Vodenjak je napisao/la:revolver amidza je napisao/la:
E vidiš Shoba,ja ću biti slobodan da iznesem svoje mišljenje po pitanju ovoga,naravno ne slažem se s tobom;
ti kažeš budućnost bosne,ja imam jednu tezu koja mnogima ne sjeda ali je zaistav tačna,naime identitet bosne kao takve,najjači joj pečat upravo daju bošnjaci sa svojim muslimanskim predznakom,da budemo savaim iskreni da bošnjaka nema u bosni ili da se oni odreknu svog muslimanskog identiteta,ostali bi srbi i hrvati,a po većini njih bosna bi začas postala dio srbije i hrvatske,...sad se pitaš kakve ovo veze ima sa temom,..e pa ima,..znam iz mnogih slučajeva gdje su miješani brakovi imeđu bošnjaka i srba ili hrvata,..u 90%slučajeva djeca nemaju muslimanska imena,..to je već prvo odlučujući korak u gubljenju identiteta,..sljedeće po inerciji,i zbog okruženja koje ima stalan kompleks od islama,će vjerovatno ići na stranu nemuslimanskogroditelja,..vjerovatno i da će životni partner također to biti,..svu svemu da se natavi taj trend,..milsim u ovom slučaju na bošnjake,njih za nekik 50-80 godina već neće biti kao takvih,...jer bošnjaci sa svojim komšijama srbima i hrvatima dijele isto porijeklo i jezik,.jedino što ih razdvaja od njih kao etno skupinu je taj muslimanski kulturni identitet,a ime je veoma bitno u tome,..i ovraćamo se na priču o budućnosti/kraju bosne
Znaci li to po tebi da je religija i ono sto je proisteklo iz iste u stvari jedina posebnost sto Bosnjake cini drugacijima od Srba i Hrvata?
Drugim rijecima, znaci li to da oni Bosnjaci koji nisu religiozni ne mogu predstavljati dovoljno dobre predstavnike istog tog naroda da bi ocuvali njegov opstanak?
Ja mislim da niko ne treba da se prisilno odrice svog identiteta. Sto se tice imena kao nosioca identiteta, ona su jako fleksibilna stvar. Ne znaci ako neko svom djetetu ne da muslimansko ime da to dijete nece biti Musliman. Mi zivimo u evropi koja je najvecim dijelom hriscanska, i sasvim je prirodno da se prave kompromisi po tom pitanju. Ako pogledas recimo, hriscane u egiptu, oni imaju velikom vecinom muslimanska imena, ili neke varijacije slicnih. Znaci, ime ne znaci nista, vec ono sta se krije u glavi onoga koji ga nosi.
Mislim da religijsko opredjeljenje nije presudna stvar u opstanku Bosne. Znam mnoge Bosnjake koji su zagovarali i dalje zagovaraju podjelu Bosne na tri dijela. Nazalost, religijski predznak i iskljucivost su najveci problemi zbog kojih je i dalje losa situacija. Crna Gora je dobar primjer da iako su i Srbi i Crnogorci pravoslavno stanovnistvo, postoji problem identiteta, i da ce Crna Gora prije ili kasnije postati nezavisna samo zbog toga sto ljudi u njoj osjecaju dugacije.
Ja sam iz mjesovitog braka i nemam rezervne domovine. Ne bih se osjecao dobro ni u Srbiji, Hrvatskoj ni u Bosnjakistanu. Cjelovitost Bosne je za mene apsolutan prioritet. Zbog toga sam i pristupio Armiji BiH 1992, jer je sam njen naziv za mene bio dovoljan razlog da se dobrovoljno prijavim.
Jedina stvar koja mene interesuje je da se svijest o Bosni kao drzavi pocne postavljati kao elementarna platforma u bilo kakvim razgovorima. E sad, kako ce se ko zvati ili kojoj ce religiji pripadati, to je licna stvar pojedinaca, gradjanina BiH. Moje misljenje je da manje religijskog etiketiranja a vise ljudskosti moze znacajno popraviti situaciju i vratiti Bosnu na pravi kolosijek.