Moderator/ica: NIN

zgubidann je napisao/la:A knjiga se zove ljudi lazu , a knjiga je o narcisima i tako jos nekim boljkama a napiso je Skot Pek pun para otad. A malo vise je religozan pa ima i budalstina u knjizi al zanimljiva je, a uglavnom ljude on zainteresuje za te teme
cistunac je napisao/la:zgubidann je napisao/la:A knjiga se zove ljudi lazu , a knjiga je o narcisima i tako jos nekim boljkama a napiso je Skot Pek pun para otad. A malo vise je religozan pa ima i budalstina u knjizi al zanimljiva je, a uglavnom ljude on zainteresuje za te teme
Pa ne znam nista o Pecku ali sam preturio mnogo toga po Internetu. Pe3ck vjerovatno pise svoja iskustva i observacije ali surfing vidim da je kpopularan madju hriscanima sto valjda mu daje tih 14 miliona citalaca.
Interesantna je takodjer knjiga 'Malignant Self Love" od Sam Vaknina ( http://samvak.tripod.com )koji je bas pravi narcis ali jako dobro pise. Ima i svoj forum oko narcisizma. I ako nije skolovan kao psihijatar, ima dosta dobrih postavki s tim sto ne znam da li su njegove ili ne.
pustopoljina je napisao/la:znam o cemu govoris. znam vrlo dobro o cemu govoris i osim stvaranja distance nisam ni ja nasla bolje rjesenje.
PalaSa Marsa je napisao/la:@Cistunac, a jesil' Ti to vidio odma sa starta vase veze il' ti je trebalo vremena, odnosno koliko vremena ti je trebalo da to otkrijes?
zgubidann je napisao/la:a dala ti je sexa ? il nije .To ti je ba hemija il da il neda!

cistunac je napisao/la:PalaSa Marsa je napisao/la:@Cistunac, a jesil' Ti to vidio odma sa starta vase veze il' ti je trebalo vremena, odnosno koliko vremena ti je trebalo da to otkrijes?
Znali smo se odavno. Ona je bila udata za mog dragog prijatelja i divnog covjeka koji je umro u ratu. Ima dvoje odrasle djece koja zive vani. Nakon dugih godina ponovno smo se sreli prije nekoliko godina za vrijeme mog godisnjeg odmora. Dosta smo pricali o proslosti; izgledala je mirna i smirena. Ratne i poslijeratne godine nisu bile piknik za lokalno stanovnistvo i pricala mi je da je dosta toga prosla te da joj je to na neki nacin pomoglo da vidi zivot iz raznih uglova i da 'omeksa'. Dobio sam sliku realnije i tolerantnije osobe od one koju sam znao,i koju je sticajem prilika zivot naucio necem novom.
Kako smo oboje bili zainteresovani za nesto novo a i malo zabave, odlucili smo da podemo na more zajedno. Bilo nam je zaista lijepo a ona je prvi put nakon dosta godina ponovo otisla na more koje je uvijek voljela. Nakon toga smo otisli svako na svoju stranu ali smo se poceli dopisivati e-mailom sto je dovelo do toga da planiramo slijedeci ljetni odmor zajedno. Zatim je doslo drugo i trece ljetovanje gdje namje, kao i u prethodnim slucajevima, bilo je veoma prijatno i zabavno. Kasnije se ispostavilo da su odmori bili prijatno opusteni jer su izmedju ostalog bili kratki pa se moglo nesto strpiti i cak glumiti... ako treba.
Posto sam ja u medjuvremenu odlucio da se konacno vratim iz inostranstva u grad gdje sam se rodio i odrastao, doslo je do ideje da zivimo zajedno. Sugerirala je da ja uselim u njen stan. Zivot zajedno nam je izgledao kao logican nastavak starog prijateljstva i novih okolnosti. Njena djeca su bila srecna kada su saznali za tu odluku.
