ritamsrca je napisao/la:Ne pada mi napamet da se svadjam i prepucavam,ali ako neko kaze da je POKRADEN,neka to i dokaze.Moj dokaz je evo dokumentovan....bez ljutnje.
Nije sramota ne znati....Sramota je svjesno tvrditi nesto o cemu nemas ili neces da imas pojma

ritamsrca je napisao/la:MoRe se znati o cemu se radi.Pokretac teme NISAM JA,nego je ovo samo odgovor na ovo:
viewtopic.php?t=40117
Ne volim proizvoljne tvrdnje i pljuvanje bez razloga kao sto stoji u postu na postavljenom linku.Kod mene kazu : ispeci pa reci.Bezvezna lupetanja i sirenje lazi i mrznje oduvijek mi je islo na zivce,pa i ovaj post (pogledaj link!) zato se i odlucih da bar kazem ono sto ja znam,a znam dovoljno.Zato i kazem.....bez ljutnje,prihvatimo cinjenice onakvim kakve su.
Dobronamjerni pozdrav svima

ritamsrca je napisao/la:Sad vidim o cemu se radi, tema pod linkom je moja jer su susjedne drzave izdale kompilacije BOSANSKO-HERCEGOVACKIH pjesama na cd-ovima i tako prisvojili nase pjesme (svih Bosanaca) kao svoje![]()
Bozovic je Bosanac, kao sto je i Berlak, oni su iz ove zemlje.
Tvoja tema je nesto sasvim drugo, jer vecina autora pjesama na tvojim listama su Bosanci i Hercegovci koje su takodjer izvodili Bosanci i Hercegovci!
Pjesme poput "Emina","Djevojka je zelen bor sadila" su nastale u Bosni i Hercegovini, zasto se onda nalaze na cd-ovima susjednih kao njihove pjesme
Nije trebalo otvarati posebnu temu.E,vidis u tom grmu i lezi zec! I ja ne mogu da ne pitam zasto "U lijepom starom gradu Visegradu" (originalan naslov je:"Jutros rano slusam") ili "Prodjoh Bosnom kroz gradove" ubraja se i na svim cd kompilacijama navodi kao "izvorna bosanska sevdalinka",a niko nece da kaze ili prizna da su pisane u Srbiji i da je autor Kragujevcanin Dragisa Nedovic? Kome onda te dvije pripadaju?Ovoj ili onoj strani Drine? Ili jos drasticniji primjer "Zelen lisce goru kiti" i "Ljubav" - Djura Jaksic (starije generacije ga se sjecaju iz obavezne lektire),nikad nije zivio u Bosni,a obe pjesme kruze na sajtovima kao sevdalinke,izvorne,a na nekim hrvatskim sajtovima i kao "najljepse hrvatske pjesme",mada se ja ne mogu sjetiti da su Hrvati nesto mnogo imali i dicili se narodnom muzikom.
Pa sta onda reci?
Zaboravljate da smo bili "pod jednom kapom",radili,ucili,stvarali zajedno i sad se to ne moze tako lako sjekirom presjeci i reci "ovo tebi,ovo meni".
Najljepse Safetove pjesme napisali su srpski autori,regionalno Bosanci,pa kako da ih podijelimo?Da li su Srbi iz Bosne ili Bosanci,da li im je jaca nacionalna ili regionalna pripadnost,o tome bi se dalo razmisljati?
Ima i mjesanih autora,npr. Petkovic i Serbo imaju mnogo zajednickih pjesama.Jovica Petkovic iz Smedereva,Serbo iz Sarajeva.Cija li je onda ta pjesma?Srbijanska ili Bosanska?
Bezvezno lupetanje samo stvara nesporazume i vodi u sve dublje neznanje,a neznaje je mrak iz kojeg se ne izlazi tako lako.
metrotimes je napisao/la:evo nesto za ovog sto ima nick ritamsrca. poslusaj do kraja i sve ce ti se reci.
http://www.speedyshare.com/178276451.html

ritamsrca je napisao/la:
Objasnite mi koja je od ovih dviju IZVORNIJA:
Mehmeda majka budila
Mehmeda majka budila
Mehmeda majka budila, budila
ustani sine Mehmede
majka je rano ustala, ustala
secer ni kafu popila
Ne mogu majko ustati, ustati
ruzan sam sanak sanjao
sto si mi sine sanjao, sanjao
tri su me vile davile
Koje su sine Mehmede, Mehmede
seja mi ruke vezala
babo mi oci vezao, vezao
babo mi oci vezao
Ti si mi srce vadila, vadila
ti si mi srce vadila
-------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------
BUDILA MAJKA JOVANA
Budila majka Jovana:
"Ustani, sine Jovane!"
