Trenutno sam u jednoj nedoumici pa nadam se da će biti nekih koji će znati više o ovoj tematici.
Naime, bliska osoba trenutno završava osnovnu školu i treba da upiše srednju školu. Iako je zenička Prva gimnazija (bivša Opća gimnazija Zenica) slovila kao izbor, nedavno su joj se javili ljudi iz novoosnovane Međunarodne srednje škole u Zenici i kao najboljem učeniku svoje škole ponudili stipendiju (tačnije popust na puni iznos školarine). Obavljen je obilazak škole i kroz par dana treba donijeti odluku.
Inače, Međunarodna srednja škola u Zenici je dio Bosna Sema organizacije koja već ima međunarodne osnovne škole u Sarajevu, Zenici i Tuzli, od srednjih škola međunarodnu na Ilidži, Tursko-bosanski koledž u Sarajevu te Unsko-sanski koledž u Bihaću te International Burch University kao visokoškolsku ustanovu.
E sad, direktor tvrdi da će u Zenici predavati profesori iz Sarajeva iz njihovih škola te da će to sve biti po najvišim standardima. Nastava se odvija na engleskom jeziku.
Ono što me najviše brine je sljedeće:
1) Ovo je prva generacija. Strah me da će biti previše "popuštanja" kako bi privukli "mušterije" i za narednu godinu. Kakva su iskustva sa ovim ostalim školama?
2) Čitava generacija će sastojati od 15-20 učenika, ne znam baš kako će neko razvijati društveni život u tako uskom krugu ljudi, ipak se u srednjoj školi ljudi najviše razvijaju. Ima li tu nekih iskustava?
3) Kakav je zapravo kvalitet ovih škola, pogotovo za nekoga ko nije nužno matematičar i budući student ETF-a, još je rano za takve odluke? Prva gimnazija Zenica je u potpunosti u rangu sa Prvom, Drugom i Bošnjačkom gimnazijom iz Sarajeva kako po takmičenjima tako i po snalaženju na Univerzitetu u Sarajevu no kako su se pokazali učenici iz ovih Bosna Sema škola? Strah me da iz te škole učenik ne izađe zakinut za neko znanje i teško će onda biti to nadoknaditi.
Dakle, je li generalno gledajući Prva gimnazija Zenica ili neka gimnazija sličnog ranga bolje rješenje ili ipak treba ganjati ovakvu Bosna Sema školu? I sam sam svojevremeno bio primljen u Tursko-bosanski koledž u Sarajevu no ne pustiše me moji, k'o biva bio sam mlad da idem od kuće sa 14-15 godina, počeše plakati da im mlad odoh pa sam odustao.
Završio sam Opću gimnaziju Zenica (tj. današnju Prvu gimnaziju Zenica) i nije mi bilo krivo i odmah sam se uklopio na sarajevskom univerzitetu dok je raja iz drugih gradova ponekad kaskala u nekim stvarima.Hvala, nadam se da će biti neko sa odgovorima.