MT:S - Republika Srpska - Drzava???

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!

Moderator/ica: Chmoljo

Re: MT:S - Republika Srpska - Drzava???

PostPostao/la popajic dana 30/10/2008 17:26

Abacija,ne diraj u drzavu Zelju :D
popajic
 
Postovi: 5737
Pridružen/a: 16/07/2007 09:55
Lokacija: Sarajevo

Re: MT:S - Republika Srpska - Drzava???

PostPostao/la moler dana 30/10/2008 17:31

mIRCerka je napisao/la:
EasT je napisao/la:I još se gamad koja stoji iza ovakvih svinjarija pojavljuje indirektno preko kao pokrovitelj obnove sarajevskog porodilišta ???!!!

Valjda da bi ga mogli ponovo srušiti, kao i 1992...Od njih su jedino gori ovdašnji kokošari oni koji su im to omogućili.

Nikad pameti doći nećemo...

bolje da pored "nasih" porodiliste trune, nego da ga mrski neprijatelj obnovi, jel to hoces da kazes?

valjda im žao što ga srušiše 92 pa da se iskupe :bih:
Avatar
moler
 
Postovi: 813
Pridružen/a: 26/04/2008 15:30
Lokacija: sarajevo

Re: MT:S - Republika Srpska - Drzava???

PostPostao/la popajic dana 30/10/2008 17:54

Liska je napisao/la:Popajicu, nacin na koji si napisao post na ovoj temi govori da nisi znao ili si se salio ali onda valjda ide smajli. Na potvrdama o drzavljanstvu koje ja dobijem pise da sam drzavljanin Bosne i Hercegovine ali i Federacije.Nisam se salio,pa zato i nema smajlija.
Vise sam ironisao jer je naslov teme(izmedju ostalog):RS - drzava ??? Posto nije drzava ,ne pada mi na pamet da o njenoj drzavnosti govorim kao o obligatornoj.
Drzavljanstvo BiH je iznad ova dva (koja su vjerovatno u pijanstvu osmisljena !),a meni je ovo prvo vise nego dovoljno.

(malo smo off topic sa ovom pricom.Sta ces,svako se cese gdje ga svrbi :) )
popajic
 
Postovi: 5737
Pridružen/a: 16/07/2007 09:55
Lokacija: Sarajevo

Re: MT:S - Republika Srpska - Drzava???

PostPostao/la Novi_Nick dana 30/10/2008 18:29

ThunderbirD je napisao/la:
Liska je napisao/la:To se ti samo tjesis kao deklarativno. Koliko vidim nemoguce je imati drzavljanstvo BiH a da nemas i drzavljanstvo nekog od entiteta i obratno. Apsolutno nebitno sto moze ili ne moze, oni postoje. Cim postoji zakon o necemu tesko to mozemo nazvati nekim deklarativnim pravom ili umanjiti njegov znacaj. Svatko ce iz toga izvuci svoj zakljucak ....


Deklerativno je iz mnoštvo razloga, a jedan od elementarnih jeste, da se atribut državnosti, države, nigdje ne spominje uz entitete u ustavu BiH. Isto tako, deklerativno je jer procedure dodjele, oduzimanja i sl. državljanstva vodi Ministarstvo civilnih poslova BiH. Prilikom dodjele državljanstva entiteta, Ministarstvo civilnih poslova BiH, isto mora potvrditi itd. Prema tome, ovo su činjenice .

Državljanstvo BiH je moguće imati bez državljanstva entiteta. Misliš da dijaspora ima državljanstvo entiteta ?

Između propisa postoji određena vertikalna hijerarhija u državi, nisu svi propisi iste pravne snage, pa ni svi zakoni. Prvi na ljestvici je zakon o drž. BiH . Propisi mogu biti deklerativne prirode, obligatorne ....

Zaključak je isti, državljanstva entiteta su deklerativna, jer su sve ingirencije oko dodjeljivanja ili oduzimanja državljanstva na nivou BiH, stim da državljanstvo entiteta ne može egzistirati bez državljanstva BiH, dok obrnuto može. Eto sad pošto čitaš propise, sve ovo možeš u njima pronaći, i možeš zaključiti, a što nije toliko teško, da su državljanstva entiteta deklerativna i nemaju nikakav osnov za postojanje .


