alenb je napisao/la:Ima li iko neke informacije o objavljivanju spiskova po konkursu?
Skoro mjesec dana kako se zavrsio konkurs, ovo su nenormalno razvukli.Idem u ponedjeljak direktno u MUP da se raspitam pa javim.
Moderator/ica: delightful
alenb je napisao/la:Ima li iko neke informacije o objavljivanju spiskova po konkursu?
maxell_sarajevo je napisao/la:alenb je napisao/la:Ima li iko neke informacije o objavljivanju spiskova po konkursu?
Skoro mjesec dana kako se zavrsio konkurs, ovo su nenormalno razvukli.Idem u ponedjeljak direktno u MUP da se raspitam pa javim.
.

alenb je napisao/la:Ljudi zna li neko kad će izaći raspored polaganja testova.

. 

seen je napisao/la:Pozdrav,
Imam par pitanja za vas pa ako bi iko mogo da mi odgovori na par od ovih pitanja bio bi vam pravo puno zahvalan. Trenutno zivim u SAD (NYC), imam 22 god. zavrsio sam fax za kriminalistiku ovdje, i zapoceo sam aplikaciju za policiju u NYPD'u. Medutim odlucili smo s vracati u BH sad na ljeto, tako da sam aplikaciju za NYPD ukino. Interesuju me sledece stvari,
Test koji se uzma, kakav je to test? Ja sam uzmo test za NYPD koji je bio pravo jednostavan, daju ti par scenaria pa das odgovor na to, imas i par pitanja koje se vezu za memoriju, prikazu ti sliku za 10 minuta i onda poslje te pitaju npr. Koje boje je bila haljina na curi preko puta ulice ili koji je broj zgrade. Uglavnom 85% pitanja su vezana za memoriju.....Kakav je test u BH? Kakava su pitanja? je li slicno ovom za NYPD?
Ovdje se ide na test prvo, poslje dolazi ljekarski pregled, pa fitness test, onda razgovori sa oficirima i glavnim ljudima u policiji, ovo sve moze da traje od godinu pa do dvije. Jer NYPD zbog recesije slabo vise prima nove policajce, mozda samo 2,500-3,000 godisnje, a prije 10 godina su primali 10.000+ godisnje. Kakava je procedura u BH i koliko sve to moze da traje? Sta dolazi poslje testa?
Sta ja mogu sa mojom diplomom? Kontaktiro sam par profesora u sarajevu koji su mi rekli da donesem diplomu i ocjene. Moja diploma je za 2 godine, jer ovdje da bi bio u NYPD'u moras imati 2 godine faxa ili 60 kredita na faxu. Tako da sam ja samo iso za takvu diplomu, jer me fax i nije bas interesovo.. Kako ja znam diplome u SA, za kriminalistiku su za 4 godine, hocu li morati polagati jos dodatne 2 godine da bi mogo prevesti diplomu?
I zadnje ali ovo nije bas bitno, jeli SIPA ima svoj posebni konkurs? I dali se moze prelaziti iz MUPA SA u SIPU? jer bi volio da radim za SIPU, a nebi mi bilo tesko ili mrsko poceti u MUPU SA. Samo nek je policija.
To je to, ako sam gdje sta gramaticki pogresio, pardon...
Hvala
. Te svoje 2 godine možeš okačiti mačku o rep a i svoju volju za radom u policiji. Ako ti stari otvara firmu pomozi mu i to će ti biti jedini siguran posao, inače što se tiče MUP-a možeš ga zaboraviti. Prvo što moraš tu svoju diplomu predati na verifikaciju tj priznavanje. A tek onda kasnije da se prijaviš na konkurs, a na koji se prijavljuje već 200 dipl kriminalista i još po 100 dipl pravnika i dipl ekonomista. Pa sada ti skontaj šta znači BiH, i kakvo će ti razmišljanje biti za 2-3 godine. A ovi ljudi bi sigurno radili samo da imaju gdje.nalet je napisao/la:Ovaj očito dugo vremena nije bio u BiH. Te svoje 2 godine možeš okačiti mačku o rep a i svoju volju za radom u policiji. Ako ti stari otvara firmu pomozi mu i to će ti biti jedini siguran posao, inače što se tiče MUP-a možeš ga zaboraviti. Prvo što moraš tu svoju diplomu predati na verifikaciju tj priznavanje. A tek onda kasnije da se prijaviš na konkurs, a na koji se prijavljuje već 200 dipl kriminalista i još po 100 dipl pravnika i dipl ekonomista. Pa sada ti skontaj šta znači BiH, i kakvo će ti razmišljanje biti za 2-3 godine. A ovi ljudi bi sigurno radili samo da imaju gdje.
Chischo je napisao/la:Ako tako mislis, dodji i zaposli se u mupu, ja ti iskreno zelim svu srecu ovoga svijeta. Ali eto makar sebe na neki nacin osiguraj da se nekad mozes vratiti ako ti se ovdje ne svidi.
Ova prica o ljudima u BiH koji ne zele da rade je tipicno karakteristicna za dijasporu, pa cak i za neke koji su zaposleni u BiH, tako da ti to necu zamjeriti.
Nemojte da tema ode u drugom pravcu, je li ko sta cuo o rasporedima za testiranje.

