Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator/ica: Sunrise00

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 17/03/2009 02:14

PARENJE
Parenje je važna odluka za gospodara; međutim, psi se lako pare i nisu retka parenja izmedju rasnih pasa i onih koji to nisu. Da li je vaša kuja zdrava? Poznajete li rasplodnog mužjaka? Šta ćete uraditi sa štencima? Sve su to pitanja koja morate sebi da postavite pre svakog takvog poduhvata.Da bi se planiralo parenje, vaša ženka treba da je u potpunosti zrela. Bolje je da se preskoči jedno teranje, pre prvog parenja, da bi se uvećale šanse za rađanje zdrave štenadi. Prema nekim odgajivačima, najpovoljniji period je deseti dan posle vaginalnog krvavljenja; za ostale, to je dvanaesti dan. Najbolje rešenje sastoji se u ostvarivanja dva uzastopna parenja: bilo desetog i dvanaestog, bilo jedanaestog i trinaestog dana. Iskusna kuja prima rasplodne mužjake za parenje kad napune deset meseci.

slika
Mops

POTRAGA ZA PARTNEROM
Ukus i sluh malo učestvuju u seksualnom ponašanju psa. Zauzvrat, taktilni oseti i vizuelni stimulansi mogu delovati kod odredjenih rasa. Medjutim, miris igra prevashodnu ulogu u potrazi za partnerom i seksualnoj motivaciji. Pas je u stanju da oseti miris kuje koja ima teranje na tri kilometra razdaljine, ukoliko je vetar povoljan. Prepucijalne i analne žlezde, vaginalni sekreti, izmet i naročito urin bogati su feromonima, koji predstavljaju takodje jedno od značajnih sredstava komunikacije izmedju jedinki. Posedovanje i odbrana teritorije za psa su neophodni uslovi za parenje i za seksu-alnu aktivnost. Otuda je veoma uputno kuju u vreme Ijubavnog žara dovesti na teritoriju rasplodnog mužjaka. Mužjak kao i ženka mogu da ispoljavaju izrazito veću seksualnu zainteresovanost u odnosu na ovog ili onog partnera, što ponekad dovodi do odbijanja parenja izmedju seksualno aktivnih jedinki. Sklonost nekih pasa sa pedigreom da se pare sa manje plememtim psima može ponekad postati neugodno kod izvesnih rasa

slika
Majmunski pinc

PRVA PRIBLIŽAVANJA
lako je često mužjak zadužen da pronadje partnerku, ni ženka nije uvek pasivna. Ona takodje može pokazati inicijativu u odnosu na neiskusnog i naivnog mužjaka, naročito kad je ovaj odgajan u izolaciji. Koliko je to mogućno, dopustite psima da se upoznaju i skaču od radosti pre no što usledi parenje u pravom smislu reči. Pojedine ženke odbijaju da se pare ukoliko nemaju naviku da budu u društvu drugih pasa. Agresivnije rase su ponekad problematične. Mužjak se udvara njušeći vrat, uši, ano-vaginalnu regiju i vrti repom. Ženka može ostati mirnija ili pak radosno prilazi. Mužjak i ženka gledaju se licem u lice, spuštenih prednjih, a uspravljenih zadnjih nogu, i iznenada ustaju. Kuja odgovara na lizanje vulve tokom daljeg udvaranja podižući stražnji deo tela i okrećući rep u stranu. Kada je spremna da prihvati koitus, ona se drži mirno, dozvoljavajući mužjaku da se popne na nju, uprkos ponekad znatnoj razlici u veličini.

slika
Shar Pei

KOITUS
Ženka stoji mirno, dok se mužjak penje na nju i izvodi ritmične pokrete penisom, koji se snažno ubrzavaju. Penis zatim prodire u vaginu i tu biva zadržan pomoću vaginalnih steznih mišića (spajanje). Ejakulacija počinje u istom trenutku kad i spajanje i produžava se sve do kraja čina. Koitus traje obično deset do trideset minuta. Kad se bulbus glavića povuče, par se razdvaja i mužjak liže svoje genitalije. Po završetku parenja, pas ne pokazuje nikakav poseban seksualni interes. No on se ipak brzo vraća u stanje zainteresovanosti, što omogućuje rekorde od pet koitusa dnevno. Često se penetracija ne ostvaruje prilikom prvog penjanja, te se udvaranje može ponoviti više puta. Mužjak silazi a ženka postaje aktivna, tražeći genitalne organe rasplodnog mužjaka i sama zauzimajući položaj za koitus. Iskusni mužjaci sa receptivnim ženkama mogu ostvariti penetraciju za manje od jednog minuta. Ukoliko kuja nije receptivna i ako je, sem toga, mužjak neiskusan, udvaranje može da potraje satima bez ijednog koitusa. Oba gospodara treba da ostanu kraj pasa. Dešava se doista da kuja postane neugodna ili da se suviše rano povuče, uz opasnost da povredi mužjaka. Naročito, ne treba odvajati pse za vreme parenja jer bi to moglo dovesti do težkih lezija genitalnih organa i kod mužjaka i kod ženke. Često je poželjno da se koitus ponovi četrdeset osam časova posle prvog parenja. Ako je posle parenja došlo do oplodjenja, polni žar prestaje četri do pet dana posle koitusa i ženka sada odbija mužjaka. U toku tog perioda, treba izbeći da neki drugi mužjak slučajno pridje toj ženki, jer bi usled fenomena zvanog "naknadno oplođenje" neka slobodna jajašca mogla biti ponovo oplodjena novim spermatozoidima, te bi se dobilo nekoliko štenadi različitih u odnosu na željenu rasu. Posle parenja, čak je i veterinaru teško da pre kraja prvog meseca potvrdi da je ženka gravidna, sem ako je mala i dopušta da joj se abdomen opipa, a da se ona pri tom ne stegne.


PRE PARENJA
Pre no što ćete pariti ženku: Posavetujte se sa odgajivačem svoje kuje, sa nekim drugim odgajivačem i svojim veterinarom. Verovatno ćete tako saznati za nekog mužjaka koji bi odgovarao vašoj kuji. Prikupite podatke o rasi svoje kuje. Tako ćete znati da li se dovoljno približava standardu svoje rase. Postoji takodje izvestan broj testova da bi se otkrile najteže kongenitalne bolesti. Ako vaša kuja ima pedigre, uverite se da li je i njen partner uveden u registar kod nadležnih službi: u protivnom nećete moći da prepoznate štenad. Ponovo vakcinišite kuju pre polnog žara dajte joj sredsrvo protiv glista u sedmici koja prethodi parenju. Kod dugodlakih kuja, savetuje se oslobadjanje prilaza vulvi.

slika
Pudla

POLNI ŽAR
Period teranja javlja se dva puta godišnje. Medjutim neke kuje mogu imati polni žar i tri puta godišnje.Ti periodi traju tri sedmice.Opasnost od parenja je stvarna tek posle desetog dana,kad počinje period u toku kojeg kuja prihvata mužjaka,ako je polni žar neprijatan a parenje je teško izbeći,možete za kuju planirati privremenu sterilizaciju ili pak konačnu.

PRIVREMENA STERILIZACIJA
Ona sprečava pojavu polnog žara ubrizgavanjem progestagena tokom meseca koji prethodi polnom ciklusu. U koliko je on već počeo, treba intervenisati najkasnije drugog ili trećeg dana, i dati progestagen radije oralno. Upozorenje: ponovljena upotreba progestagena nije bezopasna i može pospešiti pojavu piometrije.

slika
Patuljasti snaucer

POTPUNA STERILIZACIJA
Ona se izvodi metodom ovariektomije (hirurško odstranjenje jajnika). Može se vršiti kod svih uzrasta, izmedju dva polna ciklusa. Prednost joj je što može da spreči sve polne cikluse i sve bolesti genitalnih organa. Ako se izvede pre 2. godine, sprečava pojavu tumora dojke.

POROĐAJ KOD KUĆE
Štenjenje je prirodan proces u kome, načelno, nemate potrebe da intervenišete. Posmatrajte sa razdaIjine kako bi se sve dobro odvijalo. Pomoći ćete keruši ukoliko neko štene nije u stanju da izađe ili ako ne može da nađe dojke. Nikada ne uzimajte štene od njegove majke, jer postoji opasnost da ga ona potom odbaci. Sa rađanjem štenadi, suočićete se sa novim zbunjujućim pojavama: majčinsko dojenje ili pak veštačko, bdenje majke nad svojim mladuncima itd. Ta briga će uveliko biti nadoknađena zadovoljstvom kad budete videli kako štenad raste i vezuje se za vas, i u isti mah svakodnevno postaju sve smeliji i samostalniji; no, ne dozvolite da se suviše raznežite jer već treba početi sa vaspi-tanjem !

slika
Komondor

ŠTENJENJE
Kad se porođaj približi, kuja je često nespokojna. Pripremite korpu obloženu starim čistim vešom. Ako keruša odabere neki kutak u plakaru, stavite tu čist čaršav. Kad dođe do kontrakcija, kuja brže diše i dahće, puca vodenjak, što je predznak pojave prvog šteneta. Svako od njih izalazi u amnionskoj košuljici. Majka preseca pupčanu vrpcu i počnje da liže svoje mladunče podstičući na taj način njegovo disanje Ona zatim pojede placetu budući da ta membrana sadrži hormon koji pospešuje laktaciju.Štenad se rađa u različitim intervalima:od nekoliko minuta do jednog časa.Rađanje sledećih je lakše od rađanja prvog. Po završetku štenjenja. majka se sa olakšanjem predaje odmoru, ostavite je na miru ali je napojite. Ako se do tada normalno ponašala, nemojte se ničega plašiti i sve prepustite njenom majčinskom instinktu. Većina ženki se zatim čisti (od 24 časa do jedne sedmice); često menjajte čaršave. Prvih dana, keruša brani svoj porod i pokazuje zube ukoliko se približi neki stranac ili deca.
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 18/03/2009 01:16

Evo jedna izuzetno dobra pasmina pasa ali kod nas malo zastupljena. Da li je to zbog sarplaninca i tornjaka koji kod nas dominiraju kao ovcarski psi, ja ne znam ali znam, da je ovo sigurno izvanredan pas koji ce se mnogima dopasti, ne samo po izgledu, nego i po osobinama koje ga krase. A sto znamo, mozda bas neko do citalaca na ovom podforumu bude uzgajiovac ove pasmine pasa.

Nisam uspio naci opsirniji tekst a ni adrese veceg broja uzgajivaca. Medjutim, i ovo ce biti dovoljno da upoznamo ovu izvanrednu pasminu.Na mene su poseban dojam ostavili bijeli psi.
Pozdrav Zah

ALABAI

slika

Srednjeazijski ovčar (SAO) drugog naziva Alabai je stara pasmina psa namjenjena za čuvanje ovaca od vukova i ostalih grabežljivaca ali i za obranu ljudi i karavana! Pasmina vuče porijeklo od Tibetskog psa prije 4000 godina i potječe iz južnog Turkmekistana.

Možemo ih vidjeti na području Srednje Azije (Turkmekistan, Tadžikistan, Pakistan, Afganistan, Kazahstan, Iran i Mongolia). Pasmina se poboljšavala stoljetnom biranom selekcijom. Iz svakog legla ostavljani su najbolji primjerci koji su se pokazali kao najbolji borci sa vukovima ili bili oštri čuvari.
Kvaliteti pasmine najviše pridonosi prirodna selekcija radi teških uvjeta u kojima su živjeli ti psi.

Srednjeazijski ovčar je pas koji čuva cijeli dan, jede malo hrane koju nerijetko lovi sam za sebe, sam brani sebe i stado od divljači, sam se šteni i samostalno odhranjuje svoje štence itd...

slika

U takvim uvjetima opstaju samo najbolji i to je jedini razlog zašto ova pasmina postoji već 4000 godina.Srednjeazijski ovčar lako podnosi velike vrućine ali i veliku hladnoću. Primjerice, zimska temperatura u Kazahstanu je -30 stupnjeva a ljeti i do 40 stupnjeva Celzijusovih.

Postoji nekoliko tipova pasmine. U Tadžikistanu i planini Pamira psi imaju dužu dlaku, u Uzbekistanu su psi laganiji (suhi tip). Najbolji tip nastao je u Turkmeniji gdje su psi jakog i grubog tip a sa kratkom i gustom dlakom. Borbe pasa dio su običaja i tradicije u Aziji pa tako ni ovu pasminu nisu zaobišle. Nažalost ni danas se u tim zemljama ne održavaju izložbe tih pasa, nego se održavaju borbe na kojima se biraju najjači i najbolji psi.Godine 1990. godine Turkmeniski Alabai proglašen je nacionalnim blagom i njegov izvoz strogo je zabranjen.

slika

Turkmenijski Alabai - Srednjeazijski ovčar je veliki pas grube i jake konstitucije, jake glave, sa grubim kosturom izuzetno jakim i razvijenim zubalom. Ima kratke viseće uši koje se kupiraju sa par dana starosti (to se radi radi borbe protiv vukova). Ima kratak i snažan vrat, izuzetno debelu kožu. Prelaz od prsa do trbuha je slabo izražen. ima široka i snažna leđa. Rep je visok i na forbu srpa (također se kupira sa par dana starosti). Dlaka je gruba, gusta i ravna.

Srednjeazijskih ovčara ima u raznim bojama (bijela, žuta, riđa, siva, tigrasta, crna, i druge kombinacije).
Hrabri srednjeazijski ovčari imaju izuzetan prirodni instinkt za čuvanje, lako se dresiraju i nisu agresivni prema dijeci. Ponosan je to pas izuzetne snage, gracioznog hoda i trka i velikog srca.

slika

ADRESA UZGAJIVACA, http://www.alabaicroatia.com/onama.html
VISE FOTOGRAFIJA, http://www.alabaicroatia.com/slike_lubim.html
VIDEO: http://74.125.95.132/search?q=cache:8aZ ... clnk&gl=us
http://74.125.95.132/search?q=cache:ve6 ... clnk&gl=us

NAPOMENA: Ako idete na Google i ukucati ime pasmine, mozete naci jos neke uzgajivace sirom svijeta. Medjutim, nece biti tesko primjetiti da samo pravi predstavnik ove pasmine izgleda lijepo. Uostalom, to je opsta karakteristika za sve pasmine.Iz tog razloga, treba birati samo vrhunske uzgajivace ako vec dajemo novac.
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 19/03/2009 03:04

STENENJE

KAD TREBA INTERVENISATI ?
Ako uprkos naporima majke štene ne uspeva da izađe, uhvatite njegovu glavicu čistom krpom i snažno vucite. Nemojte vući ukoliko se zaglavilo i pozovite veterinara. Dešava se da keruša prvorotkinja ostavi svoju štenad nakon rađanja: u tom slučaju, uzmite makaze očišćene alkoholom i presecite vrpcu dalje od pupka. Čistom krpom oslobodite ga placetne opne, istrljajte ga da biste podstakli disanje i stavite štene na majčine grudi. Dobro pazite, majka bi mogla da uguši svoje mladunce ako legne na njih.