"Ne mogu t', majko, ustati,
Tri su me vile davile;
Ljuba je tanjer držala,
Seja je lučem svetlila,
majka je srce vadila."
Budila majka Jovana:
"ustani, sine Jovane!"
"Ne mogu t', majko, ustati,
tri su me vile davile;
Ljuba je tanjer držala,
Seja je lučem svetlila,
Ti si ga, majko, vadila!"
O ovoj drugoj verziji "Jovana" ide ovako - za vrijeme Titine vladavine, a i prije dosta sevdalinki je zabranjivano, znamo i sami od koga, tako da je tekst okretan i da se neke cinjenice i dogadjaji promjenu. Npr. pjesma "Bol boluje mlado momce" ili "Vino pije mlado momce" je izmjenjena od stvarnog imena koje je bilo "Vino pije Selman-aga" -"Selman-aga" nije valjao - ovo je iz intervjua rahmetli Safeta Isovica za NTV Hayat.
Sajo cak navodi da ima jedna sevdalinka, u kojoj se spominje da "Jovo klanja Namaz" - mjenjali su imena, ne gledajuci sta ce ispasti. Dosta tih pjesama je Petkovic, kao i drugi zabiljezili i kasnije su vracani originalni tekstovi.
Slicno je i s pjesmom "Mujo djogu po mejdanu voda" gdje se spominje o opasanoj sablji, kasnije ruza i ruza je i ostala u danasnje vrijeme - sablja je izbacena od onih kojima je smetao originalni tekst!
Prvobitnu temu sam ja otvorio, ta tema nije bila zacinjena autorima i "narodu" kojem pripadaju, vec lijepljenje narodnih pjesama susjednim drzavama.
Iako je lijepih pjesama napisano za velikane poput Saje, i ostalih od strane ljudi koji su Srbi ili Hrvati, te su pjesme opet bile najpopularnije u Bosni, a vala su i placane kao sto se placaju i danas dani. Problem je u tome sto se sad pjesme trpaju pod ime drzava radi neke provokacije i sirenje nacionalizma.
Sta nam vise treba od "Nizamskog rastanka" koji je srbija sebi hapila, a sta oni imaju s Nizamima?
Za autore niko nije ni zapinjo, nit iko javno zapinje, pocelo je od poput kompilacije "Tamo daleko" iz srbije, gdje su medju njihovim pjesmama i pjesme iz Bosne ili o Bosni, ne zbog autora - vec sirenja nacionalizma i teznje jedne zemlje prema drugoj, u ovoj situaciji je to Bosna jer se odbranila - al treba da slusaoci smatraju i Bosnu i srbiju kao jednop.s. "Kraj tanana sadrvana" ili "Der Azra" napisao je Heinrich Heine - to niko ne porice.
O ovoj drugoj verziji "Jovana" ide ovako - za vrijeme Titine vladavine, a i prije dosta sevdalinki je zabranjivano, znamo i sami od koga, tako da je tekst okretan i da se neke cinjenice i dogadjaji promjenu. Npr. pjesma "Bol boluje mlado momce" ili "Vino pije mlado momce" je izmjenjena od stvarnog imena koje je bilo "Vino pije Selman-aga" -

ritamsrca je napisao/la:
Izgleda da ti sve sto ne pase tvome uhu smatras "nacionalnom kategorijom"![]()
Pokojni (rahmetli) Safet Isovic je bio izuzetan pjevac,ali to ne znaci da je bio i muzikolog ili etnomuzikolog ili istoricar.Proizvoljne tvrdnje su samo "suplje price". Da li je bio Mehmed ili Jovo ne znamo ni ti ni ja,a nije mogao znati ni Safet.
Gore citirana pjesma "Jovana majka budila" nije srbijanska i nema veze sa Srbijom.Pjesma je zapisana pod rednim br.72 u "Zbirci pjesama Srba iz Hrvatske",a zbirka je izdata prije i ONOG (2.svjetskog)i OVOG rata.
