Lečenje visokog krvnog pritiska hranom

Sve o zdravlju...

Moderator/ica: ladyblue18

Re: Lečenje visokog krvnog pritiska hranom

PostPostao/la portfast dana 21/09/2008 13:27

Nešto ozbiljno da te pitam.

Da li svinjetina loše utice na krvni pritisak ?
Avatar
portfast
 
Postovi: 271
Pridružen/a: 07/08/2008 09:47

Re: Lečenje visokog krvnog pritiska hranom

PostPostao/la goga+ dana 22/09/2008 00:07

Ja se tako hranim od početka ove godine. Uplašila sam se za svoje zdravlje. Pritisak je počeo da mi skače iako sam pila lekove. Uz to sam imala i bolove u grudima. Zatim je i holesterol ponovo porastao. Imala sam ga prošle godine, pa sam operisala žuč. Neko vreme nakon operacije je bio normalan, a zatim je ponovo porastao. Na internetu sam našla savete za ishranu kod visokog pritiska i holesterola i počela da ih primenjujem. To je u stvari ista dijeta. Sada pijem nižu dozu lekova, a pritisak mi je normalan. Holesterol je pre 10 dana bio normalan.

Čula sam i za neke recepte sa belim lukom i limunom, ali sam mislila da će da me muči ako to pijem na prazan stomak, pa nisam ni probala.
goga+
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 14/08/2008 13:37

Re: Lečenje visokog krvnog pritiska hranom

PostPostao/la Fahro84 dana 01/10/2008 21:56

Post je jedan od metoda prevencije i liječenja i ima hiljadugodišnju tradiciju. Post je dio tradicije u staroindijskoj ajurvedskoj medicini.Stari Grci postili su zbog pročišćavanja tijela i mentalnih procesa.Cilj,takvih,postova je postizanje samodiscipline i ima svoju veliku zdravstvenu funkciju u čišćenju organizma.Poznato je da psihičke tegobe i problemi u komunikaciji sa okolinom,mucanje i slično mogu da nestanu tokom posta.Osimtoga,važnost posta,mora se naglasiti,je izvanredno efikasan metod jačanja volje.To je najbolja gimnastika za naše mentalne mišiće.Ukoliko je instiktivna strana ,našeg bića,pod jačom kontrolom,utoliko je ljudska volja jača.Čovjek koji postoji,ustaje protiv najsnažnijeg nagona održanja.Kako je impuls koji savlađujemo veći,tako više raste i snaga volje.
Avatar
Fahro84
 
Postovi: 145
Pridružen/a: 18/09/2008 22:57
Lokacija: Priboj

Re: Lečenje visokog krvnog pritiska hranom

PostPostao/la Fahro84 dana 03/10/2008 21:17

VISOK KRVNI PRITISAK

Visok krvni pritisak može veoma uspješno da se liječi pijenjem čaja od bijele imele (Viscum album).
Ja sam prošle godine imo visok krvni pritisak 160/100.Pijenjem čaja od bijele imele tokom šest sedmica doveo sam krvni pritisak na normalu tj. na 130/80.
Imela predstavlja veoma dobar lijek za srce i cirkulaciju krvi,posebno kod težih poremećaja krvotoka.Pod dejstvom aktivnih materija imele visok pritisak se snižava ,a niski raste.Osim toga,nagli priliv krvi u glavu,nesvjestica,zujanje u ušima i poremećaj vida može se otkloniti imelom.Ona istovremeno pomaže kod oštećenja srca kao i kod svih poremećaja rada srca i cirkulacije.Tome treba dodati da imela pomaže i kod:menstrualnih tegoba,iznenadnih napada vrućine (valunga),lupanja srca ili ako srce ubrzano kuca,osjećaja straha ili teškog disanja.Izvanredan je lijek kod zakrečenja arterija i preporučuje kod šloga (moždanog udara).
Upotreba čaja od imele: Tokom šest sedmica treba piti čaj i to prve tri sedmice po tri šolje (za doručak,ručak i večeru- prije i poslije jela u gutljajima a nikako sve odjednom),zatim naredne dvije sedmice po dvije šolje čaja (za doručak i večeru) i poslednju šestu sedmicu za vrijeme ručka.
Pripremanje čaja: Čaj od imele priprema se samo hladnim natapanjem.Jedna puna kafena kašika imele ostavi se preko noći u 0,25 dl. Hladne vode.Ujutro se malo ugreje i procijedi.Ako vam je potrebna veća dnevna količina,čaj čuvajte u termos boci.
Avatar
Fahro84
 
