Rat u Hercegovini 1992-1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderatori/ce: Chmoljo, NIN

Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la GTR R34 dana 08/01/2012 00:28

Nadjoh zanimljiv tekst u danasnjem Avazu. Kopiram vam ga u cjelosti :

Da su se srpske snage u jeku sukoba između Armije RBiH i HVO-a, tokom 1993. i početkom 1994., držale po strani, javnosti je manje-više poznato. No, i danas priča o tadašnjoj tajnoj saradnji Armije RBiH i Vojske RS na Podveležju iznad Mostara još je misteriozna i gotovo nepoznata široj javnosti u BiH, piše Dnevni avaz

O tim događajima u Hercegovini ponešto se zna, ali je malo zabilježenih svjedočanstava učesnika jednog od najkontroverznijih događaja u odbrani naše zemlje od agresije na našu državu, a o čemu je u svom dnevniku pisao čak i ratni zločinac Ratko Mladić. Ti događaji sigurno su djelimično utjecali na to da Armija RBiH odbrani istočni dio grada na Neretvi, objavljeno je danas na portalu Dnevnog avaza.

Borba za život

Prema depeši koju je Komanda 4. korpusa Armije RBiH uputila Glavnom štabu ARBiH 8. avgusta 1993., a čiji sadržaj je u svojoj knjizi "Operacija Jesen '94" (DES Sarajevo, 2007. godine) objavio ratni reporter Šefko Hodžić, dan prije sastavljanja dokumenta došlo je do kontakta između pripadnika Armije RBiH i predstavnika Hercegovačkog korpusa VRS.

- S naše strane učestvovali su: Džiho Šefkija, pomoćnik komandanta, Alikadić Alija, član Ratnog predsjedništva Opštine, Hofo Tima (Fatima Leho), član Komande Korpusa. Sa srpske strane bila je prisutna šestočlana delegacija s pukovnikom Miloševićem na čelu, pomoćnikom komandanta Hercegovačkog korpusa. Sastanak je održan u Busku, na liniji razgraničenja. Sa naše strane je inicirano pitanje razmjene mrtvih boraca i civila... Pokrenuli smo pitanje prijevoza teških ranjenika, kao i prolazak konvoja pravcem Bar - Podgorica - Mostar - pisalo je, između ostalog, u depeši.

Tadašnji pomoćnik za bezbjednost komandanta 4. korpusa ARBiH Šefkija Džiho koji je uz saglasnost komandanta 4. korpusa, rahmetli Arifa Pašalića prvi otpočeo razgovore s pripadnicima Vojske RS, u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz", ističe da je to bila borba za puko preživljavanje.

- Ulagali smo velike napore, tada, u ljeto 1993., da taj front sa Srbima miruje. Jer, u jeku sukoba sa HVO-om i HV-om nismo smjeli činiti ništa što bi dodatno isprovociralo situaciju na istočnom bojištu, odnosno na Podveleškom platou. To je još neobjašnjeno, ali možda su mirovali zbog dogovora Mate Bobana i Radovana Karadžića. Možda ćemo to saznati kad se njihovi arhivi otvore - priča Džiho.

Ne isključuje ni mogućnost da su Srbi procijenili da "smo mi ovdje bili fanatizirani borci", jer su se vojnici Armije RBiH borili iz očaja.

- Nema jačeg oružja na svijetu od toga kad nemaš izlaza! Dakle, mi nismo imali izlaza. Mostar je bio potpuno blokiran sa svih strana, gdje bi vojni poraz bio naš nestanak. To je bila suština i to je bilo najjače oružje kod svih nas u Mostaru. Mi, jednostavno, nismo imali kud. Posebno u situaciji kada je na istočni dio Mostara, tada, 1993. godine, palo više granata nego kapi kiše - prisjeća se Džiho.

Mostarski borci u Podveležju su, kako je potvrdio i Džiho, još ranije uspostavili kontakte sa srpskim vojnicima. Posebno s onima iz doline Neretve. Dozivali su se i prepoznavali. Čak je preko punktova u Podveležju uspostavljena i ilegalna "pošta" između Bošnjaka iz Mostara i mostarskih Srba u Nevesinju.

- Ljudi su kupovali brašno, so i druge potrepštine. Zbog interesa da ne ratujemo na dva fronta, nismo ih provocirali ni na linijama. Dakle, slali smo im jednu indirektnu poruku - objašnjava Džiho.

Sama ideja o saradnji dvije suprotstavljene vojne sile, od kojih je jedna agresorska, došla je u julu 1993. i to od komandanta 8. motorizovane nevesinjske brigade Novice Gušića. Bilo je to u vrijeme najžešćih napada HVO-a i HV-a na Mostar.

Zajednički napad

Gušić je posredno pozvao svog dugogodišnjeg kolegu iz JNA, rahmeli Arifa Pašalića da se tajno sastanu u Busku kod Mostara. Pašalić je to odbio, jer ga je hrvatska propaganda uveliko vezivala za KOS, pa bi susret s Gušićem, za kojeg bi se sigurno doznalo, bio dokaz za to. Tako se i desilo da se s predstavnicima Vojske RS najprije susretne Džiho. Kako Pašalić nije želio doći, i Gušić je poslao svoga bezbjednjaka, pukovnika Miloševića.

Milošević je na početku razgovora s čuđenjem posmatrao Džihu i značajno pitao:

- Pa, čovječe, ima li iko u Mostaru živ. Gledao sam kako vam ustaše dižu grad u nebo.

Džiho mu je odgovorio da "ima živih" i da "nam ne mogu ništa", ali da "ne dozvoljavaju prolazak konvoja s hranom".

Naš sagovornik vrlo otvoreno govori o tom susretu, navodeći kako mu je bilo saopćeno da će Milošević sa svojom svitom stići iz pravca Trebinja.

- Po noći smo se prebacili do komande našeg bataljona u Gnojnicama. Noć je bila topla. Dok smo tu sjedili, primijetio sam da iz zemlje viri glavica luka. Na tom mjestu je, vjerovatno, nekada ranije, bio zasađen luk. Počeo sam čeprkati po zemlji i pronašao nekoliko malih glavica luka koje smo pojeli, jer smo bili užasno gladni. Mi smo bili komanda Korpusa, a nismo imali šta jesti - govori Džiho.

Dok je razgovarao s Miloševićem, sjeća se Džiho, nekoliko metara dalje bio je kostur muškarca u invalidskim kolicima. Nešto dalje nalazio se i leš žene u dimijama. Ispostavilo se kasnije da su to posmrtni ostaci nesretnih Bošnjaka iz Nevesinja koji su se pokušali 1992. probiti do Mostara.

Taj ga je užasni prizor potakao pa je Miloševiću predložio da pokupi kosti nesretnih ljudi.

Milošević je pristao uz uvjet da oni dobiju kosti pukovnika Tome Pušare.

- Bre, naša svetinja je poginula na Podveležju. Ako mi daš njegove kosti, dat ću ti ja ove, iako ne znaš čije su - dobro je Džiho zapamtio riječi Miloševića.