Koja je verzija starija isto je sto i tvrditi da li je starija kokos ili jaje.
I da te ispravim:nije Jovo klanjao Namaz,nego je "kov'o konja po mjesecu",radi se o toj pjesmi.Cinjenica je da su vjekovima na prostoru Balkana bile velike migracije stanovnistva,islo se iz krajeva u druge krajeve iz raznih razloga...ratova,potragom za boljim zivotom itd.O ovoj drugoj verziji "Jovana" ide ovako - za vrijeme Titine vladavine, a i prije dosta sevdalinki je zabranjivano, znamo i sami od koga, tako da je tekst okretan i da se neke cinjenice i dogadjaji promjenu. Npr. pjesma "Bol boluje mlado momce" ili "Vino pije mlado momce" je izmjenjena od stvarnog imena koje je bilo "Vino pije Selman-aga" -
Ne znam ko je i zasto ovo zabranjivao ?
Otkrij mi,molim te,ko je to i u cije ime zabranjivao???Koliko znam Josip Broz je toliko volio Srbe da ih je podijelio u cak cetiri republike,sadasnje drzave,pa nesto ne mogu da vjerujem da ih je slusao i zabranjivao ono sto mozda nije njihovom (srpskom) uhu odgovaralo.
Da...spomenu su u radijem postu "oj,golube,moj golube".Ako je zapisana na teritoriji Srbije (Sandzaka),po cemu je bosanska sevdalinka?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
a evo i ovo sto tvrdi jedan VELIKI poznavaoc bosanske muzike:
http://www.camo.ch/krajtanahna.htm
Bosanac_21 je napisao/la:ritamsrca je napisao/la:
Izgleda da ti sve sto ne pase tvome uhu smatras "nacionalnom kategorijom"![]()
Pokojni (rahmetli) Safet Isovic je bio izuzetan pjevac,ali to ne znaci da je bio i muzikolog ili etnomuzikolog ili istoricar.Proizvoljne tvrdnje su samo "suplje price". Da li je bio Mehmed ili Jovo ne znamo ni ti ni ja,a nije mogao znati ni Safet.
Gore citirana pjesma "Jovana majka budila" nije srbijanska i nema veze sa Srbijom.Pjesma je zapisana pod rednim br.72 u "Zbirci pjesama Srba iz Hrvatske",a zbirka je izdata prije i ONOG (2.svjetskog)i OVOG rata.
Koja je verzija starija isto je sto i tvrditi da li je starija kokos ili jaje.
I da te ispravim:nije Jovo klanjao Namaz,nego je "kov'o konja po mjesecu",radi se o toj pjesmi.Cinjenica je da su vjekovima na prostoru Balkana bile velike migracije stanovnistva,islo se iz krajeva u druge krajeve iz raznih razloga...ratova,potragom za boljim zivotom itd.O ovoj drugoj verziji "Jovana" ide ovako - za vrijeme Titine vladavine, a i prije dosta sevdalinki je zabranjivano, znamo i sami od koga, tako da je tekst okretan i da se neke cinjenice i dogadjaji promjenu. Npr. pjesma "Bol boluje mlado momce" ili "Vino pije mlado momce" je izmjenjena od stvarnog imena koje je bilo "Vino pije Selman-aga" -
Ne znam ko je i zasto ovo zabranjivao ?
Otkrij mi,molim te,ko je to i u cije ime zabranjivao???Koliko znam Josip Broz je toliko volio Srbe da ih je podijelio u cak cetiri republike,sadasnje drzave,pa nesto ne mogu da vjerujem da ih je slusao i zabranjivao ono sto mozda nije njihovom (srpskom) uhu odgovaralo.
Da...spomenu su u radijem postu "oj,golube,moj golube".Ako je zapisana na teritoriji Srbije (Sandzaka),po cemu je bosanska sevdalinka?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
a evo i ovo sto tvrdi jedan VELIKI poznavaoc bosanske muzike:
http://www.camo.ch/krajtanahna.htmTema je pocela trpanjem sevdalinki i narodnih pjesama medju tudje pjesme, na susjednim su pored cetnickih i sevdalinke uvrsteneOd Kosovo je srpsko, pa na dalje.