NEŽELJENA ŠTENAD
Uklanjanje čitavog poroda je svirepo i ne može se preporučiti. To bi značilo izložiti majku nervnoj i hormonalnoj neravnoteži. Bilo bi dobro da joj se ostave dva šteneta. Događa se da ona sama eliminiše defektnu ili bolesnu štenad odbijajući da ih hrani.

slika
Skotski ovcar

VEŠTAČKO DOJENJE
Keruša je normalno sposobna da hrani svoje mladunce, ali u slučaju veoma brojnog poroda, ili ako je majka bolesna, bićete ponekad primorani da ih hranite na cuclu, bilo specijalnom cuclom, bilo cuclom za lutke.U prodaji postoji odgovarajuća zamena za kujino mleko .

SIROČAD
Štene siroče sisa deset do dvanaest puta tokom dvadeset četiri časa, do 2. sedmice, osam puta u 3. i 4. sedmici, 6 puta u petoj sednuci. Posle 15 dana smanjite noćne podoje. Otvori na cucli treba da budu dovoljno veliki da bi mleko moglo nesmetano da teče. Držite štene u ruci i hranite ga lagano, pazećl da se ne uguši. Zatim, nežno pređite vatom natopljenom mlakom vodom po njegovom stražnjem delu. Tako ćete zameniti pokrete majčinog jezika kojima se pokreću uriniranje i defekacija.
štenad,vrlo osetljiva na promene temperature, žive priljubljeni jedno uz drugo. Do zalučivanja (odbijanja od sise) dolazi oko pete sedmice, a majčino mleko nestaje najčešće prirodnim putem.

ŠTENAD
Po rodjenju, štene se brzo razvija i raste. Za posmatrača je to uzbudljiv period. Mala životinja ide iz otkrića u otkriće, istražuje svet i počinje da komunicira.

RAZVOJ ŠTENETA
Štene se radja gluvo i slepo, što ga ne sprečava da bez ikakve pomoći pronadje put do dojki. Ono provodi 90 % svog vremena u spavanju. Ne uznemiravajte ga. Majka liže svoju novorodjenčad, jede njihov izmet i sama čisti svoje leglo. Tokom tog perioda nemate potrebe da intervenišete. Negde od 12. do 15. dana, štenad otvara oči. Zvuke, pak, registruju tek nekoliko dana kasnije. Radjaju se bez zuba. Posle mesec i po dana izlaze im svi mlečni zubi. U četvrtom mesecu, očnjaci počinju da ispadaju. Tokom sledeća 2 meseca zubi se u celini obnavljaju. Štene u početku puzi. Oko 3. sedmice počinje da se uspravlja, udaljava se pomalo od svoje majke i počinje da se igra sa svojom braćom.
Sa 4 sedmice, prati. pogledom predmet u pokretu i reaguje. Izmedju 4. i 5. sedmice, polazi u istraživanje. Porod tada funkcioniše poput malog čopora. Uspostavlja se hijerarhija i može se zapaziti da najjači već dolaze do izražaja.

slika
Shih tzu

KADA TREBA POZVATI VETERINARA? Ako trudnoća traje više od 63 dana. Kada se iz vulve luči zelena tečnost.
Ako se, posle pucanja vodenjaka, uprkos naporima kuje ne pojavi ni jedno štene. Ako štenjenje traje više od sat i po, ili ako majka prestane da potiskuje plod. Kad posle porodjaja majka počne da se trese i da dahće (reć je o pojavi eklampsije koja zahteva hitno davanje injckcije na bazi kalcijuma; može se pojaviti tokom štenjenja ili tokom prvog meseca dojenja) Posle štenjenja mudro je posavetovati se sa veterinarom.On će proveriti da nije u uteresu ostalo neko štene i da majka ne pokazuje znake infekcije. On takodje može da predloži odredjeni režim ishrane i da prepiše vitamine.

CARSKI REZ Carski rez, primenjen u slučaju komplikacija nastalih tokom štenjenja omogućuje da se sačuvaju i majka i štenad. U kojim slučajevima: štenjenje može biti komplikovano ako: keruša ima odveć usku karlicu, fetus suviše velik (jedno štene, ili je glava mladunčadi suviše velika). Ako trudnoća, koja normalno traje 63 dana, predje 70 dana, tada se kod kuje radi carski rez. Za vreme štenjenja ako kontrakcije nisu dovoljno efikasne, veterinar daje keruši neki lek koji stimuliše kontrakcije uterusa. Ukoliko se ta inrervencija pokaže nedovoljnom, pristupiće se carskom rezu.

TOK CARSKOG REZA Veterinar operiše kuju pod opštom anestezijom. On zaseca stomak ili bok, izvlači štenad, koje po potrebi reanimira, a zatim pravi šav. Možete sačekati kerušu i vratiti je kući kroz sat i po do tri sata od početka operacije. Nadzirite rez i ukažite veterinaru i na najmanji problem.

ODBIJANJE OD SISE
Izvodi se postepeno između 3. i 4. sedmice. Majka vraća ponekad iz želuca deo svoje hrane da bi navikla mladunce na čvrstu hranu. Ona počinje da ih odbija jer joj njihovi šiljasti zubići ranjavaju dojke. To je trenutak kada vi treba da počnete sa hranjenjem štenadi .

slika
Pas svetog Huberta

EVENTUALNI PROBLEMI
Ako vam se učini da štene ima osetljiva creva, posavetujte se sa vetermarom. Nadgledajte rast esktremiteta, naročito kod većih rasa. Ukoliko primetite deformacije, bolove na dodir, lokomotone probleme, odmah se obratite veterinaru. Potišteno štene i ono koje se ne igra treba takođe pregledati.

ŠTENAD U STANU
Podizati mladunče u stanu nije jednostavno. U prvim danima, ostavite štenad po mogućstvu na mestu gde je majka napravila leglo. Tri do četri dana kasnije stavite jedno veliko ćebe pokriveno čaršavom na pod koji se može prati, u kuhnji ili kupatilu. U početku, možete staviti ogradu da biste štenad zadržali na tom prostoru. Kad postanu suviše nemirirni, dozvolite im da trče po prostoriji. Biće neophodno redovno čišćenje. Prostorija mora biti temperirana i zaštićena od promaje. Ako je lepo vreme, otvorite prozor kako bi sunce ušlo u sobu. Zašitite utičnice, električne žice i ne ostavljajte na podu ništa što bi za njih bilo opasno.

slika
Maltezar

PRESTANAK LAKTACIJE
Mleko prirodno prestaje krajem sedmice kad se štenad odbije od sise Keruša jede dva do tri puta više nego u normalnim uslovima. Stoga je neophodno da se njena porcija malo-pomalo smanjuje. Prestanak laktacije pospešuje se totalnom dijetom u toku jednog dana pre nego što kuja počne postepeno ponovo da dobija normalne porcije hrane. Mladunci se nadalje hrane sami i vrlo brzo rastu do 6. meseca. Uravnotežena ishrana i vitamini ornogućiće pravilan rast. Majka se sada zadovoljava time što se s njima igra s vremena na vreme. Između 7. i 8. sedmice štenad se odvaja od nje i od bratstva, da bi bila data na usvajanje i otpočela novi život.
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 24/03/2009 04:48

Znanstvenici konačno otkrili zašto neki ljudi više vole pse nego djecu

slika

Zašto bismo imali djecu kada možemo kupiti psa, sve se češće čuje u mladim obiteljima.
I dok konzervatici takav stav smatraju izopačenim, znanost pokazuje da čovjekov najbolji prijatelj zaista može zamijeniti razigrane klince.
U vremenu u kojem živimo, kada je često karijera na prvom mjestu, majčinske instinkte i emocionalne potrebe može zadovoljiti čak i ono dlakavo čudoviste koje nas uvijek vjerno dočeka mašući repićem, koji s nama dijeli naše radosti i osjeti našu tugu...Najnovija istraživanja pokazuju da igra s psima kod njihovih vlasnika potiče eksploziju oksitocina, hormona povezanog s majčinstvom i brigom za bebe.

Taj hormon, poznat pod imenom „kemikalija maženja", amortizira stres, sprečava depresiju i jača povjerenje kod ljudi.
Miho Nagasawa i Tekefumi Kikusui, biolozi s Ateba Universityja u Japanu napravili su eksperiment u kojem je 55 pasa i njihovih vlasnika pozvano u laboratorij na igranje.

Vlasnici su dali uzorak urina prije i poslije igre, i zamijećen je značajan porast oksitocina.
U drugom eksperimentu vlasnicima je rečeno da izbjegavaju poglede svojih pasa. Eksperiment je snimljen i izmjereno je koliko su dugo psi zadržali pogled na vlasnicima. Oksitocin u urinu vlasnika čiji su ih psi gledali duže od 2 minute porastao je šak za 20%, dok je kod vlasnika nezainteresiranih pasa blago opao.

slika

-Bujica te „kemijalije maženja" objašnjava zašto kontakt sa psima može podići raspoloženje pa čak i ublažiti simptome anksioznosti i depresije- kaze Kikusui.

Irski seteri odani su, inteligentni i lako se socijalizirajuIstraživanja na nekim životnjama pokazala su da se u kontaktu s ljudima i kod njih luči oksitocin, otkud dolazi pretpostavka da je on imao veliku ulogu u pripitomljavanju vukova prije 15 000 godina.-Kroz evoluciju ljudi i psi su mozda dijelili slične drustvene manire, poput pogleda i geste rukom, tj. šapom. Upravo zbog toga psi su se toliko lako uklopili u ljudsko društvo- rekao je Kikusui.

slika

Oni su se možda evolucijski razvili u naše vjerne pratitelje, a nama je blagi pogled tih dlakavih čudovišta toliko neodoljiv da im osim ljubavi i pažnje, neki nakon smrti ostavljaju čitavo bogatstvo. Leona Helmsley, koja je svojim psićima ostavila 12 milijuna dolara prema mišljenju mnogih je bila luđakinja, no jedno je sigurno - ti ju psići nikada nisu iznevjerili.Za tako nešto psi uopće nisu sposobni, to jednostavno nije zapisano u njihovom genetskom kodu.

nacional.hr
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 28/03/2009 02:53

ZELJENE KARAKTERISTIKE
BOLESTI-PREDISPOZICIJE
POGODNA RASA
SIMPTOMI

slika
Jazavicar

Chonodrodystrophie ( neproporcionalan patuljast rast )
Prebrzo starenje diskova, discus hernija
Jazavicar, baset, terijer
Jaki bolovi, oduzetost u nekim slucajevima vec sa 1 do 2 godine

slika
Bostonski terijer

Brachycephalie ( kratka glava)
Ogranicen kapacitet disanja, teski porodjaj, ponekad buljavost
Engleski i francuski bulldog,pekinezer, si-cu, boston terijer, mops
Manjak vazduha pri kretanju, hrkanje, srcane smetnje po vrucini i kod narkoze, upala roznjace, nekad ispadanje ocne jabucice iz ocne duplje

slika
Pudla

Dugacke oborene usi
Upala spoljasjeg uha
Pudle, spanijeli
Cesanje, udaranje glavom, neprijatan miris usiju

slika
Napuljski mastif

Romboidne oci veliko otvaranje ocnog kapka
Preveliko otvaranje kapka, ektropija, konjuktivitis
Bernardinac, koker, springel spanijel, engleski bulldog, leonberger, cau-cau, doga, napuljski masif
Crvena mreznjaca oka, suzenje oka

slika
Mastif

Kozni nabori
Dermatitis ekcemi, napad ekto parazita
Sar-pej, mstifi i ostale male ili velike molosoidne rase
Svrab, crvenilo, otok, vlazenje koze

slika
Jorksirski terijer

Ekstremno patuljas rast
Trajne fontanele ( ne srasle kosti lobanje ), pogresno izrasli zubi, trajno mlecni zubi, predispozicija za lomljenje kostiju
Jorksir terijeri, civave
Sklonost prelomima, upala desni

Patuljasti rast
Luksacija patele
Skoro sve male rase
Oduzetost zadnjih ekstremiteta

slika
Njemacka doga

Ogroman rast
Degenerativna oboljenja, displazija kukova, laktova, osteohordoza ramenog zgloba
Gotovo sve velike rase
Oduzetost pogodjenih ekstremiteta u tezim slucajevima je neophodna operacija

slika
Engleski seter

Nedostatak pigmenata ( pegavost )
Gluvoca
Damatineri, engleski seteri, bulterijeri, kao i sve rase sa pegama i bele boje
Gluvoca jednog ili oba uha, nije moguce lecenje.

slika
Meksicki bezdlaki pas

Golokozi psi ( bez dlake )
Osetljivos na sunce i hladnocu
Meksicki golokozi pas, kineski krestasti pas
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 05/04/2009 20:30

HGSS spasio psa iz 45-metarske jame

ZADAR – Članovi HGSS Stanice Zadar spasili su danas psa koji je bio zarobljen na dnu 45-metarske jame Golubinka pored Bjeline u zadarskom zaleđu. HGSS-ovci su zajedno sa speleolozima SO Liburnija PD Paklenice u subotu opremali jamu kako bi je pripremili za speleo školu. Nesretna životinja nalazila se zarobljena na dnu 45-metarske vertikale, srećom bez ozljeda.

Pas mješanac, kako su naveli GSS-ovci, u jami je proveo više dana, a kako bio preživio, hranio se golubovima i pio je vodu koje nije nedostajalo u jami.

U nedjelju ujutro na dno jame GSS-ovci su spustili kavez s mamcem i tabletama za smirenje i izvukli psa na sigurno. Spašavatelji su mješanca predali djelatnicima Veterinarske stanice iz Benkovca koji će ga pregledati te ga udomiti ili smjestiti u azil.
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 09/05/2009 13:55

Eto i to se dogadja

RIJEKA - Na Ličkom polju blizu mjesta Lič u Gorskom kotaru jučer poslijepodne sudac Općinskog suda u Rijeci Velimir Radošević tijekom šetnje je ustrijelio psa iz pištolja, izvijestila je Policijska uprava primorsko-goranska.

Glasnogovornica policije Mirjana Kulaš rekla je danas da se to dogodilo zbog sukoba dvaju pasa, jednoga kojeg je sudac držao na povodcu i drugog bez povodca koji je bio u šetnji s vlasnicima.

Radošević je psa bez povodca ustrijelio hicem iz pištolja za koji ima dozvolu. Policija je utvrdila da je pucao iz bojazni za svoju kćer i majku, koje su s njim i psom bile u šetnji.

Protiv njega za sada nije podignuta niti jedna vrsta prijave, a o mogućem podizanju policija će donijeti odluku nakon konzultacija s nadležnim sudom.

Vlasnik ustrijeljenog psa prekršajno je prijavljen po Zakonu o javnom redu i miru temeljem člana koji govori o zabrani držanja bez nadzora ili dovoljno pažnje životinja koje mogu ugroziti ljude. U ovom slučaju to se odnosilo na šetnju psa bez povodca.No, udruga Oslobođenje životinja danas je najoštrije osudila ubojstvo psa i zatražila suspenziju i kažnjavanje suca Radoševića.

slika

"Ogorčeni smo ponašanjem suca koji se ponio kao 'šerif', bezobzirno i bezrazložno ubivši iz pištolja hicem u glavu 14-mjesečnog dobroćudnog labradora-retrivera", kaže se u priopćenju udruge.