U znak "dobre volje" Džiho je, uz Pušarino, Vojsci RS predao posmrtne ostatke još osam osoba. Uslijedio je drugi sastanak. Tada je Džiho tražio od Miloševića prolazak konvoja s hranom preko Crne Gore i Nevesinja. Agresorski oficir rekao je da je "to krupna stvar", te da o tome "mora sa svojima razgovarati".

Mostarci su tada došli na ideju da naprave jednu, kako Džiho kaže, "caku".

- Poslali smo izvještaj Glavnom štabu i Predsjedništvu BiH, gdje smo sugerirali predsjedniku Izetbegoviću da bi bilo dobro u medijima objaviti vijest o našim kontaktima sa Srbima kako bi Hrvatima dali do znanja da preko teritorija koji je kontrolirala Vojska RS možemo dobiti hranu. Izetbegović je tu vijest i objavio, nakon čega ulazi konvoj preko Metkovića koji puštaju Hrvati. Dakle, ti razgovori su, prije svega, bili humanitarnog karaktera, vezani za razmjenu i prolazak konvoja - smatra Džiho.No, nije završilo na tome. Srbi su ponovo ponudili susret komandanata Gušića i Pašalića.

- Arif Pašalić tada prihvata da ide i nas dvojica odlazimo na sastanak. Vozili smo se u "golfu 2" koji smo kasnije poklonili komandantu Gušiću. On tada Pašaliću nudi da zajedno napadnemo HVO! Ponudio je čak 1.200 vojnika za tu operaciju. Tražili su sektor od Vranjevića do Dračevica, odnosno da napadnu teritorij Bune, a mi drugi dio. Arif je to odlučno odbio - nastavlja Džiho.

Gušić je rahmetli Pašalića pitao zašto ne želi pomoć, a prvi čovjek 4. korpusa iskreno odgovorio:

- Kada otjeramo ustaše, šta ćemo s vama? Gušić je Pašaliću uzvratio da je "nezgodan igrač".


Pukovnik Gušić: Nudio čak 1.200 vojnika za napad na HVO

Kada je poslije žestokih napada HVO-a na Blagaj i Kočine kod Mostara Safet Oručević preko mostarskih Srba Milana Kovačevića Gare i Stojana Dakića uspostavio kontakt i sa samim Ratkom Mladićem i zatražio njegovu pomoć, ratni zločinac je 16. jula 1993. iz Bratunca emitirao vijest koju je prenio Tanjug. "Glas Srpske" je dan kasnije objavio: "Muslimani zatražili pomoć od Srba".

- Bespoštedni muslimansko-hrvatski obračuni, koji na prostorima bivše BiH traju više od dva mjeseca, nastavljaju se svom žestinom, a muslimanske snage su zamolile srpsku vojsku za pomoć - objavio je Tanjug.

Mladić je s radošću izjavio da će "razmotriti apel muslimana". I zaista, nabavka artiljerijskih projektila od Srba trajala je mjesecima. Naravno, to se "masno" plaćalo. Pričalo se i o koferima novca koji su završili u srpskim bunkerima na Podveležju. Saradnja je toliko uznapredovala da je u septembru 1993. dogovoreno da srpski artiljerci cijelih sedam dana daju artiljerijsku podršku jedinicama Armije RBiH iz haubica. Srpski i borci Armije RBiH su čak spavali zajedno!'Kuća časti'

Uspostavljena je i "vruća linija", pa je bilo dovoljno da Komanda 4. korpusa zatraži određen broj granata i da ih odmah dobije. Srbi su "po narudžbi" ispaljivali granate na položaje HVO-a. Dešavalo se da njihovi artiljerci ispale i koju granatu više i kažu: "Ovo kuća časti". Pripadnici VRS su čak pucali i na veresiju. Za branioce Mostara posebno su navijali mostarski Srbi koji su neodoljivo željeli da se vrate u svoj grad.

Džiho nema dileme da se ovakva vrsta saradnje s Vojskom RS morala uspostaviti, jer je Armija RBiH u to vrijeme hranila više od 30.000 civila i vojnika. Niko nije imao šta jesti.

- Mi smo vrlo svjesno, svojom dovitljivošću, u situaciji kad je bio užasan sukob sa HVO-om, praktično bili egzistencijalno prisiljeni da ostvarimo kontakt sa srpskom stranom. Molili smo Boga da se ne uhavizaju pa nas ne napadnu zajedno. To je bila suština, kakva ljubav, jednostavno golo preživljavanje. Jer, ono što sam odgovorio generalu Ramizu Drekoviću, kada je tvrdio da će "pokvariti našu ljubav s četnicima", možda najbolje opisuje naše razloge. Kazao sam mu: "Generale, kumim te Bogom, kakva ljubav? To je formula opstanka Mostara i nas u gradu. Ne možemo ratovati na obje strane. Džaba si ti vojni stručnjak, to je jednostavno nemoguće" - objašnjava Džiho.

Smatra da je "vrijeme pokazalo svu ispravnost naših tadašnjih postupaka".

- Jer, svim ljudima koji su učestvovali u ratu, na bilo koji način, apsolutno je jasno da iza toga nije bilo ničega što nije smjelo biti - zaključuje Džiho.

Pa ipak, mnogi se i danas pitaju zašto Srbi nisu iskoristili težak položaj Armije RBiH i zajedno s HVO-om izvršili završne udare na Mostar. To je ponajveća misterija proteklog rata!

Pogotovo jer je HVO, dok je Vojska RS pružala artiljerijsku podršku Armiji RBiH, također blisko sarađivao sa srpskim snagama. Čak su se nesmetano kretali njihovim položajima. Štaviše, tražili su da im VRS dozvoli da Armiju RBiH napadnu sleđa. Možda su, ipak, ponajviše u pravu oni koji tvrde da su Srbi prepustili Mostar Hrvatima i da bi bespotrebno ginuli za teritorij s kojeg bi se ionako, prije ili kasnije, morali povući.

Ratko Mladić je Safetu Oručeviću nudio da slijedi put Fikreta Abdića

Mostarski gradonačelnik Safet Oručević sastao se ujesen 1993. i sa Ratkom Mladićem!

- Mladić je od mene tražio da izdam Hercegovinu kao što je Fikret Abdić izdao Krajinu. Govorio je kako me Izetbegović ostavio, kako je Hercegovina prodata Hrvatima. Pravio pritiske i nudio sve i svašta da to uradim - izjavo je Oručević u mikrofon Šefki Hodžiću.

Sve je dogovoreno "na vrhu"

Da je vojna pomoć vojske bosanskih Srba braniocima Mostara dogovorena na najvišem nivou, ilustrira i depeša koju je 17. avgusta 1995. Komandi 4. korpusa poslao komandant ARBiH, rahmetli general Rasim Delić.

- Obezbijedite da se Safet Oručević u Mostaru obavijesti da od četvrtka pa dalje očekuje poziv čovjeka kojem je prije sedam godina prodao zelenog "kedija". Ovaj čovjek će ga zvati motorolom s Brda i predstavit će se kao Mićov kum. Poruku prenesite HITNO! - navedeno je u Delićevoj depeši.

