autor je napisao/la:jeza u ledja je napisao/la:Jedna bitna ispravka.
Ovo nije mapa u kojoj su razgranicene prijeratne mjesne zajednice, vec prijeratna naseljena mjesta. Jedna mjesna zajednica obuhvata dio naseljenog mjesta, cijelo mjesto, ili vise njih. Obicno su gradovi podjeljeni u vise mjesnih zajednica, a naseljena mjesta u ruralnim podrucjima su grupisana u mjesne zajednice. Stoga ima jedno pet puta vise naseljenih mjesta nego mjesnih zajednica u jednoj opcini.
Sto se tice "tacnosti boja" na ovoj karti, boga pitaj.
Prije nego sto se bilo kakav popis napravi, trebaju geodeti sjesti i razgraniciti novonastale opcine, te popisati katastre dobara, pa onda granice naseljenih mjesta , itd. Dejtonska linija nema nikakvog smisla i ide posred mjesta, mjesnih zajednica i opcina, presjeca privatnu zemlju, kuce i zgrade, cak i stanove. Da ne govorimo da je uradjena tako neprofesionalno da je i sama "predebela" da bi imala smisla.
Ko se sjeca nekad davno prije rata na privatnim parcelama stavljale su se bijele table na coskove ograde i zemljista da bi se uzimale fotke iz zraka za katastarske mape. Dakle popis stanovnistva je mnogo vise od toga da vam neko pokuca na vrata i pita "ciji si".
A ovo farbanje poligona u razne boje, bez obzira na broj ostalih na tom podrucju je takodje budalastina.
Halo, ovdje autor etnicke mape. Prije nego sto se oglasim zelim da naglasim da je ova etnicka karta uradjena na temelju procjene i ko god cija budaletina je skinula moju mapu sa
foruma na kojem sam je stavio i potom stavila je na vas forum mora da zna da ova mapa nije 100% tacna kao sto stoji i kao sto je napomenuto u doticnom forumu. Pored toga ova karta je kristalno jasno zasnovana na prijeratnim mjesnim zajednicama odnosno selima i naseljima i gradskim naseljima sto ti u kontekstu nazivas naseljenim mijestom. Zelio bih jos da naspomenem da se dejtonskom linijom razgranicenja nisu toliko sijekle mjesne zajednice kao sto to ti mislis nego samo u pojedinim slucajevima vecih naseljenih mjesta kao naprimjer mjesto Trnovo u opstini Trnovo gdje se mjesto razdjelilo entitetskom linijom na dva dijela, sjeverni i juzni ali napominjem, takvi slucajevi su rijetki uzgred ratnog stanja i ratnih zbivanja cime je stavljena entitetska granica, pri cemu bih novonastale mjesne zajednice mogao prebrojati na sve moje nozne prste i to bi i ti sam primjetio da si se imalo latio ijedne politicke karte bosne i hercegovine od perioda nakon zavrsetka rata, toliko da bi taj podatak bio toliko mizeran da nije vrijedan nijedne cijene spominjanja. Mimogred svega toga ja ovdje nisam radio na topografskoj karti nego na statistickoj karti koja se koristi pri ukazivanju demografskog cenzusa pri cemu ova moja podloga karte datira iz prijeratnog vremena s obzirom na to da su 1963-e. reformama bivse SFRJ razformirane mnoge opstine i cime se nisu mijenjale medje mjesnnih zajednica bezsmisleno je onda tvrditi da se struktura mjesnih zajednica mijenjala jednom sebicnom dejtonskom granicom i vijeruj mi nijedan geodet niti kartograf ti nece koristiti topografsku kartu pri tome nego statisticku. Ako ti mislis da je moja mapa toliko neprofesionalna i neprikladna, izvoli pa pravi sam sebi jedan zgoditak umjesto da glumis neotesanog kartografa prije nego sto nelagodno "seres" po mojoj mapi. Potom je tvoj post jedna obicna neumjesna, nerelevantna i jedna besmislena tvrdnja. Gospodin lijepi sto mi je mapu tako reci ukrao sa foruma bez ikakvog prava i pitanja mogao bi da snosi zakonske posljedice po njemu pocinjavanjem kradje mojih licnih podataka. Toliko od mene .
Sa srdacnim pozdravima
Nadam se da nisi kartograf jer nemas pojma o cemu govoris, a komuniciras s nekim ko ima i ko se s ovim i profesionalno i akademski bavi vec haman dvije decenije, koji upravo ove karte koje gore spominjes ima u malom prstu i kojemu je muka od njih, kako neko ranije na ovoj temi to fino spomenu.