Oslobođenje životinja smatra da je Radošević ubojstvom psa "počinio kazneno djelo koje ga čini nedostojnim obavljanja sudačke dužnosti na riječkom Općinskom sudu" i zahtijeva "procesuiranje tog zločina" kao jasan primjer da se, bez obzira na društveni položaj koji zauzimaju pojedinci, njihovo okrutno ponašanje prema životinjama neće tolerirati.
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Lucie dana 09/05/2009 14:18

bez uvrede, znamda si se puno potrudio kopiranjem textova i penosenjim slika. ali cemu ovo ???

Zasta treba da to zluzi ???

Sigurno ne za edukaciju jer ovo sa tim nema nista zajednicko, toliko neistina cak u gluposti najednom mjestu mne pravo cudi.

ako isteknem ono sto znam tu najboje od svih vas:

jorkie terier :

Ekstremno patuljas rast

uopste nije extremno patuljasti pas standart FCI kaze jasno tezina od 1,8kg do 3,25 ali svi znamo da praxa je takva da standart je puno prevazidjan i trenutni smapioniimaju oko 4 kg. tako da jorkie je klasicni patuljatsi psic.

Trajne fontanele ( ne srasle kosti lobanje ), pogresno izrasli zubi, trajno mlecni zubi, predispozicija za lomljenje kostiju
Jorksir terijeri, civave


jorkie nesme imati fontalu i rjetko koji uzgajivac psica sa fontanelom ima. na razliku od civave koja fontanelu obavezno mora imati i to postandart FCI i njezin oblik lobanje omogucava d afontanela nije uooste opasna za zdravlje. o nekoj predispozici lomenja kostiju toje nebuloza da vetsu nisam cula. zubici kod jorkia rastu savsim ok samo kao i standart dozvoljava mogu faliti P zubici zbog male njuskice. jedina istinita u tome da mlecne zube mora cesto ukloniti veterinar.
Sklonost prelomima, upala desni

potpuna glupost kao da pudle su skloni upalama usiju. smao nenjegovani psi su skloni upalu usiju to nije pasminsko.

to sam istakla samojednu od spomenutih pasmina ali takih gluposti je na svakom mjestu. isto tako neke analize strucnjaka cemu sluze??? tome da procitam da afganistanac je najgupli pas na svetu i jako je smatram neposlusnim ali pametnim kao djavo. procitam da psi zamjenjuju djecu :shock: :shock: sta je ovo???

Izvini necu da te povrdim ali mjesto kde uzimas informacije koje neko tu moze uzeti za ozbilno je vrlo lose mjesto koje pisao potpuni laik.

SLAZEM SE DA FORUM TREBA BITI ZABAVNO ALI ISTO TAKO BITREBALO ZADRZAVATI NEKU MJERU EDUKACIE, ZAR NE ???

Kod: Označi sve
Okot
KADA TREBA POZVATI VETERINARA? Ako trudnoća traje više od 63 dana. Kada se iz vulve luči zelena tečnost.
Ako se, posle pucanja vodenjaka, uprkos naporima kuje ne pojavi ni jedno štene. Ako štenjenje traje više od sat i po, ili ako majka prestane da potiskuje plod. Kad posle porodjaja majka počne da se trese i da dahće (reć je o pojavi eklampsije koja zahteva hitno davanje injckcije na bazi kalcijuma; može se pojaviti tokom štenjenja ili tokom prvog meseca dojenja) Posle štenjenja mudro je posavetovati se sa veterinarom.On će proveriti da nije u uteresu ostalo neko štene i da majka ne pokazuje znake infekcije. On takodje može da predloži odredjeni režim ishrane i da prepiše vitamine.


okot dolazi 58 dana do 67. kuja koja radja po prvi put moze i radjati 68 bez ikakih problema. stenjenje moze trajati jako kratko ali i jako dugo. kuj amoze natezati i dva sata okotiti jedno posle dva sata odspavati, jestit, setati i opet se spremati na drugo stene. uvjek preporucujemstrucnjaka jer svaki okot moze biti sasvim drugcii. svaka kuja nakon poroda se tresei dahce nije to eklampse koja je tacno po okotu vrlo ali vrlo rjetka. jeto klasicna nervoza. kuju boli cjelo tjelo, je nervozna od bebica. dobro je koristenje homeopatika kalcium nista nece rjesiti. nakon okota kuja pocne dobivati hranu za kuje nakon okota i kalcium da se sprecimoguca eklampsie koja dolazi nako 21 dana od okota. je to geneticka stvar i kuja koja ima eklampisu nebi trebal avis enikada radjati. eklampsia s epozna oduzimanjem zadnjih nogom i nekoordinaciom kretanja.

i takih netacnosti bi mogla ispisivati do kraja dana. tako da ako vas vise navedeni text treba zabaviti ok ali nemojte informaci svatati eduktivno kao ispravne podatke.
Avatar
Lucie
 
Postovi: 283
Pridružen/a: 04/03/2009 20:56
Lokacija: Prag

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 10/05/2009 01:06

Ima ona narodna "sto ljudi, sto cudi". Dakle, svi ljudi ne misle isto, cak i o istim problemima. Kao sto se moze primijetiti, mi na ovom podforumu imao puno, puno naslova, cak i o istim problemima. Meni ne smeta sto vi otvarate naslove iz ovih ili onih razloga.Moj cilj je da na jednom mjestu imamo sto vise valjanih tekstova o pisma. Kome to odgovara, bujrum neka cita, kome ne odgovara, jednostavno moze da preskoci, kao sto i ja preskacem mnoge naslove.

Tekstove koje prezentiram pisu poznavaoci problema. Ako se nesto ne slaze sa vasim misljenjem, to nije moj problem. Na svaki tekst svako moze staviti primjedbe, iznijeti svoja misljenja, sugestije itd.Ja bih bio sretan da mi se neko pridruzi u ovom poslu. Tako bi mogli imati puno vise valjanih tekstova, jer moras priznati da nije bas zgodno vrsljati po internetu i traziti prigodne tekstove i fotografiju. Smatras da je bolje ako sami pisemo tekstove. Moras znati da niko nije posnavalac svih problema, a osim toga zasto pisati ili prepricavati nesto ako to vec ima napisano.Ovdje se ne radi o diplomskim, magistarsim ili doktorskim radovima, nego o obicnim tekstovima koje treba ljubiteljima pasa da pruze osnovno znanje o nekom problemu.

Ako vi volite da pisete tekstove na pojedine teme, niko vam to ne brani. Ja cu cak biti obradovan a vjerujem i mnogi dugi, jer cemo dobiti nesto orginalno vase, u sta je ulozeno dosta truda i vremena. Istina i ja bih moga napisati neki orginalni tekst na neku temu ali nema puno vremena a ni volje. Oni koji imaju vremena i volje svakako su dobrodosli sa sviojim tekstovanima pod naslovom "Pasmine pase, linkovi uzgajivaca i komentari"
Pozdrav i sve najbolje Zah.

Pet Airways - avio-prijevoznik za kućne ljubimce
Piše: Gordana Vukres, BBC

slika

Amerikanci svake godine na svoje četveronožne ljubimce, potroše preko 40 milijardi dolara. To je više od ukupnog društvenog proizvoda mnogih zemalja te zato na tržištu koje je vezano uz potrebe pasa i mačaka uvijek ima novih ideja.

Posljednji izum tamošnje aviokompanije će zasigurno obradovati one koji na svoja putovanja često vode i ljubimce. Umjesto da se prevoze u prtljažniku, kao što je to do sada bilo, mali četveronožni prijatelji su dobili vlastiti Pet Airways.

Naime, iako će ljubimci i dalje putovati odvojeni od vlasnika, s obzirom da većina aviokompanija ne dozvoljava unošenje ljubimaca u avion, sada će ipak imati poseban tretman. Jedini ljudi na letovima bit će piloti i osoblje kojem je jedini posao da se brinu o životinjama.

Osnivači Dan Wiesel i Alysa Binder su za BBC ispričali kako da im je ideja pala na pamet kad su planirali godišnji odmor sa svojim psom. “Trenutno se većina kućnih ljubimaca koji putuju zrakoplovima prevozi u teretnom odjelu i tretiraju ih kao prtljagu. Takvo je iskustvo za kućne ljubimce vrlo traumatično, a to naravno, ni jedan vlasnik ne želi. Ipak, dosad nisu imali izbora', rekao je Wiesel.

slika

Pet Airways je naziv za specijalizirani avion u kojem se nalaze 'prostorije' za ljubimce. U tom avionu je većina od 19 sjedala izvađena, a na njihovim mjestima su kavezi za kućne ljubimce, različitih veličina.

Na aerodromima će čak postojati posebno mjesto za njih, gdje će ih njihovi vlasnici moći ispratiti, odnosno dočekati. Stjuardese i stjuardi prošetat će pse prije ukrcavanja.

Uz dodatnu mogućnost vršenja nužde tijekom leta, ljubimci za vrijeme leta dobivaju hranu, a njihovo ponašanje prati se preko video nadzora. Tretman kućnih ljubimaca na ovim letovima bit će mnogo kvalitetniji od tretmana koji u avionima danas dobivaju mnogi 'klasični' putnici - ljudi.

Prvi letovi za mačke i pse na rasporedu su 14. srpnja, a letjet će u pet američkih gradova - New York, Washington DC, Chicago, Denver i Los Angeles. Karta za ljubimca bi trebala iznositi 150 dolara, što kako tvrde iz tamošnje aviokompanije nije puno više od dosadašnje cijene za prijevoz ljubimaca u prtljažniku.
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la corsa dana 10/05/2009 09:56

@Lucie: Ja samo mogu primjetiti da si nepismena! I ne interesuje me ako je razlog to sto si u dijaspori. Mogla si bar svoj jezik nauciti, pa onda stavljati ovakve komentare! :x
@Zah: Svaka tebi cast majstore, samo tako nastavi! Mislim da si najobjektivniji na ovom podforumu. :thumbup:
Avatar
corsa
 
Postovi: 740
Pridružen/a: 15/12/2005 11:35
Lokacija: Sarajevo

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 14/05/2009 01:54

TARTUFI: Traženje uz pomoć psa

TRAŽENJE UZ POMOĆ PSA

REČENO je već da je priroda većini tartufa dodelila sudbinu potpuno skrivenog, podzemnog načina života. Mnoge vrste iz ove teško dostupno grupe gljiva, formiraju svoja plodonosna tela daleko od pogleda, uglavnom na dubinama od nekoliko do tridesetak centimetara. Izuzetno se mogu naći na pola, pa čak i na metar dubine. Tu bi, razume se bio kraj priče, da im priroda nije podarila i veoma jake i često (i za ljudski ukus) veoma prijatne mirise, dovoljno moćne da izbiju na površinu zemlje, privuku čitavu vojsku zainteresovanih konzumenata i obezbede dalju reprodukciju vrste. Da bi se koliko toliko ravnopravno uključio u trku za jednom od najskupljih i najcenjenijih gastronomskih poslastica iz prirode, čovek se i u ovom poslu, po ko zna koji put u dugom vremenu ljudske civilizacije, oslonio na oštra čula i pomoć psa, svog najstarijeg i najvernijeg pratioca.

Poreklo i osobine

Poznato je da je pas potomak vuka, da je po svojim urođenim osobinama prvenstveno lovac i da će, razume se, na terenu i najmirisnijim komadima tartufa pretpostaviti najmršavijeg zeca, srnu ili šumskog miša (ovo poslednje je u praksi čest slučaj). Iskustvo je pokazalo da tu leži najveća poteškoća u radu sa psom tartufarom. Zbog njegovog neobuzdanog temperamenta i lovačke strasti, mnogi tartufi su ostali neotkriveni, teren površno pretražen, vodič na jednom, a pas na drugom kraju „sveta".

slika
Labrador

Međutim. pas. je srećom nasledio izvesnu sklonost od vučje osobine da povremeno jede tartufe, što uz prilagođenost na drugačiju ishranu (s više biljnih sastojaka nego kod vuka), pretstavlja značajan momenat za oblikovanje poželjnih tartufarskih osobina. Još nekoliko prirodnih (urođenih) i neophodnih osobina: kvalitetan njuh, vrednoća, izdržljivost, vodljivost (privrženost i poslušnost), naglašena ješnost, učiniće odabrano štene perspektivnim i naš rad u obučavanju mnogo lakšim i uspešnijim. Ako nas je poslužila sreća u izbora, uz ispravnu i doslednu obuku, pas navedenih osobina ima sve izglede da se razvije u odličnog tartufara koji će nam svakako priuštiti mnogo zadovoljstva u radu i, naravno, mnogo više od toga.

Izbor tartufara

Rašireno je shvatanje da postoji veliki broj rasa ili njihovih meleza, pogodnih za ovaj delikatan posao. Kao takvi najčešće se navode: labrador, retriver, razne rase ptičara, cunjavaca i mnogi drugi. Ako bismo zanemarili stepen uspešnosti u pronalaženju i sakupljanju tartufa, spisak bismo mogli da proširimo na praktično sve rase. Drugim recima, gotovo da nema psa koji ne bi pronašao po neki tartuf. Međutim, kako.se kao u svakom poslu (a naročito u ovom), teži većoj efikasnosti psa i što većem učinku u sakupljanju, broj istinski pogodnih rasa je ipak ograničen.

Praksa, ipak. pokazuje da nije nimalo lako prepoznati i izabrati, odgovarajući primerak za budućeg tartufara unutar netartufarske rase. Ustvari, pre se može govoriti o retkim, za ovaj posao pogodnim jedinkama unutar čistih rasa (Što je samo izuzetak a ne pravilo), nego o čitavim rasama stvaranim za druge namene. Zbog retkih, briljantnih primeraka čistih rasa, uspešno obučenih za tartufarski posao, ne treba smetnuti s uma mnoge druge, koje ćemo morati posle izgubljenih godinu-dve dana uloženog rada, nažalost da odbacimo posle naknadno prepoznatih ili probudjenih osobina. Veliki gubitak vremena i novca i, razume se, tartufa.

Previše snažan temperament i lovačka strast, i obrnuto, otsustvo volje za kretanjem i istraživanjem, po terenu, loš njuh, otsustvo volje za označavanjem ležišta tartufa kopanjem, čak i otsustvo ješnosti kao i neki drugi nedostaci, mogu biti veća ili manja prepreka u formiranju dobrog psa tartufara.

slika
Vajmarski pticar

Ipak, pošto se od nečega mora poći, preporuka bi bila: birajte štence od inteligentnih, radnih roditelja umerenog temperamenta, sporijeg ili osrednje brzog kretanja, koji se (urođeno) ne udaljuju previše od vodiča. Pored, labrador retrivera, u uži izbor (u našim uslovima i prema ličnom iskustvu) ušle bi kontinentalne rase ptičara. Za grmlje i koprivu (vrlo često su na takvim mestima tartufi), kao i za zimsko doba godine, pogodniji, su labrador, oštrodlaki nemac, čak i breton, a za toplije ili južnije predete, kratkodlake rase.

Naročito su dobri za traženje tartufa melezi raznih, posebno ptičarskih rasa. Ukrštanjem, razume se, na terenu proverenih, odabranih primeraka raznih rasa, obično se „smiruje" lovački nagon i pogodno se kombinuju različite poželjne osobine. Dobar ishod u takvom kombinovanju nije uvek baš sasvim zagarantovan (rizik razume se u svemu postoji), ali je razumno pre očekivati dobre potomke od roditelja koji su oprobani u tartufarskom poslu, nego od onih čije osobine ne poznajemo.