Mićov kum bio je mostarski Srbin Milan Kovačević, a Brdo je Podveležje.

Hrvatske optužbe

Kada je Džiho upućen na pregovore s Hrvatima u Međugorje, njegovu ulogu preuzima Fatima Leho.

- Čim sam došao u Međugorje, hrvatski pregovarač me dočekao riječima: "Šta je, Džiho, preksinoć si bio u Busku s četnicima", na što sam mu odgovorio: "To znači da je vaša saradnja neupitna".Hajmo ljudi pisite o ratu u Hercegovini,ratnim operacijama i sl.
Zamolio bih da admine da se sankcionisu oni koji budu trolali i vrijedjali sugovornike
GTR R34
 
Postovi: 93
Pridružen/a: 06/12/2009 16:21
Lokacija: Rajvosa

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la dragan.s dana 08/01/2012 02:34

Očekivao bih da neko kao Šefkija Džiho koji je bio uključen u čitavu stvar ima tačnije informacije. Ili ovo o parama i o "kuća časti" nisu njegove riječi nego je novinar nadodao nešto urbanih legendi koje kruže okolo. Uglavnom pare nikad nisu bile u igri, a čašćavanja nije bilo.

Milan Kovačević Garo i Stojan Dakić nikad se u ratu nisu sreli sa Pašalićem. Oni su bili u Nevesinju beznačajni.
Pukovnik Milošević je bio bezbjednjak iz Komande Korpusa u Bileći, a pukovnik Gušić komandant Nevesinjske brigade negdje do kraja 1993-e. pa on nikako nije mogao biti nadređen Miloševiću. Novi komandant (Purković) nije učestvovao u pregovorima već bezbjednjak iz štaba brigade kome se više ne sjećam imena.
Svega par sastanaka je bilo na Busku u ljeto 1993.-će, a ostali su bili kod Gostine šume bliže Mostaru nakon što je razvučena telefonska linija na relaciji Jelovac (komanda bataljona VRS) - Vučja glava (kontejneri gdje je bila ABiH). Linija je razvučena krajem jula ili početkom avgusta 1993-e, a sa druge strane linije je većinom bila Fatima Leho čiji status mi je bio nepoznat.

Sastanci su trajali sve negdje do proljeća 1994.-te kad je za novog komandanta u Mostaru stigao gen.Dreković. Njegov neuspjeli sastanak sa gen.Grubačem je bio ujedno i zadnji.
Ako vas šta još interesuje samo pitajte, znam dosta toga iz prve ruke, a Fatimu Leho puno pozdravljam. Sjetit će se ona ko.
dragan.s
 
Postovi: 1517
Pridružen/a: 04/07/2009 00:34

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la karanana dana 08/01/2012 03:00

ovaj dio mozda dragan nece moci puno komentarisati: interesuju me borbe protiv HVO-a u centru grada, dakle jeli bilo mnogo pomjeranja linija? cini se da nije. jedino sto sam cuo da smo (abih) jednom probili do vrha huma ali onda losa koordinacija, cudne komande i sl. prouzrokovase povlacenje nizastranu i velike gubitke. interesuju me i borbe gdje smo uzeli sjeverne dijelove grada i predgradja od vrapcica do bijelog polja.

e dragane, interesuje me operacija jesen 94. dolazi karina drekovic (gdje je pasalic otiso?), hoce fol da se trka sa dudakovicem da osvaja podvelezje zakuha sa srbima i posla mnogo ljudi u smrt....koliko je poginulo nasig gore? cini mi se da je nasa strana priznala oko 90, srpski izvjestaji su govorili o mnogo vecim ciframa, u stotinama.....cak na youtubeu i ima snimak CPT-a poslaganih tijela gdje se zaista cini da ih je na stotine. totalna glupost u jesen napadati gore a prije par mjeseci si saradjivo s njima i bio fakticki spasen od njih. drugo je to sta su radili 92. i koliko je ljudi poklano i protjerano ali to se moglo organizovati kasnije ako bi rat potrajo....95, 96....u sklopu vecih operacija oslobadjanja BiH. a i ko sto orucevic rece, tudjman i susak se jos nisu ohladili od hercegbosne a ti ujedas ruku koja te hrani. sta da se opet zakuhalo s hrvatima?
pa kako je moguce da niko ne odgovara od nasih za ove gluposti od huma, podvelezja, trebevica, poljina......mamu im natakarim kosovsko-generalsku i drekovicu i delicu i rujancu.......?
Avatar
karanana
 
Postovi: 26310
Pridružen/a: 26/02/2004 01:00

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la dragan.s dana 08/01/2012 03:20

karanana je napisao/la:e dragane, interesuje me operacija jesen 94. dolazi karina drekovic (gdje je pasalic otiso?), hoce fol da se trka sa dudakovicem da osvaja podvelezje zakuha sa srbima i posla mnogo ljudi u smrt....koliko je poginulo nasig gore? cini mi se da je nasa strana priznala oko 90, srpski izvjestaji su govorili o mnogo vecim ciframa, u stotinama.....cak na youtubeu i ima snimak CPT-a poslaganih tijela gdje se zaista cini da ih je na stotine.
pa kako je moguce da niko ne odgovara od nasih za ove gluposti od huma, podvelezja, trebevica, poljina......mamu im natakarim kosovsko-generalsku i drekovicu i delicu i rujancu.......?


Ne znam tačan broj poginulih ABiH u toj akciji. U ratu se uvijek laže tako da ništa čudno što su naši objavljivali. Doduše mnogi su nakon neuspjeha akcije lutali po Veleži i znali smo i nakon godinu dana da nađemo nečije kosti u šumi. Mislim da je ta brojka od 90 realna.
Mislim da je na našoj strani poginulo oko 20-25 ljudi, ali i to uzmi sa rezervom, ipak je puno prošlo vremena. U mom bataljonu (Podveležje) su poginula trojica.
Čitava akcija je bila totalno glupo isplanirana i bazirala se na tome da će naši pobjeći sa linija kad vide da su ovi upali u pozadinu. Prisluškivanjem mobitela komanda je saznala većinu podataka unaprijed, ali nisu znali tačan datum. Velika grupa koja je ušla preko Buska je otkrivena (tj. njihovi tragovi) rano ujutro. Oformljena je na brzinu ekipa za pretres koja je krenula sa druge strane od sela Šipovac. Nakon samo 10-tak minuta naletili su na jednu grupu i ušli u borbu. Ova grupa koju su otkrili nije bila ona sa Buska nego potpuno nova. Čitav dan su ih gonili, onda je pala noć i počela užasna kiša. Ovi su se pod zaštitom mraka i terena probili do Brasine. Čitava brigada je u međuvremenu alarmirana i spremna čekala sutrašnji dan. Ostalo se manje više zna.
Akcija je bila potpuno nepotrebna. VRS nije bila prijetnja Mostaru nakon 1992.-e i svi smo znali da ćemo se povući sa tih položaja kad dođe mir.
dragan.s
 