Ja smatram da drzavljanstva entiteta nisu samo deklarativna nego su upravo i obligatorna. Da nisu obligatorna ona ne bi bila ni donesena. Eh, sad se postavlja pitanje... ZASTO su izglasana? i zasto su u punom kapacitetu ta entitetska drzavljanstva. Kad neka porodica kao primjer koja je rodjena u RS a djeca im rodjena u F BiH moraju da ispunjavaju formular u kojem roditelji moraju da traze ispis iz drzavljanstva entiteta RS da bi bili drzavljani entiteta F BiH. Kada se roditelji ispisu iz drzavljanstva entiteta RS oni su se odrekli svog dijela na teritoriji na kojoj su rodjeni i do sada zivjeli kao i svega ostalog sto uz to ide. Izmedju ostalog ne mogu vise ucestvovati ni u kreiranju politike u RS ni kao biraci ni kao izabrani politicki predstavnici iz F BiH da bi se tamo promjenilo politicko stanje u korist Bosnjaka i Hrvata itd. To dalje znaci da se etnicko ciscenje do kraja nastavlja i privodi kraju i da su teritorije entiteta zatvorene za daljnje naseljavanje iz jednog entiteta u drugi entitet i obratno. Eventualno ce se dozvoliti nekom gradjaninu/gradjanki minorno da se naseli iz jednog u drugi entitet ali ce to naseljavnje biti strogo kontrolisano i dozirano kako to bude odgovaralo politici, politicarima i ekonomiji entiteta.

RAZLOG donesenog zakona o drzavljanstvima entiteta je taj da nebi dolazilo do migracije gradjana i izbjeglica Bosnjaka i Hrvata u entitet RS i obratno Srba u entitet F BiH.

Zakljucak, sa ovakvim zakonom su definitivno priznata teritorijalna osvajanja entiteta i etnicko ciscenje najvise Bosnjaka i Hrvata iz RS i manjeg dijela gradjana srpske narodnosti iz F BiH.
Avatar
Novi_Nick
 
Postovi: 1572
Pridružen/a: 24/08/2003 00:00

Re: MT:S - Republika Srpska - Drzava???

PostPostao/la Hamajlija dana 30/10/2008 20:14

RS-ovci imaju puno pravo da se "furaju" da im je RS drzava, pa oni imaju i svoje drzavljanstvo. Infantilni bosnjacki politicari su na to u Dejtonu pristali. I to je jedan jasan argumenat izdaje drzavnih interesa, a da bi se samo priznala nekakva nacionalnost na kojoj su, jedino, Alija i cetrdeset razbojnika insistirali. Nemaju Bosnjaci pojma sta je drzava. Oni zna ju jedino sta je use, nase i podase. Sto vise ukrasti od naroda i prigrabiti sebi bogadstvo koje im je, uz vjeru i naciju, jedino u sta vjeruju. Drzava, bas njih briga, imaju oni svoju avliju. Dzamija im nije daleko, u svakoj ulici po jedna. Malo svrate i do institucija da mogu prvog naplatiti svoje neznanje i svoj nerad. Jadni i bjedni mi sa bosnjackim, jos bjednijim, politicarima. Zbog svog lopovluka i korumpiranosti ne smiju da upru prstom u lopovluke drugih. Da nije gospodin Bevana rekao da "Aluminij" i HT eronet ne placaju Federaciji porez na ekstraprofit, ili tako nesto, to javnos nikada nebi sdaznala. Za Tihica i Silajdzica i njihove razbojnike, vrijedi kradu oni, ali sto mi mozemo krasti i sakriti druge, to niko nemoze. Prem. Brankovica treba za onu stvar objesiti i prikazivati mu smjesna videa neka se smije naopako okrenut kako, se smije novinarima u lice kad ga pitaju za njegove lopovluke i razne mahinacije.

Sto se tice bjeljinske televizije i tamosnjih novinara u RS, opcenito, kod njih je prisutna fraza, u kontekstu da se nesto dogodilo ili da ce se dogoditi, primjeniti ili usvojiti itd., u RS i Bosni i Hercegovini. Oni hoce reci da se ovdje stvari dogadjaju paralelno na dva terena, odnosno, dvije drzave koje su koa konfederalno povezane.

Ovdje se moze govoriti,a da se stvari dogadjaju, odvijaju, donose, usvjaju itd., na nivou entiteta i drzave. Treba sto rjedje, bar u Federaciji, pominjati entite kad ih treba nabrajati, treba reci u "oba entiteta i, evemtualno, u drzavi.

