kuvaj dok ne uvri na pola.
Zgusnuce se kad se malo prohladi..
leticija
 
Postovi: 795
Pridružen/a: 17/01/2004 01:00

Re: Recepti

PostPostao/la oksso dana 12/04/2010 23:34

Zna li neko kako se pravi pana cota,hvala
oksso
 
Postovi: 15
Pridružen/a: 28/12/2009 22:43

Re: Recepti

PostPostao/la Irm@ dana 12/04/2010 23:55

oksso je napisao/la:Zna li neko kako se pravi pana cota,hvala


hopla..evo ga http://www.coolinarika.com/pretrazivanje?upit=panna+cotta&scope=recept pa da izaberes hoces vocnu ili cokoladnu ili cokolasticnu ili kakvu god ;-)
Avatar
Irm@
 
Postovi: 4003
Pridružen/a: 26/11/2005 01:44
Lokacija: tramvaj (ako i kad vozi)

Re: Recepti

PostPostao/la Istocka dana 14/04/2010 19:45

Lahmacun

500gr.brasno
1 germu
1 nepunu supenu kasiku soli
1supenu kasiku secera
smlakom vodom mjesiti
od ove smjese vaditi 10 komada lamacuna
razvijati obavezno sa oklagijom !!

za povrsinski sloj potrebno je :


250gr.mljeveno meso janjetino (par puta napravila sa junetinom bude suho ja upotrebljavam janjetinu bude ukusnije)
2 supene kasike paradaj sos
1 supenu kasiku ajvara (ili sos od paprike)
3 glavice crvenog luka -rendati
2komada paradajza rendanog
3-4 cehne bjeloga luka sintno narezano
zacini: soli ,tümjan,kim ,bibera crnoga ( ljutu istucanu papriku ako neko voli ja obavezno upotrebljavam)
I na kraju sitno isjeckan persin ...........sve ovo dobro promjesati ....i kasikom posuti po razvijenom tjestu i ravnomjerno pazljivo razmazati ! ------- Dobar tek zhelim!!
Avatar
Istocka
 
Postovi: 3553
Pridružen/a: 10/09/2008 22:12
Lokacija: Na raskrscu Azije i Evrope ..u.. Orient Expresu:)

Re: Recepti

PostPostao/la tech10 dana 14/04/2010 19:54

Kad ce cigarette burek?
Avatar
tech10
 
Postovi: 9179
Pridružen/a: 14/09/2005 14:04

Re: Recepti

PostPostao/la B34R dana 14/04/2010 19:58

Lazanje sa špinatom i svježim sirom

Za ovo jelo vam je potrebno oko 250 grama špinata (može i zaleđenog) te isto toliko svježeg sira. Osim toga, potrebno vam je mlijeko, vrhnje, maslac, malo brašna i parmezan.
Ukoliko pravite vaše lazanje sa svježim špinatom, prvo ga dobro operite, riješite se stapki i potopite ga u kipuću vodu na svega tri minute.
Potom ga izvadite i kratko ohladite kako biste ga mogli vrlo sitno isjeckati.
Ukoliko radite lazanje sa zaleđenim špinatom, otopite ga i dobro iscijedite da u njemu ne ostane više ni kap vode. Potom špinat dodajte u sir, posolite, poparite i po potrebi dodajte kašiku ili dvije vrhnja kako bi se smjesa bolje povezala.
Potrebno je skuhati bešamel umak koji ćete napraviti na način da otopite malo maslaca i potom u njega dodate brašno mješajući i pazeći da vam brašno ne potamni.
Nakon toga lagano ulijevate mlako mlijeko i miješate pazeći da vam se ne stvore grudice.
Nakon što se smjesa zgusnula u nju dodate vrhnje, a po želji i malo muškatnog oraščića.
Ipak, pripazite, mnogima ne odgovara ovaj začin, pa radije samo dodajte parmezan. Potom uljem premažite posudu u kojoj ćete peći lazanje, na ulje stavite bešamel, pa složite red lazanja i prelijte ih ponovno bešamelom.
Na to žlicom stavite smjesu špinata i sira, koju ćete poklopiti lazanjama.
To ponavljajte skroz dok ne potrošite 'materijal' (ali ne do vrha posude, ostavite barem dva prsta prostora između vrha posude i vaših lazanja jer će one rasti tijekom pečenja).
Niz završite s redom lazanja koje ćete preliti bešamelom.
Vaše lazanje pecite u pećnici oko pola sata na temperaturi od 200 stupnjeva i uživajte u velikim porcijama ;)
Avatar
B34R
 
Postovi: 270
Pridružen/a: 17/03/2010 13:01

Re: Recepti

PostPostao/la samo gost dana 14/04/2010 20:04

@Istocka, hvala ti puno.
samo gost
 
Postovi: 397
Pridružen/a: 07/02/2008 16:04
Lokacija: Sarajevo, BiH

Re: Recepti

PostPostao/la Istocka dana 14/04/2010 21:26

samo gost je napisao/la:@Istocka, hvala ti puno.