Postovi: 1517
Pridružen/a: 04/07/2009 00:34

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la riko-ga dana 08/01/2012 10:50

Hercegovina je tema za vjerovali ili ne.Tu je svako sa svakim saradjivao u odresjenom vremenu.Nemam sad puno vremena pa samo da kazem da akcija Jesen 94 nije bila glupost kako neko rece vec je Drekavac glup pa je prvo pogrijesio kako da napadne Podvelezje to jeste Nevesinje jer je bilo bolji i laksi solucija od ove.A onda kada se saznalo (mislim na Armiju) da su Srbi otkrili njihov ulazak u Podvelezje i trazili da se akcija odgodi Drekavac to nije dozvolio.Znaci jedini i iskljucivi krivac je Drekovic.da rahmetli Jugo nije pogunuo u saobracajki prilikom kretanja da preuzme 4.korpus sve bi to bilo drugacije.Ali to je vec sta bi bilo kad bi bilo...................
Avatar
riko-ga
 
Postovi: 1652
Pridružen/a: 17/03/2008 17:43

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la dragan.s dana 08/01/2012 16:00

Ubaciti preko 1000 ljudi u neprijateljsku pozadinu, a zatim sa prednjeg kraja ne učiniti ništa da se oni izvuku je za mene totalni amaterizam. Posebna je priča što ti ljudi nisu bili u jednoj grupi nego u 10-tak ili više njih. Da su se skupili na jednom mjestu i udarili sa leđa u jedan dio fronta napravili bi nam puno veće probleme. Ovako sem djelimično u Rabini gdje su nakratko zauzeli pozadinsku bazu nisu ništa napravili.
Sa onim što se tada dešavalo na Zijemljima nisam upućen.
Grupa 1: napad na artiljeriju 105mm i tenkove u s.Šipovac - otkriveni i pobjegli tokom noći 7/8 11.
Grupa 2: napad na artiljeriju 122mm u s.Banjdol 08.11. ujutro, odbijen jer je tokom noći tu stigla specijalna policija, a u toku trajanja napada stigao i tenk T-55 iz Svinjarine
Grupa 3: napad na komandu brigade u s.Prijeka Grma - napad odbijen
Grupa 4: zasjeda u s.Bakračuša da se blokira komunikacija prema Nevesinju - uspješno razbijena ljudstvom i tenkom T-55 iz pravca Nevesinja.
Grupe u Rabini su imale kratkotrajnog uspjeha mđt. morali su se vrlo brzo povući jer je stiglo pojačanje.
Za opseg akcije kako je zamišljen naprosto nije bilo dovoljno ljudi, a predviđanje da će ljudi napustiti liniju kad čuju borbe u pozadini je bilo pogrešno. Možda je tako nešto na drugim mjestima i prolazilo, ali u Hercegovini nije.
dragan.s
 
Postovi: 1517
Pridružen/a: 04/07/2009 00:34

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la poznanik dana 08/01/2012 18:54

dragan.s je napisao/la:Ubaciti preko 1000 ljudi u neprijateljsku pozadinu...


Nisam do danas znao za ovu akciju. Sa 1000 vojnika u neprijateljskoj pozadini mogu se čuda napraviti, a ovaj Dreković je još izgubio 10% vojnika. Zaista, postoji li institucija odgovornosti pojedinih kvazi-ratnih starješina za raznorazne gubitke u proteklom ratu? :(
Zadnja izmjena: poznanik; 08/01/2012 19:24; ukupno mijenjano 1 put/a.
Avatar
poznanik
 
Postovi: 6750
Pridružen/a: 12/05/2010 16:18
Lokacija: Novo Sarajevo

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la riko-ga dana 08/01/2012 19:11

dragan.s je napisao/la:Ubaciti preko 1000 ljudi u neprijateljsku pozadinu, a zatim sa prednjeg kraja ne učiniti ništa da se oni izvuku je za mene totalni amaterizam. Posebna je priča što ti ljudi nisu bili u jednoj grupi nego u 10-tak ili više njih. Da su se skupili na jednom mjestu i udarili sa leđa u jedan dio fronta napravili bi nam puno veće probleme. Ovako sem djelimično u Rabini gdje su nakratko zauzeli pozadinsku bazu nisu ništa napravili.
Sa onim što se tada dešavalo na Zijemljima nisam upućen.
Grupa 1: napad na artiljeriju 105mm i tenkove u s.Šipovac - otkriveni i pobjegli tokom noći 7/8 11.
Grupa 2: napad na artiljeriju 122mm u s.Banjdol 08.11. ujutro, odbijen jer je tokom noći tu stigla specijalna policija, a u toku trajanja napada stigao i tenk T-55 iz Svinjarine
Grupa 3: napad na komandu brigade u s.Prijeka Grma - napad odbijen
Grupa 4: zasjeda u s.Bakračuša da se blokira komunikacija prema Nevesinju - uspješno razbijena ljudstvom i tenkom T-55 iz pravca Nevesinja.
Grupe u Rabini su imale kratkotrajnog uspjeha mđt. morali su se vrlo brzo povući jer je stiglo pojačanje.
Za opseg akcije kako je zamišljen naprosto nije bilo dovoljno ljudi, a predviđanje da će ljudi napustiti liniju kad čuju borbe u pozadini je bilo pogrešno. Možda je tako nešto na drugim mjestima i prolazilo, ali u Hercegovini nije.Da li je glupo ubacivanje ovoliko ljudi u neprijateljsku pozadinu?O tome bi se dalo diskutovati.Jer da su usli neopazeno kako je i planirano bilo i da je akcija krenula po planu vjeruj izhod bi bio drugaci.Ponovo kazem da je jedina greska bila kada su vec bili otkriveni zasto Drekavac nije naredio obustavu akcije i povlacenje ljudstva.

Ulazak u neprijateljsku dubinu sam volio vise vec udar sa cela.
Avatar
riko-ga
 
Postovi: 1652
Pridružen/a: 17/03/2008 17:43

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la Kurir Operativnog dana 08/01/2012 19:32

Svi napadaju komandanta korpusa, ali ima pre toga par "sitnica" na koje ne treba zaboraviti.

Prvo, takva operacija nije mogla biti pokrenuta i vođena bez znanja i mimo GŠ ARBiH. Ne može bilo koji starešina, makar bio general i komandant korpusa, da sam svojevoljno i samoincijativno izvodi ovako veliku operaciju. Mora valjda on nekoga da pita, da se konsultuje, da obrazloži, da bude nadgledan: pa nije njemu taj korpus ostavio tata pa da može da radi šta hoće. Posebno je ova operacija morala da bude odobrena od Vrhovne komande s obzirom na delikatnu političku situaciju u Hercegovini (prethodno iznuđeno savezništvo Srba i Bošnjaka).

Mislim da je Riko-ga ubo suštinu problema:
da su usli neopazeno kako je i planirano bilo i da je akcija krenula po planu vjeruj izhod bi bio drugaci. Ulazak u neprijateljsku dubinu sam volio vise vec udar sa cela.

