Moderator/ica: Chmoljo

Dodatak za njegu i pomoć od drugog lica određuje se u mjesečnom iznosu u procentu od osnovice iz člana 18.f ovog Zakona i to:
1) za I. grupu 100% od osnovice,
2) za II. grupu 50% od osnovice.
Anti-Depresiv je napisao/la:Invalid je socijalni slučaj svugdje u svijetU i tražit svoja prava to je normalno a ne kao kod nas,ma daj meni šta će njemu ima rodbinu vani.
kakavdanakneiskustvu je napisao/la:crni12 je napisao/la:u srednjobosanskom kantonu jos nije bila uplata za neratne invalide![]()
niđe veze,kad otprilike u mjesecu vi dobijete invalidnine?

sarajlijat je napisao/la:sta ti pricas,ja jedno a on drugo
ekro je napisao/la:pozdrav, znate li kad ce bit isplata neratnim invalidima sa tjelesnim ostecenjem 100% koji su dobili rjesenje prije mjesec za sbk

Mx je napisao/la:@ Bajrin Najmladji, dobar post![]()
Treba bolje strukturirati i kategorizirati ove raznorazne slucajeve osposobljenih i neosposobljenih osoba, bolesnih penzionera, djece i slicno.
Primjeri:
1. Kategorija Ratni vojni invalidi. Ovdje se strogo moraju razdvojiti Pravi i Lazni invalidi. Laznima ukinuti nadoknade a Pravim ratnim invalidima koji su branili drzavu i to vrijeme im se vodilo kao extra radni staz treba da im drzavna osiguranja placaju nadoknadu/iinvalidninu/penziju jer su oni sve do invaliditeta bili manje vise u nekom radnom stazu i placali kao i ostali gradjani solidarno svoje penzisko-zdravstveno-invalidsko osiguranje. Znaci ni ova kategorija nebi trebala da se vodi pod Socijalna kategorija nego Kategorija Osigurani jer dok su radili i placali su svoja raznorazna osiguranja.
2. Kategorija uza Porodica poginulog u ratu i slicno (Zena i djeca dok ne dobiju neki posao, zavrse skolu i slicno) a koji nemaju nikakve ekonomske potpore trebaju da imaju pomoc iz nekog socijalnog fonda koji je formiran samo za te namjere i slucajeve.
3. Za sve neke poluinvalide fizicke i psihicke, znaci slucajevi sa ogranicenim sposobnostima za rad bi se trebali ostali poreski obveznici i drzava koja upravlja novcem poreskih obveznika pobrinuti da otvore radna mjesta za ovakve slucajeve pa da oni rade individualno onoliko koliko svaki od njih pojedinac moze (Ovim i oni postaju djelimicno poreski obveznici) a da im se drugi dio nadoknade kao egzistens minimum dadne iz nekih socijalnih fondova i slicno.
4. Kategorija Invalidi (Iz nekih saobracajnih nesreca, nesreca na radu i slicno) koji su svoju nadoknadu/invalidninu/penziju zaradili dok su radili i placali svoje licno obavezno penzisko-zdravstveno-invalidsko osiguranje. Posto su dok su radili placali svoje osiguranje oni nemogu podpadati pod kategoriju Socijalni slucajevi nego pod Kategoriju Osigurani.
5. Kategorija Osobe rodjene sa manjim ili vecim invaliditetom i nisu sposobne za rad bi trebale da podpadaju pod kategoriju Socijalni slucajevi jer nisu radili 1 dan u svom zivotu i nisu posto nisu radili placali svoje penzisko-zdravstveno-invalidsko osiguranje. Drugi poreski obveznici koj rade ili su radili trebaju biti solidarni u ekonomskoj pomoci ovoj kategoriji.
6. Kategorija Bolesni koji su svoju penziju zaradili dok su radili i placali svoje licno obavezno penzisko-zdravstveno-invalidsko osiguranje. Posto su dok su radili placali svoje osiguranje oni nemogu podpadati pod kategoriju Socijalni slucajevi nego Kategorija Osigurani.
7. Kategorija nezaposleni. Mogi bi dobijat manju naknadu iz socijalnog fonda poreskih obveznika dok ne dobiju posao i dok oni sami ne postanu novi poreski obveznici.
8. Kategorija Penzioneri koji su svoju penziju zaradili dok su radili i placali svoje licno obavezno penzisko-zdravstveno-invalidsko osiguranje. Posto su dok su radili placali svoje osiguranje oni nemogu podpadati pod kategoriju Socijalni slucajevi nego Kategorija Osigurani.
