Starija_seka je napisao/la:Starija_seka je napisao/la:Cirkus i to zivi! Znam da poslodavac moze da odluci da ne isplacuje nista, pa valjda shodno tome do sada niko nije ni pitao na osnovu cega traze za sebe naknadu kantona. Postenije bi bilo da su rekli mi ti dajemo 10% i dobices jos toliko i toliko od kantona, ovako prikazuju da daju 50% a u stvari u keshu dobijem oko 20% od plate. Jel znate koji je zakonski osnov za isplatu naknade, tj. kako glasi pravna formulacija osnova za isplatu naknade? Cisto da ih argumentovano napadnem i barem trazim izmjenu pravilnika ako vec ne odustanu od otimacine para! Hvala unaprijed
.
Anyone? Iz kojeg fonda se isplacuje naknada? Tj. odakle dolazi novac koji nam se isplacuje?
Hvalaaaaaa
e ovako, da ja to probam malo pojasniti, iako bas i nisam 100% u toj materiji!
Zakonom o radu je predvidjeno samo uopceno pravo porodilje na naknadu za vrijeme odsustva u skladu sa zakonom.
Zbog toga je to po kantonima na razlicite nacine rijeseno. Po obicaju nakaradno, tipicno za nas!
Npr. u Sarajevskom i Ze-Do kantonu porodiljama se isplacuje naknada i svi doprinosi, u SBK se isplacuje samo naknada bez doprinosa a u HNK se ne isplacuje nista, jer nisu predvidjeli sredstva u budzetu za tu namjenu.
Uglavno to su budzetska sredstav koja se proslijedjuju Centrima za socijalni rad koji tu naknadu onda isplacuju. Poslodavci sa tim sredstvima nemaju nista, ne ucestvuju u njihovom pribavljanju i nemaju utjecaja na iznos naknade i njenu isplatu.
Kao sto sam gore vec istakao, poslodavac moze sa svoje strane isplacivati nesto kako bi podrzao svoje zaposlenice i natalitet i finansijski im olaksao trudnicko odsustvo, ako je to predvidio svojim internim aktima.
Pretpostavljam da je tvoj poslodavac propustio da to precizno uredi pa sad dolazi do razlicitog tumacenja. U sustini je namjera poslodavaca da pomogne, tj da ne ostavi te zene bez primanja pa se obicno ta naknada veze za isplate od strane kantona, kako bi zaposlenik u zbiru dobijao odredjen iznos. Kod nas je to, recimo, u kantonima gdje im kanton placa i naknadu i doprinose 80% od place, s tim da ukupna primanja po osnovu porodiljskog odsustva (kanton +poslodavac) ne mogu biti manja od 400 KM niti veca od 800 KM) , u drugim kantonima im placamo razliku do 80% i doprinose a u HNK i naknadu i doprinose.
E, sad, to kod tebe je skroz konfuzna situacija, posebno sa tim povratom. Bit ce prije da on tebi uplacuje razliku do 50% a samo koristi termin povrat! Uglavnom bi to trebao preciznije urediti da ne dolazi do zabune.