Dreković je išao logički: ako su se svi frontalni napadi Armije na VRS pokazali neuspešnim (pre svega zbog nedostatka artiljerije), a sa druge strane su na taktičkom nivou beleženi uspesi u tim udarima s leđa, zašto ne pokušati da se te infiltracije u pozadinu podignu na viši (operativni) nivo?
Odgovor je taj što 4.K ARBiH nije bio dovoljno dobro organizovan da bi neprimećeno izveo operaciju tolikih razmera. Verujem da je VRS lagano došla do informacije o tome šta se priprema jer je u tome učestvovao veliki broj ljudi (a to je značilo sigurna propast akcije).
Kurir Operativnog
 
Postovi: 43
Pridružen/a: 05/03/2011 22:45

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la karanana dana 08/01/2012 19:52

citao sam sta je orucevic pricao o ovoj akciji. on je navodno isao aliji i govorio im da nije pametno organizovati u tom momentu bilo kakve akcije prema vrs-u. to je bilo svega 5-6 mjeseci nakon washingtonskog sporazuma a u mostaru se jos gledalo preko nisana sa jedne na drugu stranu neretve. i safet to govori i kaze da smo svega prije 6 mjeseci ocekivali od njih pomoc i da ih ne treba napadati dok se druge stvari na drugim frontovima ne pokrenu. ali navodno alija i rasim o tome nisu htjeli da cuju.
navodno se pricalo da ako mi ne napadnemo da ce srpske snage napasti na cijelom frontu od kalinovika i vrha neretve pa sve do mostarske kotline s ciljem da stegnu sarajevo i vrate se u mostar. to zvuci nerealno a vec je spomenuto gore, da je vrs htjela napasti i ponovo izaci na lijevu obalu neretve napali bi za vrijeme rata hvo-abih. ali ocigledno je sporazum o granici na neretvi srpske i hrvatske drzave propao i srbi su od toga odustali.
slika
slika

zasto je smijenjen pasalic?
Avatar
karanana
 
Postovi: 26310
Pridružen/a: 26/02/2004 01:00

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la poznanik dana 08/01/2012 20:01

Kurir Operativnog je napisao/la:Svi napadaju komandanta korpusa, ali ima pre toga par "sitnica" na koje ne treba zaboraviti....Prvo, takva operacija nije mogla biti pokrenuta i vođena bez znanja i mimo GŠ ARBiH. Ne može bilo koji starešina, makar bio general i komandant korpusa, da sam svojevoljno i samoincijativno izvodi ovako veliku operaciju.

Odgovor je taj što 4.K ARBiH nije bio dovoljno dobro organizovan da bi neprimećeno izveo operaciju tolikih razmera. Verujem da je VRS lagano došla do informacije o tome šta se priprema jer je u tome učestvovao veliki broj ljudi (a to je značilo sigurna propast akcije).


Na primjedbu o napadima na K-danta 4. Korpusa, koju si svima ovdje uputio zbog propale akcije i pri tom gubitka 10% boraca, sam si dao odgovor i obrazloženje kritika upućenih Drekoviću. Ako je na čelu jedne vojne formacije, neposredno je odgovoran i za njenu organizaciju, u svakom smislu, prije svega u RiK-u nižim formacijama.

1000 vojnika je jedna, gotovo cijela, ratna brigada Armije RBiH, i samo pretpostavljam kakav ishod bi bio da je na sarajevskom ratištu 1000 vojnika ušlo u neprijateljsku pozadinu :-)
Avatar
poznanik
 
Postovi: 6750
Pridružen/a: 12/05/2010 16:18
Lokacija: Novo Sarajevo

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la dragan.s dana 08/01/2012 20:39

Kurir Operativnog je napisao/la:Dreković je išao logički: ako su se svi frontalni napadi Armije na VRS pokazali neuspešnim (pre svega zbog nedostatka artiljerije), a sa druge strane su na taktičkom nivou beleženi uspesi u tim udarima s leđa, zašto ne pokušati da se te infiltracije u pozadinu podignu na viši (operativni) nivo?
Odgovor je taj što 4.K ARBiH nije bio dovoljno dobro organizovan da bi neprimećeno izveo operaciju tolikih razmera. Verujem da je VRS lagano došla do informacije o tome šta se priprema jer je u tome učestvovao veliki broj ljudi (a to je značilo sigurna propast akcije).


Teren na području operacije (sem prema Zijemljima) je bio nepogodan za bilo kakav frontalni udar. Postojala su samo 2 ili 3 prohodna pravca za vozila (uključujući i tenkove) koja se bila dobro branjena. Ostalo je bila golet gdje je jedan borac sa PAM-om mogao braniti pola kilometra fronta, ali su mnogi teži prohodni predjeli bili potpuno nepokriveni, npr. od brda Šipovac pa do Brasine nije bilo bunkera, od sela Šipovac pa do vrha brda takođe itd. Naprosto nije bilo dovoljno ljudi da se pokrije toliki teren.
Od dolaska Drekovića u Mostar počelo se sa izviđanjima i DI u našu pozadinu. U tri navrata su nam postavljene PT mine na puteve. Pokušavali su i prisluškivanje žičnih veza uz obavezno miniranje oko priključka itd.
Sve to je prisililo našu komandu da svako jutro patrole pregledaju puteve prije bilo kakvog kretanja vozila. Takva jedna patrola je i otkrila tragove ulaska velike grupe iznad Buska rano ujutro 07.11.1993.-će.
Prisluškivanjem mobitela (analogna HR mreža na 400Mhz) došlo se do saznanja o akciji. Ali se nije znao tačan datum, a pošto je takvih najava bilo i ranije komanda nije ništa konkretno preduzimala.
Najviše pripadnika ABiH nije poginulo tokom b/d 08.11. već pri pokušaju povratka u Mostar. Naša komanda je pokrila čitav prostor (i onaj nepokriveni) sa stražama i od kad padne noć naređeno je pucanje bez upozorenja iz bilo kog pravca da li lice dolazi (kružna odbrana). Jedan broj vojnika je i zarobljen pa su kasnije razmijenjeni.
dragan.s
 
Postovi: 1517
Pridružen/a: 04/07/2009 00:34

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la riko-ga dana 08/01/2012 21:19

Da komadant korpusa nije sam odlucio krenuti u tu akciju bez vrha same Armije i Presjednistva.Ali on je taj sto izdaje direktne naredbe.Ko je trebao povuci vojsku iz Podvelezja kada je Drekovicu jedan od vodja grupe javio da su primjeceni?Drekovic je taj sto je rekao nema veze idemo dalje.To mu ja zamjeram.