Najveću umešnost u pravljenju i održavanju takvih „linija" pasa imaju, koliko je poznato, italijanski odgajivači i takvi psi su veoma cenjeni. Ipak, od svih opisanih izbora, štene sa takvim „pedigreom", bez obzira na cenu, ima najveće garancije za uspeh, po pravilu se brzo „budi" i uz određenu sreću, već u prvoj godini, osim prelepih trenutaka koje može da nam pruži i punih džepova tartufa za uzbudljive degustacije u krugu prijatelja, može samo sebe da otplati. Ja sam već imao takvo zadovoljstvo.

slika
Hanoverski krvoslednik

Traženje, tartufa pomoću pasa, slavni prirodnjak-entomolog, Žan Anri Fabr (Jean Henry Fabr), opisao je na osobit način: „Ko nije video psa kada traži podzemnu gljivu, taj ne poznaje jednu od najlepših veština čula njuha. Udubljena u svoj zadatak, životinja ide prema vetru usporenim korakom. Zastajkuje, širi nozdrve, ispituje tle i polako zagrebe koji put šapom - evo tu je, gospodaru - kao da kaže pogledom - evo tu je, pasje mi vere; gljiva je tu! I govori istinu. Čovek počne da prekopava na označenom mestu. Ako motika skrene s puta, pas joj ispravlja smer, onjušivši malo na dnu rupe. Ne treba se plašiti ako pod motiku dođe kamenje ili korenje. Gljiva će se pokazati, uprkos svim preprekama u dubini. Pseći nos ne može da slaže".

Miroljub Milenković
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Lucie dana 14/05/2009 09:35

corsa je napisao/la:@Lucie: Ja samo mogu primjetiti da si nepismena! I ne interesuje me ako je razlog to sto si u dijaspori. Mogla si bar svoj jezik nauciti, pa onda stavljati ovakve komentare! :x
@Zah: Svaka tebi cast majstore, samo tako nastavi! Mislim da si najobjektivniji na ovom podforumu. :thumbup:


I ja mislim da je bezobrazno napasti nekog ako pojma nemas. da citas moje textove znao bi si da nisam bosanka i da moj bosanski nije moj materni jezik.Zanimalo bi me svakome kome smeta moja losa poznavalost jezika koliko on se sluzi jezicima? koliko mozete pisati i razgovarati rjecima?

Ima ona narodna "sto ljudi, sto cudi". Dakle, svi ljudi ne misle isto, cak i o istim problemima. Kao sto se moze primijetiti, mi na ovom podforumu imao puno, puno naslova, cak i o istim problemima. Meni ne smeta sto vi otvarate naslove iz ovih ili onih razloga.Moj cilj je da na jednom mjestu imamo sto vise valjanih tekstova o pisma. Kome to odgovara, bujrum neka cita, kome ne odgovara, jednostavno moze da preskoci, kao sto i ja preskacem mnoge naslove.


neradi se o mislenju radi se o iznosenju pogresnih cinjenica. kod jorkia si opisao neko mene nepoznato bice, kvaris standart, petljas jednu boelst u drugu, vreme okota si pokratio o 5 dana. zamisli da te stvarno neko uzme ozbilno i hoce se pridrzavati tvojih rjeci.

Tekstove koje prezentiram pisu poznavaoci problema. Ako se nesto ne slaze sa vasim misljenjem, to nije moj problem.


vrlo malo ovakih textova pisu stracnjacii uzgajivaci, najcesce taj ko zna pisati se pokusava upoznati sa problemom i pise i to je velika steta i greska mnogo kniga. svi mi koji smo u toku znamo ko vredi citati i sta je samo brak nazalost laik to nepozna :-(((


Na svaki tekst svako moze staviti primjedbe, iznijeti svoja misljenja, sugestije itd.Ja bih bio sretan da mi se neko pridruzi u ovom poslu. Tako bi mogli imati puno vise valjanih tekstova, jer moras priznati da nije bas zgodno vrsljati po internetu i traziti prigodne tekstove i fotografiju.


kakav posao? kopiranje tudjih textova koje nista nevaljaju??? eto ti posla. sory ali tako je.

Smatras da je bolje ako sami pisemo tekstove. Moras znati da niko nije posnavalac svih problema, a osim toga zasto pisati ili prepricavati nesto ako to vec ima napisano.Ovdje se ne radi o diplomskim, magistarsim ili doktorskim radovima, nego o obicnim tekstovima koje treba ljubiteljima pasa da pruze osnovno znanje o nekom problemu.


ako si primjetio ljudi ovde dolaze da traze informacije pa zasto da nailaze pogresne informacie i lazne podatke? Za vrem na forumu mi se puno sveta obratilo za puno savjeta. i vjerujem da istinite stvari iz praxe njima pomogli. narazliku od ovoga.

Ako vi volite da pisete tekstove na pojedine teme, niko vam to ne brani. Ja cu cak biti obradovan a vjerujem i mnogi dugi, jer cemo dobiti nesto orginalno vase, u sta je ulozeno dosta truda i vremena. Istina i ja bih moga napisati neki orginalni tekst na neku temu ali nema puno vremena a ni volje. Oni koji imaju vremena i volje svakako su dobrodosli sa sviojim tekstovanima pod naslovom "Pasmine pase, linkovi uzgajivaca i komentari"
Pozdrav i sve najbolje Zah.


nesto originalno moje ??????? halo jer me to zafrkavas? ja nisam izmislila standarte FCI, ja nisam izmislila geneticke boelsti pasmina s akojima s eborim svaki dan, ja nisam izmisljala pasmine, niti sam osnovala uzgajivacske udruge.

Izvinjavam se svima koje dolaze samo isklucivo se zabaviti i pokratiti svoje vreme i nesmeta njima citati gluposti o kinologii koja naprimjer za mene je preozbilna stvar nije sala. Izvinjavam se Zahu, sto sam mu zamjerila kopiranje gluposti jer nisam skontala da cinjenica je samo zabaviti citaoce.Ovo sve sam imala potrebu naglasiti da stvarno neko kome treba da se koti kuja nepanici sa 63 dan kod veterinara i netrazi carski i ko razmislja o nabavci jorkia da netrazi neko jadno nekvalitetni bice oko 1kg jer je to glupost i takav pas je smao nekvalitetan primjerak pasmine. Ako neko razmisljate o nabavci pasmine nemojte se pridrzavati ZABAVNIH textova sam vam na raspolaganju rado vas povezu sa uzgajivacima medju kojima zivim 12 godina ako nisam sigurna kod neke pasmine.
Avatar
Lucie
 
Postovi: 283
Pridružen/a: 04/03/2009 20:56
Lokacija: Prag

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 16/05/2009 17:41

Neki ljudi dolaze na forum da bi nesto saznali, drugi dolaze da bi na jedan kulturan nacin razmjenjivali misljenja sa sebi slicnim ljudima, treci opet dolaze na forum da bi praznili svoje frustracije, svoja nezadovoljstva samism sobom, nastojeci sebe predstaviti kao mjerio svih stvari, vrijedjajuci druge ljude, proglasavajuci ih “neznalicama, lazovima, petljancinama, ljudima koji pisu gluposti, nebuloze “itd.

Po svoj prilici u ovu poslednju kategoriju spade i nasa malda dama, koja o sebi ima pogresno misljenje, koja nema ni elementarunu kulturu dijaloga, jer vrijedja druge proglasavajuci ih “neznalicama, lazovima i petljancinama, ljudima koji pisu gluposti, nebuloze”. Ovdje se ne radi samo o manjku elementarne kulture dijaloga, nego i o nedostatku elementarnog kucnog odgoja.

Ovo kazem iz razloga, sto svaki ucesnik u diskusiji, nikad ne zna ko sjedi sa one druge strane. Da li se radi o starijoj ili maldjoj osobi, neobrazovanoj ili obrazovanoj, poznavaocu ili nepoznavaocu ovog ili onog problema , osobi koja ima ili nema iskustvo u drzanju pasa i drugih zivotinja.

Moj kolega joj je vec kazao “da je nepismena” a ja mogu kazati i da ne razumije procitano. Svako moze nauciti citati i pisati ali svako ne moze razumjeti procitano. Tako ce dijete koje je tek naucilo da cita i pise, razumjeti tekst kratke pricice ali nikad nece razumjeti neki slozeniji tekst.To se stice ucenjem, citanjem i to godinama.

Nasa mlada dma kaze,

“okot dolazi 58 dana do 67. kuja koja radja po prvi put moze i radjati 68 bez ikakih problema” .

U Portal za pse Vau Vau, jedan autor o tom problem kaze sledece,

“Dužina skotnosti (gestacije) u kuje može varirati između 56 i 72 dana, budući da rano, kao i kasno parenje, mogu biti plodni. Rano parenje zahtijeva preživljavanje sperme unutar ženke do ovulacije i stoga može dovesti do duže skotnosti. Kasnije parenje nastaje kada su jajašca oplođena neko vrijeme nakon ovulacije, uslijed čega se može skratiti skotnost”.

Autor koga sam ja citirao kaze.

“KADA TREBA POZVATI VETERINARA? Ako trudnoća traje više od 63 dana. Kada se iz vulve luči zelena tečnost.Ako se, posle pucanja vodenjaka, uprkos naporima kuje ne pojavi ni jedno štene. Ako štenjenje traje više od sat i po, ili ako majka prestane da potiskuje plod. Kad posle porodjaja majka počne da se trese i da dahće (reć je o pojavi eklampsije koja zahteva hitno davanje injckcije na bazi kalcijuma; može se pojaviti tokom štenjenja ili tokom prvog meseca dojenja) Posle štenjenja mudro je posavetovati se sa veterinarom.On će proveriti da nije u uteresu ostalo neko štene i da majka ne pokazuje znake infekcije. On takodje može da predloži odredjeni režim ishrane i da prepiše vita”

Dakle, autor koga sam citirao kaze da “ako trudnoca traje vise od 63 dana” onda treba pozvati veterinara. Sta to znaci? To znaci, da veterinar izvrsi pregled i da ustanovi, da li je stanje trudnoce normalno ili ne, sobzirom na one tvrdnje iznesene u prezentiranom tekstu “Portal za pse Vau Vau”. Ako je stanje normalno, blago nama, ako pak ima problema, daljnji nadzor treba prepustiti veterinaru.

Drugi primjer nerazumijevanja procitanog.

Mlada dama kaze,

“jorkie nesme imati fontalu i rjetko koji uzgajivac psica sa fontanelom ima. na razliku od civave koja fontanelu obavezno mora imati i to postandart FCI i njezin oblik lobanje omogucava d afontanela nije uooste opasna za zdravlje. o nekoj predispozici lomenja kostiju toje nebuloza da vetsu nisam cula. zubici kod jorkia rastu savsim ok samo kao i standart dozvoljava mogu faliti P zubici zbog male njuskice. jedina istinita u tome da mlecne zube mora cesto ukloniti veterinar”.

Sta je naveo autor ciji sam tekst prezentirao,

“Trajne fontanele ( ne srasle kosti lobanje ), pogresno izrasli zubi, trajno mlecni zubi, predispozicija za lomljenje kostiju: jorksir terijeri, civave”
U tekstu koji sam prezentirao govori se o predsispozicijama pojedinih pasmina pasa na bolesti a ne o nekom standard. To znaci da su neki psi vise skloni odredjenim bolestima od drugih pasmina pasa.

Dakler, ako ne razumijes procitano, ne uzimaj sebi za pravo da drugim dijelis lekcije. Pa i ako imas psiholosku potrebu za dijeljenjem lekcija drugim ljudima u cilju praznjernja svojih frustracija, izbjegavaj vrijedjanja u smislu:” neznalica, petljancina, lazov, dezinformator, pisac nebuloza” itd,itd, jer to ne spada u kulturu normalnog dijaloga. Takvim pisanjem samo stvaras ruznu sliku o sebi. Ako se tako ponas i u drustvu, budi sigurna da ce te drustvo izbjegavati.
Pozdrav Zah
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Lucie dana 16/05/2009 19:01

Po svoj prilici u ovu poslednju kategoriju spade i nasa malda dama, koja o sebi ima pogresno misljenje, koja nema ni elementarunu kulturu dijaloga, jer vrijedja druge proglasavajuci ih “neznalicama, lazovima i petljancinama, ljudima koji pisu gluposti, nebuloze”. Ovdje se ne radi samo o manjku elementarne kulture dijaloga, nego i o nedostatku elementarnog kucnog odgoja.


Ok akoti je to cejf mozemo se prepucavati, ali castim pice za tu mladu damu. odavno ne mladu ali kao sto kazes nemas pojma koje na drugoj linii

Ovo kazem iz razloga, sto svaki ucesnik u diskusiji, nikad ne zna ko sjedi sa one druge strane. Da li se radi o starijoj ili maldjoj osobi, neobrazovanoj ili obrazovanoj, poznavaocu ili nepoznavaocu ovog ili onog problema , osobi koja ima ili nema iskustvo u drzanju pasa i drugih zivotinja.


nemislim da su tu vazne neke godine ili magisterski titul ali ko je poznavaoc teme to se zna po komentarima i po praxi, koja ja itekako imam i sam na nju ponosna zato se nesramim tu naglasiti ko sam i sta sam. nekrijem se za nepoznate nikove.ako jeu kinologii expertsa 16 godina /i ima njih dosta/ nemam problem ga postovati pred dedom od 6O godina ako on pojam nema o kinologii sto

Nasa mlada dma kaze,

“okot dolazi 58 dana do 67. kuja koja radja po prvi put moze i radjati 68 bez ikakih problema” .

U Portal za pse Vau Vau, jedan autor o tom problem kaze sledece,


daj molim te taj smesni portal skupljao podatke po strucnim forumima :-))) to je isto zabavno kao ovo ovde smao sto za ljubimce.

“Dužina skotnosti (gestacije) u kuje može varirati između 56 i 72 dana, budući da rano, kao i kasno parenje, mogu biti plodni. Rano parenje zahtijeva preživljavanje sperme unutar ženke do ovulacije i stoga može dovesti do duže skotnosti. Kasnije parenje nastaje kada su jajašca oplođena neko vrijeme nakon ovulacije, uslijed čega se može skratiti skotnost”.

:lol: :lol: :lol: izvini ali nezivimo u srednjem veku nepoznam nijednog uzgajivaca koji nagadja neke dane. Pravi se progesteron testove,i briseve tacno znamo kada nam kuje imaju ovulaciju tacno te dane parimo. to mozes citati u puno starim knigama da se parnjak vozio kod kuje sa kojom bio 6 dana. i dobra polovina uzgajivac vise ni nepari prirodno zbog tacnosti isigurnosti okota

Dakle, autor koga sam citirao kaze da “ako trudnoca traje vise od 63 dana” onda treba pozvati veterinara. Sta to znaci? To znaci, da veterinar izvrsi pregled i da ustanovi, da li je stanje trudnoce normalno ili ne, sobzirom na one tvrdnje iznesene u prezentiranom tekstu “Portal za pse Vau Vau”. Ako je stanje normalno, blago nama, ako pak ima problema, daljnji nadzor treba prepustiti veterinaru.


I ja ti kazem da je sasvim nepotrebno kuji stvarati stres posjetom veterinara jer 63 dan je sasvim normalna stvar. ja 63 dan tek pocinem planirati carski kod kuja koje uopste od prvog dana nezelim iz opravdanih razkoga poradati normalno.