seen je napisao/la:Bio posle godine, i svake od 2000'te![]()
Dobro ja mogu poceti u mupu i diplomu trevoditi u isto vrijeme tako mi je reko rodak koji radi u Mupu SA.
ma vala nisam nesto ubjeden da bi radili, kad dole budem oni sto najvise pametuju i kukaju da nema posla su isti ti koji ispijaju kafe 24/7....ja znam da od moje rodbine je svako zaposljen, i oni koji su cekali na birou nisu nasli poso dok nisu se malo potrudili i sami trazili... jebi ga ja sam radio sa momcima koji su zavrsili ekonomske i politicke fakultete pa smo zajedno ciglali zgrade.... u BH izgleda svi cekaju da rade ono za sto su fax zavrsili a za ostalo niko nece da cuje...
seen je napisao/la:Pozdrav,
Imam par pitanja za vas pa ako bi iko mogo da mi odgovori na par od ovih pitanja bio bi vam pravo puno zahvalan. Trenutno zivim u SAD (NYC), imam 22 god. zavrsio sam fax za kriminalistiku ovdje, i zapoceo sam aplikaciju za policiju u NYPD'u. Medutim odlucili smo s vracati u BH sad na ljeto, tako da sam aplikaciju za NYPD ukino. Interesuju me sledece stvari,
Test koji se uzma, kakav je to test? Ja sam uzmo test za NYPD koji je bio pravo jednostavan, daju ti par scenaria pa das odgovor na to, imas i par pitanja koje se vezu za memoriju, prikazu ti sliku za 10 minuta i onda poslje te pitaju npr. Koje boje je bila haljina na curi preko puta ulice ili koji je broj zgrade. Uglavnom 85% pitanja su vezana za memoriju.....Kakav je test u BH? Kakava su pitanja? je li slicno ovom za NYPD?
Ovdje se ide na test prvo, poslje dolazi ljekarski pregled, pa fitness test, onda razgovori sa oficirima i glavnim ljudima u policiji, ovo sve moze da traje od godinu pa do dvije. Jer NYPD zbog recesije slabo vise prima nove policajce, mozda samo 2,500-3,000 godisnje, a prije 10 godina su primali 10.000+ godisnje. Kakava je procedura u BH i koliko sve to moze da traje? Sta dolazi poslje testa?
Sta ja mogu sa mojom diplomom? Kontaktiro sam par profesora u sarajevu koji su mi rekli da donesem diplomu i ocjene. Moja diploma je za 2 godine, jer ovdje da bi bio u NYPD'u moras imati 2 godine faxa ili 60 kredita na faxu. Tako da sam ja samo iso za takvu diplomu, jer me fax i nije bas interesovo.. Kako ja znam diplome u SA, za kriminalistiku su za 4 godine, hocu li morati polagati jos dodatne 2 godine da bi mogo prevesti diplomu?
I zadnje ali ovo nije bas bitno, jeli SIPA ima svoj posebni konkurs? I dali se moze prelaziti iz MUPA SA u SIPU? jer bi volio da radim za SIPU, a nebi mi bilo tesko ili mrsko poceti u MUPU SA. Samo nek je policija.
To je to, ako sam gdje sta gramaticki pogresio, pardon...
Hvala
celo43 je napisao/la:@ seen
Jarane, tebi taj rodjak cini se ne zeli dobro... Posao u MUP-u mozes zapoceti samo na osnovu konkursa ili ako si vec pripadnik neke postojece policijske agencije (sto ti u biti nisi) i svaki novi kadar, nevezano od skole/fakulteta koji je zavrsio, upucuje se osnovnu obuku/školovanje na policijsku akademiju. A da bi te uputili na skolovanje, moraju raspisati javni konkurs, na koji svi imaju pravo pristupa, i obicno se konkursi objave jednom godisnje, s tim da sama procedura odabira nerijetko zna trajati i po godinu dana...
Uglavnom, "rodjo" te je gadno "dezinformisao" i moja preporuka da ganjas policiju tu, ako si vec u mogucnosti, kako vidim da se "palis" na SWAT, bolje ti je da ostanes tamo, bolja oprema, bolji uslovi itd.

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.