Takodje mislim da je puno bolja solucija bila da se ova akcija pocne od Boraka iznad Konjica.Cak su neki to Drekovicu i predlagali.No eto nije prihvatijo tu soluciju.

dragane upravo zbog toga kakav je teren gor ovo je bila jedina solucija da se isti uzme.Ja koliko znam neke grupe su bile gore i 3-4 dana i cak se sretale sa vasim civilima prestavljajuci se kao VRS-a.Ponovo kazem da se akcija pocela odvijati po planu to jeste da su sve grupe krenule istovremeno kako je bilo i planirano Podvelezje bi bilo cisto za 1-2 h.Kako bi dalje tekla akcija to je neizvjesno.Al bi panika u Nevesinju ucinila svoje 100% i samo bi isla na ruku Armiji.
Avatar
riko-ga
 
Postovi: 1652
Pridružen/a: 17/03/2008 17:43

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la kv99 dana 08/01/2012 21:43

Kurir Operativnog je napisao/la:
Mislim da je Riko-ga ubo suštinu problema:
da su usli neopazeno kako je i planirano bilo i da je akcija krenula po planu vjeruj izhod bi bio drugaci. Ulazak u neprijateljsku dubinu sam volio vise vec udar sa cela.

Dreković je išao logički: ako su se svi frontalni napadi Armije na VRS pokazali neuspešnim (pre svega zbog nedostatka artiljerije), a sa druge strane su na taktičkom nivou beleženi uspesi u tim udarima s leđa, zašto ne pokušati da se te infiltracije u pozadinu podignu na viši (operativni) nivo?
Odgovor je taj što 4.K ARBiH nije bio dovoljno dobro organizovan da bi neprimećeno izveo operaciju tolikih razmera. Verujem da je VRS lagano došla do informacije o tome šta se priprema jer je u tome učestvovao veliki broj ljudi (a to je značilo sigurna propast akcije).


ABIH je imala ranije i na operativnom nivou uspjeha sa ubacivanjem iza linije ( Goražde, Bihać , Srednja Bosna ) pa Drekovićeva odluka nije bila prva o takvom ubacivanju koju je jedan komandant ABIH donio. Bila je slična operacija kada je 7 Korpus ubacio ojačan bataljon i gdje teren nije bio tako povoljan za ubacivanje kao u ovom slučaju jer su čitavo to vrijeme od ubacivanja bili u neposrednoj blizini neprijatelja, kada je isto tako došla informacija da su bili primjećeni , što se poslije pokazalo kao tačno , i gdje je odluka bila da se ne izvlače jer bi to bilo riskantnije nego nastavak operacije. Operacija se nastavila i neprijatelj je pobjegao sa prednje linije kako je bilo i planirano. Ali isto tako mogao je biti debakl. Tako da nije baš tako jednostavno suditi šta je bilo najbolje u tom trenutku na osnovu informacija koje su se tada imale.
kv99
 
Postovi: 2637
Pridružen/a: 09/01/2008 22:08

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la riko-ga dana 08/01/2012 22:11

U ovome slucaju odluka da se povuku ljudi bi bila ispravna 100%.Razlog.Vrijeme kada su nasi saznali da su otkriveni.U tom momentu unutra je bilo odredjen broj ljudi ali ne svi.Takodje vodici su garantovali da u roku od 24 h mogu sigurno izvuci oko 90% ljudstva jer su iste i uveli i poznavali su teren kao i tacne lokacije gdje se te grupe nalaze.Da je tako odluceno spasilo bi se sigurno 80-90 ljudi jer te grupe nebi ni pocinjale aktivnost i samim tim nebi bilo lako ih locirati VRS-e na tom terenu.
Avatar
riko-ga
 
Postovi: 1652
Pridružen/a: 17/03/2008 17:43

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la kv99 dana 08/01/2012 22:47

riko-ga je napisao/la:U ovome slucaju odluka da se povuku ljudi bi bila ispravna 100%.Razlog.Vrijeme kada su nasi saznali da su otkriveni.U tom momentu unutra je bilo odredjen broj ljudi ali ne svi.Takodje vodici su garantovali da u roku od 24 h mogu sigurno izvuci oko 90% ljudstva jer su iste i uveli i poznavali su teren kao i tacne lokacije gdje se te grupe nalaze.Da je tako odluceno spasilo bi se sigurno 80-90 ljudi jer te grupe nebi ni pocinjale aktivnost i samim tim nebi bilo lako ih locirati VRS-e na tom terenu.


Ok. U ovoj akciji koja je bila otprilike u isto vrijeme je bila situacija suprotna, jednom kada su se ubacili je bilo opasnije vratiti se nazad nego nastaviti sa napadom.
kv99
 
Postovi: 2637
Pridružen/a: 09/01/2008 22:08

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la Kurir Operativnog dana 09/01/2012 01:21

poznanik je napisao/la:Na primjedbu o napadima na K-danta 4. Korpusa, koju si svima ovdje uputio zbog propale akcije i pri tom gubitka 10% boraca, sam si dao odgovor i obrazloženje kritika upućenih Drekoviću.


Pa jedam dao odgovor, tj. izneo sam svoje razmišljanje, nisam ja njegov advokat. Samo razmišljam: ako je kriv Dreković, kriv je brate i komandant GŠ, i u čemu je problem!? Jbg, kažem "kriv". Šta znači kriv? Kriv zato što je pogrešno procenio? Zato što nije odustao već na prvom problemu koji se pojavio? Pa je li izvedena i jedna akcija u tom prokletom ratu a da je sve izvedeno kako je u štabu isplanirano? Nije brate ni jedna jedina.

Nađite se sad u poziciji k-dnta 4K? Može li se pretpostaviti koliki je on pritisak trpeo od pretpostavljene komande da se ta ofanziva izvede? Vrhovnoj komandi bošnjačke strane trebala je pobeda, treća godina rata a ni jedna uspešna ofanziva vredna pomena. Ginuli su im borci da bi se linija fronta pomerila za 100 metara, i to je u medijima slavljeno kao uspeh. I da li je Dreković smenjen posle debakla operacije? Nije. Zašto? Zato što ništa nije uradio na svoju ruku, kladim se ko god hoće.

1000 vojnika je jedna, gotovo cijela, ratna brigada Armije RBiH, i samo pretpostavljam kakav ishod bi bio da je na sarajevskom ratištu 1000 vojnika ušlo u neprijateljsku pozadinu :-)

Kakav bi bio? Pa što nisu ušli? pa nije ista linija odbrane VRS bila na unutrašnjem prstenu oko Sarajeva, i u Hercegovini. Da je liniju odbrane VRS bilo tako lako probiti, bila bi ona probijena. A da je taj KOS bio moćan i 3% od onoga kako neki na ovom Forumu misle da jeste, ARBiH ne bi ni nastala, a ne da bi vodila 4 godine rat u kom je od totalnog autsajdera došla tamo gde je bila 1995. godine.

Ko je trebao povuci vojsku iz Podvelezja kada je Drekovicu jedan od vodja grupe javio da su primjeceni?Drekovic je taj sto je rekao nema veze idemo dalje.To mu ja zamjeram.