“jorkie nesme imati fontalu i rjetko koji uzgajivac psica sa fontanelom ima. na razliku od civave koja fontanelu obavezno mora imati i to postandart FCI i njezin oblik lobanje omogucava d afontanela nije uooste opasna za zdravlje. o nekoj predispozici lomenja kostiju toje nebuloza da vetsu nisam cula. zubici kod jorkia rastu savsim ok samo kao i standart dozvoljava mogu faliti P zubici zbog male njuskice. jedina istinita u tome da mlecne zube mora cesto ukloniti veterinar”.

Sta je naveo autor ciji sam tekst prezentirao,

“Trajne fontanele ( ne srasle kosti lobanje ), pogresno izrasli zubi, trajno mlecni zubi, predispozicija za lomljenje kostiju: jorksir terijeri, civave”
U tekstu koji sam prezentirao govori se o predsispozicijama pojedinih pasmina pasa na bolesti a ne o nekom standard. To znaci da su neki psi vise skloni odredjenim bolestima od drugih pasmina pasa.


ne bas mlada dama ali jako dobro razumjela i opet kazem daje to glupost nisam autorica nestrucnog texta na vau vau portalu ja sma uzgajivac koji okotio vise od 3O legala jorkia i kazem da je to glupost. obilazim jorkie parnjake sirom evrope, izlazem jorkie 12 godina i da je ta pasmina sklona tome, vjeruj da bi znala. zato se bunim.predispozicia navedenih pasmina je potpuna GLUPOST bila ja kulturna x nekulturna i bila ja i nepismena.

Dakler, ako ne razumijes procitano, ne uzimaj sebi za pravo da drugim dijelis lekcije.

djelim lekcie??? tebe i onom autoru ja osvetljavam sta je praxa i sta je pasmina jorkie jer ociglednoto neznate ni ti ni on. u h ima 3 uzgajivaca jorkia i ni jedan nebi ispustio iz usta ovog glupost.takodje ljudima koji zele nabaviti jorkia objasnjava da nepostoji ona tvoja extra miniaturna pasmina jorkie.

Pa i ako imas psiholosku potrebu za dijeljenjem lekcija drugim ljudima u cilju praznjernja svojih frustracija, izbjegavaj vrijedjanja u smislu:” neznalica, petljancina, lazov, dezinformator, pisac nebuloza” itd,itd, jer to ne spada u kulturu normalnog dijaloga. Takvim pisanjem samo stvaras ruznu sliku o sebi. Ako se tako ponas i u drustvu, budi sigurna da ce te drustvo izbjegavati.


mozda se neslozimo oko foruma sigurno nedolazim ovde da o sebi stvarim neku sliku, nezelim tu traziti prijatelje niti ljubavnike. dolazim na forum o kucnim ljubimcima pricati o ljubimcima i ako neko ovde pise potpune gluposti necu njih pakirati u rose masnu da stvaram tvoju lepu sliku dialoga ali reci cu da je to glupost kada jeste i odmah ti navedem kako znam da je glupost. I slobodno mozes svojim postovanim autorima prenjeti moje rjeci, jer za svojim recima stojim svojim trudom i svojim rezultatima. tuzno pretuzno da neko ko samo zna vladati rjecima i dialozima zeli nekoga obrazovati KAO FOL strucnim textovima. mozda se lepo cita ali izvini za mene radije lose citanje kojeg se mogu pridrzavati i nesto nauciti. tvoje textove su vjerovatno lepo napisane ali imaju istu vrednost ako ja posjetim neki strucni tehnicki forum o racunarima iskopirat cu iz njega neke komadice neceg i pocnem pametovati webmasterima i tehnicima sta je lepo napisano i nema veze ako pomjesavam domeanu sa webhistingom i bite sa giga bitema ;-)

ako si opsednut kopiranjem postova sa HR sajtova otidji na najvetsi i najposecivanii forum o ljubimcima koji stvaraju sami uzgajivaci. i tamo kopiraj rjeci ljudi koji mogu se pohvaliti svojim radom i tamo svojim rjecima davaju pravu tezinu.

http://www.ljubimci-forum.com
Avatar
Lucie
 
Postovi: 283
Pridružen/a: 04/03/2009 20:56
Lokacija: Prag

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Lucie dana 16/05/2009 19:25

Neki ljudi dolaze na forum da bi nesto saznali, drugi dolaze da bi na jedan kulturan nacin razmjenjivali misljenja sa sebi slicnim ljudima, treci opet dolaze na forum da bi praznili svoje frustracije, svoja nezadovoljstva samism sobom, nastojeci sebe predstaviti kao mjerio svih stvari, vrijedjajuci druge ljude, proglasavajuci ih “neznalicama, lazovima, petljancinama, ljudima koji pisu gluposti, nebuloze “itd


posto psi su moj zivot, moje posao, moj hobby i moj svet mislim da je svatlivo zasto dolazim na forum o kucnim ljubimcima i zanimalo bi me zasto ti dolazis prosvetljavati ljude sa kucnim ljubimcima? ocigledno bez praxa i znanja jer inace bi si pisao svoje textove i ne kopirao tudje i zasto se onda toliko bunis i zasto si toliko povredjen kao da si ti pisao te gluposti??? tebi svaka cast na trudu, svaka cast i na potrosenom, vremenu samo steta da znas sta kopiras :!: :!: :!:
Avatar
Lucie
 
Postovi: 283
Pridružen/a: 04/03/2009 20:56
Lokacija: Prag

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 17/05/2009 00:59

Ti ponovo po starom. Oslobodi se kompleksa i prestani vrijedjati. Ako ti se cita ti citaj, ako ti se ne cita samo preskoci. Mozes ti zivjeti sa psima koliko god hoces ali ako ne citas, tvoje druzenje sa njima je bezvrijedno. Ako mislis da nije tako, napisi nam nesto poucno iz svog druzenja sa psima a da mi to prije nismo znali.

Usput da ti kazem, da sam imao jedno leglo dobermana i dva legla velikog crnog snaucera i da sam sa svojim psima isao na izlozbe. Pored pasa imao sam i macke a jedno vrijeme bio sam uzgajivac kanarinaca. Da li ti to nesto govori?Osim toga kao dijete uvijek sam imao psa.

Da li si razumjela sve ono sto sam ti napisao? Sve mi se cini, da ti treba puno puta ponoviti istu stvar, da bi je konacno shvatila. Moj savjet, vrati se i procitaj moj prvi i drugi tekst upucen tebi.Tu imas nekoliko poucnih stvari za tebe ali i obrazlozenje tvoga nerazumijevanja teksta, iz kojeg su proizasle uvrede i pogresna tumacenja procitanog.

Mozes se ti slagati ili ne slagati sa nekom konstatacijom ali to pametan i kulturan covjek zna na fin nacin obrazloziti. Nacin kako ti to radis ukazuje da si neka kako sam ja kazao "mlada dama"-pubertetlija, bez zivotnog iskustva. Mozes ti imati 25 ili 30 pa i vise godina ali kalendarska dob ne ide uvijek sa pishiockom zreloscu a to je izgleda slucaj kod tebe.

Ipak, pozdrav Zah
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Lucie dana 17/05/2009 11:08

tvoje druzenje sa njima je bezvrijedno. Ako mislis da nije tako, napisi nam nesto poucno iz svog druzenja sa psima a da mi to prije nismo znali.


dada zato iz tvoje price kompexe necure vodopadom :lol: :lol: :lol: tesko moze biti moje druzenje pasa bezvredno ako obilazimo evropu i pobjedivamo. ako stvaram prekrasne primjerke pasa koje pobjedivaju po evropi sa svojim novim vlastnicima. mislim da oba dva moja topica o pasminama u koje se rozumjem su pune stvari za koje niste znali.

Usput da ti kazem, da sam imao jedno leglo dobermana i dva legla velikog crnog snaucera i da sam sa svojim psima isao na izlozbe. Pored pasa imao sam i macke a jedno vrijeme bio sam uzgajivac kanarinaca. Da li ti to nesto govori?Osim toga kao dijete uvijek sam imao psa.

negovori to nista. mozda da navedes ime svojih pasa pa bi se znalo. ja u mojim topicama navodim imena mojih pasa jer svako u net trazilici moze videti koliko su to bili poznati i famozni psi. i ja sam prepotentna da sam imala cast njih drzati i uzgojiti. kako se zovu tvoji izlozbeni psi? i na kojim izlozbama ste bili? mozda se poznamo.
CRUFT? svetska poznan, stokholm ? evropska tuln, barcelona? tamo svuda smo ucestovali i sa velkim zapazenjim

Da li si razumjela sve ono sto sam ti napisao? Sve mi se cini, da ti treba puno puta ponoviti istu stvar, da bi je konacno shvatila. Moj savjet, vrati se i procitaj moj prvi i drugi tekst upucen tebi.Tu imas nekoliko poucnih stvari za tebe ali i obrazlozenje tvoga nerazumijevanja teksta, iz kojeg su proizasle uvrede i pogresna tumacenja procitanog.

takve stvari nisam nasla, nasla sam kopirane textive pune gluposti i netacnosti nekoga ko prosao daleko od kinoligije nekde prije dvadest godina. ali ok je mislim da svi svatili kolikosu tvoje textove strucne i da sluze samo zabavljanju. pa postujem to i neka se zabavljivaju.

Mozes se ti slagati ili ne slagati sa nekom konstatacijom ali to pametan i kulturan covjek zna na fin nacin obrazloziti. Nacin kako ti to radis ukazuje da si neka kako sam ja kazao "mlada dama"-pubertetlija, bez zivotnog iskustva. Mozes ti imati 25 ili 30 pa i vise godina ali kalendarska dob ne ide uvijek sa pishiockom zreloscu a to je izgleda slucaj kod tebe.

:lol: :lol: :lol: ali obrazlozeno je odavno svako ko procita tvoje rjeci o pasminama i posl eukuca svetskie standart http://www.fci.be i http://www.akc.com onda odmah zna koliko sutvojetextove OUT ;-)

ok znas sta ti idi lepo trositi vreme na kopiranje tudjih textova ja idem setati moj copor i posle cu se opet pohvaliti kako nam posao ide od ruke i kakve smo postigle nove rezultate ;-)
Avatar
Lucie
 
Postovi: 283
Pridružen/a: 04/03/2009 20:56
Lokacija: Prag

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 18/05/2009 02:56

Ti si najvjerovatnije citala o nekim psima koji su imali uspjeha na evropskim izlozbama. Sobzirom na tvoje karkterne osobine koje si vec pokazala, ne bih se cudio da tudje rezultete pripisujes sebi. Iz teksta koji sam prezentirao nisi mogla zakljuciti da se govori o anomalijama kod pojedinih pasmina a ne o standardu.To dovoljno govori o tebi i tvojoj sposobnosti da razumijes ono sto neko napise.

Ako je tebi tesko citati prezentirane tekstove drugima nije. Da li si primijetila broj od 8780 citanja. Malo ili puno? Da li ti to nesto kazuje???????

Bez obzira sto tebe iritiraju tekstovi koje prezentiram, jer ih ne mozes razumjeti, ja nastavljam sa starom praksom. Kad naucis pisati, valjda ces biti sposobna da razumijes procitano.
Pozdrav Zah

Pas kao neostvarena želja slijepih građana Banjaluke

Datum: 15.05.2009 17:41
Autor: Vladimir Grbić, David Jojić

Nijedan slijepi građanin Banjaluke nema psa vodiča, dok na području Republike Srpske postoji samo jedan koji pomaže slijepoj osobi u Derventi.

Centar za obuku ovakvih pasa postoji samo u Zagrebu, a za obuku jednog psa vodiča potrebno je izdvojiti 15.000 KM.

"Centar za obuku pasa u Zagrebu formiran je prije 10 godina, i tu se godišnje obučava oko 60 pasa, od kojih 50 ostaje u Hrvatskoj, dok se ostatak raspodjeli po zemljama bivše Jugoslavije", izjavio je Radomir Radanović, sekretar Udruženja slijepih Banjaluke.

Prema riječima Miroslava Mandića, predsjednika Udruženja slijepih, glavni poblem slijepih u gradu je zakon koji nije regulisao ulazak slijepih osoba s psom u razne privatne i javne ustanove.

slika

"Moramo prvo da napravimo zakonsku regulativu da bi slijepi mogli koristiti te pse. Imamo slučaj našeg gosta iz Zagreba koji je pokušao da uđe u lokalnu poslastičarnicu i nije mogao, a znamo i treba da budemo svjesni toga da je higijena tih pasa na veoma visokom nivou. Nikada se dosad nije desilo da je takav pas napao osobu", rekao je Mandić.

Radanović je dodao da i autoprevoznici nemaju mnogo tolerancije prema osobama s ovakvim psima i ne dozvoljavaju im ulazak u autobuse i druga prevozna sredstva. Slijepe osobe ne mogu ni u poštu ući s psom.

Osim ovih problema, Mandić je naveo da je održavanje ovakvog psa veoma skupo i teško i da većina njihovih članova nije u mogućnosti da to sebi priušti.

"Iz razgovora s osobama koje koriste ove pse saznajemo da su oni vrlo zadovoljni i smatraju da pas pomaže osobi da bude nezavisna, ali tu imate i obaveza jer to je životinja koja traži posebnu hranu i higijenu. To je jedan veći teret u koji treba mnogo ulagati. Ako neko živi sam, ima veliki problem šta s psom ako ide negdje bez njega?! Ima nas nekoliko u Udruženju kojima su psi potrebni i sve bi bilo puno lakše da je zakon na našoj strani", dodao je Mandić.

Radanović je naveo jedan primjer iz Crne Gore, u kojoj je takav zakon izglasan, koji, kako on kaže, dokazuje njegovu priču o diskriminaciji.

"Jedna djevojka zaposlena u opštini u Crnoj Gori nabavila je psa vodiča i nakon toga direktor opštine joj nije dozvolio da na posao dolazi s njim. To možda ne bi bilo čudno da zakon nije regulisao to pitanje i time dozvolio ulazak slijepih osoba s psima vodičima u javne ustanove. Ona sada ne želi da ide na posao dok joj to ne bude omogućeno", rekao je Radanović.

U gradskoj službi kažu da su voljni da pomognu Udruženju slijepih u skladu sa svojim mogućnostima.

"Spremni smo da pomognemo i učestvujemo u projektu izgradnje Centra za obuku pasa vodiča ukoliko bi do tog projekta i došlo", rekao je Milenko Šajić, portparol Administrativne službe grada.

Radanović se osvrnuo i na donacije koje dobija njihovo udruženje.

"Nekada je bilo mnogo više donacija, ali i to je sve simbolično. Sve ih je teže dobiti, možda zbog ekonomske krize. Gradske vlasti nam uvijek pomažu, ali kada govorimo o pomoći na državnom nivou, nismo zadovoljni", rekao je Radanović.

Grad godišnje donira 13.000 KM Udruženju slijepih.

"Osim tih obaveza, trudimo se i da finansijski ispratimo većinu njihovih projekata kao što radimo i s ostalim nevladinim organizacijama", kaže Šajić.