Postovi: 145
Pridružen/a: 18/09/2008 22:57
Lokacija: Priboj

Re: Lečenje visokog krvnog pritiska hranom

PostPostao/la Fahro84 dana 08/11/2008 22:35

Čudi me da niko nema komentara na čaj o bijeloj imeli.Baš danas sam kontaktiro čovjeka koji je na mnogim klinikama se liječio zbog čas niskog čas visokog pritiska.Guto je mnogo tableta i vrlo malo je imalo koristi.On ima oko sedamdeset godina.Znate šta mi je danas reko: Ja više ne koristim nikakve tablete, pritisak mi je super.Samo se držim čaja od imele.Ni on mi nije vjerovao.Kad sam ga uspijo ubjediti da počne da ga koristi, sada mi se mnogo zahvaljuje.
Avatar
Fahro84
 
Postovi: 145
Pridružen/a: 18/09/2008 22:57
Lokacija: Priboj

Re: Lečenje visokog krvnog pritiska hranom

PostPostao/la zeleno volim te dana 26/11/2008 19:55

Krvni pritisak i srčane aritmije

Brz ritam života, neuredna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i svakodnevni stres ugrožavaju stanje čovjekovog organizma i njegovo zdravlje. Najčešće prvo strada kardiovaskularni sistem. Pored hipertenzije, angine pektoris, infarkta, veoma su česte i srčane aritmije.

Nije svaka aritmija bolest, jer neke nepravilnosti u otkucajima mogu biti izazvane pojedinim lijekovima, ali i konzumiranjem previše kafe, tj. kofeina koji često može da izazove aritmije.

Normalan broj otkucaja srca je od 60 - 80, mada se toleriše i do 100. Tahikardija se javlja kada otkucaji srca iznose više od 100 u minuti. Ukoliko se tahikardija javila zbog aritmije komora, riječ je o ozbiljnom oboljenju. Iznenadna smrt u najvećem broju slučajeva posljedica je aritmije srčane komore, a ne srčanog udara

Bradikardija nije opasan simtom ukoliko je osoba u dobroj fizičkoj kondiciji i srce uspjeva da pumpa dovoljno krvi u sve dijelove njegovog tijela.

KADA JE POTREBNO OBRATITI SE LIJEČNIKU:

-u slučaju tahikardije (ubrzan puls):

* osjećaj ubrzanog lupanja, treperenja ili bubnjanja srca u grudima;

*neprijatan osjećaj u grudima;

* opća slabost;

*otežano disanje;

* vrtoglavica i znojenje

U slučaju bradikardije (usporen puls):

* umor;

* otežano disanje;

* vrtoglavica;

* gubitak svijesti

KAKO SAČUVATI SRCE?

- Hipertenzija i masnoće u krvi direktno ugrožavaju rad srca, - zato:

* jedite više voća, povrća i žitarica; a manje slane, masne i pržene hrane;

* jedite povrće bogato vlaknima

* krećite se i vježbajte da biste ojačali srce i krvne sudove i oslobodite se viška kilograma;

* naučite savladavati stres;

* odbacite cigarete, a alkohol konzumirajte umjereno.

* pijte dovoljno vode, najmanje 8 čaša dnevno

FAKTORI RIZIKA:

* koronarna oboljenja- prethodni srčani udar ili oštećenja srca;

* kardiomiopatija - oštećenja srca koja djeluju na srčani ritam;

* Oboljenja srčanih zalistaka

* visok krvni pritisak;

* sa starenjem povećava se i vjerovatnoća za nepravilan rad srca;

* genetska predispozicija;

* problemi sa tiroidnom žlijezdom koja može da bude hipo ili hiperaktivna, što nekad dovodi do ubrzanog ili usporenog rada srca.

LIJEČENJE:

- u slučajevima aritmije treba izbjegavati zamor, alkohol, duhan, kafu u većim količinama, so, teška i masna jela i jela koja nadimaju.

Poželjno je usporiti životni ritam i izbjegavati velika uzbuđenja. Kada se javi aritmija, treba leći i ostati u postelji sve dok se ne uspostavi pravilan, snažan srčani rad. Lijekove može da propiše samo kardiolog, a u težim slučajevima preporučuje se i bolničko liječenje.

Biljni lijekovi

Našla sam izuzetan broj biljnih mješavina koje se preporučuju. Ne bi mogli stati ni u dva posta, a nemam ni toliko vremena da ih ispisujem, pa ću ovdje navesti samo neke preporuke ljudi koji su imali lično iskustvo u primjeni. Kad je srce u pitanju, najbolje se savjetovati s liječnikom.

