callan.impuls je napisao/la:kockica_kockica je napisao/la: Ja sam engleski naucila pricajuci sa obicnim ljudima preko skype-a, foruma raznih, pisama, razglednica, citajuci knjige na engleskom... na forumu upoznas uvijek nekoga, imam dosta prijatelja iz amerike i engleske koji me isprave kad pogrijesim u necemu pri razgovoru, ili kad nesto napisem... ne moras nikoga placati za to... sasvim je dovoljno da si nadjes srodnu dusicu koja ce s tobom razgovarati o svemu... spojis ugodno s korisnim
Naravno da se na taj način može veoma lako naučiti engleski jezik ali opet, sve zavisi koliko ćete imati sreće i od koga uzeti znanje. Zamislite samo kako jednom englezu iz Londona zvuči njegov sunarodnjak koji dolazi sa sjevera ili nekome iz Zagreba ko dolazi iz Hercegovine?
Recimo imam dosta poznanika koji u Sarajevu žive nekoliko decenija ali do dan danas nisu mogli da isprave svoj akcent i da govore ispravnim bosanskim naglaskom, jer se nisu ni trudili.
Tako je i sa engleskim jezikom. Možete onda da zamislite kako zvučite nekome kome je engleski jezik maternji.
Sa druge strane, ima veoma dosta ljudi kojima su zaista potrebni časovi. Na primjer, za polaganje različitih testova prilikom upisa na neku od internacionalnih škola ili fakulteta širom svijeta, kao i onih koji apliciraju za neko radno mjesto gdje se traži izuzetno znanje iz engleskog jezika to jeste, traži se od vas da govorite gramatički ispravno.
Ako neko trazi konverzacijski kurs ili priliku za konverzaciju na nekom stranom jeziku recimo engleski jezik, onda se podrazumjeva da ta osoba jako dobro barata gramatikom engleskog jezika kao i cinjenicu da nema konverzacije ako ti je vrlo skucen ili nikakav fond rijeci. Dakle za konverzacijski kurs ili privatne casove trebas imati jako debelu podlogu prethodnog znanja...
Ja imam srecu da imam prijatelje iz UK i SAD-a. Jezici su totalno razliciti. U BiH jako malo ljudi koristi British english koji se razlikuje od Americkog, i kad napisem neku englesku rijec ispravljaju me jer znaju da je to upravo to tipicna engleska rijec. Ali je lijepo znati i jedan i drugi i znati rijeci istog znacenja a totalno drugacije i pri tome ih znati upotrijebiti u pravo vrijeme na pravom mjestu. Engleski jezik ima jako mnogo fraza za odredjene stvari i to nemas u rijecniku ili na kursevima, to ucis usput pricajuci sa ljudima ciji maternji jezik je upravo onaj koji ti ucis. Zato sam napisala da je jako korisno imati ljude koji ce ti pomoci u tome a da pri tom ne moras izdvojiti jako mnogo novca kojeg ruku na srce ljudi nemaju.
Jako malo engleza prica knjizevni jezik, jer se to uci u visim i visokim skolama. Prosjecan englez prica sleng koji niko osim njih ne razumije, ali oni tako pricaju izmedju sebe ( kao satrovacki ili neki nas sleng kojeg svaki grad ili mjesto imaju). Kada pricaju sa strancem ne koriste svoj sleng. Ja sam jako puno naucila od ljudi kojima nije tesko da me ispravljaju, a u zadnje vrijeme sve manje i manje.
Da napomenem ukoliko se odlucite za ucenje u nekoj zemlji engleski jezik, cisti engleski jezik se koristi u Irskoj i ova zemlja je idealna za ucenje.