Šest godina na 41 KM
Gradska organizacija slijepih Banjaluke broji 320 članova od kojih je pet zaposleno. Slijepi građani već šest godina od države dobijaju samo 41 KM socijalne pomoći. Bez pomoći grada ili države, kako kažu, nikako ne mogu obezbijediti psa vodiča, čija obuka košta 15.000 KM. Nezavisne.......
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Lucie dana 18/05/2009 11:26

Ti si najvjerovatnije citala o nekim psima koji su imali uspjeha na evropskim izlozbama. Sobzirom na tvoje karkterne osobine koje si vec pokazala, ne bih se cudio da tudje rezultete pripisujes sebi. Iz teksta koji sam prezentirao nisi mogla zakljuciti da se govori o anomalijama kod pojedinih pasmina a ne o standardu.To dovoljno govori o tebi i tvojoj sposobnosti da razumijes ono sto neko napise.


SRAM TE BILO neka ti pokazujes neku kulturu, kako smes nesto takog ispustiti iz usta??? to je vrlo bezobrazno vredanje. sam se krijes jer mozes samo kopitrati tudje besmislene textove i mene napadas i vredjas?

rezultate mojih pasa :

Uno ALbert Ex Klanova - sampion 18 drzava jorkie
Vivien gigolina Yoko vekdan - i sampionka 5 drazava, Lisa show go on decoris sampionka 8 drzava i V3 na cruftu prosle godine.
Amadeus Mozart Beami Sahrak. sampion 18 drzava. pobjednik mnogo klubskih spektakla u LUX konkurencia 88 afghana. Swiss - luassane BOB i konkurencii 12O pasa.btw uvjek na BIS sarajevo na nekom mjestu ili makar BIG, ucetsvoval na 2 svetske i na 5 evropski uvjek zapazen do 4 mjesta. I njegiva sestra Anne marie beami sahrak je najnagradivanou kujom evrope. njezine titule a bodove nadjes tu u topicu afghanistanski hrt.

kao hendler sam sa najnagradivanim psom sveta prosla mnogo Paper man mary evan- maltezer. u knizi rekorda zabiljezen tri godine zaredom. i samnom utulnu na evropskoj evropski sampion

sram te bilo. mozes mene napasti kako hoces, mozes me ismijavati da sam mlada nekulturna i neznam jos koje gluposti mozda to tebi leci tvoje goleme komplexe bujrum, nisam od onih koje se naljute zbog gluposti ali svojim prljavim ustima i harakterom da pokusas omalovazavati moje pse SRAM TE BILO.

kako se zovu tvoje psi? da vidimo u trazilici gospodine pametnjakovicu? o kakim anomaliama pises to u textu nemas procitaj sto pises o SORRRRYYYYS sto kopiras.

fakat si pretjero sada e vidi se kulture nadaleko, samo ti nisu kuci rekli sta je to kultura. mozda nepisem savrseno bosanski mozda mi izrazavnej nije za kraljevsku palacu ali jako dobro znam cjeniti necje rezultate i njegov trud.

izvinjavam se SA-X ako sam prekrsila pravila i ako moram biti izbacena ali nemobgu sutjeti da neko ko neprocita ni topice o mojim pasminama mene napdane da kradem necje titule ovo je za mene preozbilna stvar. netrebam to imam za sobom komad posla na koji sam itekako ponosna.
Avatar
Lucie
 
Postovi: 283
Pridružen/a: 04/03/2009 20:56
Lokacija: Prag

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 19/05/2009 04:10

Ti si jedini uzgajivac "evropskog ranga" koji ima vremena da mlati praznu slamu po podforumu. Svakako ne u svojoj drzavi gdje si "jako poznata", nego na podforumu u drzavi ciji jezik slabo poznajes.Vrsni uzgajivaci evropskog ranga nemaju vremena za mlacenje prazne slame po forumima ove ili one drzave. Eto jedan od najboljih uzgajivaca dobermana u Evropi gospodin Stjepan Belko nema cak ni svoju veb stranicu. Ona mu je nepotrebna jer za njega znaju svi uzgajivaci dobermana u Evropi i svijetu. Kao vrhunski uzgajivac, svo svoje slobodno vrijeme koristi u radu sa psima, dok ti kao " vrhunski evropski uzgajivac", naravno umisljeni ,imas vremena i za mlacenje prazne slame , sto smatras nekih vrhunsim umijecem, jer imas pogresnu sliku o sebi.Tvoj nivo aspiracije i stvarno stanje je u velikom raskoraku, pa se ne cudim tvojim frustracijama, i vrijedjanu onih koji ne misli kao ti. Naravno, vrijedjanje kao kompenzacija nece pomoci izlijecenju tvojih frustracija samom sobom. Okreni se sebi i svojim problemima a ako treba potrazi pomoc.

Istine radi, ja sam pragmatican covjek . Dobro znam da se rezultati u u radu sa pisma ne postizu na brzinu. Za rezultate je potrebno vrijeme, novac i uporan rada. Ja nisam bio cak ni prvi na izlozbi a da ne govorim u svojoj drzavi ili na prostoru bivse YU i Evrope.To je bilo samo pocetno stcanje iskustva. Da nije bilo rata, mozda bih nesto i uradio.

Sa izlozbi se mi sigurno ne poznajemo.Kraci razgovor imao sam samo sa zenom uzgajivacem velikih crnih snaucera iz Beograda na Izlozbi u Zagrebu (godine se vise ne sjecam), kada je njen pas muzjak-veliki crni snaucer pobijedio cuvenog Benjamina, koji je do tada bio neprikosnoveni pobjednik na svim izlobama-prostor bivse YU. Inace, taj pas je svojevremeno bio jedan od najboljih pasa u Evropi a kupio ga je gospodin Pajic, Odgajivacnica "Semberija" Bijeljina. Benjamin je vec poceo stariti i vise nije bio kao nekad. Kasnije je prodan jednom vrsnom uzgajivaciu iz Uzica. Poslednji put sam ga vidjeo na Izlozbi pasa u Sarajevo (mislim da je to bila i poslednja izloba u Sarajevu pred rat). Dakle, mi se ne poznajemo ali postoji mogucnost da se poznajemo sa drugog foruma, jer se jedna slicna tebi lijepila na moje korisnicko ime ZAH kao sto se i ti sada lijepis bez izkakvog razloga a sve u cilju lijecenja svojih frustracija.

Tebi smetaju tekstovi koje prezentiram. Jednostavno prestani da ih citas. Ono sto tebi smeta, ne smeta drugima.Ne uzimaj sebe mjerilom svih stvari. To najbolje pokazuje broj citanja. Savjet, pogledaj jos jednom broj citanja, mozda ti to pomogne da promijenis misljenje. Da mozda ne mislis, kako bih ja trebao da prepricam ovu temu " O psima za slijepe".Ja sam pragmatican covjek i ne gubim dzaba vrijeme. Zasto prepircavati tudji tekst, kad ga mogu prezentirati. Osim toga, ja nema bolesnu potrebu za dokazivanjem.

Mislim, da sam ti dosta toga kazao i tako ukazao na razlike medju nama i nasim gledanjima na probleme. Ja nemam potrebu za prepucavanjem i lijecenjem kompleksa jer ih i nemam. Da li si nasla neki moj tekst gdje sam ja nekoga napao ili uvrijedio. Ne, to nikad neces naci ali ces naci primjeran odgovor onima koji su mene iz svojih bolesnih ambicija napadali.Ali i u tome ima neka mjera, jer ako covjek pristane da odgovara na sviki tekst nekog bolesnika, ljudi ce jednostavno zakljuciti da medju nama nema nikakve razlike.

Moj pozdrav Zah

PROGRAM SKOLOVANJA I DODJELA PASA VODICA SLIJEPIH

Program školovanja i dodjele pasa vodiča slijepih predstavlja osnovnu djelatnost Udruženja, koja je započela dodjelom prvih pasa vodiča 1993. godine. Od tada ima svoj razvojni put i dinamiku koja je zavisila od brojnih faktora: nedovoljna financijska sredstva, neadekvatni uslova smještaja za slijepe osobe i pse u vrijeme treninga, kontinuirano stručno usavršavanje kadrova itd.

slika

Budući da program predstavlja vrlo složen dvogodišnji proces - od šteneta do odabira i obuke korisnika - svaki je njegov dio potrebno vrlo detaljno i realno isplanirati, kako bismo ostvarili konačni cilj, što će kroz organizaciju rada u Centru za pse vodiče i mobilitet biti puno lakše i racionalnije.

Školovanje i dodjela pasa vodiča slijepih

Po završetku socijalizacije, u dobi od 12 do 16 mjeseci, nakon završnog testiranja kako genetskih predispozicija tako i stečenih navika u kućnom odgoju, pas ulazi u školovanje koje traje od 6 do 8 mjeseci.
Školovanje obuhvata, uz obvezne vježbe poslušnosti, markiranje rubnika, stepenica, zaobilaženje prepreka, pronalaženje pješačkih prijelaza, autobusnih i tramvajskih stajališta, te vođenje u saobraćaju i sl. Uz ovladavanje naredbama pas mora znati samostalno pronalaziti najsigurnija i najprihvatljivija rješenja u 50-ak situacija (u svim klimatskim uslovima: snijeg, led, kiša), čime će povećati samostalnost, sigurnost i brzinu kretanja slijepe osobe.
Radni poligon Centra korištenjem montažnih prepreka omogućit će kvalitetnu provedbu vježbi u početnoj fazi rada sa psom.

U treningu psa vodiča nikada se ne smije zaboraviti da se psa školuje za slijepu osobu. Iz tog razloga zadnjih dva mjeseca instruktor radi s povezom na očima imitirajući kretanje slijepe osobe kako bi se izbjegla vizualna komunikacija sa psom. U tom periodu, sa slijepom osobom koja je predala zahtjev instruktor provodi intervju nastojeći prikupiti što više informacija o kandidatu te njegovim uslovima i dinamici života (gradska ili ruralna sredina), porodičnoj situaciji itd. Potencijalnom korisniku je potrebno već prilikom intervjua objasniti što za njega i porodicu znači suživot sa psom vodičem te što se sve od njega očekuje. Kandidat je dužan pribaviti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju koja instruktoru uz intervju omogućuje procjenu njegovih psihofizičkih sposobnosti.Nakon toga na instruktoru je izuzetno težak i odgovoran zadatak da usklađujući osobine slijepe osobe s karakteristikama psa vodiča (brzina kretanja, konstitucija, temperament) ostvari dobar spoj buduće radne jedinice.


Treba li BiH da zažmiri kako bi vidjela bolj ?

Treba naglasiti kako u Hrvatskoj ima 5. 800 slijepih osoba, od čega u Zagrebu 1.150. Do sada, Hrvatska udruženja za školovanje pasa vodiča školovala je 81. psa, a jedan od njih Tea je u Bosni i Hercegovini. Ta je kuja jedini pas vodič u FBiH-a, gdje ima čak tri hiljade slijepih osoba. Taj podatak iznijela je potpredsjednica FBiH-a Spomenka Mičić, dodavši kako se humanost društva i demokratija države mogu mjeriti onoliko koliko se učini za one koji se ne mogu brinuti sami za sebe.

slika

U Centru za rehabilitaciju Silver za pse vodiče i mobilitet, već dan nakon otvaranja javilo se sedam novih korisnika na edukaciju koja traje pet do šest sedmica. Na površini od 10.000 kvadratnih metara smješten je sam objekt Centra čija je površina 1. 407 m kvadratnih, a koji se sastoji od sektora za pse, sektora za korisnike usluga, kancelarijskog prostora kojeg je potrebno opremiti kompjuterima te veterinarske ambulante. Kapacitet je za 12 osoba koje će proći besplatnu edukaciju. U dvorištu se pak nalazi staza za poduku pasa, kao i sadnice gdje se namjerava posijati mirisna trava u cilju obuke pasa. Centar će sarađivati sa zemljama u okruženju, a jedan od pasa koji će se školovati, otići će u Crnu Goru.

Na otvaranju centra Silver bili su gradonačelnik Milan Bandić, Jadranke Kosor predstavnici Slovenije, Malte, Austrije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Gradnju objekta, vrijednoga 14.632.153,00 kn, s poligonom za trening pasa, u jednakim su udjelima finansirali Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatsko udruženje za školovanja pasa vodiča i mobilitet.
Dodatno, Grad je, među ostalim, osigurao zemljište te preko malih komunalnih akcija finansiralo gradnju magistralne mreže za plin i kanalizaciju.

slika

Predsjednica Hrvatskog udruženja za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić zahvalila je gradonačelniku Bandiću i ministrici Kosor na svesrdnoj podršci i pomoći. Kako se moglo čuti, suvremeno opremljeni centar dobio je ime po psu gđe Katalenić koji ju je pratio u vrijeme kad je nastala ideja o gradnji jednoga takvog objekta.

Gledaju i pored brnjice!

Datum i onako nije bitan. Toga se dana na liniji Dubrovnik – Zagreb, među mnoštvom putnika, našla i gospođa Mira Katalenić sa svojim psom vodičem za slijepe. Nakon dugotrajnog čekanja gospođa K. stigla je na aerodromski checking koji je u trenutku susreta s dežurnom službenicom vrlo vjerojatno ličio jednome od onih mučnih check pointa koje smo prelazili za vrijeme rata. Gospođa u uniformi naredila je, naime, da se psu, inače propisno označenom kao pomagaču i vodiču slijepih osoba, pod hitno stavi brnjica. U protivnom nema ništa od ulaska u avion. Nije naravno teško zamisliti tegobu slijepe osobe u aerodromskoj ili uopšte nekoj drugoj gužvi, a niti privrženost prema stvorenju koje joj omogućava koliko-toliko normalan život i kretanje. Ili možda većini ipak jest, budući da je riječ tek o psu.

slika

Pa i ako ostavimo po strani ono što se banalno naziva ljubavlju prema životinjama, ostaje činjenica da prema važećem zakonu psi vodiči za slijepe ne moraju nositi brnjicu. Taj je argument, međutim, gospođa K. dugotrajno objašnjavala gospodarici check pointa, te da bi se dotična na koncu umilostivila, dajući do znanja kako ona, eto, slijepoj gospođi K. gleda kroz prste, ne pokazujući ni minimum nelagodnost ni zbog ponašanja prema slijepoj osobi ni zbog činjenice da sama ne poznaje propise kuće u kojoj je zaposlena.

No ni tu nije bio kraj neugodnog putovanja gospođe Katalenić kojoj su, nakon obavljenog mučnog čekiranja, prišla dvojica službenika i ponovo zatražili isto – psu se ima staviti brnjica! I opet je gospođa strpljivo - kako to znaju i mogu jedino hendikepirane osobe u društvu koje svojim većim dijelom priznaje jedino one zdrave, po mogućnosti iste, hrvatske, nacionalnosti, uz to još i seksualno "korektne" - objašnjavala kako zakon propisuje poseban tretman za pse vodiče slijepih osoba, da je po njenom saznanju i Croatia Airlines donijela pravilnik u kojem izričito stoji da psi vodiči slijepih ne moraju nositi brnjicu... Natezanje je trajalo i tek je pozivanje gospođe K. na činjenicu da joj u Zagrebu, prilikom odlaska, niko nije pravio probleme, konačno poništilo pseću revnost aerodromskih službenika.

Ovo je prepričano pismo što ga je redakciji poslala gospođa Vesna Gostimir Pasini iz Samobora kao svjedokinja antitretmana jedne slijepe osobe od strane državnih službenika. Gospođa Pasini još dodaje kako je gospođa Katalenić zajedno sa svojim psom morala stajati u gužvi ljudi i prtljage, te da se "nitko od osoblja nije sjetio, barem iz pristojnosti, takvog putnika primiti preko reda".