Bilo mi je drago da vidim odredjene pozitivne promjene. Cinjenica je da su svi pojedinci iz ranijeg sireg drustva smatrali da je ona komplikovanija osoba od drugih, da ima drugacije poglede i prilaze sto bi ponekada dovodilo da manjih sukoba sa pogledima drugih, te da zahtijeva vise paznje. Ovo je bilo posebno izrazeno u njenom privatnom zivotu. Na primjer, ona bila ta koja bi odlucila da li njen muz moze izaci sa muskim drustvom u kafanu jednom nedjeljno ili ne, sto je bio predmet zajednickih sala. Inace, sve u svemu, nista izuzetno neobicno—bar ne ono sto mi nismo znali. Ali u razgovorima ona mi je davala do znanja da to nije tako, da su uslovi bili drugaciji i da ljudi vole da preuvelicavaju.
S druge strane, ja sam vise osoba sa ‘lako cemo’ prilazom mnogim stvarima, realista sa dozom romanticizma, i osoba koja cijeni i postuje svoju i tudju slobodu. Bez obzira na godine, spreman sam uvijek za sitne glupotarije ali i ozbiljnu diskusiju. Ljudima koje poznam pruzicu sve od sebe kada treba. Lose prihvatam naredbe ali ih ne dijelim. Mrzim manipulaciju i laz jer cu cesto nerazdvojni saputnici. Ne mogu da podnesem glupost a posebnop kada je ista rezultat tvrdoglavosti.
Prvih nedjelja zajednistva—nezvanicni 'medeni mjesec'—izgledala je srecna i zadovoljna, kao i uvijek je bila dobra domacica, i partner. Ja sam bio srecan da smo zajedno kroz kombinaciju nostalgije, prijatno provedenih odmora prije toga, i svega ostalog sto privlaci osobu drugoj.
Prva ozbiljnija svadja je opisana je gore a desila se nakon samo tri nedjelje po mom dolasku. Mozda do iste ne bi doslo da nismo zivjeli zajedno ali je ta svadja bila prva indikacija za trnovito zajednistvo. Sto je daleko gore, sve ono ranije sto sam znao i cemu se ne bih radovao je izaslo na povrsinu. Umjesto da se opustim, ja sam negdje u dubini vjerovatno poceo da pripremam odbranbeni 'gard' kada dodje do slijedece situacije.

PalaSa Marsa je napisao/la:Ne znam sta bih Ti rekla, imala bih ja pitanja jedno hrpu citavu. Al' sve u svemu, ovako kad sagledam iz ovog tipkanja, ne znam ako je vec imala taj brak koji se zavrsio tako kako si naveo, opet kontam, mozda je ta doticna imala kakve traume, sta ja znam, (nije lako izgubit' nekoga, ponarocito u onom prokletom ratu, koji smo svi prosli, il' vecina), pa zena nije znala, umjela da to pokaze na "pravi nacin", pa se eto manifestovalo recimo na taj nacin, da joj se (da tako kazem) prihefta "dijagnoza" Narcisoidnosti.
Ps: Izvinjavam se ako sam uzela slobode s'pitanjima i sl.
cistunac je napisao/la:zgubidann je napisao/la:a dala ti je sexa ? il nije .To ti je ba hemija il da il neda!
Seks kod klinickih narcisa je nesto cime oni cesce kaznjavaju ali nekada i nagradjuju.
Znaci, moras da budes jako, jako dobar prema narcisu da ga zaradis.
Ja jos ne skonta kako da se covjek rijesi kockanja ak nije religiozan 
ili je to trajni poremecaj (mozda je negdje i napisano, al' sam preskocila)cistunac je napisao/la:PalaSa Marsa je napisao/la:Ne znam sta bih Ti rekla, imala bih ja pitanja jedno hrpu citavu. Al' sve u svemu, ovako kad sagledam iz ovog tipkanja, ne znam ako je vec imala taj brak koji se zavrsio tako kako si naveo, opet kontam, mozda je ta doticna imala kakve traume, sta ja znam, (nije lako izgubit' nekoga, ponarocito u onom prokletom ratu, koji smo svi prosli, il' vecina), pa zena nije znala, umjela da to pokaze na "pravi nacin", pa se eto manifestovalo recimo na taj nacin, da joj se (da tako kazem) prihefta "dijagnoza" Narcisoidnosti.
