Ukratko, trebam savjet/komentar/sugestiju nekog od pravnika ( valjda ih ima ). U skorije vrijeme bih trebao promijeniti firmu, otkazni rok u firmi gdje radim je 15 dana, uskoro ( za par dana punim 3 godine staza u istoj firmi). Ideja je sljedeca: od gazde trazim tehnoloski visak + otpremninu za te 3 godine ( ne bi trebalo predstavljati problem, do sada je 5-6 ljudi vec izganjalo i tehnoloski i otpremninu + nisu morali odraditi otkazni rok ). Nakon toga pravac biro i trazim naknadu za nezaposlene.
Caka: neuplaceni doprinosi + neisplacene plate.
Znam da gazda mora platiti doprinose da bi me mogao odjaviti sa PIO/MIO i zdravstvenog, a nije mu interesu da zateze oko toga jer sam prijavljen kod njega, tj. doprinosi idu na njegov teret sve dok me ne odjavi. Plata se isplacuje kada i ostalima, samo meni doprinosi uplaceni da me moze odjaviti. E sad ide prava zackoljica: koliko dugo se mora biti na birou da bi neko imao pravo na novcanu nadoknadu? Da li je dovoljno 7-10 dana i da ti onda isplate puni iznos ( nesto oko cca 320 KM ) ili ide 1/3 tog iznosa ( za slucaj da je osoba 10 dana na birou ) ili, u najgorem slucaju nema pravo na bilo kakvu nadoknadu sa biroa? Najbolja situacija bi bila puni iznos , naravno
Usput, sta je sa pravom na godisnji odmor? Ako se dobro sjecam, ukoliko imas prekid u radu duzi od 7 dana, pa pocnes raditi u novoj firmi, nemas pravo na godisnji odmor do 6 mjeseci rada kod novog poslodavca? Godisnji od prosle godine iskoristen, ovogodisnji nedotaknut. Posto prosle godine nisam mogao priustiti odlazak na more ( zbog gorenavedenog neisplacivanja plata ), pokusavam da skontam kombinaciju da ne ostanem makar bez zakonskog prava na godisnji odmor.
Svaki savjet/komentar/sugestija dobrodosao/la.

ipak nismo najnenormalnija drzava
pa ces vidjet sta ce ti reci..
.