Kome dakle zapravo treba brnjica, umiljatim labradorima koji svojim vlasnicima nadoknađuju vid ili onima koji su koncentrisani da i psu pomagaču i hendikepiranoj osobi daju na znanje kako nisu dobrodošli u društvo zdravih dvonožaca? Čak i propisima usprkos.

To retoričko pitanje nažalost u ovoj zemlji postavlja samo manjina, koja, pak, shodno političkoj tradiciji, nikada nije u pravu. Da nije tako, zlostavljanje životinja ne bi bila uobičajena pojava, a jest. Da nije tako, onda bi ono slatko mladunče medvjedice pregažene nedavno na novoj autocesti kroz Liku, i danas bilo živo, ali nije. A nije zato jer Hrvatske ceste nisu postavile adekvatnu ogradu, pa je u samo tjedan dana pregažena majka medvjedica, njeno mladunče i jedna srna. Medvjedića starog osam mjeseci, koji je bio u potrazi za majkom i mlijekom, pregazio je jedan strani državljanin, koji je dakako pobjegao.

slika

Istoga dana, a bio je to Svjetski dan zaštite prava životinja, malu crnu kujicu pronašao je ispred svoje kuće u Rijeci gospodin Radomir Vicić. Umiljato stvorenje, staro tek godinu dana, koje je jedva došepalo do gospodina Vicića, bilo je na smrt izubijano, s izbijenim okom, prijelomom vilice, kontuzijama po tijelu i žicom vezanom oko vrata. Kujica je jedva preživjela, za razliku od psa što ga je ne tako davno jedan "čovjek" vezao za dizalicu, a potom vitlao kranom sve dok pas nije izdahnuo. Navodno će biti prekršajno kažnjen, baš kao i nadležni u Hrvatskim cestama, u što imamo pravo sumnjati. Jer oni će se vrlo vjerojatno (o)dbraniti kako su cestu gradili za ljude, a ne tamo neke medvjede ili srne. A i sudovi su zatrpani "ozbiljnijim" predmetima, zar ne?

Pa je li stoga pisanje o životinjama i njihovom barem minimalnom pravu, onome na život, zapravo banalno bavljenje sporednim bićima? Ili je zapravo obrnuto? Da je ovdje banalnost uistinu rezervisana za one koji se vole nazivati višim bićima. Pače pripadnicima najkatoličkije nacije u Evropi. Koji će, nakon što na smrt pretuku onu malu crnu kujicu, otići u svoju crkvu na redovnu nedjeljnu misu.

Ali opet, nisu li neki pripadnici te najkatoličkije nacije u Evropi ne tako davno uništavali jednu drugu manjinu, tretirajući je baš kao pse ili šumske životinje? I nisu li neki, ne baš malobrojni, službenici Crkve s mnogo hršćanske ljubavi blagoslivljali oružje s kojim će se ubijati one "drukčije" od nas?

Čemu onda pričati o zaštiti životinja u društvu još uvijek potpuno nespremnom na život s drugima i drukčijima, u državi čiju zapuštenost potencira svaka vlast, nespremna da kazni čak i dokazane ratne zločince, a kamoli zlostavljače tamo nekih "nižih božjih bića"?

Kako razgovarati o pravu psa vodiča gospođe Katalenić u državi čiji su službenici lišeni elementarne čovječnosti čak i prema njoj samoj kao slijepoj osobi?

"Da mi je netko pričao, ne bih vjerovala", piše u svom pismu gospođa Pasini, referirajući se na slučaj jedne brnjice za jednog psa vodiča slijepe osobe. Nažalost, jedini je odgovor: Vjerujte, gospođo, vjerujte!
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Lucie dana 19/05/2009 10:23

Vidim da tvoja bezobraznost i bahatost nema kraja jelde?

Ti si jedini uzgajivac "evropskog ranga" koji ima vremena da mlati praznu slamu po podforumu. Svakako ne u svojoj drzavi gdje si "jako poznata", nego na podforumu u drzavi ciji jezik slabo poznajes.


prvo sam uzgajivac svetskog ranga jer nepodsecivam samo evropske izlozbe i moj uzgoj je u vlastnistvu i van evropskih drzava. Koliko jezika poznajes ti kada ljecis komplexe da vredjas moje znanje. U bosni sam zivjela vise o 1O godina, i do danas jesam bosanski uzgajivac zato posjecujem bosanski forum i ako mogu ljudima pomoci KORISTNIM savjetom sigurno nemislim da je to mlacenje prazdne slame

Vrsni uzgajivaci evropskog ranga nemaju vremena za mlacenje prazne slame po forumima ove ili one drzave. Eto jedan od najboljih uzgajivaca dobermana u Evropi gospodin Stjepan Belko nema cak ni svoju veb stranicu. Ona mu je nepotrebna jer za njega znaju svi uzgajivaci dobermana u Evropi i svijetu. Kao vrhunski uzgajivac, svo svoje slobodno vrijeme koristi u radu sa psima, dok ti kao " vrhunski evropski uzgajivac", naravno umisljeni ,imas vremena i za mlacenje prazne slame , sto smatras nekih vrhunsim umijecem, jer imas pogresnu sliku o sebi.


znaci covekje vrhunski uzgajivac nema vremena za net. neki uzgajiva ni nema net i sta to znaci??? svaki dan se dopisujem sa 5OO najboljih uzgajivaca sveta i sudja na face booku i gle svi se sluze netom. cudo ti ili su svi bezveznjakovici ijako Polini ima 7 strukog svetskog sampiona ona je nista jer koristi internet. ti si stvarno ogranicen do besvesti.Internetom se sluzimo maltene svi. zato ja i jako sjedim pored bebica malih afghana znam sto se desavalo po celom svetu, kojipas pobjedio,koji uzgajivac ima leglo zahvalujuc internetu i ne njihovim stranicama. jer stranice to je smao reklama i dobro napravljena. jedne moje stranice nisu dopunjen od 2003 pa sta? mnogo vrednije su bas forume kde covek vidi i cuje sve zanimlivo. sta ce mi grbav i los pas vrhunski naslikan i postaven mnog lepse naci na forumu da neko djete od 14 godina slakalo i ufatilo bas prirodnistav tog psa.forum i net je edukacija i nemislim da niko nije na takom vrhu da mu to netreba.

Tvoj nivo aspiracije i stvarno stanje je u velikom raskoraku, pa se ne cudim tvojim frustracijama, i vrijedjanu onih koji ne misli kao ti. Naravno, vrijedjanje kao kompenzacija nece pomoci izlijecenju tvojih frustracija samom sobom. Okreni se sebi i svojim problemima a ako treba potrazi pomoc.


ti si bezobrazan coveki veoma jadan nemas cime da se hvalis pa vredjas rezultate drugih to o tebi dobro govori, napadnes mene da lazem oko mojih pasa ja nabrojim i tisina. nebi se cudila da si mali, debeli, fukara sa debelim naocalima i mozda ni takav covek nebi bio tako zao i nebi tako sudio ljudima koje nepozna.


Istine radi, ja sam pragmatican covjek . Dobro znam da se rezultati u u radu sa pisma ne postizu na brzinu. Za rezultate je potrebno vrijeme, novac i uporan rada. Ja nisam bio cak ni prvi na izlozbi a da ne govorim u svojoj drzavi ili na prostoru bivse YU i Evrope.To je bilo samo pocetno stcanje iskustva. Da nije bilo rata, mozda bih nesto i uradio.


vredni ljudi ostvarili velike rezultate i sa ratom i to svojom upornoscom. jedni od najlepsih RTW su iz bosne ali to ocigledno ni neznas. I ljudi se zrtvuju da nesto postignu ali to tezko tebi svatati ti mozes samo prljati neci rad.

Sa izlozbi se mi sigurno ne poznajemo.Kraci razgovor imao sam samo sa zenom uzgajivacem velikih crnih snaucera iz Beograda na Izlozbi u Zagrebu (godine se vise ne sjecam), kada je njen pas muzjak-veliki crni snaucer pobijedio cuvenog Benjamina, koji je do tada bio neprikosnoveni pobjednik na svim izlobama-prostor bivse YU. Inace, taj pas je svojevremeno bio jedan od najboljih pasa u Evropi a kupio ga je gospodin Pajic, Odgajivacnica "Semberija" Bijeljina
.
:lol: :lol: :lol: da istina neko pobjedi neku seosku izlozbu svojevremeno bio jedan od najboljih pasa u Evropi, pamtim u ZG sve i svasta. da mi kazes koje godine odmah bi ti rekla sta smo osvoji na toj izlozbi izlozbu. moj pas amadeus bio jedini nakon puno godina ko osvoji BIS beograd /800 pasa/i nije bio srbski pas. ipak bis beograd nikada nece znaciti to sto BIS Prague /4000pasa/

Dakle, mi se ne poznajemo ali postoji mogucnost da se poznajemo sa drugog foruma, jer se jedna slicna tebi lijepila na moje korisnicko ime ZAH kao sto se i ti sada lijepis bez izkakvog razloga a sve u cilju lijecenja svojih frustracija.

uvjek pisem samo pod svojim imenom i ovo je jedini bosanski forum koji podsecivam, podsecivam hrtvaske ljubimce kde bas svaki dan pisu uzgajivaci, vrlo zanimlivo ;-) ili oni samo mlate prazdnu slamu?

Tebi smetaju tekstovi koje prezentiram. Jednostavno prestani da ih citas. Ono sto tebi smeta, ne smeta drugima.Ne uzimaj sebe mjerilom svih stvari. To najbolje pokazuje broj citanja. Savjet, pogledaj jos jednom broj citanja, mozda ti to pomogne da promijenis misljenje. Da mozda ne mislis, kako bih ja trebao da prepricam ovu temu " O psima za slijepe".Ja sam pragmatican covjek i ne gubim dzaba vrijeme. Zasto prepircavati tudji tekst, kad ga mogu prezentirati. Osim toga, ja nema bolesnu potrebu za dokazivanjem.


sta je lose na dokazivanju ?? ako uspejem dokazati koje gluposti pises. ali rekla sam tvoje texte trebaju zabavljaju ok ali jako je potrebno naglasiti da strucnosti tu nije. zato to tu pisem da ljudi svate da anomalia nije upala usiju kod pudle ali u svakog nenjegovanog psa ;-)

Da li si nasla neki moj tekst gdje sam ja nekoga napao ili uvrijedio

naravno i samo tu je puno textova kada vredjas mene i moj rad bez razloga. samo sam napisala i dokazala nestrucnosti u tvojim kopiranim textova i boze moj to sam se osudila previse, jelde? odmah sam komplexasica koja laze, nezna bosanski i jos ljudima krade njihve titule iz izlozbi. dada ti nikog nevredjas. da razlike medju nama ima i to ogromne ja sam nesto postigla u kinologii i nesramim se toga naprotiv ponosna sam na moje pse i nije mi zeo vremena ako mogu ljudima nesto prenjeti iz mog znanja i iz praxe.

zao mi je da ti nemas ludima ste reci osim kopiranje gluposti. ali ja sam komplexasica zato ti si cvrsti harakter :lol: :lol: :lol: ali kopirati gluposti sigurno ima mnogo vetsi smisel nego pisati ljudima koja je praxa dada to je neka tvoja bosanska istina ;-)
Avatar
Lucie
 
Postovi: 283
Pridružen/a: 04/03/2009 20:56
Lokacija: Prag

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 20/05/2009 00:45

Nije tesko primjetiti da sad znas pisati. Znala si to i ranije ali si imali potrebu za laznim predstavljanjem. Prvo si se predstavila kao osoba koja ne zna da pise, jer joj bosasnki nije maternji jezik. Sad odjednom zna da pose i jos tvrdi da je zivjela u Bosni.

Drugo lazno predstavljanje je prica o "vrsnom uzgajivacu evropskog ranga". Naravno, radi se o prikazivanju tudjih uspjeha kao svojih. Sad nam tvrdi da se "svaki dan dopisuje sa najmanje 500 vrsnih uzgajivaca sirom svijeta. "Pa ljudi moji zar je to moguce" kao sto je svojevremeno znao kazati nas poznati sportski komentator Mladen Delic. Napisati 500, poruka na dan vrsnim uzgajivacima sirom svijet i jos mlatiti praznu slamu po jednom od bosanskih foruma i imati vremena za svoje pse?????????? To je stvarno nemoguce. Ne treba biti dovoljno pametan, pa zakljuciti, kako su ovakve price daleko od istine.

Sve sto si htjela kazati u svom prvom komentaru, mogla si to kazati bez ikakvih uvreda. Osoba koja ima elementarni kucni odgoj i elementarnu kulturu razmjene misljenja sa drugima, kazala bi otprilike ovako.

Procitala sam tekst koji ste porezentirali dana ........ pod naslovom............ vezano za (navedes problem) sa kojim se ne mogu sloziti iz sledecih razloga (lijepo navedes razloge). Na takav tekst ja nikada ne bih odgovorio, jer svako ima pravo da se slaze ili ne slaze, da iznese svoje misljenje itd.

Medjutim, tvoj kometnar vrvi od uvreda upucenih meni, iako dobro znas da tekst nije moj , pa ti ne smeta da me nazivas: neznalicom, petljancinom, covjekom koji pise gluposti, nebuloze itd, itd.Da li je to odraz dobrog kucnog odgoja, da li je to normalan nacin komunikacije medju kulturnim ljudima. Naravno da nije.

Bez obzira sto si se pokusala sakriti iza svoje nepismenosti, i tvrdje o vrsnom uzgajivacu, ja sam te prepoznao. Razmijenili smo mi podosta misljenja na forumu gdje smo bili prije ovog, najvise na podforumu "Covjek i drustvo" a manje na podforumilma "Kucni ljubimci", "Politika", i "Istorija". Tamo si se predstavljala kao Bosnjakinja ali ti nikad nije zasmetalo sto Bosnjake vrijedjaju na najprimitivniji nacin, pa tako i tebe kao Bosnjakinju, jer ustvari ti i nisi Bosnjakina, nego si se samo takvom predstavljala. Uvijek si nasla nacina, kao sto i sad radis, da mi uputis kritiku, da izrazis cucenje nekom mojom tvrdnjom itd. Kad sam na ovom Forumu "Podforum nauka i edukacija" otvorio jedan naslov, odmah si pocela sa istim tvrdnjama, nastojeci da se taj naslov brise a radi se o naslovima "Mozda niste znali" i Zemlje, gradovi, narodi i kulture". Ovaj posednji naslov je vec slomljen kako mi rece moderator. Kao sto te upucujem na broj citanja tema pod ovim naslovom, isto tako te upoucujem da pogledas broj citanja pod naslom " Mozda niste znali", pa sam zakjuci, koliko si u pravu sa svojim nastojanjima, da se ne prezentiraju tudji valjani tekstovi u cilju saznanja-edukacije.Ovim hocu kazati, da se previse lijepis na moje korisnicno ime ZAH. U cemu je problem?? Ja znam a da li znas ti???? Naravno da znas.

