Moderator/ica: delightful
bjelic je napisao/la:treba da dobijem ovih dana shopping karticu.
gdje se sve moze kupovati na rate u sarajevu sa ovom karticom.
gradskadjeca je napisao/la:bjelic je napisao/la:treba da dobijem ovih dana shopping karticu.
![]()
http://raiffeisenbank.ba/templates/defa ... iskovi.pdf

bjelic je napisao/la:treba da dobijem ovih dana shopping karticu.

a mi smo već bezbroj puta dokazano ovčarski regionMatrix1980 je napisao/la:Imam loše iskustvo sa Raiffeisen shopping karticom pa ću istu čim prije vratiti.
Zapravo ako odete u minus ova kartica će vas zaklati, još ako dižete gotovinu!! Ono što se kaže da je glavna svrha ove kartice - kupovina na rate- je obična laž i prevara.
Kupovina na rate
1) slučaj: Kupovina na rate bez Raiffeisen Shopping kartice
Ako ste naumili kupiti na rate neku stvar recimo televizor koji košta 700KM . Tražite da taj televizor otplatite na 7 rata. Vaša prva rata će biti 100KM i tako svaki mjesec. Zašto ste kupili televizor na rate? Zato jer vam je plata recimo 700KM mjesečno i želite da od te plate mjesečno izdvajate 100KM za televizor a ono 600KM što vam ostane plaćate komunalije, hranu i td.
Međutim:
2)slučaj: Kupovina na rate sa Raiffeisen Shopping karticom
Opet ste recimo naumili kupiti televizor na rate ali sada sa Raiffeisen Shopping karticom. Televizor košta 700KM.
Želite provući Shopping karticu i kažete trgovcu na 7 rata. Kad se provuče kartica, dobićete odgovor: Odbijeno!
Odgovor "Odbijeno" ste dobili jer na kartici imate manje novca nego je cijena televizora , znači nemate 700KM.
S druge strane , ako na kartici imate recimo 700KM i želite uz TV da se podmijerite jer TV je 700KM na 7 rata , očekujete da vam se odbije samo 100KM . E tu je poenta. Nećete moći kupiti podmjeru jer će vam se cijeli iznos od 700KM skinuti sa kartice za televizor. Šta se zapravo desi- dakle vi ste odmah platili cijeli iznos banci a Banka to trgovcu otplaćuje na rate. Vama nije ništa olakšano jer ne zasplažete vašim novcem od 700KM platili ste cijeli iznos, dok Banka plati prvu ratu 100KM i cijeli mjesec obrće sa vašim parama i to bez kamate. Dakle radi se o klasišnoj prevari i ništa više. Ako pitate službenike banke o detaljima vrlo će vam šturo objasniti jer ni oni sami ne razumiju ovaj sistem " Plaćanja na rate" a u biti plaćanja odmah. Kako ćete se uvjeriti da ste platili cijeli iznos kupljene stvari od 700KM- pa odmah nakon nekoliko sekundi na vaš mobilni broj će doći poruka da se sa vašeg računa skinulo 700KM a ne jedan rata koja treba biti 100KM.
Savjetujem svima da budu veoma pažljivi - ja se odjavljujem čim izađem iz minusa.
betametazon je napisao/la:dakle prema logici ove sto je objasnila nacin skidanja iznosa (odjednom cijeli iznos) trebalo bi biti suprotno - da mozes recimo uzeti 7 stvari od po 700 KM na 7 rata odjednom = ukupna vrijednost prodaje 4900 KM a limit na kartici 700,00 KM i pretpostavljena plata 700 KM? nidje veze, u tom slucaju bi ti kompletan iznos plate otpadao na rate, sto je i zakonski nemoguce.
mislim da grijese ovi kriticari, fakticki je iznos limita = iznos odobrenog kredita, a ti biraj na sta ces ga potrositi.

betametazon je napisao/la:ispade da to sto ja rekoh nema nikakve logike a ja upravo potvrdih to sto si i ti rekla - imas odredjeni iznos na kartici i to ti je iznos kredita (kako neko rece tri plate - ako ti je plata 1000 KM onda imas 3000 da trosis na kredit) a ne zbir rata koje mozes nabrati odjednom kako ovi gore shvatise
ne ljutis se, zar ne 
Ambrozija je napisao/la:??
a sta ste vi mislili, da mozete beskonacno kupovati na rate?![]()
Normalno da vam skinu sa kartice cijeli iznos od prodaje, zato i imate limit na kartici koji je u prosjeku tri plate (to kazu u banci kad vam traze dokumente, jedan od dokumenata su i tri platne liste).
Onda fino uplacujes na karticu iznos rate dok ne povratis cijeli iznos itd.
A za dizanje gotovine sa karice preko bankomata je tacno da su kamate uzasno visoke, ali ta kartica svakako i nije predvidjena za dizanje kesa preko bankomata....
Ambrozija je napisao/la:betametazon je napisao/la:ispade da to sto ja rekoh nema nikakve logike a ja upravo potvrdih to sto si i ti rekla - imas odredjeni iznos na kartici i to ti je iznos kredita (kako neko rece tri plate - ako ti je plata 1000 KM onda imas 3000 da trosis na kredit) a ne zbir rata koje mozes nabrati odjednom kako ovi gore shvatise
hahaha...pogresnu sam osobu citirala... ovo moje se odnosni na Matrix1980ne ljutis se, zar ne

ins je napisao/la:Ambrozija je napisao/la:??
a sta ste vi mislili, da mozete beskonacno kupovati na rate?![]()
Normalno da vam skinu sa kartice cijeli iznos od prodaje, zato i imate limit na kartici koji je u prosjeku tri plate (to kazu u banci kad vam traze dokumente, jedan od dokumenata su i tri platne liste).
Onda fino uplacujes na karticu iznos rate dok ne povratis cijeli iznos itd.
A za dizanje gotovine sa karice preko bankomata je tacno da su kamate uzasno visoke, ali ta kartica svakako i nije predvidjena za dizanje kesa preko bankomata....
Mislim da ti pojma nemas o cemu pricas![]()
Mi koji imamo UniCredit Visa karticu najnormalnije koristimo tu uslugu bez ikakve "mega-sega" usluge "shopping kartice", dakle kupujes na rate, i racun ti se svakog mjeseca tereti samo za iznos rate! U navedenom primjeru, za 70 KM.
I gle cuda, tako je u cijelom svijetu, osim u RBBH...
betametazon je napisao/la:meni samo nije jasno sad sljedeće, na stranici piše da su kupovine bez kamata i naknada, ali da je kamata na dugovno stanje 13,99% godišnje. šta je dugovno stanje? ako imam 1000 KM i potrosim odmah na neku stvar da li na tih 1000 prvi mjesec plaćam kamatu, pa onda na 900 drugi mjesec (onako kako vraćam dug)? ako jeste kako je onda kupovina "bez kamata"? to je onda klasični kredit sa kamatama? :/
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.