Da bi kartu nazvao svojom potrebno je mnogo vise od popunjavanja karte koju si nasao na internetu ili u knjizi razlicitim bojama i postavljanjem na neki javni forum. Pa jebote internetom slobodno kruze mnogo vaznije i detaljnije mape nego ova, a ti trazis neka prava??? I to prijetis tuzbom?? Pa ti si taj kojeg treba tuziti, da postoji drzava koja vise ne postoji...
Ti uopste ne znas ni sta si napravio, a tvrdis da je karta tvoja???
Tvoja karta je iscrtana po
naseljenim mjestima, a ne po mjesnim zajednicama. Ti i ne znas izgleda u cemu je razlika? Mjesna zajednica je politicka jedinica definisana po zakonima o lokalnom samoupravljanju kao skup jednog ili vise naseljenih mjesta, ili dio jednog (u gradovima). Naseljeno mjesto je manja jedinica i definisano tada ako se ne varam samom zakonu o popisu. Kada se vrsi popis, ne popisuju se samo ljudi, nego i njihova imanja, nekretnine, stoka, itd. Da bi se to uopste uradilo morao se znati katastar sta kome pripada, pa se to poslije prebaci na politicke mape, od cega se poslije prave "naseljena mjesta" za potrebe popisa stanovnistva. Taj proces pripreme traje godinama, pa se u medjuvremenu definisu i nova naselja, ili nestaju stara. Ti to ocigledno ne shvatas, jer da shvatas znao bi da recimo evo u prvoj opcini na mapi - Velikoj Kladusi. Koliko vidis poligona? 10? 20? 30? Treba ih biti tacno 49, jer toliko je bilo definisano naseljenih mjesta u toj opcini za popis 1991. To NISU mjesne zajednice, vec naseljena mjesta. Znas koliko mjesnih zajednica ima u toj opcini?? 12! Dvanaest MZ, i to redom, Bosanska Bojna, Glinica, Mala Kladusa, Podzvizd, Polje, Slapnica, Sumatac, Todorovo, Velika Kladusa, Vidovska, Vrnograc i Zboriste. Svaka od tih MZ je sacinjena od jednog ili vise naseljenih mjesta. Recimo MZ Velika Kladusa je obuhvatala naseljena mjesta Miljkovice, Nepeke, Siljkovacu, Smrekovac, Trnove, Zagrad i samu Veliku Kladusu, itd.
Kontas sad?? Upalis?? Aaaaaa...
Dalje, tek o ovoj dejtonskoj crti si se izlupao. To 'razgranicenje' izmedju dva entiteta je vrseno metodama iz srednjeg vijeka maltene, mada su imali najskuplju i najbolju GIS opremu i karte, od topografije, satelitskih snimaka, do 3D vizualizacije i to sve od americke vojske (US Army Topographic Engeneering Center). Nije tacno da su koristene samo politicke mape kao sto ti mislis, recimo za koridor za Gorazde koristena je iskljucivo topografija.
I vjeruj mi, na njima nije vodjeno racuna o granicama mjesnih zajednica, ni naseljenih mjesta. Jako puno opcina je nasumice ispresjecano ovom crtom, a u njima i mjesne zajednice i naseljena mjesta.
SVAKA opcina koja je ispresjecena ovom linijom ima podjeljenih naselja. Recimo evo redom:
Opcina Bosanska Krupa je podjeljena, u sastav RS su usla cijela naselja Donji Dubovik, Donji Petrovici i Osredak. (Potrazi ova 3 plava poligona na svojoj mapi na sjevernom dijelu jugoistoka tadasnje opcine.) Pored ova 3 cijela naselja, podjeljeni su dijelovi ovih tvojih plavih naselja (od sjevera ka jugu granice sa B. Novim): Hasani, Srednji Busevic i Gornji Busevic), onda Mali i Srednji Dubovik ovamo dole odmah ispod grupe koju sam prvo spomenuo, a onda bogami i dio zelenih naselja, gore Otoka (ovo veliko zeleno

jugozapadno od Hasana) te dole dio Arapuse. E sad tako redom pucaj dalje pucaj dole preko Sanskog Mosta, Kljuca, pa sve dole do Trebinja. Sve ti je to ispresjecano da si ti meni ziv i zdrav.
I sad ti bogati, ihih, 'autor'!! , uzvrpoljio se jer mu je neko ukrao maturski rad! Idi bolan bavi se necim drugim.