Moderator/ica: ladyblue18
sinuhe je napisao/la:Za pocetak azil i radna dozvola se dosta razlikuju. Ne mozes tako grlom u jagode.
oridjidji je napisao/la:Potaknut razmišljanjima zadnjih par dana o izreci "pametan čovjek ne živi gdje je rođen, već gdje mu je bolje", odlučio sam otvoriti temu o tome kako mi Bosanci i Hercegovci možemo doći do azila, radne ili boravisne vize u zemljama EU ili bilo gdje drugo gdje imamo više blagostanja nego u našoj BIH-a?
Nemoj te sada misliti po defaultu da se meni negdje ide, ali sigurno su mnogi od nas bili na toj pomisli ili imaju namjeru nekuda poći ili su već otišli odavdje i vratili se ili su se tamo već snašli i vode dobar i ugodan život, pa nam mogu prenjeti načine na koji su do toga došli...

opšte prakse i oni šo rade kućnu njegu ali se moraju obavezati na najmanje mislim 5 god. da će to praktikovati u ruralnim tj.slabo naseljenim područjima poznanik je napisao/la:oridjidji je napisao/la:Potaknut razmišljanjima zadnjih par dana o izreci "pametan čovjek ne živi gdje je rođen, već gdje mu je bolje", odlučio sam otvoriti temu o tome kako mi Bosanci i Hercegovci možemo doći do azila, radne ili boravisne vize u zemljama EU ili bilo gdje drugo gdje imamo više blagostanja nego u našoj BIH-a?
Nemoj te sada misliti po defaultu da se meni negdje ide, ali sigurno su mnogi od nas bili na toj pomisli ili imaju namjeru nekuda poći ili su već otišli odavdje i vratili se ili su se tamo već snašli i vode dobar i ugodan život, pa nam mogu prenjeti načine na koji su do toga došli...
Ne bih dao ovolikog snijega, ovakvog načina čišćenja snijega sa ulica i puteva, našeg gradskog saobraćaja i svega sličnog, ni za šta na svijetu! Avantura, kakvoj samo svi pozavidjeti mogu, rijetko viđena u svijetu, a ti bi još išao od nje...

chuchumbamayumbe je napisao/la:Ja sam za početak predao papire za porodicu za Green Card Lottery, za USA.
Jeste da nije EU, ali gore od ovoga ovdje slabo da može biti.
Držite nam fige.
chuchumbamayumbe je napisao/la:Ja sam za početak predao papire za porodicu za Green Card Lottery, za USA.
Držite nam fige.
krenlo im nizbrdo

oridjidji je napisao/la:Potaknut razmišljanjima zadnjih par dana o izreci "pametan čovjek ne živi gdje je rođen, već gdje mu je bolje", odlučio sam otvoriti temu o tome kako mi Bosanci i Hercegovci možemo doći do azila, radne ili boravisne vize u zemljama EU ili bilo gdje drugo gdje imamo više blagostanja nego u našoj BIH-a?
zambaklija je napisao/la:chuchumbamayumbe je napisao/la:Ja sam za početak predao papire za porodicu za Green Card Lottery, za USA.
Držite nam fige.
a joojj đeš tamokrenlo im nizbrdo
![]()
![]()
zambaklija je napisao/la:u EU nema šanse ni nakoji od navedenih načina....jedino da se oženiš normalno ili za pare,ako se neoženiš za držvljanku te zemlje 3 godine čekanja na radnu dozvolu
@mba je napisao/la:oridjidji je napisao/la:Potaknut razmišljanjima zadnjih par dana o izreci "pametan čovjek ne živi gdje je rođen, već gdje mu je bolje", odlučio sam otvoriti temu o tome kako mi Bosanci i Hercegovci možemo doći do azila, radne ili boravisne vize u zemljama EU ili bilo gdje drugo gdje imamo više blagostanja nego u našoj BIH-a?
sve zavisi kakvo obrazovanje imas, ako si visoko obrazovan imas sigurno vece sanse da negdje nadjes posao, a ako nemas neko vece obrazovanje mozes samo traziti azil koji neces dobiti jer nemaju razlog da ti daju...
oridjidji je napisao/la:zambaklija je napisao/la:u EU nema šanse ni nakoji od navedenih načina....jedino da se oženiš normalno ili za pare,ako se neoženiš za držvljanku te zemlje 3 godine čekanja na radnu dozvolu
Ne bih se bas slozio sa tobom. Svaka zemlja ima odredjeni broj azilanata koji prima i koji godisnje stavljaju pod zastitu svoje zemlje, doduse oni definisu kojim najugrozenijim zemljama ce najvise pomoci prihvacajuci njihove imigrante. sto se tice rada i radne vize takodjer postoje i liste zanimanja koje traze, recimo Norveska vec godinama trazi medicinske radnike i nikad im dosta njih, kod Njemaca prolaze dobro inzinjeri elektrotehnike ili IT djelatnici... U mnogo zemalja trazi se visoko obrazovani kadar kojem oni obezbjedjuju gotovo sve uslove od rada do daljnjeg skolovanja... Medjutim i oni koji nadju gore poslodavca, mogu dobiti radnu, a potom i boravisnu vizu (npr. drug mi je dobio tako vizu u Finskoj, gdje zivi i radi).
Istina je da su oni sada podigli ljestvicu ocekivanja i zahtijeve prema novim doseljenicima i da primaju manje imigranata nego prije, ali da su zatvorili vrata onima koji bi da zive, rade, borave ili studiraju gore nije posve tacno...