Ps: Izvinjavam se ako sam uzela slobode s'pitanjima i sl.
Slazem se: lako je meni postavljati misljenje o drugom. Medjutim, jos za vrijeme druzenja kada smo bili mladji parovi i intenzivno se druzili, ona i ja (i ne samo nas dvoje) bi dosli u sitnije kolizije. Cak i u sirem mijesanom drustvu njena je trebala uvijek biti prihvacena kao najbolja, vrlo bi glasno pa i uvredljivo napadala onoga ko se sa njom nije slagao, a svoju neku familijarnu i 'gradjansku superiornost' (nista posebno niti osobito) je indirektno nabacivala cak i svom muzu obzirom da je on bio iz stvarno siromasne porodice. Ozenili su se jos kao studenti u zurbi je je ona ostala u drugom stanju. On je opet bio susta suprotnost i nikada nije nesto ucinio ili rekao da je ne bi povrijedio sto je sigurno bio jedan od razloga da je brak trajao. Naravno, ovdje ima jos masa detalja koji su se dogadjali i koji ce kasnije jos vise potkrijepiti moje zakljucke i dati mi povoda da se dublje upustim u istrazivanje narcisoidnosti.
Da je ona NPL osoba to je bar za mene rjeseno. U prirucniku DSM-IV, za tu predpostavku je potrebno da se osoba potvrdi kroz pet od devet osnovnih simptoma. Ja sam na bazi dogadjaja zakljucio da ona ispunjava sedam.
Sto se tice uticaja rata, isti je ustvari trebao istovremeno da je mozda i omeksa jer je u njeno visoko misljenje u samu sebe unio groznu dozu realnosti, nov nacin razmisljanja, prihvatanje necega sto se nekada nije moglo ni zamisliti, i slicno. I bar po njenim pricama, ona je nakon rata postavljala stvari tako da mi je samo potvrdjivala da se ljudi kroz date okolnosti mijenjaju.
Medjutim, treba imati u vidu da NPL osobe ne govore iz srca nego veoma racionalno i osmisljeno. Mnogo toga recenog se ispostavilo da je bilo samo prica kako ju je ona zeljela predstaviti drugima jer realnost se pokazala drugacijom. Jedno je o tome diskutovati sa prijateljima u kafani gdje sto-sta izgleda logicno i razumno, a drugo je zivjeti 24 sata i praviti direktna i prakticna poredjenja. Zato valja opet naglasiti cinjenicu da kod njih emocije ne igraju nikakvu ulogu kada su u pitanju druge osobe van njene uze familije.
Dakle, ne osudjujem ili napadam niti mi je namjera da nju povrijedim obzirom da niko koji ovo vidi ne zna o kome se govori. Ni ja ne bih gubio vrijeme da nisam pronasao obilje materijala i strucnu podrsku nekim mojim zakljccima. Ovo je samo za dobrobit drugima da znaju da se tako nesto dogadja a na svakom od nas je da trazi vlastita rjesenja i odgovore.
ALexis je napisao/la:nakon citanja ove teme uocila sam 2 narcisa u mome drustvu.![]()
hvala na iscrpnim detaljima, veoma zanimljiva i korisna tema.
pitanje: moze li se narcisoidnost ikako izljecitiili je to trajni poremecaj (mozda je negdje i napisano, al' sam preskocila)
PalaSa Marsa je napisao/la:... Zanimljivo je kako u sustini, barem ja takvo misljenje imam, da vecina ljudi ako ne i svi, imaju jednu dozu (eto da ne nazovem to narcisoidnoscu, previse je banalno) da kazem samoljublja. Dakle vjerovatno to zavisi, na koga covjek naleti i kako se postavi. U sustini kad ljudi osjete slobodu kod partnera, kolega i sl, javlja se htjeli mi to ili ne, ta doza (da je nazovemo tako), "dominacije", pa eto i to bi se moglo recimo razradjivat' kao jedan vid necega neprirodnog za normalan odnos medju ljudima, partnera i sl.
zgubidann je napisao/la:Ma to meni nes lici na kockanje, il sto se kocakaju kad znas da ce izgubiti i zadnju paru iz dzepa .

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.