Moderator/ica: ladyblue18
Umjetnik a je napisao/la:je li imate neke svoje metode, neke svoje tajne i tako to
kako se skoncentrisati na učenje, kako više zapamtiti
kako vi djelujete kad vidite debele knjige, koje morate većinom znati
je li može iko pomoći

Ćelava cura je napisao/la:Uzmi listic papira i cvrljaj po njemu dok ucis...jos ako ima nesto sto moras zapamtiti kao neke formule -nacrtaj, ispisi ih..pomaze..
Misli na to sto ucis.
i Nemoj se ni slucajno prejesti...i drzi flasu vode pored sebe...i svako malo "pihni".
van Basten je napisao/la:nemojte štrebati gradivo kao da je pjesmica, pokušajte učiti sa razumijevanjem, logičkim povezivanjem činjenica
ako ovo jos jednom cujem u zivotu 

I nikad ne smetni s uma da zene vole novacbibliotekar je napisao/la:najbolje je vako:
nikad nemoj ucit sa necega sto je rukom pisano, narocito ako je tudji rukopis..
vode, soka, caja, kafe pripremi sebi, da ne ustajes svakih pet minuta...
uzmes fine one markere... fluorescentne... zuti je prva liga... podvlacis ono sto mislis da je najbolje.. tako predjes citav materijal.. onda uzmes fino olovku i praznih papira (oni bijeli A4 -prva liga) i napises ono naaajbitnije (formule, definicije).. procitas to sto si napiao\la.. i dosta...
najgora moguca kombinacija :
ucenje poslije rucka, ucenje poslije kupanja, ucenje u vrucoj sobi, ucenje uz upaljen tv, radio, kompjuter - osim ako je bas potreban...
i najbitnije, nemoj se drzat toga da moooooras preci dvjesta strana.. predjes kolko mozes, al ne da kazes e vala nemerem vise nakon pola sata.. uvijek ima neko kome je teze... i sjeti se ponekad lopate, krampe, metle...

iceman ze je napisao/la:ja imam malo drugaciji pristup, barem kod mene pali, a to je da sve definicije, crteze, kratke teze i sl, pisem na papir A 4 sa nekim crvenim ili zelenim flomasterom, cisto da istaknem najbitnije, pa te papire zalijepim na zid preko puta mene, citavo vrijeme su mi pred nosom.
Tako sam polozio dosta ispita (rimsko,sociolologiju.....itd.), ima dosta fraza i rijeci za koje mi je bio potreban rijecnik stranih rijeci, tako da sam na ovaj nacin uspio popamtiti sta je koji mislilac, teoreticar, filozof rekao, koja su mu najvaznija djela i sl.
P.S Ako ko gleda seriju "Prison Break", na isti nacin uci glavni lik Wentworth Miller.....
i zavisi na kojem mjestu ucis. dobre su biblioteke i citaone, ali to nije za mene...
najcesce ucim 5 do 12. 
S tim sto ja obicno ispodvlacim haman sve

Umjetnik a je napisao/la:i još što mi je problem, a to je kad nešto naučim (ko fol) onda zatvorim knjigu i počnem ponavljati i onda mi nekave druge slike u glavi, to me pravo nervira i što je najgore, te slike su uglavnom one koje ne želim da vidim nikako
p.s.
kakva je ono biljka kod naušnice, jede li se ono
i stvarno pomaze prokrvljenost mozga i koncentraciji i pamcenju

evy je napisao/la:Ne znam tacno kakav vam je rim ali cisto sumnjam da moze sve napamet. Ja nikada nisam imala problema sa pravom. Uvijek me zanimalo i uvijek sam si postavljala pitanje "a sta ako". Cini mi se da mi je to dosta pomoglo. Ne mislim da je uopste "suho" i da sa par primjera sebi mozes sve jednostavno objasniti i zapamtiti.
I kako mislis vidis slike? Razmisljas o necemu drugom ili stvarno "vidis" odredene situacije i slike? Ako je ovo drugo onda bi to trebao iskorititi. Ja sa svakom slikom povezem odredeni pasus iz knjige (kod mene ovo fercera i sa pjesmama![]()
ali gledaj da to budu pjesme koje ti se ne svidaju pravo jer ces inace citav dan samo pjevusiti pa nista od ucenja
) i kada ponavljam sjetim se slike pa mi se lako sjetiti i gdje je sta pisalo. Jesam previse komplikovano objasnila?
![]()
Ali i dalje ostaje problem sa koncentracijomBtw. ovdje ima taj ginseng kupiti kao neki caj ili tak nesto, gorkne malo i ukusan je ali ne pomaze

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.