Pa šta ako su primećeni? Eto, primećeno je 1000 vojnika u pozadini Nevesinjske brigade? Pa koliko je boraca brojala ta Nevesinjska brigada ( sa svim đuturumima koji su bili na brojnom stanju?) Šta sad, primete te i ti odmah bežiš? Pa kad si već došao gde jesi, ko garantuje da nećeš pobediti?
Kurir Operativnog
 
Postovi: 43
Pridružen/a: 05/03/2011 22:45

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la poznanik dana 09/01/2012 01:40

poznanik je napisao/la:Na primjedbu o napadima na K-danta 4. Korpusa, koju si svima ovdje uputio zbog propale akcije i pri tom gubitka 10% boraca, sam si dao odgovor i obrazloženje kritika upućenih Drekoviću.
Kurir Operativnog je napisao/la:Pa jedam dao odgovor, tj. izneo sam svoje razmišljanje, nisam ja njegov advokat. Samo razmišljam: ako je kriv Dreković, kriv je brate i komandant GŠ, i u čemu je problem!? Jbg, kažem "kriv". Šta znači kriv? Kriv zato što je pogrešno procenio? Zato što nije odustao već na prvom problemu koji se pojavio? Pa je li izvedena i jedna akcija u tom prokletom ratu a da je sve izvedeno kako je u štabu isplanirano? Nije brate ni jedna jedina.

Generalno, u pravu si što se tiče linije odgovornosti, ona ide ka vrhu vojne formacije, ali sam ja okrivio Drekovića za konkretnu akciju, u kojoj je, uprkos informacijama sa terena o ranom otkrivanju akcije i pod realnom pretpostavkom njenog neuspjeha, ipak morao reagirati drugačije i sačuvati svoju vojsku. Šta da je neprijatelj potpuno zatvorio obruč, šta da je sa drugih ratišta povukao dodatne snage i u unakrsnoj vatri totalno onesposobio većinu od 1000 vojnika, uništio jednu brigadu vojske. Zašto nije imao rezervni plan?

Nađite se sad u poziciji k-dnta 4K? Može li se pretpostaviti koliki je on pritisak trpeo od pretpostavljene komande da se ta ofanziva izvede? Vrhovnoj komandi bošnjačke strane trebala je pobeda, treća godina rata a ni jedna uspešna ofanziva vredna pomena. [u]Ginuli su im borci da bi se linija fronta pomerila za 100 metara, i to je u medijima slavljeno kao uspeh. I da li je Dreković smenjen posle debakla operacije? Nije. Zašto? Zato što ništa nije uradio na svoju ruku, kladim se ko god hoće.[/u]


Nisam siguran da je od strane GŠ vršen pritisak na k-de korpusa, poznajući mentalitet naših ljudi i želju za dokazivanjem, prije će biti da je ideja ove akcije planirana u glavi Drekovića :-) U tom kontekstu je i podvučena gorka istina o "100 m" :(

poznanik je napisao/la:1000 vojnika je jedna, gotovo cijela, ratna brigada Armije RBiH, i samo pretpostavljam kakav ishod bi bio da je na sarajevskom ratištu 1000 vojnika ušlo u neprijateljsku pozadinu :-)
Kakav bi bio? Pa što nisu ušli? pa nije ista linija odbrane VRS bila na unutrašnjem prstenu oko Sarajeva, i u Hercegovini. Da je liniju odbrane VRS bilo tako lako probiti, bila bi ona probijena. A da je taj KOS bio moćan i 3% od onoga kako neki na ovom Forumu misle da jeste, ARBiH ne bi ni nastala, a ne da bi vodila 4 godine rat u kom je od totalnog autsajdera došla tamo gde je bila 1995. godine.

Snaga i opremljenost VRS je u obruču oko Sarajeva bila mnogostruko jača od one u blizini Mostara. Jedna brigada u pozadini VRS bi mogla uzrokovati mnoge žrtve na obje strane, ali i sigurno pucanje obruča oko Sarajeva, ili bar oslobađanje ogromnog dijela privremeno okupirane teritorije, zarobljavanje vojske i MTS-a, i niz drugih povoljnosti i pregovaračkih pozicija. Frontalnim napadima iz unutrašnjosti obruča to nije bilo moguće postići, jedino ulaskom u dubinu, iza linija, a linije su bile vrlo spretno i stručno formirane. Obzirom na konfiguraciju terena oko Sarajeva, svaka kota je bila nadzirana od nekoliko takvih, prava mreža je bila satkana.

Za KOS se slažem s tobom.
Avatar
poznanik
 
Postovi: 6750
Pridružen/a: 12/05/2010 16:18
Lokacija: Novo Sarajevo

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la karanana dana 09/01/2012 01:54

pa ubacena je i u sarajevu u pozadinu, trebevic/jahorina, jedna veca grupa pa su zavrsili slicno kao i u hercegovini. kriva je komanda. kriva je koordinacija, kriva je neposlusnost. ja koliko sam razumio, ovo je trebala da bude opsezna ofanziva od konjica pa sve do podvelezja. ne procitah nigdje da su druge brigade sta pokrenule. isto ko i na mnogim drugim ratistima. jedni krenu, urade nesto i kada im treba podrska i pritisak s druge strane nista se ne desi i onda natrag glavom bez obzira.
da se razumijemo, nemam neko misljenje o orucevicu, ali ako je istina ovo sto on pise, onda komanda nije ni obavjestena kako treba o ovome nego je to on uradio na svoju ruku. i ovo sto orucevic kaze kako ga je drekovic pitao ima li na podvelezju 300 kvadratnih kilometara, i onda ga orucevic pita jeste li vi ikad bili tamo, a on kaze da nije.
Avatar
karanana
 
Postovi: 26310
Pridružen/a: 26/02/2004 01:00

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la dragan.s dana 09/01/2012 03:04

Ima ona izreka "Najlakše je biti general poslije bitke". Nisam pročitao knjigu Šefke Hodžića o ovoj akciji pa ne znam šta se sve dešavalo na liniji komandovanja 4.Korpusa tokom operacije. Da li je trebalo povući ili ne ljude nakon otkrivanja akcije mi je sada teško reći.
Ali osnovni problem kod ove operacije ja vidim u njenoj svrsi i snagama koje su učestvovale. Ako sam dobro shvatio krajnji cilj operacije je bilo zauzimanje Nevesinja i produžetak napada prema Bileći (koja je btw. od Nevesinja udaljena više od 100km).
4.Korpus je kod Mostara imao operativnu dubinu svega par kilometara (u b.Polju malo više), oklopnomehanizovanih jedinica skoro nije ni bilo, a artiljerija na nivou MB 82 i 120mm. Sa ovim sredstvima ići na N.brigadu od 4500 ljudi, više od 20 tenkova, artiljerije u izobilju je po meni suludo.
Sve i da je akcija kompletno uspjela i front na Podveležju pukao da li bi 4.K mogao uzeti Nevesinje, nastaviti prema Gacku i Bileći? Pogledajte na karti koliki je ta prostor, sa vrlo ograničenim putnim komunikacijama, a jedini izvor snabdijevanja je Mostar (ili eventualno Konjic ako bi Borci pali, ali isto daleko). Čisto sumnjam da bi HVO nešto pomagao od Stoca.