9. Kategorija Djeca, maloljetnik/maloljetnica do napunjenih 18 godina. Treba da im drzava daje neku potporu/nadoknadu/stimulaciju do predskole a kasnije za skolovanje dok ne zavrse skolu od novca koji su njihovi roditelji i drugi gradjani kao poreski obveznici uplacivali i redovno uplacuju stalno od njihovih plata i raznoraznih osiguranja drzavi. Ovi fondovi za djecu od poreskog novca njihovih roditelja i ostalig gradjana bi se trebali voditi kao Socijalni fondovi i slucajevi.
dems je napisao/la:Mx kad si tako dobar strucnjak odgovori mi: kako bi ti svrstao nekoga ko ima urodjenu bolest i bio je u radnom odnosu tj. stekao licnu penziju? Da li je to polu-socijalni slucaj?
zaimi je napisao/la:Ovaj forum redovno pratim a prvi put pišem jer sam i sam roditelj dvoje djece sa 100% urođene invalidnosti. Mislim da nam svima fali još više odlučnosti i podrške onima koji se zalažu za osnovna ljudska prava ove kategorije građana. Mene ličnofascinira borba i odlučnost najvećeg borca za ovu populaciju Zijada Arapčića i na ovaj način mu se pkušavam zahvalit mada bi naj radije da ga zagrlim i dam svesrdnu podršku. Hvala. A ostali invalidi mogu tražiti pisati ili oni ili njihovi bliži i ujediniti ovu kategoriju da budemo kompaktni kao jedno tijelo da zajedno djelujemo, tražimo i zahtjevamo. Nažalost naš glas se nečuje dovoljno jer je neko preokupiran svojom bolešću , neko njegom invalidnog lica od koga se nemože odmaknuti a političari to zloupotrebljavaju na najbrutalniji način. Ujedinimo se svi civilni invalidi i pripremimo da damo podršku na izborima Stranki invalida. Znam da je to relativno malo glasova ali može biti itekako presudno u pravljenju koalicija. Nedozvolimo da nas iko razdvja po imenima ili nacionalnoj pripadnosti svi mi imamo ista prava i samo ih svi zajedno možemo ostvariti ako smo ujedinjeni. Ovdje namjerno ne govorim o ratnim invalidima jer je to posebna problematika i jako kompleksna. Ali je jedno sigurno da moramo insistirati na primjeni Konvencije o pravima invalidnih lica. Zapamtite samo zajedno možemo mnogo. Pozdrav svim invalidnim licima i zapamtite vi niste nimalo manje vrijedni članovi ovog društva samo uzdignute glave naprijed bar ste se vi navikli boriti kao niko.
zaimi je napisao/la:Ovaj forum redovno pratim a prvi put pišem jer sam i sam roditelj dvoje djece sa 100% urođene invalidnosti. Mislim da nam svima fali još više odlučnosti i podrške onima koji se zalažu za osnovna ljudska prava ove kategorije građana. Mene ličnofascinira borba i odlučnost najvećeg borca za ovu populaciju Zijada Arapčića i na ovaj način mu se pkušavam zahvalit mada bi naj radije da ga zagrlim i dam svesrdnu podršku. Hvala. A ostali invalidi mogu tražiti pisati ili oni ili njihovi bliži i ujediniti ovu kategoriju da budemo kompaktni kao jedno tijelo da zajedno djelujemo, tražimo i zahtjevamo. Nažalost naš glas se nečuje dovoljno jer je neko preokupiran svojom bolešću , neko njegom invalidnog lica od koga se nemože odmaknuti a političari to zloupotrebljavaju na najbrutalniji način. Ujedinimo se svi civilni invalidi i pripremimo da damo podršku na izborima Stranki invalida. Znam da je to relativno malo glasova ali može biti itekako presudno u pravljenju koalicija. Nedozvolimo da nas iko razdvja po imenima ili nacionalnoj pripadnosti svi mi imamo ista prava i samo ih svi zajedno možemo ostvariti ako smo ujedinjeni. Ovdje namjerno ne govorim o ratnim invalidima jer je to posebna problematika i jako kompleksna. Ali je jedno sigurno da moramo insistirati na primjeni Konvencije o pravima invalidnih lica. Zapamtite samo zajedno možemo mnogo. Pozdrav svim invalidnim licima i zapamtite vi niste nimalo manje vrijedni članovi ovog društva samo uzdignute glave naprijed bar ste se vi navikli boriti kao niko.
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.