Preporuka bilja koje slijedi nije po važnosti već nasumično.

1. SREMUŠ ZA SNIŽENJE VISOKOG KRVNOG PRITISKA

salata od sremuša: operu se listovi, isjeckaju, posole i prstima izgniječe u posudi. Doda se malo ulja, može i malo sirćeta. salata se jede bar jednom dnevno. Obavezno poslije sremuš salate popije se i čaša jogurta jer sremuš troši kalcijum. Ova salata odlična je i za pušače. Ne smiju je jesti samo osobe sa niskim krvnim pritiskom.

Sremuš se lahko prepoznaje po malo širim zelenim listovima, a kad se izgnječi među prstima, miriše na bijeli luk.

Ova je biljka dobra i za regulisanje nivoa šećera u krvi, aproblem je jedino što se može konzumirati od marta do maja. Poslije ovog perioda može se konzumirati ali tada i nije ukusan.

2. BIJELI LUK

jedan je od najboljih prirodnih antibiotika, doprinosi i regulaciji visokog krvnog pritiska. Treba znati da bijeli luk dokazano loše sarađuje sa lijekovima za dijabetičare, a u većim dozama ga ne treba koristiti ukoliko se upotrebljavaju lijekovi protiv problema sa varenjem. također bijeli luk potiskuje djejstvo antikoagulanata tako da ga i tad trba izbjegavati.

3. Čaj od KOPITNJAKA - za regulisanje rada srca ( šolja dnevno)

4. Čaj od DIVLJE KLEKE - za ozbiljne probleme sa srce i za čišćenje krvnih sudova.

5. RUZMARIN za jačanje srca: biljku potopiti u litar čistog bijelog vina i ostaviti da odstoji. Svako jutro uzimati po čašicu.

6, GLOG- njadjelotvornija biljka za jačanje srca i regulisanje rada srca i krvnog pritiska. Djelotvoran je i u slučaju zakrečenja krvnih sudova i angine pektoris.

Listovi se beru nakon cvjetanja, a plodovi u jesan kada sazriju.

7. SJEMENKE LANA poboljšava zdravlje srca i krvnih sudova. sadrže visok nivo omega 3 masnih kiselina, pa zbog toga smanjuju nivo lošeg holesterola. Svježe samljevene sjemenke lana mogu se dodavati raznim jelima, umacima, salatama, supama od povrća, žitaricama za doručak, jogurtu.

8. MATIČNJAK odlično sredstvo protiv svih srčanih oboljenja. Jača srce, a uz to čisti krv.

9. ŽALFIJA sprječava, pored mnogih drugih učinaka, i nastanak moždanog udara, pročišćava krv.

10. KUKURUZ

11. JAGORČEVINA/JAGLAC otklanja srčane probleme

12. NAPITAK ZA ANGINU PEKTORIS, VISOK HOLESTEROL, VRATNU SPONDILOZU, LOŠU CIRKULACIJU I SKLEROZU: isjeckati 36 čehni bijelog luka ( prirodno uzgojenog) i 3 limuna srednje veličine. Potopiti u litar vode pa kuhati, ali ne smije proključati. Ostaviti napitak da odstoji 12 sati i procijediti. Svako jutro tokom 40 dana, prije jela, na prazan stomak, popiti od 20-40 ml napitka. Ukoliko nema rezultata, popiti još 2 litra.

13. JABIKOVO SIRĆE - topi masne naslage, snižava krvni pritisak, ublažava reumatske bolove... za sniženje pritiska 3 puta dnevno piti čašu vode sa dvije kašičice jabukovog sirćeta.

14. Uključivanje soje u ishrani


:bih: :bih:
Avatar
zeleno volim te
 
Postovi: 203
Pridružen/a: 16/08/2008 17:19

Re: Lečenje visokog krvnog pritiska hranom

PostPostao/la sena dana 16/12/2009 00:38

Koja je razlika izmedju lopril H i Enap H, pila sam lopril ali je ljekar promijenio u enap h .

Hvala ,
sena
 
Postovi: 19
Pridružen/a: 30/10/2004 23:59
Lokacija: Sarajevo

Re: Lečenje visokog krvnog pritiska hranom

PostPostao/la lolaraa dana 02/10/2012 10:37

Evo imate ovdje korisne savjete http://visokkrvnitlak.bloger.hr
lolaraa
 
Postovi: 1
Pridružen/a: 02/10/2012 10:34


Natrag na Zdravlje

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.