Realnija varijanta napada bi bila da se išlo kombinovano od Konjica prema Borcima, a preko Prenja ka Zijemljima. U tom slučaju bi front stigao u gornje Nevesinjsko polje što bi mogla biti odskočna daska za dalje napredovanje. I to bi bilo čupavo jer ni brigada sa Boraka nije bila baš slaba, ali je realnije od eliminacije čitave Nevesinjske brigade sa fronta prema Mostaru jednim upadom diverzanata ma koliko ih bilo.
Na tom pravcu (Prenj-Zijemlja) su se 1995.-te i vodile najžešće bitke sa promjenivom ratnom srećom, a ovaj Mostarski pravac je nakon novembra 1994.-te utonuo opet u mirovanje sve do Dejtona.
Na mjestu gdje su se 1993-će sastajali u vezi saradnje, početkom 1995.-te su vršene razmijene mrtvih tijela uz prisustvo SFOR-a.
1993.-će SFOR-a nije bilo nigdje pa se bez problema održalo desetine sastanaka.
dragan.s
 
Postovi: 1517
Pridružen/a: 04/07/2009 00:34

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la ljevoruki dana 09/01/2012 03:44

karanana je napisao/la:ovaj dio mozda dragan nece moci puno komentarisati: interesuju me borbe protiv HVO-a u centru grada, dakle jeli bilo mnogo pomjeranja linija? cini se da nije. jedino sto sam cuo da smo (abih) jednom probili do vrha huma ali onda losa koordinacija, cudne komande i sl. prouzrokovase povlacenje nizastranu i velike gubitke. interesuju me i borbe gdje smo uzeli sjeverne dijelove grada i predgradja od vrapcica do bijelog polja.

e dragane, interesuje me operacija jesen 94. dolazi karina drekovic (gdje je pasalic otiso?), hoce fol da se trka sa dudakovicem da osvaja podvelezje zakuha sa srbima i posla mnogo ljudi u smrt....koliko je poginulo nasig gore? cini mi se da je nasa strana priznala oko 90, srpski izvjestaji su govorili o mnogo vecim ciframa, u stotinama.....cak na youtubeu i ima snimak CPT-a poslaganih tijela gdje se zaista cini da ih je na stotine. totalna glupost u jesen napadati gore a prije par mjeseci si saradjivo s njima i bio fakticki spasen od njih. drugo je to sta su radili 92. i koliko je ljudi poklano i protjerano ali to se moglo organizovati kasnije ako bi rat potrajo....95, 96....u sklopu vecih operacija oslobadjanja BiH. a i ko sto orucevic rece, tudjman i susak se jos nisu ohladili od hercegbosne a ti ujedas ruku koja te hrani. sta da se opet zakuhalo s hrvatima?
pa kako je moguce da niko ne odgovara od nasih za ove gluposti od huma, podvelezja, trebevica, poljina......mamu im natakarim kosovsko-generalsku i drekovicu i delicu i rujancu.......?


@karanana
ja sam u jesen 1994. bio u jablanici i vjeruj mi da je svaka nana deset dana prije akcije znala za nju.
ranije sam postavio pitanje odgovornosti bosnjackog politickog i vojnog vrha.
dobra tema. :thumbup:

:bih: :bih:
ljevoruki
 
Postovi: 1187
Pridružen/a: 20/05/2011 22:49

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la riko-ga dana 09/01/2012 08:52

Kurir Operativnog je napisao/la:Pa šta ako su primećeni? Eto, primećeno je 1000 vojnika u pozadini Nevesinjske brigade? Pa koliko je boraca brojala ta Nevesinjska brigada ( sa svim đuturumima koji su bili na brojnom stanju?) Šta sad, primete te i ti odmah bežiš? Pa kad si već došao gde jesi, ko garantuje da nećeš pobediti?Evo dragan ti je rekao brojno stanje Nevesinjske brigade VRS-e.Pitas sta ako su primjeceni?Pa primjeceni su gotovo 24 h prije nego je akcija trebala krenuti.Dali znas sta je glavni faktor ovakve vrste akcije sa ubacivanjem u neprijateljsku pozadinu.Glavni faktor je iznenadjenje.E to se izgubilo u ovome slucaju.

U ovoj akciji sam i sam ucestovao mada ne na tom dijelu ratista al sam bio u takozvanom razvlacenju neprijatelja.Ja sam bio u dubini od 4-5 kilometara iza ledja neprijatelju u ovom slucaju VRS-e.Vrlo dobro znam kako je to kada si u tokvoj situaciji.Jedina i najvaznija sansa ti je da ovi sa cela udare ako akcija ne uspije.A u Podvelezju ni toga nije bilo.

Dragan je potpuno u pravu kada kaze da je bilo logicnije da se krene u pravcu Boraka i Prenja i da se izadje na gornje Nevesinsko polje.Ti preijedlozi su bili na stolu Komandi 4.korpusa no oni su se odlucili za ovu drugu spluciju.

I da naravno da su svi znali za akciju kada je kompletan 4. korpus od Bune do Bjelimica ucestovao u istoj.Neko direktno a neko indirektno.
Avatar
riko-ga
 
Postovi: 1652
Pridružen/a: 17/03/2008 17:43

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la Kurir Operativnog dana 09/01/2012 12:06

riko-ga je napisao/la:I da naravno da su svi znali za akciju kada je kompletan 4. korpus od Bune do Bjelimica ucestovao u istoj.Neko direktno a neko indirektno.

Pa to i ja kažem. Zato sam i rekao da 4K nije bio sposoban da izvede ovako zamišljenu operaciju neprimećen. Upade u pozadinu neprijatelja vrše jedinice koje možemo nazvati "specijalne", a u ovom slučaju bio je potreban ceo "specijalni korpus"...
Kurir Operativnog
 
Postovi: 43
Pridružen/a: 05/03/2011 22:45

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la El_comadante dana 10/01/2012 21:37

i ja smatram da se mnogo vise moglo napraviti oko konjica i bjelmica da se krenulo tuda u akciju. da li nego vise zna gdja su nasi bili bili arbih odnosno kako su uzeli glavaticevo
Avatar
El_comadante
 
Postovi: 3142
Pridružen/a: 10/05/2007 13:38
Lokacija: Sarajevo

Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

PostPostao/la riko-ga dana 11/01/2012 11:53

El_comadante je napisao/la:i ja smatram da se mnogo vise moglo napraviti oko konjica i bjelmica da se krenulo tuda u akciju. da li nego vise zna gdja su nasi bili bili arbih odnosno kako su uzeli glavaticevoGlavaticevo je uzeto pred Dejton na par dana.Neznam na koju liniju mislis.Ako mislis na tu oko Glavaticeva znam ja.Ako te zanima ta linija reci pa cu da ti napisem.
Avatar
riko-ga
 
Postovi: 1652
Pridružen/a: 17/03/2008 17:43

Sljedeća

Natrag na (H)istorija/povijest

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.