sigicalo je napisao/la:Sto se tice pismene vjezbe ona je predvidjena Planom i programom i ucitelj ne moze da je ne uradi. I sama vodim 5.razred i znam o cemu pricate drago roditeljko. Pismene: Opis pejzaza i Opis pojave su najteze pismene vjezbe i rade se na kraju skolske godine. Prvo bi se trebala raditi pismena vjezba opis pejzaza pa onda opis pojave jer se s pojavom dopunjava opis samog pejzaza. Ako uciteljica ne prepoznaje ove nast.jedinice kao takve stvarno mi je zao. Ova pismena koju vas sin treba raditi samo treba da prosiri opis prirode (pejzaza) tako da se dopuni opisom pojave. Kod opisa pojave se opisuje PRIRODA prije pojave, sama pojava i na kraju PRIRODA nakon pojave. Najcesce se daju teme poput: oluja, grad, mecava i sl. gdje ce dijete moci izraziti svoju kreativnost i rjecnik. Prije svake pismene vjezbe se realizije cas usmene vjezbe gdje se ucenicima daju upute kako pisati pismenu. Ja praktikujem da na tom casu obradimo istu vrstu pismene sa drugom tematikom i usmeno i pismeno. Djeci mora biti jasno sta se ocekuje. Jezicka kreativnost je do njih. Pismena iz jezika poput ove ne treba imati elemente naucnog rada, jer to nije referat iz prirode. Moji su djaci juce pisali ovu pismenu vjezbu na temu PLJUSAK i predivno su je uradili. Nadam se da ce uciteljica vaseg sina biti dovoljno profesionalna da shvati da su pismene vjezbe samo jedna oblast jezika i da ta jedna cetvorka ili slabija ocjena ne bi trebala da utice na uspjeh vaseg djeteta na kraju godine. Na kraju krajeva dijete treba da ima vise od 10 ocjena iz jezika u ovom polugodistu. Ako dovoljno poznaje vase dijete i cijeni njegov rad i napredak, o kontinuitetu napretka da ne govorim, ova ocjena ne bi trebala biti prepreka za odlican uspjeh. Zao mi je zbog vaseg loseg iskustva, ali svjesni smo svi da u svakom zitu ima kukolja.
Izvinjavam se na duzem postu.
Pozz
Naravno da su pismene vježbe predviđene Planom i programom i rade ih skoro svaki mjesec. Poenta svega ovoga je, kako ste i rekli, da je učiteljica prije pisanja ove pismene vježbe trebala sa djecom realizovati čas usmene vježbe da ih pripremi, ali to nije uradila. I od tuda sva ova dilema i nedoumica šta bi ustvari trebalo pisati, jer je naglasila da se ne smiju opisivati ljudi niti pejzaž. Po meni tu nije bilo nikakve logike, jer ako se opisuje pojava onda bi trebalo uključiti i prošireni opis pejzaža. Sin je jutros ponovo sastavio svoj rad i uključio je i opis pejzaža. Jutros kad mi je pročitao sastav preko telefona, pošto radim, bila sam pomalo skeptična. Kad sam pročitala Vaš post, vidim da je dobro što je promijenio mišljenje i uradio drugačije nego sinoć.
Jučer su završili sa obradom priče Lipov cvat, Alekse Mikića. Znači, pripreme za ovu pismenu vježbu nije bilo. Prošli mjesec su radili opis pejzaža i imali su samo pola časa usmenu vježbu prije pismene.Znači da je bila nedovoljna priprema. Zašto je to tako, ne znam....
Bila sam neugodno iznenađena kad sam čula da su neki učenici pisali pismenu vježbu na skroz drugu temu, a ostatak razreda na zadatu temu. Ovakvo ponašanje je totalno nedopustivo, krajnje bezobrazno i neprofesionalno. I to sve govori o njoj kakva je ustvari. Ali, hvala Bogu, još samo 16 radnih dana i napokon se opraštamo od nje. Nadam se da će barem novoj generaciji učenika koje bude učila biti bolji pedagog i učitelj. Upravo radi te djece, namjeravam sa još nekolicinom roditelja poslati pismo Pedagoškom zavodu da se provjeri kako to da čitav razred ne piše sastav na istu temu. Ne znam da li ćemo postići nešto sa ovim pismom, ali ne želimo da dotična upropaštava buduće generacije koje bude učila.
U svakom slučaju Vama puno hvala na objašnjenju.
Pozdrav

Nije jedini u razredu kojem je rekla istu stvar. Elem, uzela sam slobodan dan u ponedjeljak i idem do nje pa da meni kaze kako se to nije "unio" u sastav i da mi pojasni neke stvari.