sinuhe je napisao/la:Onda znas proces. Sto pitas na forumu?
oridjidji je napisao/la:@mba je napisao/la:oridjidji je napisao/la:Potaknut razmišljanjima zadnjih par dana o izreci "pametan čovjek ne živi gdje je rođen, već gdje mu je bolje", odlučio sam otvoriti temu o tome kako mi Bosanci i Hercegovci možemo doći do azila, radne ili boravisne vize u zemljama EU ili bilo gdje drugo gdje imamo više blagostanja nego u našoj BIH-a?
sve zavisi kakvo obrazovanje imas, ako si visoko obrazovan imas sigurno vece sanse da negdje nadjes posao, a ako nemas neko vece obrazovanje mozes samo traziti azil koji neces dobiti jer nemaju razlog da ti daju...
Doduse moje su sanse minimalne, tehnicar sam elektroenergetike, pored toga imam par certifikata kao web dizajner koji šatro glase kao međunarodno priznati, vladam engleskim ono na jade, realno gledajuci i nemam puno sansi da iselim odavdje. To bi mi poslo za rukom jedino da me pomazi sreca ono maksimalno...
Doduše bio sam u Švedskoj, svidjelo mi se, ali eto nisam uspio ostati gore, doduše nisam ni želio jer se nisam baš najbolje snašao i otišao sam u vrlo ružnom periodu od februara do aprila prije nego će nam ukinut vizni režim, tako da sam gledao kako da pobjegnem što prije nazad... Međutim, razlika u življenju je osjetno golema, kao i u standardu, država je uređena u tančine i prednosti su goleme u odnosu na našu državu...
zambaklija je napisao/la:oridjidji je napisao/la:zambaklija je napisao/la:u EU nema šanse ni nakoji od navedenih načina....jedino da se oženiš normalno ili za pare,ako se neoženiš za držvljanku te zemlje 3 godine čekanja na radnu dozvolu
Ne bih se bas slozio sa tobom. Svaka zemlja ima odredjeni broj azilanata koji prima i koji godisnje stavljaju pod zastitu svoje zemlje, doduse oni definisu kojim najugrozenijim zemljama ce najvise pomoci prihvacajuci njihove imigrante. sto se tice rada i radne vize takodjer postoje i liste zanimanja koje traze, recimo Norveska vec godinama trazi medicinske radnike i nikad im dosta njih, kod Njemaca prolaze dobro inzinjeri elektrotehnike ili IT djelatnici... U mnogo zemalja trazi se visoko obrazovani kadar kojem oni obezbjedjuju gotovo sve uslove od rada do daljnjeg skolovanja... Medjutim i oni koji nadju gore poslodavca, mogu dobiti radnu, a potom i boravisnu vizu (npr. drug mi je dobio tako vizu u Finskoj, gdje zivi i radi).
Istina je da su oni sada podigli ljestvicu ocekivanja i zahtijeve prema novim doseljenicima i da primaju manje imigranata nego prije, ali da su zatvorili vrata onima koji bi da zive, rade, borave ili studiraju gore nije posve tacno...
nije baš tako al' haj neka ti bude,ima tu super teorije ali praksa pokazuje sasvim nešto drugo i te brojke su apsolutno ograničene i minorne...a to sa azilom...prošo voz....azil mogu dobiti iranci,sirijci...trenutno....i pod uslovom da nisu nigdje prije registrirani...ovo naravno vrijedi za švabiju
zambaklija je napisao/la:pa rekoh ti,nađeš kaku 60st godišnju tetu koja ima pemziju nako 7 stoja,ponudiš joj redovan krevet i 10 milja eura u ratama naravno i eto papira![]()
![]()
![]()
![]()
oridjidji je napisao/la:oridjidji je napisao/la:zambaklija je napisao/la:u EU nema šanse ni nakoji od navedenih načina....jedino da se oženiš normalno ili za pare,ako se neoženiš za držvljanku te zemlje 3 godine čekanja na radnu dozvolu
nije baš tako al' haj neka ti bude,ima tu super teorije ali praksa pokazuje sasvim nešto drugo i te brojke su apsolutno ograničene i minorne...a to sa azilom...prošo voz....azil mogu dobiti iranci,sirijci...trenutno....i pod uslovom da nisu nigdje prije registrirani...ovo naravno vrijedi za švabiju

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.