Vrlo cesto na televizijama u Federaciji u jednoj rercenici, kad se nabrajaju institucije u RS, po cetiri i vise puta kaze Republika srpska, a iza toga kaze, se ako je nuzno pomenuti, nesto BiH, to je kao drzava Bosna i Hercegovina. To je nedopustivo i protivno zalaganju nekih novinara na jacanju drzave kao necega sto garantuje opstanak, vecine ljudi na ovim prostorima.
Neko ce reci, "nije to od sustineske vaznosti". Naravno da jeste! Reci punim nazivom Republika srpska, a poslije toga BiH to je neznalacki, laicki i nimalo u korist drzave i njene afirmacije. Puno ime entiteta ulazi, kako u usi ,tako i u svijest onih koji slusaju i time dobivaju na vaznosti i znacaju. Ako se kaze premijer Dodik , zar se mora reci, premije RS M. Dodik. Svi znamo cega je on premijer. Kad treba da se kaze Bosna i Hercegovina, to je,valjda , dugacko pa se kaze BiH.
Ovako bih ja mogla do sutra, ali kome? Neznamo mi sta je psiholoski momenat i sta treba stalno ponavljati da bi nesto doprlo do mozdanih vijuga, pretezno, nepismenih i polupismenih Bosanaca. I kad se kaze Bosanaca nije nuzno reci Hercegovaca. Hercegovina je geografski pojam, a Bosna je primarno ime za nasu drzavu.

Republika srpska u nasem izgovoru mora biti RS, BiH bosna i Hercegovin, a sta su one u cijim glavama...to nije vazno dok svi placaju poreze i ne potkradaju drzavu. Zakonodavsto ce ovaj prostor napraviti drzavom.
Hamajlija
 
Postovi: 39
Pridružen/a: 18/03/2008 22:53

Re: MT:S - Republika Srpska - Drzava???

PostPostao/la BSn dana 30/10/2008 20:33

- Momak je napisao da mu je drzava RS, jer tako osjeca (najvjerovatnije). Ako se neko buni, on ima i dokaz da je drzavljanin RS (isto kao sto je i drzavljanin BiH). Ako imas drzavljanstvo, znaci drzavljanin si te zemlje (u ovom slucaju RS-a).
- Nekako mi se ne cini patriotrski dati novac jednom BH Telecomu u kojem je vecina uposlena zahvaljujuci stranackoj pripadnosti i rodbinskim vezama i u kojem sam cekao nekoliko mjeseci da mi prikljuce ADSL (ah, mog'o sam si ustedjeti vremena, pa odmah povuci prijateljske veze).
- Ovaj decko iz FBiH je drzavljanin FBiH i BiH, bas kao sto je i ovaj drugi drzavljanin RS i BiH. Da je ovaj iz FBiH napisao da mu je drzavljanstvo BiH - niko se ne bi bunio, a vjerovatno bi se mali procenat bunio i da je napisao da je drzavljanin FBiH - mada je i to po Ustavu mogao. Dakle, onaj prvi je iskoristio svoje ustavno pravo i to je to.
- Da li je ovaj sto uredjuje pomenutu web-stranicu namjerno ili nenamjerno preskocio upisati drzavljanstvo momku iz FBiH je diskutabilno. Po mom licnom misljenju to je ucinio hotimicno. Medjutim, mogao je preskociti i rubriku "maternji jezik", jer popunjavanjem te rubrike nije uspio u potpunosti negirati porijeklo pomenutog. Sve u svemu, traljavo je odradio posao. :D
Avatar
BSn
 
Postovi: 4940
Pridružen/a: 12/09/2006 15:49
Lokacija: Kad se hoce, pa lijevo...

Re: MT:S - Republika Srpska - Drzava???

PostPostao/la and dana 30/10/2008 20:35

BSn je napisao/la:- Momak je napisao da mu je drzava RS, jer tako osjeca (najvjerovatnije). Ako se neko buni, on ima i dokaz da je drzavljanin RS (isto kao sto je i drzavljanin BiH). Ako imas drzavljanstvo, znaci drzavljanin si te zemlje (u ovom slucaju RS-a).
- Nekako mi se ne cini patriotrski dati novac jednom BH Telecomu u kojem je vecina uposlena zahvaljujuci stranackoj pripadnosti i rodbinskim vezama i u kojem sam cekao nekoliko mjeseci da mi prikljuce ADSL (ah, mog'o sam si ustedjeti vremena, pa odmah povuci prijateljske veze).
- Ovaj decko iz FBiH je drzavljanin FBiH i BiH, bas kao sto je i ovaj drugi drzavljanin RS i BiH. Da je ovaj iz FBiH napisao da mu je drzavljanstvo BiH - niko se ne bi bunio, a vjerovatno bi se mali procenat bunio i da je napisao da je drzavljanin FBiH - mada je i to po Ustavu mogao. Dakle, onaj prvi je iskoristio svoje ustavno pravo i to je to.
- Da li je ovaj sto uredjuje pomenutu web-stranicu namjerno ili nenamjerno preskocio upisati drzavljanstvo momku iz FBiH je diskutabilno. Po mom licnom misljenju to je ucinio hotimicno. Medjutim, mogao je preskociti i rubriku "maternji jezik", jer popunjavanjem te rubrike nije uspio u potpunosti negirati porijeklo pomenutog. Sve u svemu, traljavo je odradio posao. :D


fali mu samo dokaz da mu je država rs :D
Avatar
and
 
Postovi: 6477
Pridružen/a: 04/09/2007 22:51

Re: MT:S - Republika Srpska - Drzava???

