Moderator/ica: ladyblue18
Alhemicarkaa je napisao/la:Ja imam PCOS i nakon više od dvije godine pokušavanja ostala sam u drugom stanju. Pila sam Siofor, koji sam jako teško podnosila u početku, povraćanje, proliv, metalan okus u ustima. U jednom trenutku sam pomislila da ću morati prekinuti, i rekla sebi još par dana izdrži i onda su se odjednom svi simptomi povukli.
Ja nisam imala dobra iskustva sa tim hormonskim tabletama, i imam blagu averziju prema njima. Siofor mi je međutim odlično pomagao, uredovili su mi se ciklusi i počela sam prirodno da ovuliram. Imala sam dvije faze uzimanja Siofora, prva kad nisam ni pokušala ostati trudna, i druga kad sam pokušavala. U drugoj fazi sam prošla i operativni zahvat - driling jajnika (ovo mi je urađeno usput, jer sam išla na operaciju propuhivanja jajovoda). Nakon te operacije ciste su se povukle, ali i nakon 6 mjeseci vratile. Vrlo je bitno da prelomiš neke stvari u glavi, prije svega da promjeniš ishranu, što manje slatkiša, po mogućnosti nikako, ukoliko imaš problema sa prekomjernom težinom obavezno smršati. Postoji stav da kod gubitka težine od samo 3% jajnici reaguju i ciklus se normalizuje. Ja sam uz raznorazne stimulacije ovulacije, operativnih zahvata i MPO ostala trudna kad sam smršala, i to dobrano - skinula sam nekih 10 kg. Sjećam se dobro da mi je ginekolog rekao - e sad kad si smršala ostaćeš trudna i ja sam taj mjesec i ostala. I obavezno uradi hormonski status. Kod mene je recimo između ostalog bio visok i prolaktin, koji spriječava sazrijevanje jajne stanice. Mislim da je u mom slučaju regulisanje prolaktina (tabletama), propuhivanje jajovoda i smanjenje težine rezultiralo trudnoćom. Naglašavan, ovo je moj slučaj, možda nemaš začepljene jajovode, možda nemaš problema ni sa prolaktinom, ni sa težinom. Ako sam dobro shvatila trudiš se tek dva mjeseca, u pravilu, ako u godinu dana ne dođe do trudnoće počinju se raditi pretrage.
Ako te još nešto zanima, pitaj, doktorirala sam na temu PCOS.
Sretno!
Alhemicarkaa je napisao/la:Laparoskopsko propuhivanje jajovoda sam radila, i stvarno sam operaciju odlično podnjela, odmah sutradan sam izašla iz bolnice. To što ti je menstruacija redovna uz hormonsku terapiju ništa ne znači - naime, hormonskom terapijom liječiš samo simptome, kao što je izostanak menstruacije, ali ne i uzrok - izostanak ovulacije. U prirodnom procesu, da bi žena imala normalne cikluse mora ovulirati, nakon ovulacije dolazi do ljuštenja materice što rezultira menstruacijom. Menstruaciju možeš regulisati hormonskom terapijom, koja je vrlo često ustvari kontracepcija, tako da ti normalno dobivaš, ali ovulacije nema. Uzrok PCOS je inzulinska rezistencija, i ona uzrokuje poremećaj hormona, zato se pristupa liječenju sa metforminom (Sioforom ili Gluformin).
Ako ti je HSG pokazao prohodnost, zašto sumnjaš da je neprohodan? Možda da još negdje uradiš pregled ako nisi sigurna? Ako sam dobro shvatila, ti imaš dva jajnika, ali samo jedan jajovod? Možda ti se dešava da ovuliraš na jajnik koji nema jajovoda, i samim tim ne dolazi do začeća i kako znaš da ne ovuliraš? Jesi li išla na folikulometriju ili si nekim drugim "narodnim" metodama ustanovila? U nekim idealnim prirodnim uslovima trebalo bi jedan mjesec da ovulira jedan jajnik, drugi mjesec drugi. Koji ovulra možeš ustanoviti samo UZV, zato bi bilo dobro ići na folikulometriju, makar par mjeseci, da upratiš kako i kad ovuliraš.
Ako pak nema prirodne ovulacije, onda bi bilo dobro ići na stimulaciju lijekovima. Ja sam imala sreću pa sam odlično reagovala na stimulacije, i čak sam na kraju prirodno ovulirala i tad i ostala trudna.
odtad sam bila 6 ili 7 mj. pod stimulacijama kod dr .Mehmedbašića, odustala jer sam skontala da je to ipak predug period za biti pod hormonalnom terapijom a nema rezultata. A što se tiče ovulacije, nju imam kad sam pod stimulacijom, odnosno klomifenom, nekad na jednom, nekad na drugom jajniku. HSG mi je upravo zbog tog nepouzdan je valjda bi se desila barem biohemijska u tih 6-7 mj.uvijek sam imala bar po 3 folikula na oba. Radila folikumetriju i u prirodnom ciklusu, folikuli dosegnu veličini cca.10mm i stanu 
scolic je napisao/la:Ovu temu pokrećem jer imam problem sa uvećanim i policističnim jajnicima, a pokušavam ostati u drugom stanju. Pila sam 2 mjeseca Yaz tablete, koje su meni bile užasne, te sad pijem Dabroston, i njih odlično podnosim. Nadam se da će sve biti ok i da ću uspjeti. Planiram početi piti i čaj od Macine trave (Nepeta cataria).
koji nije imao svoj stav , vec je rekao da posjetim kozmeticara zbog mog lica.
scolic je napisao/la: Da li je moguće da se u organizmu poremete hormoni zbog stresa, jer sam prošle godine imala niz stresova i imam osjećaj da se od tada sve nešto poremetilo. Hvala vam !!
ciki4 je napisao/la:Možda da pokušam od svog soc. ginekologa trašiti uputnicu za inzulinsku rezisternciju? dosad mi je svaki dr. potvrdio pcos na uzv-u, ali nikad ni spomenuli nisu da radim ovu pretragu, eventualno kontracepciju preporuče.
Da, imam oba jajnika, jedan jajovod, drugi izvađen zbog vanmaterične prije 2 god.odtad sam bila 6 ili 7 mj. pod stimulacijama kod dr .Mehmedbašića, odustala jer sam skontala da je to ipak predug period za biti pod hormonalnom terapijom a nema rezultata. A što se tiče ovulacije, nju imam kad sam pod stimulacijom, odnosno klomifenom, nekad na jednom, nekad na drugom jajniku. HSG mi je upravo zbog tog nepouzdan je valjda bi se desila barem biohemijska u tih 6-7 mj.uvijek sam imala bar po 3 folikula na oba. Radila folikumetriju i u prirodnom ciklusu, folikuli dosegnu veličini cca.10mm i stanu
samo da ti kazem da si potpuno u pravu sto se tice doktora, sam si svoj doktor, kad oni nemaju intresovanja za pacijente, niti za svoj posao, nego dvije-tri probaci ti kroz usi pacijentu i to je to ..sto znaju i ptice na grani 
Smrsala je cak , prepolovila se bez dijete i ona je imala nesto puno kila, blizu 100 .. i da terapija je je djelovala nakon 4- mjeseca joj , valjda dok joj je organizam prihvatio to i poceo funkcionisati..
Budi istrajna u tome sto zelis, vjeruj da mozes, doce sve na svoje.. drzim ti fige 

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.