I na kraju zelim kazati.Tebi je sve objasnjeno i nemas potrebe da ponavljas stavri. Ja nisam osoba zeljna afirmacije, meni prepiucavanje i vrijedjanje bilo koga ne treba. Kazala si sto si imala kazati, kazao sam sto sam imao kazati. Ako ti se citaju tekstovi koje prezentiram, bujrum, niko ti ne brani. Ako ti se ne citaju, ti ih preskoci, kao sto ih preskacem ja a vjerovatno i mnogi drugi , jer smatramo, da za nas nisu interesantni.Ja nemam vremena da u toku jednog dana napisem 500 poruka i da jos budem aktivan clan na nekom podforumu pa i da stignem obaviti neke druge obaveze.U neke svoje tvrdnje me nikad neces ubijediti,pa iz tog razloga nemaj ni pokusavati, jer ti je to uzaludan posao, posebno ako nema cvrstih argumenta a posebno ovo o pisanju 500 poruka na dan

Budi koristan clan ovog Podfuruma, napisi strucni komentar na neku temu, pa ce ljudi po tome cijeniti ko si i sta si.

Bez obzira na broje uvrede upucene meni, svakako bez razloga, puno pozdrava kao i uvijek. Zah
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Azila za životinje u Rakovici

Datum: 15.05.2009 17:12
Autor: Mirsada Lingo
Nezavisne novine

slika

Gradska uprava namjerava ovih dana uplatiti dio sredstava za otkup zemljišta u Rakovici, gdje bi bio izgrađen azilantski centar za smještaj napuštenih životinja.Iako je Gradska uprava u budžetu planirala sredstva za zemljište, skoro dvije godine traju problemi s pronalaskom adekvatne lokacije za izgradnju ovog centra.

"Narednih dana bi trebalo da ostvarimo kontakte i damo inicijalna sredstva za otkup zemljišta u Rakovici. Činimo ono što je moguće u oskudici sredstva. Prošle godine smo imali 100.000 KM na raspolaganju, a ove godine 50.000 KM", rekao je Hamdo Karić, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove.

Riječ je o zemljištu kod Kampusa za odvikavanje od droge, gdje postoji nekoliko dunuma neiskorištene zemlje, koja bi, kako ističe Karić, bila odlična lokacija da na njoj bude formiran azilantski centar za napuštene životinje.

slika

"Ovo zemljište bi potpuno odgovaralo, jer bi, pored udomljavanja napuštenih životinja, štićenici Kampusa mogli da rade u tom centru i da im to bude program resocijalizacije", rekao je Karić.

Dodao je da bi objekat bio stavljen na raspolaganje udruženjima za zaštitu životinja da njime upravljaju i da ga koriste.

Raniji prijedlozi lokacija na kojima bi bio izgrađen centar ocijenjivani su kao neadekvatni. Zemljište u Vogošći, za koje je saglasnost dao Zavod za planiranje KS, takođe nije prihvaćeno zbog nepostojnja pristupnog puta.

Prema Karićevim riječima, Gradska uprava nema dovoljno razumijevanja općina i Kantona Sarajevo za ovaj problem.

slika

"Grad Sarajevo na raspolagnaju nema ni jedan kvadrat zemlje, a Kanton Sarajevo u prostornom planu jedan ovakav projekat uopće nije predvidio", kazao je Karić.

Abid Šarić, ministar privrede Kantona Sarajevo, ističe da će podržati napore Gradske uprave u realizaciji ovog projekta.

"Zbrinjavanje pasa lutalica i napuštenih životinja je veliki problem u Kantonu Sarajevo. Slažemo se da je lokacija u Rakovici odlična ideja. Mogu obećati u ime ovog ministarstva da ćemo dati punu podršku projektu kad dođe do njegove konkretne inicijative", rekao je Šarić.

Iz Gradske uprave upozoravaju da ove godine nije planirano dovoljno sredstva za poslove Kafilerijske službe, koja djeluje u sastavu Komunalnog preduzeća "Rad".

Pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove kaže da u kafileriji nema dovoljno prostora za duže zadržavanje nezbrinutih i zalutalih životinja.

slika

"Prema našim procjenama, bilo je potrebno minimalno 500.000 KM. Mi smo tražili 700.000 KM kako bi proširili kapacitete kafilerije na deponiji 'Rada' kako bismo smjestili što veći broj pasa. Ne bi to bilo prihvatilište, ali bi barem imali mogućnost da ih duže držimo u karantinu", objašnjava Karić.

Dodaje da je Kanton Sarajevo prvobitno u potpunosti bio ukinuo grant za kafeleriju, a potom je izdvojeno 300.000 KM, kao grant "Radu".

"Ne znamo u kojoj mjeri ćemo tu komunalnu djelatnost ostvariti u ovoj godini, ali sam potpuno siguran da će biti problema u pokrivanju troškova", kaže Karić.
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Lucie dana 20/05/2009 09:26

Nije tesko primjetiti da sad znas pisati. Znala si to i ranije ali si imali potrebu za laznim predstavljanjem. Prvo si se predstavila kao osoba koja ne zna da pise, jer joj bosasnki nije maternji jezik. Sad odjednom zna da pose i jos tvrdi da je zivjela u Bosni.


PRESTANI ME VREDJATI. nemas za to nikako pravo. niko se lazno nepredstavlja. bosanski nije moj materni jezik i zivjela sam puno godina u bosni. sta je tu nesvatlivo? nemoze to tvoj ogranicen mozak prifatiti? to mi zao ali je to sveta istina.

Drugo lazno predstavljanje je prica o "vrsnom uzgajivacu evropskog ranga". Naravno, radi se o prikazivanju tudjih uspjeha kao svojih. Sad nam tvrdi da se "svaki dan dopisuje sa najmanje 500 vrsnih uzgajivaca sirom svijeta. "Pa ljudi moji zar je to moguce" kao sto je svojevremeno znao kazati nas poznati sportski komentator Mladen Delic. Napisati 500, poruka na dan vrsnim uzgajivacima sirom svijet i jos mlatiti praznu slamu po jednom od bosanskih foruma i imati vremena za svoje pse?????????? To je stvarno nemoguce. Ne treba biti dovoljno pametan, pa zakljuciti, kako su ovakve price daleko od istine.


ti si toliko glup?? ni neznas sta je face book??? onda extra za tebe. napises svoje rezultate i svoja mislenja tvoji koliko hoces stotina prijatelja to cita, ko zeli odgovori ko zeli ne. to neznaci da dnevno napisem 5OO mailova ali ipak to znaci da sam u toku sta se desava kod onih najvetsih. HALOOOO TO ME STAVRNO ZEZAS???????? postavila sam ti imena mojih pasa, stavi njih u trazilicu odmah ces vidjeti ko sam i sta sam i da netrebam neko lazno predstavljivanje.
jedan od mojih linkova ako bas ni neznas sa trazilicom http://www.adopcechrtu.eu/afghans

Sve sto si htjela kazati u svom prvom komentaru, mogla si to kazati bez ikakvih uvreda. Osoba koja ima elementarni kucni odgoj i elementarnu kulturu razmjene misljenja sa drugima, kazala bi otprilike ovako.


lepo ponavljam od pocetka. kopirani texti nisu strucni i zato naglasavam da se neuzimaju ozbilno.

Medjutim, tvoj kometnar vrvi od uvreda upucenih meni, iako dobro znas da tekst nije moj , pa ti ne smeta da me nazivas: neznalicom, petljancinom, covjekom koji pise gluposti, nebuloze itd, itd.Da li je to odraz dobrog kucnog odgoja, da li je to normalan nacin komunikacije medju kulturnim ljudima. Naravno da nije.


nemoj mi molim te drzati predavanje nismo na casu kulture ni ponasanja i HALOOOOOO jos jednom nisam tebe prozvala neznalicom ti te textove nepises. ali posto neznas kopiras i nesvatas koliko neistin je u tome. bilo dovolno reci ok ja to radim da zabavim svet ne da vrsim edukaciju ali ti ne zato ovde mene vredjas, mene pse omalovazavas nase rezultate i drzis predavanje o psihologii i bosanskomjeziku HALOOOOOO covece dodji sebi

Bez obzira sto si se pokusala sakriti iza svoje nepismenosti, i tvrdje o vrsnom uzgajivacu, ja sam te prepoznao. Razmijenili smo mi podosta misljenja na forumu gdje smo bili prije ovog, najvise na podforumu "Covjek i drustvo" a manje na podforumilma "Kucni ljubimci", "Politika", i "Istorija".


nikada nisam posjetila spomenuti forum mogu se kelti zivotom svojim imojih pasa. LAZES provjeri ID adrese, neka ti daju moderatori ja se slazem ;-)

Tamo si se predstavljala kao Bosnjakinja ali ti nikad nije zasmetalo sto Bosnjake vrijedjaju na najprimitivniji nacin, pa tako i tebe kao Bosnjakinju, jer ustvari ti i nisi Bosnjakina, nego si se samo takvom predstavljala. Uvijek si nasla nacina, kao sto i sad radis, da mi uputis kritiku, da izrazis cucenje nekom mojom tvrdnjom itd.


LAZES? zasto, si to nekako bolestan? od prvog dana tu naglasavm ko sam i sta sam, nesramim se mog zivota i kada znam da se drugi nesloze i na razliku od svih nesakrivam se za neki anoniman nik to nije moj stil. dosla sam prvenstveno zbog ljubimaca jer mi su zivot.

Budi koristan clan ovog Podfuruma, napisi strucni komentar na neku temu, pa ce ljudi po tome cijeniti ko si i sta si.


tvoja greska sto necitas svami dan pisem na kucne ljubimce i znam sto pisem.

Nedam da mene vredjas i pises ovake gluposti da to sada ti pises o meni. znas sta lepo ti okreni broj BKS i pitaj reci ce ti ko sam. ja NIKADA NESAKRIVAM SVOJ IDENTITET. JA SAM PONOSNA NA MOJ ZIVOT I JAKO NEPRIPADA REDOVNIM KUTIJICAMA ZIVLJENJA U BOSNI.
Avatar
Lucie
 
Postovi: 283
Pridružen/a: 04/03/2009 20:56
Lokacija: Prag

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Lucie dana 20/05/2009 10:53

ZAH da malo prosiris svoj zivotni pogled. procitaj kako zive oni pravi uzgajivaci

viewtopic.php?f=41&t=62969&p=2707222#p2707222

i kada sam juce dopunjaval stranice pronasla sam samo za tebe jednu super sliku:

slika

Vrsni uzgajivaci evropskog ranga nemaju vremena za mlacenje prazne slame po forumima ove ili one drzave. Eto jedan od najboljih uzgajivaca dobermana u Evropi gospodin Stjepan Belko nema cak ni svoju veb stranicu. Ona mu je nepotrebna jer za njega znaju svi uzgajivaci dobermana u Evropi i svijetu. Kao vrhunski uzgajivac, svo svoje slobodno vrijeme koristi u radu sa psima, dok ti kao " vrhunski evropski uzgajivac", naravno umisljeni ,imas vremena i za mlacenje prazne slame , sto smatras nekih vrhunsim umijecem, jer imas pogresnu sliku o sebi.


neznam zasto ljudi kojima se ti divis nemaju svoju web stranicu mozda nemaju ni racunalo, ja samo znam da slika je iz subote 4.9 prosle godine. subota ujutro CACIB Mlada Boleslav tog dana sam izvela 3 psa sa svima smo zapazili predivni rezultat. preko noci smo se prebacili na CACIB lux kde smo osvojili titule i za dva dana sam ostavrila najvetsi transport adoptiranih hrtova iz irske ;-) sve se moze samo se mora htjeti.

;-)
Avatar
Lucie
 
Postovi: 283
Pridružen/a: 04/03/2009 20:56
Lokacija: Prag

Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

PostPostao/la Zah dana 21/05/2009 03:38

Veoma brzo si naucila da pises. Naravno, to si i ranije znala ali ostaje kulturni primitivizam, upotreba neprimjernih rijeci u komunikaciji sa ljudima. To je ono sto sam ja vec i ranije tvrdio, nedodtatak kucnog odgoja, iz koga proizilalzi i nedostatak osnovne kulture dijaloga. Tih primitivnih navika tesko ces se osloboditi, jer po onoj narodnoj "navika je jedna muka a odvika deset muka".

Sto se tice laznog prestavljanja, to je vec malo slozeniji problem. Ono sto jesi i ono sto ustvari zelis da jesi, u velikom su raskoraku, iz cega proizilaze tvoji konflikti same sa sobom, a koji se manifestuju kroz frustracije. Oslobadjanje tih frustracija koz vrijedjanje drugih ljudi moze donekle pomoci, pod uslovom da su osobe koje takve uvrede upucujes neki tvoji bliznji:roditelji, momak, muz pa i djeca, koji iz sazaljenja prema tebi sve to trpe. Ali, ja nisam jedan od tih i nemam nikakve obzire ni sazaljenja prema tebi. Jednostavno kao normalan covjek branim svoje dostojanstvo, ukazujuci tebi na tvoje neprimjerno ponasenje, iako znam, da ti to nece mnogo pomoci, jer osobe kao ti ne shvataju svoj problem, one ne shvataju da im je potrebna psiholoska ili pishijatrisjska pomoc, jer sebe smatraju mjerilom svih stvari, pa svi oni koji ne misle kao ti osmah od tebe bivaju percipirani kao tvoji neprijatelji i ti se onda tako prema njima i ponasas. Dakle, moja savjetodavna uloga sa distance, nece ti mnogo pomoci. Ti moras potraziti pomoc strucnog lica u koje imas povjerenje. Ja taj nisam, jer me u svojim komentarima u pocetku nepismenim a sada vec pismenim, nazivas najpogrdnijim imenima. Osim toga, ja sam daleko od tebe, a takve terapije se rade oci u oci i sa puno strpljenja. Nekada traju duze, nekada krace, sto zavisi kako pcijent gleda na terapeuta, a posebno koliko pacijent ima pogresno misljenje o sebi.Biti mlad i jos vrhunski evropski uzgajivac, koji dnevno razmijeni 500 poruka sa vrsnim uzgajivacima svijeta, pa makar to bile i krace poruke, nije mala stvar u precjenjivanju sebe. To dokazuje da sebe posve pogresno percipiras.

Osim toga ne znas sta je rat, kad tvrdis da se i u ratu mogu postizati vrshunski rezultati u uzgoju pasa. Podijeli to svoje misljenje sa bar deset Sarajlija koji su rat proveli u gradu, izlazuci svoj zivot za komad hljeba ili kanjister vode, pa ces cuti sta ce ti oni kazti na tvoju vrdnju.Mozes se obratiti i nekom Banjalucaninu, Prijdorcaninu,Dobojliji i opet ces dobiti slican ako ne i isti odgovor u obliku pitanja "da li si ti normalna".

Ako me nisi poslusala da prestanes sa svojim uvredanam i primitivnim komentarima, onda nam bar kao "vrsni evropski uzhajivac" i osoba koja svaki dan ima " kontakt sa najmanje 500 poznatih svjetskih uzgajivaca", napisi jedan lijep kometar na neko temu o pisma. A do data pozdrav i sve najbolje, mom starom poznaniku koji se lijepi na korisnicko ime ZAH iz njemu dobro poznatih razloga. Eho se ponekad daleko cuje.
Pozdrav Zah
Zah
 
Postovi: 998
Pridružen/a: 22/07/2008 02:01

PrethodnaSljedeća

Natrag na Kućni ljubimci

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.