PostPostao/la BSn dana 30/10/2008 20:43

and je napisao/la:
BSn je napisao/la:- Momak je napisao da mu je drzava RS, jer tako osjeca (najvjerovatnije). Ako se neko buni, on ima i dokaz da je drzavljanin RS (isto kao sto je i drzavljanin BiH). Ako imas drzavljanstvo, znaci drzavljanin si te zemlje (u ovom slucaju RS-a).
- Nekako mi se ne cini patriotrski dati novac jednom BH Telecomu u kojem je vecina uposlena zahvaljujuci stranackoj pripadnosti i rodbinskim vezama i u kojem sam cekao nekoliko mjeseci da mi prikljuce ADSL (ah, mog'o sam si ustedjeti vremena, pa odmah povuci prijateljske veze).
- Ovaj decko iz FBiH je drzavljanin FBiH i BiH, bas kao sto je i ovaj drugi drzavljanin RS i BiH. Da je ovaj iz FBiH napisao da mu je drzavljanstvo BiH - niko se ne bi bunio, a vjerovatno bi se mali procenat bunio i da je napisao da je drzavljanin FBiH - mada je i to po Ustavu mogao. Dakle, onaj prvi je iskoristio svoje ustavno pravo i to je to.
- Da li je ovaj sto uredjuje pomenutu web-stranicu namjerno ili nenamjerno preskocio upisati drzavljanstvo momku iz FBiH je diskutabilno. Po mom licnom misljenju to je ucinio hotimicno. Medjutim, mogao je preskociti i rubriku "maternji jezik", jer popunjavanjem te rubrike nije uspio u potpunosti negirati porijeklo pomenutog. Sve u svemu, traljavo je odradio posao. :D


fali mu samo dokaz da mu je država rs :DSamo ta "sitnica". :D
Avatar
BSn
 
Postovi: 4940
Pridružen/a: 12/09/2006 15:49
Lokacija: Kad se hoce, pa lijevo...

Re: MT:S - Republika Srpska - Drzava???

PostPostao/la and dana 30/10/2008 20:45

BSn je napisao/la:
and je napisao/la:
BSn je napisao/la:- Momak je napisao da mu je drzava RS, jer tako osjeca (najvjerovatnije). Ako se neko buni, on ima i dokaz da je drzavljanin RS (isto kao sto je i drzavljanin BiH). Ako imas drzavljanstvo, znaci drzavljanin si te zemlje (u ovom slucaju RS-a).
- Nekako mi se ne cini patriotrski dati novac jednom BH Telecomu u kojem je vecina uposlena zahvaljujuci stranackoj pripadnosti i rodbinskim vezama i u kojem sam cekao nekoliko mjeseci da mi prikljuce ADSL (ah, mog'o sam si ustedjeti vremena, pa odmah povuci prijateljske veze).
- Ovaj decko iz FBiH je drzavljanin FBiH i BiH, bas kao sto je i ovaj drugi drzavljanin RS i BiH. Da je ovaj iz FBiH napisao da mu je drzavljanstvo BiH - niko se ne bi bunio, a vjerovatno bi se mali procenat bunio i da je napisao da je drzavljanin FBiH - mada je i to po Ustavu mogao. Dakle, onaj prvi je iskoristio svoje ustavno pravo i to je to.
- Da li je ovaj sto uredjuje pomenutu web-stranicu namjerno ili nenamjerno preskocio upisati drzavljanstvo momku iz FBiH je diskutabilno. Po mom licnom misljenju to je ucinio hotimicno. Medjutim, mogao je preskociti i rubriku "maternji jezik", jer popunjavanjem te rubrike nije uspio u potpunosti negirati porijeklo pomenutog. Sve u svemu, traljavo je odradio posao. :D


fali mu samo dokaz da mu je država rs :DSamo ta "sitnica". :D


sad će referendum,pa će i to riješiti :D
Avatar
and
 
Postovi: 6477
Pridružen/a: 04/09/2007 22:51

Re: MT:S - Republika Srpska - Drzava???

PostPostao/la Maraschino dana 30/10/2008 20:56

post na pogresnom mjestu :wink: :D
Maraschino
 
Postovi: 3797
Pridružen/a: 10/11/2006 17:15
Lokacija: ...

Re: MT:S - Republika Srpska - Drzava???

PostPostao/la klmnopq dana 01/11/2008 09:47

.
klmnopq
 
Postovi: 3469
Pridružen/a: 03/06/2008 08:47

Prethodna

Natrag na Politika

Online

Trenutno korisnika/ca: aldinjo, animals, Benq, Google [Bot], Okudzava i 8 gostiju.