Molim ljepo :)
Avatar
Istocka
 
Postovi: 3553
Pridružen/a: 10/09/2008 22:12
Lokacija: Na raskrscu Azije i Evrope ..u.. Orient Expresu:)

Re: Recepti

PostPostao/la Istocka dana 14/04/2010 21:37

tech10 je napisao/la:Kad ce cigarette burek?

ko da ti je punica turkinja ,postavljas neke zelje nekih recepata sto u Bosnu nikada nisam jela niti cula :lol: :lol: :lol: :oops:
od kuda ti to sve znas i naucio nije mi jasno :? :D :thumbup:

a bice i cigara böreji :)
Avatar
Istocka
 
Postovi: 3553
Pridružen/a: 10/09/2008 22:12
Lokacija: Na raskrscu Azije i Evrope ..u.. Orient Expresu:)

Re: Recepti

PostPostao/la tech10 dana 14/04/2010 21:51

Avatar
tech10
 
Postovi: 9179
Pridružen/a: 14/09/2005 14:04

Re: Recepti

PostPostao/la TR4NX dana 16/04/2010 13:54

Znal neko kako se tacno pravi onaj ljuti sos u U2 pizeriji, od chilija a i onaj od luka (:.. Postao sam ovisan :D unaprijed hvala xD
TR4NX
 
Postovi: 9
Pridružen/a: 08/05/2003 00:00

Re: Recepti

PostPostao/la lol_sa dana 17/04/2010 13:37

@TR4NX nisi jednini :-D ljubazna teta u U2 mi je pokazala kako se pravi onaj s lukom....
svjez persin, bijeli luk i maslinovo ulje se izmiksaju stapnim mikserom i to je to :-D
lol_sa
 
Postovi: 98
Pridružen/a: 11/05/2007 18:07

Re: Recepti

PostPostao/la TR4NX dana 17/04/2010 14:35

@lol_sa hvala puno (: odlicno maslinovo ulje zdravo a ne osjeti se njegov ukus xD. Pa onda moguce da smiksaju onaj sitnim suhim papricicama i maslilnovim uljem XD

Sazno sam (: za ljuti sos: maslinovo ulje, chili papričice sitno nasjeckane i paradajz sos xD mada moram jos isprobati

a ovo izgleda za onaj sos xD to me ne zanima. A nekako mi previse da onaj chili sos bude samo od onih sitnih papricica, ne znam koje koriste xD preljuto

I znas li odprilike omjere za sos od luka (:
TR4NX
 
Postovi: 9
Pridružen/a: 08/05/2003 00:00

Re: Recepti

PostPostao/la Istocka dana 18/04/2010 10:24

@ beautyfool Evo recept za : Tavuk gögsü :) a gurabiye cu drugom prilikom ,spremam se za put nemam vrijeme sory :-D


Vrlo lako je napraviti, sve što vam treba: 150 gr.maslac , 1 salica brašna, 1 žličica škroba, 1,5 šalica šećera, 1 vanilin paket, 1 litra mlijeka. Rastopiti maslac u lonac , dodajte brašno i škrob , promiješati i pržiti malo. Dodajte preostale sastojke i miješati intenzivno dok smjesa ne zgusne ! Cim smjesa postigla gustinu uzeti iz sporeta i promiješati par minuta sa mikser, pozeljno je na staklenom sudu preliti i ostaviti u hladnjak da se ohladi . Ukrasiti sa cimetom ,zelenim pistacijama ili mlevenim orasima po vasem ukusu ukrasite .....i sluziti ....Zelim vam dobar tek -----Afiyet olsun
Zadnja izmjena: Istocka; 19/04/2010 09:44; ukupno mijenjano 1 put/a.
Avatar
Istocka
 
Postovi: 3553
Pridružen/a: 10/09/2008 22:12
Lokacija: Na raskrscu Azije i Evrope ..u.. Orient Expresu:)

Re: Recepti

PostPostao/la HomeArt dana 18/04/2010 10:32

Evo jedan interesantan link sa recptima: http://www.opensourcefood.com/
HomeArt
 
Postovi: 1859
Pridružen/a: 02/09/2004 13:33
Lokacija: Hrasno Hill :)

Re: Recepti

PostPostao/la Toto dana 18/04/2010 10:53

Avatar
Toto
 
Postovi: 5962
Pridružen/a: 21/04/2009 11:09

PrethodnaSljedeća

Natrag na Umjetnost življenja

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.