Tema je pocela o Pokradene i prisvojene sevdalinke
Da te ispravim,jer si vec negdje zapeo za "Tamo daleko" To nije "cetnicka" pjesma.U stvari ja ne znam sta ti podrazumjevas pod "cetnickim"? Rodoljubive pjesme nisu "cetnicke".Rodoljubive pjesme ne vrijedjaju nikoga."Oj golube, moj golube", je sandzacka pjesma kao sto je i "Mejra seta" ili 'Kad pogledam sa bedema" - u Bosni niko nije rekao da je to samo nasa pjesma!!!!
Ne samo Ojgolube,nego i mnoge druge se nalaze na sajtovima o sevdalinka i pripisuju kao "bosanske",a niko ne kaze da je se ta pjesma pjeva i u Sandzaku i u Bosni i na Kosovu.Ajde,neka sad neko pogodi cija je
Ova sad otvorena tema je presla na autore, za koje niko nije ni zapinjao, vec je problem svrstavanje pod "srpske" ili "hrvatske" - BOSNA nije trpala sve pod "bosanske".
Pod "bosanskim" je strpano svasta,navedoh gore na pocetku i "Zelen lisce goru kiti" (orig.*Siroce") i "Ljubav" (orig."jesil' cula duso") i "Kad bi znala, dilber Stano" i "Tiho noci,moje zlato spava".....Jovanovic, prvoklasni tekstopisac, je rako da "imam dvije majke, majku Stoju i Bosnu, i ne znam koju vise volim", ali zato sto je pravoslavac garant ce se njegove pjesme o Bosni naci medju pjesmama Srbije uz "Tamo daleko", itd. - To je problem!
Jovanovic je po vjeroispovijesti pravoslavac,po nacionalnosti Srbin,a rodjen i zivio u Bosni koju je smatrao svojom zemljom,majkom.
I moja vjera je pravoslavna,nacionalnost Srpska i volim Bosnu kao i svi drugi koji su rodjeni u njoj.I u cemu je tu problem? Vjerovatno zbog politike treba da se odreknem necega sto je moj narod stvarao i ustupim nekom ko zeli sve da prisvoji i pripise kao svoje.Nece moci!Cak medju Dalmatinskim pjesmama cemo naci pjesmu "Djevojka je zelen bor sadila" kao hrvatska pjesma, a nastala je u Bosni kao i Santiceva mostarska "Emina", to je samo politika!
O Hrvatima momentalno ne komentarisem,to sto oni smatraju "svojim" je malo veca tema.Mozda jednom otvorim novi post.....uglavnom,po njihovim tvrdnjama.....ne postoji ni bosnjacka ni srpska kulturna bastina,sve je njihovo.Eto npr. srbijanski "pevac" Smederevac je uz svoje nacionalne pjesme poput "Kosovo je srpsko" ili "Drina nece Srbe djeliti" uvrstio je i pjesme poput "Visegrade grade" - znaci samo propaganda i potsjecanje na teritoriju BiH.
O petorazrednim "pjevacima" kakav je Smederevac,nemam komentar,nije vrijedan paznje,ni kao covjek,a pogotovo ne kao pjevac.Danas imamo Institut Sevdaha Omera Pobrica u kojem ima i Srba, Hrvata (dosta) i naravno Bosanaca, ali institut je institut sevdaha gdje su svi na okupu.
Ljubica i Spasoje Berak su clanovi instituta, oboje su veci Bosanci nego dosta drugih koji se smatraju Bosancima - ali mozda po vjeroispovjesti sutra njihove pjesme ce neko staviti na hrvatsku kompilaciju, a nidje veze njihova pjesma s hrvatskom![]()
Bosna i dalje okuplja i spaja, dok oni sto su ljude djelili djele danas i pjesmu!!!!!!!

ritamsrca je napisao/la:
O Pobricevom TRLA BABA LAN -INSTITUTU SEVDAHA isto nemam poseban komentar.INSTITUT kao institucija trebao bi biti potkovan bar osnovnim znanjem.A ako je zajednicki INSTITUT,nebi smio biti obojen samo jednom bojom.
Ljubica i Spasoje Berak,inace oboje Srbi (ona iz Bos.Novog,on iz Kotor Varosi) ko zna iz kojeg razloga ucestvuju u svemu tome.Jer,ovakva Bosna kao na ovoj slici niti okuplja,niti spaja kako ti rece.

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.