Moderator/ica: ladyblue18
MacBeth je napisao/la:Pozdrav narode!
Interesuje me vase misljenje o knjizi "Jelena 93". Pisac je Mile Kordic, mjesto i vrijeme desavanja: Sarajevo 1993.
Jeli neko citao ovaj roman?!?
Ako jeste, molim vas za kratki feedback o tome koliko je roman vjerodostojan/istinit i u kojoj mjeri realno oslikava generalno stanje desavanja u tom momentu.
Zamolio bih vas za seriozne odgovore, jer je i razlog zasto sam zapoceo ovu temu za mene ozbiljan.
Hvala unaprijed na komentarima, koje zeljno iscekujem!
karanana je napisao/la:ako jelenu na kraju pojede lav u pionirskoj, onda potvrdjujem istinitost romana i njegovih istorijskih cinjenica.
manolito je napisao/la:MacBeth je napisao/la:Pozdrav narode!
Interesuje me vase misljenje o knjizi "Jelena 93". Pisac je Mile Kordic, mjesto i vrijeme desavanja: Sarajevo 1993.
Ako jeste, molim vas za kratki feedback o tome koliko je roman vjerodostojan/istinit i u kojoj mjeri realno oslikava generalno stanje desavanja u tom momentu.
Zamolio bih vas za seriozne odgovore, jer je i razlog zasto sam zapoceo ovu temu za mene ozbiljan.
roman kao takav (zanr) je fikcija, dakle nema bas dodira sa vjerodostojnoscu
poznanik je napisao/la:Nadam se da neće smetati moj komentar, a da nisam pročitao knjigu, jer sam pronašao recenziju, u kojoj piše:
"Roman "Jelena 93" krvavo je svedočanstvo o tragediji srpskog naroda u Bosni. Glavna junakinja, Jelena, poverovala je da se prošlost može zaboraviti i da užas koji je njen otac osetio kada je ugledao svoje krvnike na vratima stana u Sarajevu, nema opravdanja. Prateći svoja čista osećanja, borila se za ljubav, unapred osudjenu na propast. Safet je postao Saša, ali kandila koja su, iz davnih vremena, ostala na tavanu njegove kuće u Hercegovini sablasno su je podsećala na tihi sukob i prikrivenu netrpeljivost koja je postojala godinama unazad. Rat u Bosni pokrenuo je talas mržnje koji je u jednom trenutku bilo nemoguće zaustaviti.
Roman "Jelena 93" krvavo je svedočanstvo o tragediji srpskog naroda u Bosni. Pakao kroz koji Jelena, zajedno sa drugim Srpkinjama, prolazi u muslimankim logorima, teško je opisati. Snagu da prežive nalaze u veri i molitvama, jedinim sredstvima kojima mogu da se odbrane od nerazumne mržnje. Rat u Bosni 1993. nije bio samo rat medju ljudima, vec i rat rečima. Autor romana "Jelena 1993." Mile Kordić, paralelno sa sudbinom Jelene, prati i sudbinu američkog novinara u Bosni. Medijski rat, vodjen iz Washingtona i drugih centara vlasti, bio je podjednako prljav."
Usput, pokušavao sam se prisjetiti logora u Bosni u kojim su bivale zatočene žene, pa i Srpkinje...
Pisac je Mile Kordić:
"Mile Kordić je romanom "Jelena '93". (1994. god.) zauzeo visoko mesto u srpskoj savremenoj književnosti. Bila je jedna od najčitanijih knjiga u Srbiji celu deceniju. Roman govori o sudbini Jelene i njenog naroda kroz dramatične događaje iz vremena raspada bivše Jugoslavije, o borbi dobra i zla, o neslogi i prokletstvu koje nas prate još od pre Kosova. Knjiga je uvrštena u zvaničnu dokumentaciju organizacije Ujedinjenih nacija. Štampana je kod sedam izdavača u više desetina hiljada primeraka. Knjiga koju posedujem, izdata je u Beogradu, 2003. - izdavač je KNJIGA-KOMERC, 21. izdanje - podaci koji govore sami za sebe."
http://srcekrajine.net/diskusije/index.php?topic=880.0
cioda je napisao/la:je ko Safet?

cioda je napisao/la:
je ko Safet?

-
MacBeth je napisao/la:Pozdrav narode!
Natrag na Elektronski i štampani mediji
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.